Hvad sker der hvis tanden knækker?

31-05-2022 10:05, af Astrid Gerd Holtet

Hundens tænder er stærke og kan holde til meget, men engang imellem sker det at de knækker – og hvad gør man så? 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

En gang imellem sker det at hunde knækker en tand. Oftest ses brudene på en af hundens rovtænder, altså en af de fire, store hjørnetænder.

Deres tænder er meget stærke, og hos den raske hund, knækker tænderne typisk kun hvis de bliver udsat på meget hård påvirkning – eksempelvis hvis hunden bliver påkørt af en bil, bliver udsat for slag eller hvis den bidder i meget hårde ting, som sten.

Hvordan kan jeg se, at min hund har knækket en tand?

Knækkede tænder er smertefulde, og man kan opleve at hunden holder op med at spise eller kun vil spise bløde ting. Det kan også være at den fravælger kødbenene eller legen med pinden. Smerten kan også gøre at hunden virker nedstemt og trist, eller på anden måde ændrer adfærd.

Kigger du på hundens tænder, kan man nogle gange se misfarvninger, der hvor tanden er knækket, eller at tandmarven er blevet synlig. Det kan også ske at tandkødet er hævet eller rødt.

Hvad skal der gøres?

Hvis din hund har knækket en tand, bør den tjekkes hos en dyrlæge. En ubehandlet tand kan være årsag til unødig smerte hos hunden, og der kan tilstøde komplikationer som eksempelvis tandbylder, hvis den ikke får den rette behandling.

Hvordan tilstanden behandles afhænger af hvor slemt tanden er skadet. Det kan ofte være nødvendigt at tage et røntgenbillede af tanden og kæben, for at vurdere omfanget af skaden. Mindre overfladiske skader, der ikke involverer tandens nerve, behøver ikke altid behandles, eller man kan nøjes med en overfladisk behandling. Hvis nerven er beskadiget, men det vurderes at tanden kan blive, kræver det at den rodbehandles og plomberes. Er der eksempelvis opstået bylder omkring bruddet, er tanden flækket på langs, eller er der gået betændelse i tandmarven, kan det være nødvendigt at trække tanden ud.

Hvordan holder jeg øje?

For at være sikker på at man opdager problemer med tænderne, er det en god idé at vænne hunden til, at man jævnligt tjekker dens tænder. Herved kan man holde øje med eventuelle brud, men du kan også se om din hund udvikler problemer med eksempelvis tandsten og tandkødsbetændelse.

 

 

Læs også

Flåtsæsonen er lige om hjørnet

15-03-2014 08:37, af Tine Luther
Ifølge en ny undersøgelse foretaget for Merial Norden A/S blandt 1.512 danskere med hund finder langt størstedelen af de danske hundeejere (88 pct.) flåter på deres hund. Sidste år fandt danskerne i gennemsnit 11 flåter på deres hund, og 17 pct. af de danske hundeejere finder ugentligt flåter på hunden i flåtsæsonen, der varer, fra frosten slutter, til den igen sætter ind.

Betjent skød hund i nødværge

11-07-2012 08:31, af Maja Golles
To hunde angreb i weekenden en jagthund. Da politiet nåede frem, optrådte den ene hund så truende, at betjenten affyrede skud mod den i nødværge

Mere end rigeligt med donationer til syg hund

29-09-2012 08:21, af Tine Luther
Billedet af en mand og hans syge hund i en sø er gået verden over og har katalyseret mere end §25.000. Det er langt mere, end behandlingen af hunden koster, og nu donerer ejeren restbeløbet videre.

Hund logrer halen i "udu" i ren coronalykke

25-03-2020 12:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I England har en lille gravhund været så lykkelig over, at ejerne har været hjemme pga. coronakrisen, at den har logret så meget med halen, at den er kommet til skade

Hund som cykelvagt

08-07-2012 08:26, af Maja Golles
Med en hund som denne er en cykellås overflødig. Se video fra YouTube

Familie reddet af hund

14-01-2013 14:18, af Tine Luther
Fjelstrup: En sovende kvinde samt hendes tre børn slap fra en brand med livet i behold, fordi deres hund advarede om flammerne.

Schæferhund reddede miniaturehest fra voldsmænd

02-10-2020 15:28, af Annika Knudsen Lorentsen

I tirsdags var en lille miniaturehoppe udsat for et voldsom overgreb, da der var tyve der brød ind hos hendes ejere - men heldigvis kom familiens schæferhund hende til undsætning

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.