Hvalpe fødes uden tænder, men ved omkring tre uger begynder de første mælketænder at vokse frem, og når hvalpen er klar til at flytte hjemmefra, har den som regel fået alle sine mælketænder – 28 styks i alt.
Ved omkring tre til fire måneder begynder de blivende tænder at vokse frem, og det kan give voldsomt kløende gummer. Når gummerne kløer, har hvalpen et stort behov for at tygge i ting, der kan massere tandkødet og dermed lindre ubehaget. Det er derfor vigtigt at hvalpen har adgang til gode tyggeting i denne periode. Kløen forsvinder i takt med at de blivende tænder bryder frem.
Mælketænderne falder ud, fordi specialiserede celler i kæben nedbryder tandroden og dermed mister tanden sit fæste i knoglen. Når hvalpen er omkring syv måneder gammel, bør alle mælketænderne være skiftet ud med de blivende tænder, som hunden har 42 af.
Som regel sker tandskiftet uden problemer, men hos nogle hunde kan det ske, at ikke alle mælketænderne falder ud. Disse tilbageholdte mælketænder kan skubbe til de blivende tænder, således at hvalpen udvikler et skævt bid. Derudover sidder de blivende tænder og mælketænderne oftest så tæt, at der kan ophobes foderrester imellem dem, og der kan udvikles tandkøbsbetændelse. Tilbageholdte mælketænder fjernes derfor, og det skal helst ske imens de blivende tænder stadig er i vækst for at udgå, at eventuelle fejlstillinger bliver permanente.
Det er altså vigtigt, at man løbende holder øje med hvalpens tænder, for at sikre sig at tandskiftet forløber som det skal.
/Astrid Gerd Holtet/dyrlæge
Netop nu kan mange danskere se frem til at blive hundeejere, da sommeren er højsæson for hvalpe. Men det kan være en svær proces, når de små hundehvalpe skal skifte trygheden hos hundemor ud med en ny familie. Derfor får du her veterinærkoncernen AniCuras råd til, hvordan du bedst giver en lille firbenet ven en god start i sit nye hjem.
Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.
Det er ikke altid en selvfølge at der bliver hvalpe, bare fordi der har været flere vellykkede parringer – naturen er til tider lunefuld. Det at ”miste” hvalpe kan både være en hård omgang, både for pengepungen med også mentalt, da det man drømte om ikke blev
Hunde er berygtede for at have dårlig ånde, men faktisk er dårlig ånde hos hunde – også kaldet halitosis -ofte et tegn på problemer, og hunde med udtalt dårlig ånde, bør derfor altid undersøges
Hunde skal bruge deres tænder for at fjerne plak og undgå tandsten, men hvor meget betyder det hvilken slags foder vi lægger i madskålen? Det var emnet, da den engelske dyrlæge og specialist i ernæring, Marjorie L. Chandler, gæstede Bella Centeret i København, i forbindelse med den internationale kongres for smådyrsdyrlæger
Tandløsning, også kaldet parodontose, er en smertefuld tilstand og en af de hyppigste tandlidelser hos hunde i Danmark. For at forhindre at tænderne bliver så løse at de skal trækkes ud, er det vigtigt at tilstanden opdages hurtigt
Som hundeejer er det vigtigt at holde øje med tandhygiejnen hos sin hund. Men har du nogensinde undret dig over, hvorfor hundens tandsæt ser ud som det gør? Læs videre og dyk ned i hundens tandsæt
Hvis hundens tænder ikke er placeret som de skal i kæben, kan det give anledning til en lang række problemer, herunder blandt andet øget tendens til tandsten
Tandbylder er smertefulde og opstår oftest på grund af andre problemer i hundens mundhule
Hvad skal du være opmærksom på, når hvalpen skifter tænder?
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.