Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Copyright Ridehesten.com
Hvert år er der tusindvis af hunde, der må til dyrlægen, fordi et fremmedlegeme har sat sig fast i mave-tarmkanalen. Det kan både være dyrt og meget smertefuldt for hunden. Foto: Agria

Dyreforsikringsselskabet Agria har gradvist over mange år opbygget en af verdens største skadesdatabaser for kæledyr. Databasen viser, at hvert år er der tusindvis af hunde, der må til dyrlægen, fordi et fremmedlegeme har sat sig fast i mave-tarmkanalen.

Hvis du har mistanke om, at din hund har slugt en genstand, den ikke burde, og den viser symptomer på mavebesvær, er det vigtigt, at du hurtigt kontakter en dyrlæge for at få vurderet, om der er behov for røntgen, ultralyd eller evt. operation.

– Afhængigt af hvad hunden har indtaget, hvad genstanden består af, og om den har skarpe kanter, samt hvor stor genstanden er, er der forskellige fremgangsmåder man kan vælge imellem, f.eks. at få hunden til at kaste op, at lade genstanden passere eller en tarmoperation, hvor genstanden fjernes kirurgisk, forklarer Mogens Brix Koldkjær.

Dyrlægebehandling kan være en stressende oplevelse for hunden, specielt hvis narkose og operation er påkrævet, men det er desuden en dyr procedure for kæledyrsejeren. Ifølge Agrias skadestatistik koster behandling for et fremmedlegeme mellem 15.000 og 60.000 kr., afhængigt af den behandlende klinik og af eventuelle komplikationer som følge af fremmedlegemet.

Hundesikkert hjem
Skadeforebyggende råd til hundeejere er at hundesikre hjemmet ved at sørge for at fjerne små, fristende genstande og placere dem uden for rækkevidde af nysgerrige hundenæser. Hold altid øje med din hund, når den leger med sit legetøj, fjern ødelagt legetøj eller afbidte stumper. Du kan desuden reducere risikoen for problemer med fremmedlegemer, hvis du træner hunden til ikke at samle ting op eller at spise ting fra jorden under gåturen.

– Erfarne dyrlæger har opereret mange overraskende genstande ud af hundes fra mave-tarmsystem. Hvis hunden er den nysgerrige type, som gerne smager på hele verden, er det alt lige fra legetøj til underbukser, sokker, majskolber eller sten, siger Mogens Brix Koldkjær.

Alle typer hunde kan komme til at spise noget, de ikke burde, men på grund af deres adfærd og natur kan nogle hunde være mere tilbøjelige til at sluge upassende genstande: Legesyge og nysgerrige hvalpe og unge hunde er altid i risikogruppen, ligesom retriever- og andre jagthunde, der gerne bærer på ting, samt terrier-racer og brugshunde oftere får problemer med fremmedlegemer.

Vær opmærksom på disse symptomer
Hvis du har mistanke om, at din hund har spist noget, den ikke burde, skal du være opmærksom på følgende symptomer:

  • Opkastning
  • Nedsat appetit eller slet ingen appetit
  • Mavesmerter
  • Diarré eller forstoppelse
  • Synkebesvær, der kan opstå, hvis genstanden sidder fast i halsen
  • Dehydrering

Kontakt din dyrlæge, hvis din hund udviser ovenstående symptomer.

Læs også

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Pas på hunden, for nu er hugormen vågnet

06-04-2025 07:53, af Cecilie Friis Amstrup

De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.

Stigning i antal sygeforsikrede hunde

28-04-2016 08:58, af Tine Luther
Flere og flere hunde er dækket af en sygeforsikring. Det viser en ny undersøgelse fra YouGov på vegne af Agria Dyreforsikring. Stigningen glæder Dansk Kennel Klub, der sætter pris på, at danske hundeejere i stigende grad tager ansvar for deres kæledyr.

Hundeevent i nyt partnerskab

12-11-2024 08:00, af Cecilie Friis Amstrup

Allerede fra den 1. december 2024 er Agria Dyreforsikring en del af sponsorteamet bag Skandinaviens største terrænløb med hund, K9 Biathlon for alle. Et samarbejde, der vil gavne både de firbenede og deres ejere.

Hver femte hundeejer bryder loven

02-06-2016 09:25, af Kasper Larsson
Det er lovpligtigt at ansvarsforsikre sin hund. Alligevel er knap hver femte hund ikke dækket af en hundeansvarsforsikring. Det viser en ny undersøgelse fra YouGov på vegne af Agria Dyreforsikring. Hundeejere kan ende i dybe økonomiske vanskeligheder uden en forsikring.

Påskemaden forgifter hunden

17-03-2016 08:26, af Tine Luther
Påsken nærmer sig med hastige skridt. Mange familier samles i helligdagene om frokostborde, der er fyldt med lækkerier. I et uopmærksomt øjeblik kan hunden få mulighed for at tage for sig af retterne. Men der er stor risiko for, at hunden kan blive forgiftet som følge heraf. Agria Dyreforsikring giver tips til en tryg påskeferie for din firbenede ven.

Undgå ulykker: Husk reflekser til dig selv og din hund

24-09-2021 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Reflekser er ikke bare til ungernes rygsække og til cyklerne, nej, de er også vigtige til både hunden og dig selv, når I går tur i skumring eller mørke. Efteråret har meldt sin ankomst, og det bliver lyst senere og mørkt, før man venter det. Det behøver ikke være mere end halvmørkt, før en hund er helt usynlig for bilisterne. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, kommer her med en håndfuld gode råd til den mørke tid

Hundredvis af hunde bliver syge i julen

17-12-2017 17:43, af Pressemeddelelse, Agria dyreforsikring

Juleflæsk, chokolade og ufordøjelige nødder ender alt for ofte i hundes maver i julemåneden. Ifølge tal fra Agria Dyreforsikring er december den måned, hvor flest hunde ender hos dyrlægen med forgiftning

#BlackFurday: dyreinternaternes sorte skygger

21-11-2023 12:48, af Anne Cecilie Sohl

I anledning af årets Black Friday omdøber Agria Dyreforsikring dagen til #BlackFurday med en hjertevarm kampagne, der sætter fokus på de sorte hunde og katte, der ofte står bagerst i køen på internaterne. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Mit sværeste farvel blev ikke accepteret

13-04-2025 07:55, af Mette Søndergård

Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Velkendt jagthundehjerte gæstede Danmarks første hundekro

14-04-2025 07:38, af Cecilie Friis Amstrup

Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller