Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Copyright Ridehesten.com
Hvert år er der tusindvis af hunde, der må til dyrlægen, fordi et fremmedlegeme har sat sig fast i mave-tarmkanalen. Det kan både være dyrt og meget smertefuldt for hunden. Foto: Agria

Dyreforsikringsselskabet Agria har gradvist over mange år opbygget en af verdens største skadesdatabaser for kæledyr. Databasen viser, at hvert år er der tusindvis af hunde, der må til dyrlægen, fordi et fremmedlegeme har sat sig fast i mave-tarmkanalen.

Hvis du har mistanke om, at din hund har slugt en genstand, den ikke burde, og den viser symptomer på mavebesvær, er det vigtigt, at du hurtigt kontakter en dyrlæge for at få vurderet, om der er behov for røntgen, ultralyd eller evt. operation.

– Afhængigt af hvad hunden har indtaget, hvad genstanden består af, og om den har skarpe kanter, samt hvor stor genstanden er, er der forskellige fremgangsmåder man kan vælge imellem, f.eks. at få hunden til at kaste op, at lade genstanden passere eller en tarmoperation, hvor genstanden fjernes kirurgisk, forklarer Mogens Brix Koldkjær.

Dyrlægebehandling kan være en stressende oplevelse for hunden, specielt hvis narkose og operation er påkrævet, men det er desuden en dyr procedure for kæledyrsejeren. Ifølge Agrias skadestatistik koster behandling for et fremmedlegeme mellem 15.000 og 60.000 kr., afhængigt af den behandlende klinik og af eventuelle komplikationer som følge af fremmedlegemet.

Hundesikkert hjem
Skadeforebyggende råd til hundeejere er at hundesikre hjemmet ved at sørge for at fjerne små, fristende genstande og placere dem uden for rækkevidde af nysgerrige hundenæser. Hold altid øje med din hund, når den leger med sit legetøj, fjern ødelagt legetøj eller afbidte stumper. Du kan desuden reducere risikoen for problemer med fremmedlegemer, hvis du træner hunden til ikke at samle ting op eller at spise ting fra jorden under gåturen.

– Erfarne dyrlæger har opereret mange overraskende genstande ud af hundes fra mave-tarmsystem. Hvis hunden er den nysgerrige type, som gerne smager på hele verden, er det alt lige fra legetøj til underbukser, sokker, majskolber eller sten, siger Mogens Brix Koldkjær.

Alle typer hunde kan komme til at spise noget, de ikke burde, men på grund af deres adfærd og natur kan nogle hunde være mere tilbøjelige til at sluge upassende genstande: Legesyge og nysgerrige hvalpe og unge hunde er altid i risikogruppen, ligesom retriever- og andre jagthunde, der gerne bærer på ting, samt terrier-racer og brugshunde oftere får problemer med fremmedlegemer.

Vær opmærksom på disse symptomer
Hvis du har mistanke om, at din hund har spist noget, den ikke burde, skal du være opmærksom på følgende symptomer:

  • Opkastning
  • Nedsat appetit eller slet ingen appetit
  • Mavesmerter
  • Diarré eller forstoppelse
  • Synkebesvær, der kan opstå, hvis genstanden sidder fast i halsen
  • Dehydrering

Kontakt din dyrlæge, hvis din hund udviser ovenstående symptomer.

Læs også

Hundegåtur med et godt formål

05-05-2025 09:32, af Cecilie Friis Amstrup

Agria inviterer alle hundeejere i Danmark til at deltage i en landsdækkende gåtur, hvor hvert skridt tæller som støtte til Dyreværnet. Det eneste du skal gøre, er at tage snoren i hånden, dele et billede og nyde turen med din firbenede ven.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

”Agria – gode råd og tips” viser vejen

05-09-2013 08:18, af Tine Luther
Agria Dyreforsikring har lanceret fem nye videoer målrettet nybagte hundeejere. Videoerne skal vise vejen til en velholdt og sund hund.

Ny undersøgelse: Flere hunde og katte får sygeforsikring

03-02-2015 09:05, af Tine Luther
Ny undersøgelse viser, at andelen af hunde og katte, der er sygeforsikret, er steget. Undersøgelsen, der er foretaget af YouGov på vegne af Agria Dyreforsikring, viser, at 35% af alle danske hunde og 10% af kattene er sygeforsikret. Men der er stadig stor uvidenhed om, at man kan sygeforsikre sine dyr. 44% af dem, der ikke har tegnet en sygeforsikring, vidste ikke, at man ksn, eller har ikke taget stilling til, om det ville være en god ide.

Sne og kulde: Sådan får du bedst din hund gennem vinteren

19-01-2016 09:42, af Tine Luther
Vinteren har for alvor ramt Danmark. Og selvom de fleste hunde synes, at det hvide drys på græs og veje er sjovt, så skal du alligevel tage et par forholdsregler, når du skal lufte din firbenede ven i det kolde vejr. Agria Dyreforsikring giver dig her de fem bedste råd til, hvordan du uden besvær kan hygge dig i kulden med din hund.

Hunhundenes løbetid er i fuldt flor

15-04-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så det er nu, du skal holde godt fast i snoren på din intakte hund, hvis du ikke enten vil stå med en drægtig hunhund eller være skyld i, at din hanhund gør en tæve drægtig. Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl

Hundredvis af hunde bliver syge i julen

17-12-2017 17:43, af Pressemeddelelse, Agria dyreforsikring

Juleflæsk, chokolade og ufordøjelige nødder ender alt for ofte i hundes maver i julemåneden. Ifølge tal fra Agria Dyreforsikring er december den måned, hvor flest hunde ender hos dyrlægen med forgiftning

Læsehunden Molly er hele Danmarks Dyrehelt

06-11-2017 08:44, af Agria Dyreforsikring

Hunden Molly blev i fredags kåret som vinder af kampagnen Danmarks Dyrehelt 2017. Molly er en såkaldt “læsehund”, der hjælper børn med læsevanskeligheder til at blive bedre til at læse ved sin blotte tilstedeværelse. Molly og ejeren Lis Welin er fra Odense, men i dagens anledning havde de taget turen til København for at besøge Agria Dyreforsikring og Go’Morgen Danmark 

Hunde- og katteejerens sværeste beslutning

10-11-2020 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det, alle dyreejere frygter, er det sværeste øjeblik, når der skal træffes beslutning om det sidste farvel til hunden eller katten. Beslutningen om aflivning kan være en svær proces, som kræver forståelse for dyrets behov og livskvalitet og ofte må dyrlægen spørges til råds undervejs. Her kommer Agria Dyreforsikring med nogle gode råd om, hvordan du kan komme frem til den rigtige og ansvarlige beslutning

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Roskilde: Cairn terrier triumferede på første dag i Store ring

09-05-2025 20:11, af Cecilie Friis Amstrup

Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse