Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Copyright Ridehesten.com
Lige nu begynder hugormene at vågne fra vinterhi og ligger langsomme og sløve hen. Hvert forår bliver hunde bidt af hugorme - de fleste hunde overlever, men mange får brug for langvarig dyrlægebehandling. Derfor opfordres hundeejerne til at være ekstra opmærksomme, når de bevæger sig ud i naturen. Foto: AdobeStock

Et sikkert forårstegn er her: Hugormene er vågnet fra deres vinterhi.

– Hvert år bliver flere hunde bidt af hugorme, ikke kun her i Danmark, men særligt i Sverige. Når danskerne tager på påsketur til de svenske skove, kan det resultere i skadesanmeldelser hos os allerede i de første spæde forårsmåneder, siger Lotte Evers, der er marketingchef hos Agria Dyreforsikring. Hun tilføjer:

– I de fleste tilfælde overlever hunden, men ofte kræver det langvarig dyrlægebehandling - og desværre er der hvert år hunde, der dør efter et hugormebid. Derfor opfordrer vi lige nu hundeejere til at være ekstra opmærksomme på, hvor deres hunde bevæger sig i naturen og udvise en ekstra årvågenhed, hvis turen går ud over landet grænser, hvor mødet med hugorme sker oftere.

Søvnige slanger

Hugormen findes næsten overalt i naturen, men den ynder at holde til ved stengærder og i hedelandskaber. Den er hyppigst forekommende langs den jyske vestkyst og den nordsjællandske kyst. Hugormen er en ganske lille slange, højst en meter lang, oftest mindre. Den findes i både grå- og brunlige nuancer og kan genkendes på dens zig-zag-lignende mønster. Nogle af hugorme-hunnerne er dog næsten helt sorte og kan derfor forveksles med den ufarlige snog – dog har snogen næsten altid to gule pletter i nakken.

Lotte Evers forklarer, at fordi hugormen falder godt i med omgivelserne, er den ikke altid så nem at spotte for menneskeøjne, men hunden snuser sig med lethed frem til den.

– Hugormene stadig er sløve ovenpå deres vinterhi, og derfor når de ikke altid at flygte i tide, når de hører os – eller hunden - komme. Og mens en vågen hugorm næsten altid vil vælge at tage flugten, så vil en forskrækket og søvnig en af slagsen reagere ved at bide, så vær opmærksom på, at risikoen for at møde en søvnig hugorm er størst om morgenen, inden solen har ”bagt den vågen”, siger Lotte Evers.

Giftige konsekvenser

– Når hugormen bider, injicerer den nogenlunde den samme mængde gift – ca. 30 mg – uanset størrelsen på det dyr, den bider. Derfor vil hvalpe og mindre hunde rammes hårdere ved bid fra en hugorm. I nogle tilfælde fører biddet kun til en smertefuld hævelse, mens det i andre tilfælde fører til skader på hundens indre organer, som lever- og nyrer, og i værste tilfælde hjerteanfald eller anæmi, siger Lotte Evers og forklarer, at når en hund bliver bidt, vil den ikke mærke smerte fra giften med det samme.

– Det er ofte først nogle timer efter biddet, at symptomerne begynder at vise sig. Selve biddet viser sig som to små huller ved siden af hinanden, men det kan være svært at se under pelsen, og fordi symptomerne først viser sig lidt tid efter, kan det være svært for hundeejerne at gennemskue, at der er tale om et hugormebid, hvis ikke de rent faktisk ser hugormen bide sig fast, siger Lotte Evers.

Hun forklarer, at hugormen typisk bider i hundens snude, poter eller forben:

– Den farligste situation er hugormebid i ekstremiteter som ben eller poter: Hvis hunden efterfølgende går på benet, vil musklerne trække sig sammen, og det medvirker til at sprede giften til resten af kroppen. Så hvis du ser din hund blive bidt, bør du i videst muligt omfang sikre, at det holder sig i ro. Er du ude at lufte hund, så bær den hjem eller retur til bilen – er hunden for tung, så bliv på stedet, hold hunden i ro og tilkald hjælp, så du og din hund kan blive hentet i bil.

Fakta
Hugormebiddets huskeregler

1. Hævelse i snude og pote/forben og en sløv/dvask hund er typiske symptomer på hugormebid.

2. For at undgå at giften spreder sig i hundens krop, bør du bære din hund hjem eller tilbage til bilen.

3. Hold hunden i ro og lad den hvile.

4. Kontakt dyrlægen hurtigst muligt, så din hund kan komme i behandling. Dyrlægen vil oftest give hunden noget smertestillende og nogle tilfælde en modgift.

Læs også

Hugormesæson: Det skal du gøre, hvis dit kæledyr bliver bidt

28-03-2023 10:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvert år oplever flere danske hunde- og katteejere, at deres kæledyr bliver bidt af hugorme, og det er vigtigt at tage det alvorligt, hvis der er mistanke om hugormebid

Varmen er på vej: Disse farer for dit kæledyr skal du være ekstra opmærksom på

19-05-2022 08:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange ser netop nu frem til lunere forårs- og sommertemperaturer, men det snarlige vejrskifte betyder desværre også, at der venter en række farer for vores firbenede venner. I forårs- og sommermånederne skal hunde- og katteejere nemlig være ekstra opmærksomme på flåter, forårsblomster og hugorme, lyder det fra chefdyrlæge

Molly bidt tre gange af hugorme

21-04-2022 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Labradoren Molly nåede at blive bidt tre gange af hugorme i sit lange liv. Her får du historien fortalt af Mollys ejer, Elizabeth Texel

Har din hund tandproblemer

02-02-2018 15:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Otte ud af ti hunde har problemer med tænderne. Det er et stort tal, og mange opdager ikke, at deres hund har ondt i tænderne

Hunde der er aggressive mod andre hunde

04-09-2020 12:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke rart at være den person i hundeskoven med en hund, der viser aggressiv adfærd over for de andre hunde. Men hvordan kan man kende aggressiv adfærd og hvordan forhindrer man den, før det er for sent

Hunde kan lugte hvis vi er bange

24-01-2022 12:35, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan opfange de lugte vi udsender, når vi er bange og påvirkes af det, viser studie. 

Må min hund spise porre?

09-08-2017 17:56, af Anne Ekenberg

Forstil dig følgende: Du har en rest porresuppe til overs og overvejer, om du skal tilbyde din hund en skål. Porre er jo en sund grøntsag for os mennesker, så hvorfor skulle det ikke også være det for vores hunde.

Så tung bliver din hund ved et sammenstød

22-03-2021 08:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Danmark er der ingen lov, der kræver, at man har sin hund spændt fast i bilen. Bør der være det

Må min hund spise asparges?

17-07-2017 10:13, af Anne Ekenberg

Jeg elsker friske asparges. De hvide asparges elsker jeg at spise rå, og de grønne elsker jeg, fordi der er lidt mere smag i dem, når de er kogt. Heldigvis er de også sunde for os, men er de sunde for vores hunde?

Sommersjov: Hvis Vingegaard var en hund

20-07-2023 08:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter gårsdagens lidt dystre artikler skifter vi i dag spor. Vi starter med en lille hyggelig leg, som vi håber, I vil deltage i

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Endelig er de her! Billeder fra udstillingen i Roskilde

21-05-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Roskilde online.

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.