Hundedage med hedeslag, hugorme og hot spots

16-06-2025 16:17, af Cecilie Friis Amstrup

Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.

Copyright Ridehesten.com
De fleste forbinder sol, vand og varme med positive sommerminder, men ifølge Agria Dyreforsikrings statistikker er de tre ting ofte årsager til mange kæledyrs besøg hos dyrlægen i løbet af sommermånederne. Foto: Adobe

Lange, varme solskinstimer, mange nye indtryk, mere tid udendørs og med de tobenede – derfor er de fleste af vores hunde lige så vilde med sommerdagene, som vi på to ben er. Men sommeren bringer også udfordringer med sig for hundeejeren. Ifølge Agria Dyreforsikrings skadestatistik kommer mange hunde til skade om sommeren: Her kan du læse mere om de 10 hyppigste sommer-skader for danske hunde, og hvad du som hundeejer skal gøre, hvis uheldet er ude:

1. Hedeslag
Lad aldrig din hund vente i bilen om sommeren, heller ikke hvis bilen står i skyggen. Solen flytter sig hurtigt, og din bil kan hurtigt blive varmet op til 60-70 grader, hvilket er livsfarlige temperaturer for hunden. Selv i skyggen kan temperaturen inde i bilen nå op på 50 grader. Hvis det er tvingende nødvendigt at efterlade hunden i bilen, bør dette kun være for en ganske kort periode: Parker i skyggen, sørg for gennemtræk og efterlad en note med klokkeslæt og dit telefonnummer i forruden, så forbipasserende kan få fat i dig, hvis de er bekymrede, eller der er noget galt med din hund.

2. Hugorme
Hvis du går tur på heder eller i tæt skov herhjemme eller i udlandet, kan du risikere at støde på hugorme. Giften i hugormens bid kan forårsage skader på din hunds hjerte, lever og nyrer, og biddene skal hurtigst muligt tilses af en dyrlæge.

3. Bi- og hvepsestik
Et enkelt bi- eller hvepsestik er som oftest ikke farligt for hunde. Smerten kan behandles med koldt omslag, f.eks. med is i et viskestykke, og man kan forsøge at fjerne brodden, hvis den stadig sidder der. Dog kan flere, gentagne stik eller stik i mund og svælg gøre hunden dårlig eller udløse en allergisk reaktion, og hunden bør derfor tilses af en dyrlæge.

4. Snitsår
Knuste flasker eller andre skarpe genstande på jorden kan give hunden snitsår på poter og andre steder på kroppen. Mindre snitsår, der ikke går igennem alle hudlag, behøver man som regel ikke behandle, men større flænger skal sys inden for 6-8 timer og senest efter 24 timer. Ved snitsår er det vigtigt, at såret bliver renset, og at du sikrer, at din hund efterfølgende ikke slikker i såret.

5. Sommermad
Lad ikke din hund spise rester fra grillen og vær opmærksom på, om hunden samler rester fra andres picnic op på jeres gåture. Benene fra tilberedt kød kan nemt splintre og sætte sig fast i ganen eller lave skader på spiserør, mave og tarm, ligesom majskolber kan sætte sig fast som en prop i tarmen og skal opereres ud. Hvis din hund har spist noget, den ikke kan tåle, vil symptomerne typisk være forstoppelse, ubehag ved at drikke og spise, opkast og generel nedstemthed (symptomer på smerte). Hvis du lader din hund få den sidste bid af din ispind, så vær opmærksom på, at den ikke sluger is og pind i en mundfuld eller bider stykker af pinden: Dele af en splintret ispind sætter sig nemt fast i svælget og kan forårsage skader i både gane, svælg og spiserør, ligesom splinter kan sætte sig i mavesækken og tarmen.

6. Fugteksem/hot spots
Hvis din hund ofte bader i sø, hav eller svømmebassiner, så husk at tørre dens pels og ører grundigt efterfølgende. Fugtig pels kan nemt føre til svampeinfektioner i ører eller være årsag til fugteksem, der gør hundens hud rød, øm og irriteret. Søg dyrlæge, hvis din hund klør sig, har rød/irriteret hud eller lugter dårligt fra ørerne.

 7. Vandhale/Watertail
“Vandhale” er betegnelsen for en inflammation  i hundens hale, som kan opstå, hvis hunden igennem længere tid er kold eller nedkølet på bagdelen. Hundens hale hænger slapt ned og bevæges sparsomt. Vandhale er meget smertefuldt for hunden og resulterer oftest i et besøg hos dyrlægen. Varme og hvile kan lindre smerterne en smule. Forebyg ved kun at lade hunden svømme i kortere perioder, tør hunden grundigt efter alle former for bad og vandleg og undgå, at hunden får træk, når den er våd.

8. Algeforgiftning
Undgå at lade din hund bade i algefyldt vand: De risikerer at få algeforgiftning, hvis de bader i hav- eller søvand, hvor der er opblomstrende alger, eller hvis spiser tang, der er blågrønne alger på. Den mest almindelige algeforgiftning skyldes blågrønalgen, som blomstrer mellem juli og september, når vandet er varmest. Hvis din hund alligevel hopper i algefyldt vand, bør du undgå, at den drikker vandet og efterfølgende slikker sin pels. Algeforgiftning er alvorligt og kræver dyrlægebehandling. Symptomerne på algeforgiftning er uro, rystelser, opkastning og slingrende gang.

9. Solskoldning
Ligesom mennesker kan hunde også have brug for beskyttelse mod solens stråler. Derfor skal din hund altid have mulighed for at søge ind i skyggen. Hunde med tynd eller hvid pels bliver lettere solbrændte, og deres hund kan blive rød og øm. Du kan forebygge solskoldning med solcreme på de mest udsatte steder; snude, ører, mave og hanhundens pung.

10. Flåter
Tjek din hund efter for flåter hver dag. Flåter kan overføre sygdomme som borrelia og anaplasma, og det er vigtigt, at de fjernes med det samme og helst indenfor 24 timer. Symptomer på flåtbårne sygdomme er feber, træthed og nedsat appetit.

Læs også

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

”Dyr er ikke ting – de er familie”

05-06-2025 07:20, af Cecilie Friis Amstrup

Nye data fra Agria Dyreforsikring dokumenterer et markant følelsesmæssigt og kulturelt skifte i danskernes forhold til deres kæledyr. Alligevel sidestilles dyr fortsat med "ting" i dansk lovgivning – en juridisk virkelighed, der er ude af trit med befolkningens syn på dyr som sansende og uundværlige familiemedlemmer.

Mundbind opereret ud af gravhunds mave

02-02-2021 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyreklinikken Rungstedvej fortæller i et opslag på Facebook, at de har opereret et mundbind ud af maven på en gravhund. Dyrlægen fortæller til TV2 Lorry, at han aldrig har oplevet et fremmedlegeme sidde så godt fast

Plej din hunds sommer-hud

14-08-2016 12:10, af Tine Luther
Hvis din hund klør sig hele tiden, kan det være tegn på, at den har hudproblemer. Risikoen er større om sommeren på grund af varme og fugt.

Når hugormen hugger

20-07-2017 15:15, af Anne Ekenberg

Et eller andet sted må vi være ærlige og indrømme over for os selv, at vi lever i et lille smørhul. Vi har ingen tornadoer, ingen flodbølger, ingen tigere eller løver osv. Det eneste farlige dyr, vi har, er hugormen. Vi møder den sjældent, da den er sky og fortrækker, når den hører os komme. Men fra tid til anden går det alligevel galt, og vores hunde bliver bidt. Her er, hvad du bør vide om hugorme og deres bid.

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Gavmild donation: Dyreværnet åbnede ny Frynseklinik

10-09-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Frynseklinikken er Dyreværnets tilbud til udsatte borgere, der ikke selv har råd til at tage deres dyr til dyrlæge. Den sociale indsats har båret frugt, og mandag åbnede klinik nummer to

 

Sommerbilleder Vol. 4

18-07-2018 15:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Det er overvældende, når man beder om billeder fra en solskinsdag med hunden, og der så kommer 168. Derfor er vi blevet nødt til at bide dem over i 7 dele. Her får I  25 billeder

Juleforkælelse truer din hund: Undgå julefedme hos din firbenede ven

13-11-2020 13:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I den søde decembertid er det vigtigt at skelne mellem egne og hundens behov, når det kommer til mad og motion. Dyrlæge giver tre vigtige råd til, hvordan du er god ved din hund under festlighederne

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den legesyge pudel

26-07-2025 07:09, af Anne Birgitte Schilling

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den livsglade labrador retriever

22-07-2025 07:28, af Bolette Heering

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvorfor må hunde ikke bade ved blå flag

24-06-2021 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor

Fra HUNDEN: Raceportræt af den lynhurtige whippet

24-07-2025 06:34, af Brian Ankerstjerne Hansen

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Danskernes 25 mest populære hunderacer

04-02-2025 13:24, af Cecilie Friis Amstrup

Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets top 25 over Danmarks mest populære hunderacer.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den kærlige welsh corgi

25-07-2025 06:56, af Erik Faarup

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse