Tænderne spiller en vigtig rolle i hundens fordøjelsessystem. De gør det muligt for hunden mekanisk at bearbejde maden og derved få det sammenblandet med spyt for at gøre det lettere fordøjeligt. Hunden kan betegnes som en fakultativ carnivore, hvilket betyder at hunden er en kødæder, som kan fordøje næringsstoffer fra både animalsk og vegetabilsk oprindelse. I modsætning til katten, som er strict carnivore, er hunden ikke afhængig af udelukkende næringstoffer fra animalsk oprindelse. Tandsættet afspejler, at hunden er en fakultativ carnivore. Som carnivore skal hunden kunne rive og flå kødet af et ben samt klippe hårde dele over såsom sener og ben. Dette kræver spidse tænder, og derfor har hunden et generelt skærende bid med kun få fladere tyggeplader.
Hundens tænder ser forskellige ud, da de har forskellige funktioner. Tænderne kan inddeles i følgende kategorier:
To tandsæt
En hvalp fødes uden tænder. Efter nogle uger får hvalpen sine mælketænder – 28 mælketænder i alt. Mælketænderne er små og kan være sylespidse, som de fleste hvalpeejere helt sikkert kan bekræfte. Afhængig af racen, vil hvalpen skifte tandsæt til det blivende tandsæt omkring 3 til 7 måneders alderen. Tandskiftet starter typisk med fortænderne, herefter hjørnetænderne og til sidst kindtænderne. Hundens blivende tandsæt består af 42 tænder, dog kan nogle hunde mangle en eller flere tænder.
Det blivende tandsæt er ligeligt fordelt i overkæben og underkæben. Både overkæben og underkæben er opdelt i to tandbuer. I overkæben sidder der 6 fortænder, 2 hjørnetænder, 8 forreste kindtænder og 4 bagerste kindtænder. I underkæben sidder der 6 fortænder, 2 hjørnetænder, 8 forreste kindtænder og 6 bagerste kindtænder.
Saksebid
Foto: Rikke RisumMåske har du observeret, at din hund tygger skråt på sit kødben – ligesom Nemo gør på billedet. Det skyldes, at hunden har et særligt stærkt bid kaldet saksebid. Saksebiddet er dér, hvor den store forreste kindtand i overkæben møder den store bagerste kindtand i underkæben. Disse tænder kaldes også rovtænderne, idet at saksebiddet bruges til at bide hårde ting over fx sener og ben.
Nu er der nyt læsning for alle hundeinteresserede. Forlaget Bellis, med Anne Egede i spidsen præsenterer nu to nye spændende bøger, der kan købes hos Dansk Kennel Klub
I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Hundens energibehov varierer med hundens alder. Hundens foder skal derfor tilpasses op til flere gange i gennem hundens liv for at sikre god sundhed og trivsel. Læs videre og få et indblik i fodring af hunden fra nyfødt hvalp til seniorhund
Gummerne klør når hvalpens blivende tænder begynder at vokse frem - men hvornår skifter hvalpene egentlig tænder, og hvad skal man være opmærksom på?
Se i videoen hvad du kan gøre, når det er gået galt og hvordan, du kan forebygge
Hvad skal du være opmærksom på, når hvalpen skifter tænder?
Tandbylder er smertefulde og opstår oftest på grund af andre problemer i hundens mundhule
Hundens tænder er stærke og kan holde til meget, men engang imellem sker det at de knækker – og hvad gør man så?
Børst tænder på din hund hver dag og forebyg blandt andet tandkødsbetændelse og paradentose
Tandløsning, også kaldet parodontose, er en smertefuld tilstand og en af de hyppigste tandlidelser hos hunde i Danmark. For at forhindre at tænderne bliver så løse at de skal trækkes ud, er det vigtigt at tilstanden opdages hurtigt
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.
Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.