– Nøglen til ”det gode hundeliv” for både hund og ejer er at vælge hvalp - både med følelser og fornuft, siger Lotte Evers, hundeekspert og marketingchef hos Agria.
– For at få et lykkeligt, livslangt hunde-forhold, er det vigtigt, at du overvejer en række faktorer, før du vælger, hvilken hund der skal være dit nye familiemedlem de næste 10 til 15 år. Og derfor skal du læse op på de hunderacer, du synes lyder spændende. Når du sætter dig ind i de for dig interessante racers forskelligheder, er det nemmere at træffe et velovervejet valg. Grundlæggende fakta om for eksempel hunderacens mentalitet, sundhed og behov, og ikke mindst hvordan de behov matcher din livsstil, er vigtigt at tage stilling til, siger Lotte Evers, der peger på fire grundlæggende søjler, du bør tænke igennem, før du beslutter dig for en hunderace:
Hvilken hunderace eller -type passer til din livsstil?
Det er nemt at forelske sig i hundens udseende, men under pelsen lurer der en række forskellige kvaliteter, der er vigtige at matche med din livsstil. Tænk over, hvor meget tid du vil bruge sammen med hunden? Pleje, motion, aktivering og generelle behov for opmærksomhed? Hvilke aktiviteter vil du lave sammen med hunden? Hvordan er din familiesituation? Leder du efter selskab i sofaen eller en hund, du kan løbe ture eller hundesport med? Identificer et par racer, der matcher din livsstil, og bliv ved med at lede efter fakta.
Find ud af hundens medfødte træk og mentalitet
Alle hunde har medfødte egenskaber, der påvirker deres behov i hverdagen. Nogle hunderacer opdrættes til at hyrde, til jagt, til bevogtning eller brugshundearbejde, mens andre racer er tilfredse med et stille familieliv. Racens karakteristika er dybt rodfæstede og kan sjældent trænes væk. Selv hvis du vælger en blandingshund, vil disse racekarakteristika dukke op i større eller mindre grad. Tag også et dybt dyk ned i hundes mentalitet, som beskriver hundens adfærd og personlighed igennem træk som nysgerrighed, behov for tryghed, leg og ballade.
Hvordan er din yndlingsraces sundhed?
Find ud af, hvilke racespecifikke sygdomme og skader der er almindelige inden for racen, og hvordan du som hundeejer kan hjælpe hunden med at holde sig sund. I valget af hunderace kan fremtidige omkostninger til dyrlægebehandling og hundeforsikring spille ind, da der kan være store forskelle racerne imellem. Kig f.eks. på Agria Breed Profiles, som er racespecifikke skade- og sygdomsstatistikker, som indeholder værdifulde oplysninger om, hvilke diagnoser der forekommer hos den specifikke race og sammenligner racens samlede helbred med gennemsnittet af andre racer. På den måde er du som kommende hundeejer bedre forberedt på, hvilke diagnoser den specifikke race eller blandinger her af har større eller mindre risiko for at blive ramt af. Profilerne fås hos raceklubber og opdrættere.
Vælg den rigtige opdrætter
Opdrætterne har ofte stor erfaring med hunde generelt og med den specifikke race i særdeleshed. Kontakt flere opdrættere og fortæl dem, hvad dine forventninger til en hund er. På denne måde kan opdrætteren matche dig med den rigtige hvalp og give tips om racens behov. Hvert individ har sin egen personlighed, og variationerne kan være store - selv inden for samme race og endda samme kuld.
Undersøgelsen er gennemført af Novus i Sverige på vegne af Agria Forskningsfond og er baseret på svar fra 1.555 hundeejere.
Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.
Ni hvalpe og 10 voksne hunde blev via frugtbart samarbejde reddet fra en hård skæbne. En ansvarlig ejer gjorde, at det store dyreværnsarbejde med hundene hurtigt kunne komme i gang, og hundenes fremtid blive sikret
Agria Dyreforsikring støtter vigtige forskningsprojekter i 2025.
Hunden.dk fulgte dyrlæge Sofie Flagstad fra Familiedyrlægerne en dag på job, og her tumlede syv skønne hvalpe ind på klinikken for at få et sundhedstjek og blive basisvaccineret og chipmærket, så de er helt klar til at blive hentet af deres nye ejere. Se video fra konsultationen her:
Det sker en gang i mellem, at en tæve bliver parret ved et uheld – men hvad gør man så, hvis man ikke ønsker hvalpe?
Christina Rosenhøj Tindbæk er en af få opdrættere af maltesere i Danmark. Netop nu er der ingen hvalpe at købe heller ikke på Den Blå Avis eller Gul og Gratis. Det har sat tanker i gang
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse