I dette blogindlæg kommer jeg ind på nogle af vores forberedelser til at få en hvalp og hvad vi som opdrættere og hundeejere har fokuseret på i vores forberedelse til et lille nyt familiemedlem. Her vil jeg komme med nogle af de tips og ideer man som ny eller kommende hvalpeejer kan få inspiration af.
Forberedelse - hvad er godt at tænke på?
Der er meget at tænke på, når sådan en lille størrelse flytter ind. Spørgsmål som: er hjemmet sikkert for en hvalp? Hvad med ledninger, sko, potteplanter mm? Hvor må hvalpen være og hvor må den ikke være osv. Hvad gør vi i forhold til vores voksne hunde? Hvad med vores arbejde og alene hjemme træning og så videre. Jo, der er meget at tage stilling til og forberede.
Heldigvis har vi prøvet det før. Det med at have en lille hvalp. Alligevel var der mange overvejelser og en del forberedelse inden han flyttede ind. Selvom vores hus i høj grad allerede på forhånd er indrettet praktisk og med hensyn til hundefamilien, så er der altid noget der der skal justeres når der er tale om en hvalp.
Det gjorde vi klar
Det første vi gjorde klar var hans soveplads i soveværelset. Vores hunde må gerne komme med i soveværelset, hvor de har deres egne kurve. For ikke at Zacho skulle drille de andre om natten, fik han sin egen hvalpegård der stod op af sengen. Så kan man let høre når han bliver urolig og skal ud og tisse om natten, eller have en beroligende hånd ved ham, hvis det skulle blive nødvendigt for at han kan finde ro til at falde i søvn. Her kunne han sove om natten, tæt på os og alligevel sammen med de andre hunde.
Det andet vi gjorde klar var mit kontor. Her indrettede vi et stort afspærret hvalpe-område med kurve, tæpper, bamser og legetøj som han kunne være i når jeg arbejdede hjemmefra. Vi installerede også videoovervågning, så vi kunne holde øje med ham når vi begyndte med alene hjemme træningen.
Udenfor lavede vi sikring af planter i krukker. De blev simpelt hegnet ind. Vi satte også trådgitter på vores smedejernsport, så han ikke kunne gå igennem ribberne eller sidde fast i dem.
Sidst, men ikke mindst lavede vi en god planlægning i kalenderen den første tid, med en blanding af ferie og hjemmearbejdsdage. Lavede aftaler med vores gode hunde-babysittere om hjemmepasning de dage hvor det var nødvendigt. Altsammen for at Zacho skulle blive tryg i sit nye hjem og få den bedst mulige start og alene hjemmetræning i et fornuftigt tempo.
Til at skabe ro og give de voksne hunde deres eget space udnytter vi de børnelåger vi har, lidt mere, når vi har hvalp. Børnelågerne kan både bruges til at give de voksne hunde en pause eller en hvalp der der ved at blive lidt for vild, et timeout. Vi bruger dem også ved fodring, så alle har mulighed for at spise i fred og uden forstyrrelser.
Med disse justeringer og lidt planlægning har vi sørget for at der er plads til alle, store som små og en god begyndelse for Zacho her hos os.
Dette blogindlæg er første del af en artikelserie om Zacho. Han skal indgå i vores avlsarbejde hvis hans sundhedsresultater taler for det og han udvikler sig positivt. På den lange bane er det er ikke meningen at han skal blive boende hos os. Når den helt rigtige familie melder sig, så bliver det hans permanente hjem.
I de kommende blogindlæg vil jeg fortælle mere om livet med en hvalp og unghund.
Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse.
Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.
Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.
Det sker på træningspladsen igen og igen. En hundefører giver sin hund en kommando og ved at se på hundens adfærd, er det tydeligt, at hunden ikke kan udføre øvelsen. Den er usikker på, hvad kommandoen betyder. Hundeføreren ved ikke, hvordan de skal komme videre og flere gentagelser af kommandoen forbedrer ikke resultatet. Tværtimod er det tydelig at se, at hundeføreren er frustreret eller lettere opgivende
Om at arbejde hensigtsmæssigt med sin hund
Jeg opfordrer altid kommende hvalpekøbere til at gøre sig tanker om, hvad deres krav til den voksne hund er, før hvalpen flytter ind. Jo mere afklarede de er med hensyn til husreglerne for hvad hvalpen må og ikke må, jo bedre er de forberedt. At afklare reglerne på forhånd gør dagligdagen lettere, når de efter kort tid får den lille spilopmager hjem
Jeg kan bestemt ikke lide at blive nappet i fingrene når jeg vil give hunden en godbid. Det kan være ret voldsomt at blive nappet i fingrene og det kan være alt fra et lille nap der næsten ikke kan mærkes til at blodet springer og plaster må findes frem
Jeg har lært det på den hårde måde. Godbidder er ikke bare godbidder. Det er ikke ligegyldigt hvad du tager med i godbidstasken, når du træner med hunden. I særdeleshed ikke hvis du går efter gode resultater. Hvem gider at lave noget for kedelige tørre kiks?
Træner vi hund eller træner hunden os? Det er da et underligt spørgsmål, for selvfølgelig træner vi hunden. Når vi får en lille sød hundehvalp tager de fleste af os til hvalpemotivation, hvor vi kan træne vores hund og arbejde med basisprincipper, samtidig med at vi får nogle gode stunder med den lille og skaber en god relation
For mig er det vigtigt at vi giver vores hunde, både hvalpe og voksne en palette af forskellige indtryk, så de vedbliver at være trygge og nysgerrige livet igennem. Det er bare så meget nemmere at have en hund der er tryg. En hund man altid kan tage med sig i forvisning om at det bliver en dejlig tur med gode oplevelser for begge. Derfor går jeg så meget op i at tage hundene og hvalpene med på oplevelsesture, for at de på egen hånd kan opleve verden uden for matrikelnummeret
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet