Tænderne spiller en vigtig rolle i hundens fordøjelsessystem. De gør det muligt for hunden mekanisk at bearbejde maden og derved få det sammenblandet med spyt for at gøre det lettere fordøjeligt. Hunden kan betegnes som en fakultativ carnivore, hvilket betyder at hunden er en kødæder, som kan fordøje næringsstoffer fra både animalsk og vegetabilsk oprindelse. I modsætning til katten, som er strict carnivore, er hunden ikke afhængig af udelukkende næringstoffer fra animalsk oprindelse. Tandsættet afspejler, at hunden er en fakultativ carnivore. Som carnivore skal hunden kunne rive og flå kødet af et ben samt klippe hårde dele over såsom sener og ben. Dette kræver spidse tænder, og derfor har hunden et generelt skærende bid med kun få fladere tyggeplader.
Hundens tænder ser forskellige ud, da de har forskellige funktioner. Tænderne kan inddeles i følgende kategorier:
To tandsæt
En hvalp fødes uden tænder. Efter nogle uger får hvalpen sine mælketænder – 28 mælketænder i alt. Mælketænderne er små og kan være sylespidse, som de fleste hvalpeejere helt sikkert kan bekræfte. Afhængig af racen, vil hvalpen skifte tandsæt til det blivende tandsæt omkring 3 til 7 måneders alderen. Tandskiftet starter typisk med fortænderne, herefter hjørnetænderne og til sidst kindtænderne. Hundens blivende tandsæt består af 42 tænder, dog kan nogle hunde mangle en eller flere tænder.
Det blivende tandsæt er ligeligt fordelt i overkæben og underkæben. Både overkæben og underkæben er opdelt i to tandbuer. I overkæben sidder der 6 fortænder, 2 hjørnetænder, 8 forreste kindtænder og 4 bagerste kindtænder. I underkæben sidder der 6 fortænder, 2 hjørnetænder, 8 forreste kindtænder og 6 bagerste kindtænder.
Saksebid
Foto: Rikke RisumMåske har du observeret, at din hund tygger skråt på sit kødben – ligesom Nemo gør på billedet. Det skyldes, at hunden har et særligt stærkt bid kaldet saksebid. Saksebiddet er dér, hvor den store forreste kindtand i overkæben møder den store bagerste kindtand i underkæben. Disse tænder kaldes også rovtænderne, idet at saksebiddet bruges til at bide hårde ting over fx sener og ben.
Nu er der nyt læsning for alle hundeinteresserede. Forlaget Bellis, med Anne Egede i spidsen præsenterer nu to nye spændende bøger, der kan købes hos Dansk Kennel Klub
I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Hundens energibehov varierer med hundens alder. Hundens foder skal derfor tilpasses op til flere gange i gennem hundens liv for at sikre god sundhed og trivsel. Læs videre og få et indblik i fodring af hunden fra nyfødt hvalp til seniorhund
Tandløsning, også kaldet parodontose, er en smertefuld tilstand og en af de hyppigste tandlidelser hos hunde i Danmark. For at forhindre at tænderne bliver så løse at de skal trækkes ud, er det vigtigt at tilstanden opdages hurtigt
Hunde er berygtede for at have dårlig ånde, men faktisk er dårlig ånde hos hunde – også kaldet halitosis -ofte et tegn på problemer, og hunde med udtalt dårlig ånde, bør derfor altid undersøges
Børst tænder på din hund hver dag og forebyg blandt andet tandkødsbetændelse og paradentose
Se i videoen hvad du kan gøre, når det er gået galt og hvordan, du kan forebygge
Tandbylder er smertefulde og opstår oftest på grund af andre problemer i hundens mundhule
Hunde skal bruge deres tænder for at fjerne plak og undgå tandsten, men hvor meget betyder det hvilken slags foder vi lægger i madskålen? Det var emnet, da den engelske dyrlæge og specialist i ernæring, Marjorie L. Chandler, gæstede Bella Centeret i København, i forbindelse med den internationale kongres for smådyrsdyrlæger
Hvis hundens tænder ikke er placeret som de skal i kæben, kan det give anledning til en lang række problemer, herunder blandt andet øget tendens til tandsten
Josie Quintrell er Danmarks eneste specialiserede ulvehundetræner og arbejder for at nedbryde fordomme om de fascinerende og krævende hunde.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Mange hunderacer oplever problemer med indavl og genetiske sygdomme. For nationalracen den dansk/svenske gårdhund er løsningen heldigvis nærliggende. Gennem indmønstring af hunde uden stambog kan racen få tilført ny genetisk variation og dermed sikre en sund og robust fremtid for racen.
Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend ved Vejen Idrætscenter den 20.-22. juni 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
1-års fødselsdag for udenrigsministerens tollerhvalpe blev fejret med fælles middag, hundekram og højt humør på Danmarks første hundekro.
Bichon havanaiseren Tesla har sat poteaftryk langt ud over sin lille størrelse både som lydighedsstjerne, certificeret servicehund og elsket følgesvend i hverdagen. Hun er en sand ener, der mestrer alt fra dog dancing til plejehjemsbesøg og altid med en logrende hale.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet