Hvad sker der hvis tanden knækker?

31-05-2022 10:05, af Astrid Gerd Holtet

Hundens tænder er stærke og kan holde til meget, men engang imellem sker det at de knækker – og hvad gør man så? 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

En gang imellem sker det at hunde knækker en tand. Oftest ses brudene på en af hundens rovtænder, altså en af de fire, store hjørnetænder.

Deres tænder er meget stærke, og hos den raske hund, knækker tænderne typisk kun hvis de bliver udsat på meget hård påvirkning – eksempelvis hvis hunden bliver påkørt af en bil, bliver udsat for slag eller hvis den bidder i meget hårde ting, som sten.

Hvordan kan jeg se, at min hund har knækket en tand?

Knækkede tænder er smertefulde, og man kan opleve at hunden holder op med at spise eller kun vil spise bløde ting. Det kan også være at den fravælger kødbenene eller legen med pinden. Smerten kan også gøre at hunden virker nedstemt og trist, eller på anden måde ændrer adfærd.

Kigger du på hundens tænder, kan man nogle gange se misfarvninger, der hvor tanden er knækket, eller at tandmarven er blevet synlig. Det kan også ske at tandkødet er hævet eller rødt.

Hvad skal der gøres?

Hvis din hund har knækket en tand, bør den tjekkes hos en dyrlæge. En ubehandlet tand kan være årsag til unødig smerte hos hunden, og der kan tilstøde komplikationer som eksempelvis tandbylder, hvis den ikke får den rette behandling.

Hvordan tilstanden behandles afhænger af hvor slemt tanden er skadet. Det kan ofte være nødvendigt at tage et røntgenbillede af tanden og kæben, for at vurdere omfanget af skaden. Mindre overfladiske skader, der ikke involverer tandens nerve, behøver ikke altid behandles, eller man kan nøjes med en overfladisk behandling. Hvis nerven er beskadiget, men det vurderes at tanden kan blive, kræver det at den rodbehandles og plomberes. Er der eksempelvis opstået bylder omkring bruddet, er tanden flækket på langs, eller er der gået betændelse i tandmarven, kan det være nødvendigt at trække tanden ud.

Hvordan holder jeg øje?

For at være sikker på at man opdager problemer med tænderne, er det en god idé at vænne hunden til, at man jævnligt tjekker dens tænder. Herved kan man holde øje med eventuelle brud, men du kan også se om din hund udvikler problemer med eksempelvis tandsten og tandkødsbetændelse.

 

 

Læs også

Skal din hund med i landsdækkende oplysningskampagne?

03-08-2012 14:31, af Tine Luther
En lang række firmaer/hundeorganisationer, heriblandt Dansk Kennel Klub, er gået sammen om en landsdækkende kampagne, der skal sætte fokus på det at bruge enten refleks eller lys på sin hund, når man går tur med hunden i vintertiden. Hver år koster mangel på lys flere hunde skader eller i værste fald livet, og nogle gange rammes en ejer også af en bil.

Hjælp Randers Dyrehospital med at hjælpe

18-06-2020 08:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hos Randers Dyrehospital har Covid-19 betydet en aflysning af deres arrangement Hund Forbi, hvor man samler ind til hjælp til udsattes dyr. Men man kan stadig hjælpe

Premiere: Nyt nummer fra Joachim Knop med hund

15-05-2020 08:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På hunden.dk har vi fået lov at være de første til at dele videoen til Joachim Knops nye single, På den vej, hvor du bor. I videoen optræder Joachims hund, Molly, i en meget afslappet rolle. Du kan læse mere om Joachim og Molly i juninummeret af HUNDEN

Randerssagen: Forsigtige Karla med dejlige hvalpe

11-09-2019 11:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da Hanne Adly og hendes mand for et par år siden ville købe hund, anede de ikke, at det ville ende med afsløringen af en af de værste hundesager i Danmark

Hund alarmerede ved brand

22-04-2013 11:07, af Maja Golles
Et ægtepar fra Ebeltoft blev natten til søndag vækket af deres hund, der gøede og var urolig. Det viste sig, at der var ild i huset

Hunde podes gratis

14-03-2013 13:48, af Tine Luther
Har din hund bumser? En række danske klinikker poder gratis for at finde ud af præcis, hvilke bakterier der er på hundenes hud – så man kan blive klogere på, hvilke lægemidler der kan anvendes. En rapport om emnet er ved at blive udfærdiget, og der er brug for flere hunde til brug i projektet.

BLOG: Sådan gør du når din hund snapper efter godbidder

17-11-2020 12:10, af John Frank Ahm

Jeg kan bestemt ikke lide at blive nappet i fingrene når jeg vil give hunden en godbid. Det kan være ret voldsomt at blive nappet i fingrene og det kan være alt fra et lille nap der næsten ikke kan mærkes til at blodet springer og plaster må findes frem

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

K9 Biathlon for alle slog alle rekorder på Sjælland

18-10-2024 10:39, af Rikke Hemmingsen

I alt 861 tilmeldte blev det til, da K9 Biathlon for alle i den forgangende weekend afholdt deres sidste løb i 2024: Dacia Gold Cup.

Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Halloween: Må min hund spise græskar?

22-10-2019 15:00, af Anne Ekenberg og Bjarke Kirkegaaard Nielsen

Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?  

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund