Sneglesæsonen er i gang: Nu skal hundeejere passe på smitsom parasit

09-04-2022 13:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Foråret tiltrækker mange danskere til naturen, hvor der netop nu er højsæson for snegle. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da de slimede væsner kan udgøre en risiko for, at hunden bliver smittet med den farlige parasit hjertelungeorm, lyder det fra AniCura, der er en af landets største grupper af dyrehospitaler

Copyright Ridehesten.com
Foto: Anicura

 

Foråret har for alvor meldt sin ankomst, og det betyder stigende temperaturer, blomstrende natur og højsæson for snegle. I takt med at naturen springer ud, stiger aktiviteten hos snegle, og det skal særligt hundeejere være opmærksomme på, da snegle kan smitte hunde med den farlige parasit hjertelungeorm. Sådan lyder opfordringen fra en af landets største grupper af dyrehospitaler, AniCura, som hvert år oplever flere alvorlige tilfælde af hjertelungeorm:

- Det er en smitsom sygdom, der kan forstyrre kroppens evne til at størkne blodet normalt, hvilket kan have alvorlige konsekvenser for hundens krop og organer. Vi oplever, at mange hundeejere kun har begrænset kendskab til hjertelungeorm og derfor ikke er opmærksomme i foråret, hvor smitten starter, forklarer Nathalie Kiessling, der er dyrlæge på Frederiksværk Dyrehospital med speciale i kardiologi.

Når hunden bliver smittet, går der typisk mellem fire og seks måneder før, at hunden viser symptomer på sygdommen. Smitten sker typisk, når nysgerrige hunde spiser eller slikker på en inficeret snegl. Herefter spreder parasitten sig gennem hundens afføring til områdets snegle, hvilket således udgør en risiko for andre hunde.

 

Flere risikoområder i Danmark

Generelt har der været en stigning i udbredelsen af hjertelungeorm i Danmark de seneste år, og smitterisikoen er ekstra stor flere steder i landet. Det gælder især i København og Nordsjælland, hvor mange hunde er samlet på mindre plads samtidig med, at der i disse områder er ekstra gode leveforhold for sneglene.

- Særligt i højrisikoområderne vil vi anbefale hundeejere at få foretaget afføringsprøver op til to gange om året, da det er en hurtig og nem måde at stille diagnosen. Det er rigtig vigtigt, at parasitten bliver opdaget tidligt, da ormene kan give varige mén og i værste tilfælde resultere i, at hunden bliver så syg, at den ikke overlever. Derfor bør hundeejere være opmærksomme på de hyppigste symptomer som hoste, træthed, blødninger fra sår og maveproblemer, der alle kan være tegn på hjertelungeorm, fortæller Nathalie Kiessling.

 

Ikke altid symptomer

Til trods for at langt de fleste hunde udviser nogle af de klassiske symptomer på hjertelungeorm, kan det være vanskeligt at opdage sygdommen, da symptomerne i perioder kan variere og være mindre fremtrædende – ligesom der også findes sygdomsforløb, hvor hunden ingen symptomer udviser. Hos AniCura har man oplevet flere tilfælde af hjertelungeorm uden symptomer, der tilfældigt er blevet fundet i forbindelse med årlige sundhedsundersøgelser.

-  Vi oplever jævnligt, at smittede hunde udviser ingen eller atypiske symptomer. Disse tilfælde kan desværre være medvirkende til, at smitten når at sprede sig til resten af området, uden at hundeejeren selv er bevidst om det. Derfor er forbyggende undersøgelser utrolig vigtige, hvilket især gør sig gældende for hvalpe, da unge hunde har tendens til oftere at undersøge ting i naturen med munden, slutter Nathalie Kiessling. 

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Louise Trabjerg

Webredaktør og nyhedsvagt

Louise Trabjerg

ltr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Lykkepiller i pels indtager Roskilde

18-09-2023 15:34, af Louise Trabjerg

I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads. 

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Rishi Sunak annoncerer forbud mod American XL Bully-hunde i Storbritannien

21-09-2023 18:06, af Louise Trabjerg

Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.