BLOG: Sådan gør du når din hund snapper efter godbidder

17-11-2020 12:10, af John Frank Ahm

Jeg kan bestemt ikke lide at blive nappet i fingrene når jeg vil give hunden en godbid. Det kan være ret voldsomt at blive nappet i fingrene og det kan være alt fra et lille nap der næsten ikke kan mærkes til at blodet springer og plaster må findes frem

Hunden skal jo have sin godbid. Den har jo gjort noget godt eller den skal bare belønnes for at være sød og dejlig, så hvad gør jeg nu? Overvejelserne var mange: “Skal jeg til at træne uden godbidder og hvordan kan jeg træne uden godbidder?” Kan jeg lære den at lade være med at snappe efter godbidderne? Jeg prøver det sidste. Forklaring om hvordan følger om lidt.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Jeg har selv været fristet til at kaste godbidderne på jorden i stedet, når jeg indimellem møder en hund der snapper. Det hjælper ikke meget og slet ikke på adfærden, selvom jeg ikke længere bliver nappet i fingrene. Men hvad så med alle de andre gange hvor vi giver hunden noget, er risikoen for at blive nappet der stadig. At kaste godbidder for at undgå at blive nappet er ikke en holdbar løsning i min optik. Og tænk lige på børn der gerne vil give hunde godbidder. De skal da heller ikke nappes i fingrene.

Desuden er det heller ikke særligt rart at leve sammen med en hund med et tandsæt, der slår til som smækfælde hver gang man vil belønne den. For mig tager det fornøjelsen af, at træne hunden med belønning, når jeg ved det er med risiko for at få ondt i fingrene.

 

Hva så?
Det er enkelt at træne hunde fordi de har en simpel tilgang til livet. De har ingen skjulte agendaer eller planer og langsigtede mål. Deres fokus er på nuet. I denne situation med godbidder vil den have godbidden nu, hellere end om 5 sekunder. Derfor snapper de efter godbidden.

Jeg vil i træningen lære hunden at det ikke længere kan betale sig at snappe efter godbidden. Jeg vil også lære den at en bestemt adfærd fra hunden udløser den godbid som den så gerne vil have. På den måde udnytter jeg hundens interesse i godbidden til at få den til frivilligt at ændre sin adfærd fordi den gamle adfærd ikke virker længere.

I vores træning kan vi udnytte at hunde er meget fokuseret på om deres adfærd betaler sig. Den tilgang til livet kan vi udnytte når vi træner at give godbid uden at snappe efter den. Jeg træner ud fra princippet om at uønsket adfærd skal ignoreres eller forebygges. Desuden forstærker jeg enhver form for ønsket adfærd ved at belønne det jeg godt kan lide.

 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Træning
For at få et overblik over hvad jeg skal gøre stiller jeg mig selv to spørgsmål.

Hvad er situationen? Jeg bliver nappet i fingrene når jeg giver godbidder.

Er adfærden acceptabel?: Nej, det gør ondt at blive nappet i fingrene.

Det vil sige at hunden har en uønsket adfærd jeg ikke kan lide og heller ikke vil ignorere, da det gør ondt at give godbidder fordi jeg bliver nappet. At ignorere adfærden vil i denne situation ikke være en brugbar strategi og jeg vil derfor i min træning arbejde med forebygge, altså undgå at blive nappet.

Jeg har god erfaring med at have en tydelig regel for hvornår jeg giver hunden en godbid.

Den må ikke hoppe op efter den og den må heller ikke forsøge at tage den ud af fingrene på mig. Ikke at hoppe op og ikke forsøge at tage godbid er den nye alternative adfærd jeg vil have i stedet for.

 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Sådan træner jeg at lade være med at snappe efter godbid

  1. Skab en situation hvor hunden normalt vil snappe efter godbid
  2. Ræk hunden en godbid
  3. Løft hånden så snart hunden forsøger at hoppe op og snappe efter godbidden.
  4. Afvent at hunden finder ud af at det ikke lykkes at hoppe op og snappe efter godbidden.
  5. Gentag 2-3-4 indtil hunden er i ro mens den får godbidden.

 

 

Ovenstående kort sagt. Fjern godbid når hunden forsøger at få den. Giv den godbid når den opgiver selv at tage den.

Sæt for eksempel en regel at alle fire poter skal være på jorden eller jeg vil ikke kunne mærke tænderne. Når alle fire poter er i jorden gives godbid eller når jeg ikke kan mærke tænder gives godbid.

For at hunden lærer den nye ønskede adfærd er det vigtigt at give godbid med det samme hunden gør det rigtigt. Altså opfylder mine regler.

God fornøjelse med træningen.

 

Læs også

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: Sådan tager vi på ferie med vores hunde - vores dagligdag på tur

12-07-2021 10:07, af John Frank Ahm

Vi elsker at tage på ferie med vores hunde og det gør de også. Ferie med hunde er for os altid noget der foregår i bilen, så de steder vi kan køre til er der vi tager hen

DKK fik en fin sølvmedalje fra 1919

12-11-2022 12:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Under en oprydning fandt John Jonhansen en DKK medalje i sølv fra 1919. Den overrakte han i dag til Dansk Kennel Klub

BLOG: Tænk dig om før du siger nej til din hund

30-11-2020 08:06, af John Frank Ahm

Det er nærliggende at sige nej, når hvalpen eller den voksne hund gør noget den ikke må. Især er det umiddelbart en dårlig ide at sige nej, når det er til en hvalp. For hvordan skulle den forstå den kommando? Har vi lært den nej kommandoen eller er det bare en refleks hos os at sige nej? Jeg synes i det hele taget det er problematisk at sige nej til sin hund, uanset om det er en hvalp eller en voksen hund uden at tilbyde en anden alternativ adfærd som erstatning for det den ikke må

BLOG: Hunde skal da hilse, skal de ikke det?

15-10-2021 08:39, af John Frank Ahm

Er det en god eller dårlig ide at lade hunde hilse på hinanden, og er det overhovedet nødvendigt?

BLOG: Hvalpen Zacho flytter ind

16-12-2022 08:44, af John Frank Ahm

Vi har føjet en ny hund til vores lille kennelfamilie og hvalpen Zacho er flyttet ind hos os. Zacho kom hertil som 8 uger gammel, og er ligesom vores andre hunde, en welsh springer spaniel. Han er den første hund vi har importeret fra Holland.

 

BLOG: Vil du selv spise det lort? - om at give ordentlige godbidder

22-12-2020 07:24, af John Frank Ahm

Jeg har lært det på den hårde måde. Godbidder er ikke bare godbidder. Det er ikke ligegyldigt hvad du tager med i godbidstasken, når du træner med hunden. I særdeleshed ikke hvis du går efter gode resultater. Hvem gider at lave noget for kedelige tørre kiks?

Blog: Vis din hund verden og den vil elske dig for det - Zacho del 2

06-01-2023 12:55, af John Frank Ahm

Vi er på genbrugspladsen, Zacho og jeg, hvor vi kigger på maskiner, biler og mennesker der smider deres affald i containere. Han er nysgerrig og vil egentligt bare tættere på det hele, også gravemaskinen for at se hvad det er for noget. Vi sætter os på god afstand og spiser godbidder mens han er helt opslugt af alt det der sker omkring ham. Efter at have kigget på det hele i omkring 5 minutter kører vi igen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse. 

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.