Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Copyright Ridehesten.com
Lige nu begynder hugormene at vågne fra vinterhi og ligger langsomme og sløve hen. Hvert forår bliver hunde bidt af hugorme - de fleste hunde overlever, men mange får brug for langvarig dyrlægebehandling. Derfor opfordres hundeejerne til at være ekstra opmærksomme, når de bevæger sig ud i naturen. Foto: AdobeStock

Et sikkert forårstegn er her: Hugormene er vågnet fra deres vinterhi.

– Hvert år bliver flere hunde bidt af hugorme, ikke kun her i Danmark, men særligt i Sverige. Når danskerne tager på påsketur til de svenske skove, kan det resultere i skadesanmeldelser hos os allerede i de første spæde forårsmåneder, siger Lotte Evers, der er marketingchef hos Agria Dyreforsikring. Hun tilføjer:

– I de fleste tilfælde overlever hunden, men ofte kræver det langvarig dyrlægebehandling - og desværre er der hvert år hunde, der dør efter et hugormebid. Derfor opfordrer vi lige nu hundeejere til at være ekstra opmærksomme på, hvor deres hunde bevæger sig i naturen og udvise en ekstra årvågenhed, hvis turen går ud over landet grænser, hvor mødet med hugorme sker oftere.

Søvnige slanger

Hugormen findes næsten overalt i naturen, men den ynder at holde til ved stengærder og i hedelandskaber. Den er hyppigst forekommende langs den jyske vestkyst og den nordsjællandske kyst. Hugormen er en ganske lille slange, højst en meter lang, oftest mindre. Den findes i både grå- og brunlige nuancer og kan genkendes på dens zig-zag-lignende mønster. Nogle af hugorme-hunnerne er dog næsten helt sorte og kan derfor forveksles med den ufarlige snog – dog har snogen næsten altid to gule pletter i nakken.

Lotte Evers forklarer, at fordi hugormen falder godt i med omgivelserne, er den ikke altid så nem at spotte for menneskeøjne, men hunden snuser sig med lethed frem til den.

– Hugormene stadig er sløve ovenpå deres vinterhi, og derfor når de ikke altid at flygte i tide, når de hører os – eller hunden - komme. Og mens en vågen hugorm næsten altid vil vælge at tage flugten, så vil en forskrækket og søvnig en af slagsen reagere ved at bide, så vær opmærksom på, at risikoen for at møde en søvnig hugorm er størst om morgenen, inden solen har ”bagt den vågen”, siger Lotte Evers.

Giftige konsekvenser

– Når hugormen bider, injicerer den nogenlunde den samme mængde gift – ca. 30 mg – uanset størrelsen på det dyr, den bider. Derfor vil hvalpe og mindre hunde rammes hårdere ved bid fra en hugorm. I nogle tilfælde fører biddet kun til en smertefuld hævelse, mens det i andre tilfælde fører til skader på hundens indre organer, som lever- og nyrer, og i værste tilfælde hjerteanfald eller anæmi, siger Lotte Evers og forklarer, at når en hund bliver bidt, vil den ikke mærke smerte fra giften med det samme.

– Det er ofte først nogle timer efter biddet, at symptomerne begynder at vise sig. Selve biddet viser sig som to små huller ved siden af hinanden, men det kan være svært at se under pelsen, og fordi symptomerne først viser sig lidt tid efter, kan det være svært for hundeejerne at gennemskue, at der er tale om et hugormebid, hvis ikke de rent faktisk ser hugormen bide sig fast, siger Lotte Evers.

Hun forklarer, at hugormen typisk bider i hundens snude, poter eller forben:

– Den farligste situation er hugormebid i ekstremiteter som ben eller poter: Hvis hunden efterfølgende går på benet, vil musklerne trække sig sammen, og det medvirker til at sprede giften til resten af kroppen. Så hvis du ser din hund blive bidt, bør du i videst muligt omfang sikre, at det holder sig i ro. Er du ude at lufte hund, så bær den hjem eller retur til bilen – er hunden for tung, så bliv på stedet, hold hunden i ro og tilkald hjælp, så du og din hund kan blive hentet i bil.

Fakta
Hugormebiddets huskeregler

1. Hævelse i snude og pote/forben og en sløv/dvask hund er typiske symptomer på hugormebid.

2. For at undgå at giften spreder sig i hundens krop, bør du bære din hund hjem eller tilbage til bilen.

3. Hold hunden i ro og lad den hvile.

4. Kontakt dyrlægen hurtigst muligt, så din hund kan komme i behandling. Dyrlægen vil oftest give hunden noget smertestillende og nogle tilfælde en modgift.

Læs også

Hundedage med hedeslag, hugorme og hot spots

16-06-2025 16:17, af Cecilie Friis Amstrup

Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.

Pas på hunden, for nu er hugormen vågnet

06-04-2025 07:53, af Cecilie Friis Amstrup

De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.

Foråret betyder glæder og farer for din hund

02-03-2025 08:51, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer lysere dage og flere udendørs eventyr for din hund. Men årstiden rummer også risici som flåter, giftige planter og hugorme.

Fotos af årets DKK-racevindere - sidste frist!

10-12-2015 09:39, af Tine Luther
Alle ”Årets DKK-racevindere 2015” har mulighed for at få offentliggjort et billede i en racevinderkavalkade i januar-/februarnummeret 2016. Er din hund blevet DKK-racevinder 2015 (DKK-vinder – ikke vinder af en specialklubkonkurrence), og har du ikke fået den fotograferet af HUNDENs fotografer fra Wiegaarden ved en af DKK-udstillingerne, kan du selv indsende et foto. DEADLINE: DEN 10. DECEMBER 2015.

Julen er særlig farlig for hund og kat

05-12-2013 10:41, af Tine Luther
Se julen fra en hund eller kats synspunkt – den er hverken nem eller tryg. Når familien har travlt med gaveindkøb, julepyntning og andesteg bliver danskernes firbenede familiemedlemmer ofte overladt til sig selv. Madrester, julepynt og gavebånd kan i værste tilfælde være dødbringende, så der er god grund til at tage sine forholdsregler under juleræset.

Hvornår er det for koldt at lufte hund

16-01-2022 09:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Rygterne siger, at kulden snart rammer Danmark igen. Hvordan er det nu lige med at lufte hund i kulde

Kvinde fik bøde for løs hund

17-12-2010 11:14, af Anne Kristine Tollestrup
Efter at have haft sin hund til at strejfe rundt flere gange, fik en 19-årig kvinde i denne uge en betragtelig bøde for forseelsen.

Kastanjer er livsfarlige for din hund

13-09-2022 09:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efteråret er officielt over os, og inden længe prydes de danske skovbunde med kastanjer. Men man skal være ekstra opmærksom på de skønne frugter, hvis man er hundeejer, da de er giftige og således kan være livsfarlige for de firbenede

Hundens ører og hvad de fortæller

31-01-2017 16:01, af Kasper Larsson
En hund kommunikerer hovedsageligt igennem sit kropssprog, og her er ørene en vigtig del

Fryser din hund?

18-02-2015 09:32, af Nina Marie Villadsen
Især mindre hunde kan komme til at fryse, når temperaturen er lav, og så melder spørgsmålet sig; er det synd at give den overtøj på? Det kan du måske få svar på her

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet