Vælg hvalp med både fornuft og følelse

10-03-2025 09:15, af Cecilie Friis Amstrup

Mange danskere går rundt med hvalpe-drømme i forårsmånederne, men for at få et livslangt og vellykket hundeforhold, er der nogle faktorer, der er vigtige at vurdere, f.eks. valg af hunderace, lyder det fra Agria Dyreforsikring. En ny svensk undersøgelse viser, at cirka 17 procent af alle voksne hunde må finde nye hjem, fordi hunde-forholdet viste sig ikke at leve op til (menneskets) forventninger.

Copyright Ridehesten.com
Det er nemt at forelske sig i en nuttet hundehvalp, men alt efter hundens race vil der under pelsen lure en række forskellige kvaliteter, der er vigtige at matche med din livsstil, lyder det fra Agria Dyreforsikring. Foto: Agria Dyreforsikring

– Nøglen til ”det gode hundeliv” for både hund og ejer er at vælge hvalp - både med følelser og fornuft, siger Lotte Evers, hundeekspert og marketingchef hos Agria.

– For at få et lykkeligt, livslangt hunde-forhold, er det vigtigt, at du overvejer en række faktorer, før du vælger, hvilken hund der skal være dit nye familiemedlem de næste 10 til 15 år. Og derfor skal du læse op på de hunderacer, du synes lyder spændende. Når du sætter dig ind i de for dig interessante racers forskelligheder, er det nemmere at træffe et velovervejet valg. Grundlæggende fakta om for eksempel hunderacens mentalitet, sundhed og behov, og ikke mindst hvordan de behov matcher din livsstil, er vigtigt at tage stilling til, siger Lotte Evers, der peger på fire grundlæggende søjler, du bør tænke igennem, før du beslutter dig for en hunderace:

Hvilken hunderace eller -type passer til din livsstil?
Det er nemt at forelske sig i hundens udseende, men under pelsen lurer der en række forskellige kvaliteter, der er vigtige at matche med din livsstil. Tænk over, hvor meget tid du vil bruge sammen med hunden? Pleje, motion, aktivering og generelle behov for opmærksomhed? Hvilke aktiviteter vil du lave sammen med hunden? Hvordan er din familiesituation? Leder du efter selskab i sofaen eller en hund, du kan løbe ture eller hundesport med? Identificer et par racer, der matcher din livsstil, og bliv ved med at lede efter fakta.

Find ud af hundens medfødte træk og mentalitet
Alle hunde har medfødte egenskaber, der påvirker deres behov i hverdagen. Nogle hunderacer opdrættes til at hyrde, til jagt, til bevogtning eller brugshundearbejde, mens andre racer er tilfredse med et stille familieliv. Racens karakteristika er dybt rodfæstede og kan sjældent trænes væk. Selv hvis du vælger en blandingshund, vil disse racekarakteristika dukke op i større eller mindre grad. Tag også et dybt dyk ned i hundes mentalitet, som beskriver hundens adfærd og personlighed igennem træk som nysgerrighed, behov for tryghed, leg og ballade.

Hvordan er din yndlingsraces sundhed?
Find ud af, hvilke racespecifikke sygdomme og skader der er almindelige inden for racen, og hvordan du som hundeejer kan hjælpe hunden med at holde sig sund. I valget af hunderace kan fremtidige omkostninger til dyrlægebehandling og hundeforsikring spille ind, da der kan være store forskelle racerne imellem. Kig f.eks. på Agria Breed Profiles, som er racespecifikke skade- og sygdomsstatistikker, som indeholder værdifulde oplysninger om, hvilke diagnoser der forekommer hos den specifikke race og sammenligner racens samlede helbred med gennemsnittet af andre racer. På den måde er du som kommende hundeejer bedre forberedt på, hvilke diagnoser den specifikke race eller blandinger her af har større eller mindre risiko for at blive ramt af. Profilerne fås hos raceklubber og opdrættere.

Vælg den rigtige opdrætter
Opdrætterne har ofte stor erfaring med hunde generelt og med den specifikke race i særdeleshed. Kontakt flere opdrættere og fortæl dem, hvad dine forventninger til en hund er. På denne måde kan opdrætteren matche dig med den rigtige hvalp og give tips om racens behov. Hvert individ har sin egen personlighed, og variationerne kan være store - selv inden for samme race og endda samme kuld.

Undersøgelsen er gennemført af Novus i Sverige på vegne af Agria Forskningsfond og er baseret på svar fra 1.555 hundeejere.

Læs også

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Tre hvalpe fundet i live efter lavinen i Italien

26-01-2017 13:46, af Kasper Larsson
Efter fem dage begravet under sneen, er tre hvalpe af racen maremma blevet reddet fra ruinerne af Hotel Rigopiano

Milliondonation skal styrke forskning i udbredt lidelse hos hunde

28-04-2017 10:20, af Tine Luther
Tusindvis af hunde diagnosticeres hvert år med smertefulde knæledssygdomme. En ny donation fra Agria Dyreforsikring på 4,2 millioner kroner skal nu hjælpe forskere med at blive klogere på området. Pengene går til et projekt, der handler om at optimere diagnosticeringen og behandlingen af hunde med ondt i knæleddene.

34 hvalpe i tysk transport

25-02-2021 15:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Düsseldorf har politiet stoppet en varevogn med 34 hvalpe

Kæledyr bringer familien tættere sammen

16-03-2020 15:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange danske kæledyrsejere oplever, at deres hunde, katte eller heste er med til at styrke fællesskabet i hjemmet, og at de firbenede familiemedlemmer er med til at skabe en følelse af samhørighed i familien. En ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring peger i samme retning

#BlackFurday: dyreinternaternes sorte skygger

21-11-2023 12:48, af Anne Cecilie Sohl

I anledning af årets Black Friday omdøber Agria Dyreforsikring dagen til #BlackFurday med en hjertevarm kampagne, der sætter fokus på de sorte hunde og katte, der ofte står bagerst i køen på internaterne. 

Hunhundenes løbetid er i fuldt flor

15-04-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så det er nu, du skal holde godt fast i snoren på din intakte hund, hvis du ikke enten vil stå med en drægtig hunhund eller være skyld i, at din hanhund gør en tæve drægtig. Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl

Sne og kulde: Sådan får du bedst din hund gennem vinteren

19-01-2016 09:42, af Tine Luther
Vinteren har for alvor ramt Danmark. Og selvom de fleste hunde synes, at det hvide drys på græs og veje er sjovt, så skal du alligevel tage et par forholdsregler, når du skal lufte din firbenede ven i det kolde vejr. Agria Dyreforsikring giver dig her de fem bedste råd til, hvordan du uden besvær kan hygge dig i kulden med din hund.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Mit sværeste farvel blev ikke accepteret

13-04-2025 07:55, af Mette Søndergård

Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Velkendt jagthundehjerte gæstede Danmarks første hundekro

14-04-2025 07:38, af Cecilie Friis Amstrup

Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller