Bylder kan opstå mange forskellige steder i hundens krop – også omkring tænderne. En tandbyld er en lokal betændelse, der ligger omkring tandens rod. Tandbylder er meget smertefulde,og de opstår som regel fordi hunden har en anden sygdom itænderne eller mundhulen. Blandt de problemer, der kan være årsag til tandbylder hos hunde, er tandsten, tandkødsbetændelse og løse tænder.
Symptomer på en tandbyld
Blandt de mest almindelige symptomer på tandbylder hos hunde, er:
- Hunden har svært ved at tygge i hårde ting eller svært ved at åbne munden
- Hundens ånde lugter dårligt
- Hunden har en hævelse ved kæben i den ene side af munden
- Hunden salver mere end den plejer, og der kommer eventuelt pus fra et område i tandkødet
Hvordan kan du undgå tandbylder?
Flere af de problemer, der kan medføre tandbylder hos hunde er forbundet med dårlig mundhygiejne. Derfor er det vigtigt at man arbejder på at forebygge tandsten, og den deraf følgende tandkødsbetændelse og paradontose, og det gøres bedst ved jævnlig tandbørstning af hunden tænder.Derudover kan det også hjælpe, hvis hunden har noget hårdt at tygge i.
For at undgå problemer, bør man altid holde øje med hundens tænder og tandkød. Ser man, at der dannes tandsten, eller at gummerne bliver røde, bør man kontakte sin dyrlæge.
Fremtiden for hunde med tandbylder
Tandbylder kan behandles. Nogle gange kan det være tilstrækkeligt med antibiotika og smertestillende medicin, og andre gange kan det være nødvendigt at dræne bylden, så den tømmes for betændelse. Ofte kan det også være nødvendigt at trække den påvirkede tand ud. Har hunden et underliggende problem, som er årsag til bylden, bør dette selvfølgelig også behandles.
Mistænker du, at din hund har en tandbyld, bør du altid kontakte din dyrlæge
Tandløsning, også kaldet parodontose, er en smertefuld tilstand og en af de hyppigste tandlidelser hos hunde i Danmark. For at forhindre at tænderne bliver så løse at de skal trækkes ud, er det vigtigt at tilstanden opdages hurtigt
Hundens tænder er stærke og kan holde til meget, men engang imellem sker det at de knækker – og hvad gør man så?
Hunde er berygtede for at have dårlig ånde, men faktisk er dårlig ånde hos hunde – også kaldet halitosis -ofte et tegn på problemer, og hunde med udtalt dårlig ånde, bør derfor altid undersøges
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet