– Hvalpe har selvfølgelig brug for deres mødre, men mødre, som er for omsorgsfulde, giver ikke deres hvalpe mulighed for at responderer på de små udfordringer på egen hånd, siger lederen af studiet Emily Bray fra Canine Cognition Center ved universitet i Arizona. – Hvalpe har brug for at håndtere forhindringerne under at deres mødre altid er tilstede.
Forskerne kunne med andre ord påvise, at meget omsorgsfulde tæver var en ulempe for hvalpene.
Forsøget blev foretaget på træningscenteret The Seeing Eye i New Jersey, USA, som uddanner servicehunde til blinde og svagtseende mennesker, hvor servicehundene udgjorde en god gruppe til studiet. Før og fremmest blev hvalpene født og voksede op under nogenlunde kontrollerbare forhold. Dernæst var hundenes succesrate givet fra dag ét: Enten bestod de prøven som servicehunde, eller også gjorde de ikke.
For at indsamle informationer om hvalpene tog Bray og hendes kolleger videoer af i alt 23 tæver og 98 hvalpe i de første fire uger af deres liv.
– Vi ønskede at finde ud af, om vi kunne skelne mødre fra hinanden baseret på, hvorledes de interagerede med deres hvalpe, fortalte Bray. – Vi dokumenterede ting såsom den position, hun indtog, når hun plejede hvalpene, hvor meget tid hun kiggede væk fra hvalpene, samt hvor meget tid hun tilbragte i tæt samvær med hvalpene, dvs. mens hun slikkede og plejede dem.
Da forskerne genså hvalpene nogle år senere, fandt de, at hvalpe med meget omsorgsfulde mødre var mindre tilbøjelige til at have fuldført servicehundeprogrammet. Faktisk viste deres analyse, at hvalpe med mødre, som lå ned, mens de gav hvalpene omsorg i modsætning til at sidde eller stå op, var mindre tilbøjelige til at gennemføre uddannelsen.
– Hvis en tæve ligger på siden, har hvalpene fri adgang til mælken, men hvis tæven står op, skal hvalpene arbejde lidt for at få mad, fortæller Brays kollega Robert Seyfart, som er professor i psykologi fra Universitetet i Pennsylvania. – En hypotese er, at man skal give sit afkom små udfordringer, som de kan overkomme, for at få succes senere i livet.
Selvom Brays arbejde understreger forbindelsen mellem tævens adfærd og hvalpenes adfærd senere i livet, er det nødvendigt med mere forskning, udtaler Bray.
Kilde: sciencedaily.com
Netop nu kan mange danskere se frem til at blive hundeejere, da sommeren er højsæson for hvalpe. Men det kan være en svær proces, når de små hundehvalpe skal skifte trygheden hos hundemor ud med en ny familie. Derfor får du her veterinærkoncernen AniCuras råd til, hvordan du bedst giver en lille firbenet ven en god start i sit nye hjem.
Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.
Det er ikke altid en selvfølge at der bliver hvalpe, bare fordi der har været flere vellykkede parringer – naturen er til tider lunefuld. Det at ”miste” hvalpe kan både være en hård omgang, både for pengepungen med også mentalt, da det man drømte om ikke blev
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.