Curlingtæver – godt eller skidt for hvalpene?

09-08-2017 18:54, af Anne Ekenberg

Blandt forskere i humanpsykologi diskuteres det forsat, om forældre kan overbeskytte deres børn til skade for børnene. Nu har adfærdsforskere fra Arizonas universitet kigget på hunde for at se studere fænomenet nærmere.

Copyright Ridehesten.com

– Hvalpe har selvfølgelig brug for deres mødre, men mødre, som er for omsorgsfulde, giver ikke deres hvalpe mulighed for at responderer på de små udfordringer på egen hånd, siger lederen af studiet Emily Bray fra Canine Cognition Center ved universitet i Arizona. – Hvalpe har brug for at håndtere forhindringerne under at deres mødre altid er tilstede.

Forskerne kunne med andre ord påvise, at meget omsorgsfulde tæver var en ulempe for hvalpene.

Forsøget blev foretaget på træningscenteret The Seeing Eye i New Jersey, USA, som uddanner servicehunde til blinde og svagtseende mennesker, hvor servicehundene udgjorde en god gruppe til studiet. Før og fremmest blev hvalpene født og voksede op under nogenlunde kontrollerbare forhold. Dernæst var hundenes succesrate givet fra dag ét: Enten bestod de prøven som servicehunde, eller også gjorde de ikke.

For at indsamle informationer om hvalpene tog Bray og hendes kolleger videoer af i alt 23 tæver og 98 hvalpe i de første fire uger af deres liv.

– Vi ønskede at finde ud af, om vi kunne skelne mødre fra hinanden baseret på, hvorledes de interagerede med deres hvalpe, fortalte Bray. – Vi dokumenterede ting såsom den position, hun indtog, når hun plejede hvalpene, hvor meget tid hun kiggede væk fra hvalpene, samt hvor meget tid hun tilbragte i tæt samvær med hvalpene, dvs. mens hun slikkede og plejede dem.

Da forskerne genså hvalpene nogle år senere, fandt de, at hvalpe med meget omsorgsfulde mødre var mindre tilbøjelige til at have fuldført servicehundeprogrammet. Faktisk viste deres analyse, at hvalpe med mødre, som lå ned, mens de gav hvalpene omsorg i modsætning til at sidde eller stå op, var mindre tilbøjelige til at gennemføre uddannelsen.

– Hvis en tæve ligger på siden, har hvalpene fri adgang til mælken, men hvis tæven står op, skal hvalpene arbejde lidt for at få mad, fortæller Brays kollega Robert Seyfart, som er professor i psykologi fra Universitetet i Pennsylvania. – En hypotese er, at man skal give sit afkom små udfordringer, som de kan overkomme, for at få succes senere i livet.

Selvom Brays arbejde understreger forbindelsen mellem tævens adfærd og hvalpenes adfærd senere i livet, er det nødvendigt med mere forskning, udtaler Bray.

Kilde: sciencedaily.com

Læs også

Sådan forbereder du dig på sommerens hvalpeboom

17-06-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Netop nu kan mange danskere se frem til at blive hundeejere, da sommeren er højsæson for hvalpe. Men det kan være en svær proces, når de små hundehvalpe skal skifte trygheden hos hundemor ud med en ny familie. Derfor får du her veterinærkoncernen AniCuras råd til, hvordan du bedst giver en lille firbenet ven en god start i sit nye hjem.

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

BLOG: Når hvalpene ikke kommer af sig selv

29-03-2023 08:47, af Susanne Møller Randeris

Det er ikke altid en selvfølge at der bliver hvalpe, bare fordi der har været flere vellykkede parringer – naturen er til tider lunefuld. Det at ”miste” hvalpe kan både være en hård omgang, både for pengepungen med også mentalt, da det man drømte om ikke blev

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt