Curlingtæver – godt eller skidt for hvalpene?

09-08-2017 18:54, af Anne Ekenberg

Blandt forskere i humanpsykologi diskuteres det forsat, om forældre kan overbeskytte deres børn til skade for børnene. Nu har adfærdsforskere fra Arizonas universitet kigget på hunde for at se studere fænomenet nærmere.

Copyright Ridehesten.com

– Hvalpe har selvfølgelig brug for deres mødre, men mødre, som er for omsorgsfulde, giver ikke deres hvalpe mulighed for at responderer på de små udfordringer på egen hånd, siger lederen af studiet Emily Bray fra Canine Cognition Center ved universitet i Arizona. – Hvalpe har brug for at håndtere forhindringerne under at deres mødre altid er tilstede.

Forskerne kunne med andre ord påvise, at meget omsorgsfulde tæver var en ulempe for hvalpene.

Forsøget blev foretaget på træningscenteret The Seeing Eye i New Jersey, USA, som uddanner servicehunde til blinde og svagtseende mennesker, hvor servicehundene udgjorde en god gruppe til studiet. Før og fremmest blev hvalpene født og voksede op under nogenlunde kontrollerbare forhold. Dernæst var hundenes succesrate givet fra dag ét: Enten bestod de prøven som servicehunde, eller også gjorde de ikke.

For at indsamle informationer om hvalpene tog Bray og hendes kolleger videoer af i alt 23 tæver og 98 hvalpe i de første fire uger af deres liv.

– Vi ønskede at finde ud af, om vi kunne skelne mødre fra hinanden baseret på, hvorledes de interagerede med deres hvalpe, fortalte Bray. – Vi dokumenterede ting såsom den position, hun indtog, når hun plejede hvalpene, hvor meget tid hun kiggede væk fra hvalpene, samt hvor meget tid hun tilbragte i tæt samvær med hvalpene, dvs. mens hun slikkede og plejede dem.

Da forskerne genså hvalpene nogle år senere, fandt de, at hvalpe med meget omsorgsfulde mødre var mindre tilbøjelige til at have fuldført servicehundeprogrammet. Faktisk viste deres analyse, at hvalpe med mødre, som lå ned, mens de gav hvalpene omsorg i modsætning til at sidde eller stå op, var mindre tilbøjelige til at gennemføre uddannelsen.

– Hvis en tæve ligger på siden, har hvalpene fri adgang til mælken, men hvis tæven står op, skal hvalpene arbejde lidt for at få mad, fortæller Brays kollega Robert Seyfart, som er professor i psykologi fra Universitetet i Pennsylvania. – En hypotese er, at man skal give sit afkom små udfordringer, som de kan overkomme, for at få succes senere i livet.

Selvom Brays arbejde understreger forbindelsen mellem tævens adfærd og hvalpenes adfærd senere i livet, er det nødvendigt med mere forskning, udtaler Bray.

Kilde: sciencedaily.com

Læs også

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Roskilde: Cairn terrier triumferede på første dag i Store ring

09-05-2025 20:11, af Cecilie Friis Amstrup

Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Roskilde: Simone vandt juniorhandlerfinalen med ro og overblik

10-05-2025 20:09, af Cecilie Friis Amstrup

Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse