Vælg hvalp med både fornuft og følelse

10-03-2025 09:15, af Cecilie Friis Amstrup

Mange danskere går rundt med hvalpe-drømme i forårsmånederne, men for at få et livslangt og vellykket hundeforhold, er der nogle faktorer, der er vigtige at vurdere, f.eks. valg af hunderace, lyder det fra Agria Dyreforsikring. En ny svensk undersøgelse viser, at cirka 17 procent af alle voksne hunde må finde nye hjem, fordi hunde-forholdet viste sig ikke at leve op til (menneskets) forventninger.

Copyright Ridehesten.com
Det er nemt at forelske sig i en nuttet hundehvalp, men alt efter hundens race vil der under pelsen lure en række forskellige kvaliteter, der er vigtige at matche med din livsstil, lyder det fra Agria Dyreforsikring. Foto: Agria Dyreforsikring

– Nøglen til ”det gode hundeliv” for både hund og ejer er at vælge hvalp - både med følelser og fornuft, siger Lotte Evers, hundeekspert og marketingchef hos Agria.

– For at få et lykkeligt, livslangt hunde-forhold, er det vigtigt, at du overvejer en række faktorer, før du vælger, hvilken hund der skal være dit nye familiemedlem de næste 10 til 15 år. Og derfor skal du læse op på de hunderacer, du synes lyder spændende. Når du sætter dig ind i de for dig interessante racers forskelligheder, er det nemmere at træffe et velovervejet valg. Grundlæggende fakta om for eksempel hunderacens mentalitet, sundhed og behov, og ikke mindst hvordan de behov matcher din livsstil, er vigtigt at tage stilling til, siger Lotte Evers, der peger på fire grundlæggende søjler, du bør tænke igennem, før du beslutter dig for en hunderace:

Hvilken hunderace eller -type passer til din livsstil?
Det er nemt at forelske sig i hundens udseende, men under pelsen lurer der en række forskellige kvaliteter, der er vigtige at matche med din livsstil. Tænk over, hvor meget tid du vil bruge sammen med hunden? Pleje, motion, aktivering og generelle behov for opmærksomhed? Hvilke aktiviteter vil du lave sammen med hunden? Hvordan er din familiesituation? Leder du efter selskab i sofaen eller en hund, du kan løbe ture eller hundesport med? Identificer et par racer, der matcher din livsstil, og bliv ved med at lede efter fakta.

Find ud af hundens medfødte træk og mentalitet
Alle hunde har medfødte egenskaber, der påvirker deres behov i hverdagen. Nogle hunderacer opdrættes til at hyrde, til jagt, til bevogtning eller brugshundearbejde, mens andre racer er tilfredse med et stille familieliv. Racens karakteristika er dybt rodfæstede og kan sjældent trænes væk. Selv hvis du vælger en blandingshund, vil disse racekarakteristika dukke op i større eller mindre grad. Tag også et dybt dyk ned i hundes mentalitet, som beskriver hundens adfærd og personlighed igennem træk som nysgerrighed, behov for tryghed, leg og ballade.

Hvordan er din yndlingsraces sundhed?
Find ud af, hvilke racespecifikke sygdomme og skader der er almindelige inden for racen, og hvordan du som hundeejer kan hjælpe hunden med at holde sig sund. I valget af hunderace kan fremtidige omkostninger til dyrlægebehandling og hundeforsikring spille ind, da der kan være store forskelle racerne imellem. Kig f.eks. på Agria Breed Profiles, som er racespecifikke skade- og sygdomsstatistikker, som indeholder værdifulde oplysninger om, hvilke diagnoser der forekommer hos den specifikke race og sammenligner racens samlede helbred med gennemsnittet af andre racer. På den måde er du som kommende hundeejer bedre forberedt på, hvilke diagnoser den specifikke race eller blandinger her af har større eller mindre risiko for at blive ramt af. Profilerne fås hos raceklubber og opdrættere.

Vælg den rigtige opdrætter
Opdrætterne har ofte stor erfaring med hunde generelt og med den specifikke race i særdeleshed. Kontakt flere opdrættere og fortæl dem, hvad dine forventninger til en hund er. På denne måde kan opdrætteren matche dig med den rigtige hvalp og give tips om racens behov. Hvert individ har sin egen personlighed, og variationerne kan være store - selv inden for samme race og endda samme kuld.

Undersøgelsen er gennemført af Novus i Sverige på vegne af Agria Forskningsfond og er baseret på svar fra 1.555 hundeejere.

Læs også

Rekordstor opbakning til hunde-velgørenhed

28-05-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

I weekenden blev Agria Hundegåtur, en del af verdens største digitale hunde-velgørenhedsevent, afholdt i Danmark. For 8. år i træk satte arrangementet deltagerrekord, hvilket resulterede i en rekordstor donation til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Faldende fødselsrate: Yngre danskere vælger kæledyr frem for børn

26-05-2025 08:52, af Cecilie Friis Amstrup

I en tid hvor fødselsraten i Danmark falder, viser en ny undersøgelse fra Agria, at 56 procent af de 18-39-årige kæledyrsejere mener, at hund og kat helt eller til en vis grad kan være et alternativ til at få børn.

Hundegåtur med et godt formål

05-05-2025 09:32, af Cecilie Friis Amstrup

Agria inviterer alle hundeejere i Danmark til at deltage i en landsdækkende gåtur, hvor hvert skridt tæller som støtte til Dyreværnet. Det eneste du skal gøre, er at tage snoren i hånden, dele et billede og nyde turen med din firbenede ven.

Sikker sejlads med hunden

06-05-2014 09:18, af Tine Luther
De fleste hunde kan lide at sejle, især hvis de har sejlet, siden de var hvalpe. Alligevel kan man som hundeejer gøre meget for at skabe et sikkert miljø for sin hund om bord på sin båd, så hunden også lærer at værtsætte sejlads.

BLOG: Når hvalpene ikke kommer af sig selv

29-03-2023 08:47, af Susanne Møller Randeris

Det er ikke altid en selvfølge at der bliver hvalpe, bare fordi der har været flere vellykkede parringer – naturen er til tider lunefuld. Det at ”miste” hvalpe kan både være en hård omgang, både for pengepungen med også mentalt, da det man drømte om ikke blev

#BlackFurday: dyreinternaternes sorte skygger

21-11-2023 12:48, af Anne Cecilie Sohl

I anledning af årets Black Friday omdøber Agria Dyreforsikring dagen til #BlackFurday med en hjertevarm kampagne, der sætter fokus på de sorte hunde og katte, der ofte står bagerst i køen på internaterne. 

Servicehunden Mocca er hele Danmarks Dyrehelt

20-11-2015 09:25, af Tine Luther
Labradoren Mocca er kåret til Danmarks Dyrehelt af Agria Dyreforsikring. I konkurrence mod tre andre nominerede løb den seje hund med hovedpræmien. Moccas ejer er overrasket og glad.

Beskyt kæledyrene mod forgiftninger i påsken

17-04-2019 15:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tal fra Agria Dyreforsikring viser, at påsken er det tidspunkt på året, hvor flest hunde dør af forgiftning. Også kattene er udsatte, da de ofte spiser af påskens blomster og dekorationer. Påsken er altså blandt de højtider, hvor der er særlig grund til at holde øje med, hvad Fido og Felix putter i munden

Hvalpemarkedet er støvsuget

24-04-2020 15:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Christina Rosenhøj Tindbæk er en af få opdrættere af maltesere i Danmark. Netop nu er der ingen hvalpe at købe heller ikke på Den Blå Avis eller Gul og Gratis. Det har sat tanker i gang

 

40 hunde og hvalpe reddet af Dyreværnet

20-05-2021 14:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyreværnets internater er fyldt med hunde og hvalpe i disse dage efter at 24 collier, (13 voksne hunde og 11 hvalpe) blev hentet fra en dyreværnssag i Nordjylland samtidig med, at en ejer har overdraget 16 gravhunde til foreningen, hvoraf ni er hvalpe. At skulle drage omsorg for så mange hunde og hvalpe, hvoraf mange er meget syge, underernærede og i smerter, har lagt et enormt pres på den 123 år gamle dyreværnsforening

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Den blideste kæmpe imponerede til schweissprøve

22-05-2025 09:16, af Cecilie Friis Amstrup

Den irske ulvehund Butler er den første af sin race i Danmark, der har opnået en 1. præmie i en schweissprøve med et spor, der var 400 meter langt og tre timer gammelt. En præstation, der viser, at også de store mynder kan arbejde med næsen og nyde det.

Danske juniorhandlere strålede i Slovenien

25-05-2025 06:56, af Cecilie Friis Amstrup

To unge danske talenter havde en uforglemmelig oplevelse ved en international udstilling i Maribor, hvor de klarede sig flot i både juniorhandling og i raceringene

Dansk borzoi imponerede ved verdensmesterskabet i lure coursing

27-05-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

Borzoien Nina tog alle på sengen, da hun sprang fra en 22. plads og opnåede titlen som viceverdensmester i lure coursing

Danmarks bedste politihund er gået bort

24-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Thor, der blev kendt som en af Danmarks mest effektive og modige politihunde, har efter en kort sygdom taget sine sidste skridt. Gennem et tæt samarbejde med sin fører Karsten Hav Sørensen har Thor reddet liv, opklaret alvorlige sager og sat et uudsletteligt præg på dansk politihistorie.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Frihed på to hjul - også med tre hunde

23-05-2025 07:47, af Aya Lindborg

Når rejsefeber og rastløshed fylder både krop og sind, men kærligheden til tre hunde også kræver sin plads i tilværelsen, gælder det om at finde en måde at kombinere disse. Derfor drager vi, Aya og Jesper, ud på et stort rejseprojekt, hvor vi vil besøge alle de østeuropæiske lande med vores tre hunde på cykel.

Faldende fødselsrate: Yngre danskere vælger kæledyr frem for børn

26-05-2025 08:52, af Cecilie Friis Amstrup

I en tid hvor fødselsraten i Danmark falder, viser en ny undersøgelse fra Agria, at 56 procent af de 18-39-årige kæledyrsejere mener, at hund og kat helt eller til en vis grad kan være et alternativ til at få børn.

Fra ar på skulderen til armene i vejret

20-05-2025 08:35, af Cecilie Friis Amstrup

Grand danoisen med det store hjerte og den smittende glæde overvandt både modgang og fysiske ar for at nå til tops i udstillingsringen

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.