Jagttræneruddannelse på hundens præmisser

19-06-2025 06:54, af John Frank Ahm

Gør jagttræning til en fest for din hund! Lær hvordan positive metoder på hundens præmisser skaber glæde, stærkt samarbejde og imponerende resultater i marken.

Copyright Ridehesten.com
Dummyen kommer helt ind i hånden på en af mine medkursister på jagttræneruddannelse. Foto: Tove Jensen

Så har Jasmine igen været ude at lufte ørene og har fået noget god fært i næsen. Vi har været på jagttræneruddannelse i Spanielklubben Region Nordjylland. Vores underviser var norske Thomas Stokke fra R+ Gundogs. Vi var afsted over tre weekender og havde derimellem hjemmetræning, hvor vi skulle filme vores træning til feedback og afsluttede vores uddannelse med en working test. I dette blogindlæg fortæller jeg om noget af det, vi lærte på vores tre måneders uddannelse.

Copyright Ridehesten.com
Thomas Stokke gennemgår dagens øvelser. Foto: John Frank Ahm

Jagtræning baseret på frivillighed og sjov
Thomas Stokke præsenterede et venligt syn på jagttræning. Hvor traditionen engang dikterede hårdhed over for hundene, viste Thomas, at den venlige og samarbejdende tilgang til træning også virker godt på jagthunde, og at det er en tilgang, der giver resultater for den, der er villig til at arbejde med sig selv og sin hund. En tilgang som rigtig mange for længst har taget til sig.

Thomas' tilgang er kort sagt, at træning skal være på hundens betingelser, og at træning skal være så sjov, at hunden frivilligt henter og leverer dummyen i hånden, uden vi behøver hverken at hæve stemmen eller råbe. 

Copyright Ridehesten.com
Thomas instruerer og giver feedback. Foto: Tove Jensen

Leg dig til en stærk relation
Det første, vi skulle arbejde med, var at styrke relationen til vores hund. Jo mere sjovt vores hund synes, det er at være sammen med os, jo bedre resultater kunne komme inden for rækkevidde. Vi fik den opgave at lege med vores hunde. Jasmine elsker at lege. Hvert lille træningspas kunne med fordel afsluttes med leg, så det gjorde vi.

“Make it worthwhile for the animal to play our silly little games” - Bob Bailey

Ved at lege med Jasmine bliver træningen sjovere, og hun virker til at tænke: “Hvad mon han nu finder på af spændende sager?” Brug af leg i træningen har øget Jasmines koncentration og fokus på mig.

Her på kurset lærte vi noget nyt om at lege. Det var ikke altid, Jasmine ville lege, selvom Jasmine elsker at lege, så var det svært for hende, hvis der skete noget spændende omkring os.

Copyright Ridehesten.com
Hele kroppen bruges til at vise hunden, hvor den skal løbe hen. Foto: Tove Jensen

Styrk hundes selvkontrol gennem stærke belønninger
Det er ikke altid hyggeligt at gå i skoven med Jasmine. Nogle gange er det arbejde for mig i stedet for hygge og afslapning. Når vi er i skoven, går Jasmine nogle gange på jagt og søger efter vildt. Det er især en udfordring, når vi kommer nye steder, hun ikke har været før, eller når vi går tur i skumringen.

En spaniels natur er at søge efter vildt. De skal finde fugl og få den til at flyve, så jægeren kan nedlægge den. Det er deres opgave og ligger i deres natur som fuglehund. Derfor kan det være noget af en udfordring at gå tur i skoven.

Hverdagslydighed
At gå på jagt sammen er at samarbejde på et højt plan. Eller som Thomas skriver: “Jakthundtrening - ekstrem hverdagslydighet”. For at nå dertil med Jasmine er der især to centrale områder, vi skal arbejde med.

Det første er opmærksomhed trods fristelser: Jasmine skal lære at lytte til mig, selv når omgivelserne byder på spændende dufte eller potentielt vildt.

Det lyder måske som en uoverskuelig opgave, men Thomas' tilgang er at starte i det små og bygge gradvist op. En konkret start på at styrke opmærksomheden kan være, når Jasmine er dybt optaget af at snuse. Hvis jeg her siger "sit", og hun blot stopper op et øjeblik og er stille – selv uden at sætte sig – er det et fremskridt og et tegn på, at hun har registreret min kommando.

Dette lille øjeblik af kontakt er et vindue, jeg kan bruge til at give en ny, simpel kommando som “her” og belønne med ekstra gode godbidder, fordi Jasmine gjorde noget svært.

Nøglen er effektive belønninger, for som Thomas siger: “Uten effektive belønninger er straff det eneste effektive verktøyet” – og vi ønsker jo netop at undgå straf.

Copyright Ridehesten.com
"Se hvad jeg har fundet mor!" Foto: Tove Jensen

Impulskontrol
Den anden ting, Jasmine skal lære er impulskontrol, som er at beherske sig og ikke instinktivt reagere på enhver impuls, f.eks. et dyr, der pludselig bevæger sig. I stedet skal hun styrkes i at vælge det fra. Ligesom tidligere lyder dette også som en uoverskuelig opgave, men også denne skal startes i det små og bygges gradvist op.

Impulskontrol kan deles op i to grupper og trænes hver for sig. Det ene er alternativ adfærd, og det andet er at blive i ro trods forstyrrelse.

Copyright Ridehesten.com
Ro på hunden, mens der kommer en bold flyvende op i luften. Foto: John Frank Ahm

Alternativ adfærd kunne være, at Jasmine sætter sig ned, når der sker noget pludseligt, og det vil i en jagtsituation være at sætte sig, når der er en fugl, som letter. Det træner vi ind med legetøj. Hver gang hun sætter sig, leger vi. Det vil sige, at hun sætter sig for at lege. På den måde får det at sitte større værdi for hende, fordi ved at sitte sker der noget sjovt.

Ro trods forstyrrelse er den anden variant af impulskontrol. Når Jasmine sidder, skal jeg friste med forstyrrelser. Forstyrrelser, som hun skal vælge fra. Det skal også bygges op gradvist, så vi starter med en let forstyrrelse, som for eksempel, at jeg går lidt væk og tilbage mens hun sitter og bliver siddende.

Vejen mod en lydig jagthund gennem positiv forstærkning er en proces, der kræver tålmodighed og konsekvens, men selvom jagthundetræning, som Thomas Stokke pointerer, er 'simple, but not easy', så er glæden ved at se sin hund trives og samarbejde frivilligt al arbejdet værd. For os har denne tilgang ikke kun forbedret Jasmines jagtfærdigheder, men også styrket vores bånd markant.

Copyright Ridehesten.com
Glade deltagere - den sidste dag på kursus. Foto: John Frank Ahm

Læs også

Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.

Del din viden og passion for hunde

16-03-2025 08:00, af Cecilie Friis Amstrup
Blog|

Har du en passion for hunde og måske en faglig vinkel, du gerne vil dele? Så har du nu muligheden for at blive blogger på hunden.dk!

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

Hunden.dk kommer til MyDOG

02-01-2019 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Torsdag åbner dørene til nordens største hundeudstilling, MyDOG. I år er hunden.dk på plads i Sverige, så du kan følge begivenhederne

I Sverige får man bøde for løs hund i bil

23-01-2020 09:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har talt med Riksförbundet M Sverige, der er den svenske pendant til FDM, om reglerne for hunde i biler i Sverige

BLOG: Håb for allergihunde - Allergiplagede Naya hjulpet af zoneterapi

25-03-2022 08:50, af Vivian Birlie

Her får du et blogindlæg fra Vivian Birlie, der har haft en allergisk hund i behandling

Smart: Hundetræning skal forhindre hærværk

01-07-2020 12:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Herfølge er man godt træt af hærværk ved fodboldbanerne, derfor forsøger man nu at dæmme op for det med civil hundetræning

Det danske landshold på tur til Nordisk Mesterskab

05-12-2017 14:22, af Cecilie Krarup

Juniorhandler og gymnasieelev Cecilie Krarup er fast blogger for hunden.dk. Her skriver hun om sit ungdomsliv med hunde, ringtræning og ambitioner inden for hundeudstillinger

Forsvundet hund fundet i bilvrag hos politiet

02-02-2014 08:39, af Tine Luther
I en uge var den lille blandingstæve Runa savnet efter en trafikulykke i Sverige. Nu er hun fundet i bilvraget, som var anbragt hos politiet

Forskning: Kamphunderacer bag flest angreb

09-01-2019 08:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny svensk forskning viser, at hunde, der oprindeligt er avlet til kamp, står bag de fleste angreb på andre hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet