Hvad sker der hvis tanden knækker?

31-05-2022 10:05, af Astrid Gerd Holtet

Hundens tænder er stærke og kan holde til meget, men engang imellem sker det at de knækker – og hvad gør man så? 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

En gang imellem sker det at hunde knækker en tand. Oftest ses brudene på en af hundens rovtænder, altså en af de fire, store hjørnetænder.

Deres tænder er meget stærke, og hos den raske hund, knækker tænderne typisk kun hvis de bliver udsat på meget hård påvirkning – eksempelvis hvis hunden bliver påkørt af en bil, bliver udsat for slag eller hvis den bidder i meget hårde ting, som sten.

Hvordan kan jeg se, at min hund har knækket en tand?

Knækkede tænder er smertefulde, og man kan opleve at hunden holder op med at spise eller kun vil spise bløde ting. Det kan også være at den fravælger kødbenene eller legen med pinden. Smerten kan også gøre at hunden virker nedstemt og trist, eller på anden måde ændrer adfærd.

Kigger du på hundens tænder, kan man nogle gange se misfarvninger, der hvor tanden er knækket, eller at tandmarven er blevet synlig. Det kan også ske at tandkødet er hævet eller rødt.

Hvad skal der gøres?

Hvis din hund har knækket en tand, bør den tjekkes hos en dyrlæge. En ubehandlet tand kan være årsag til unødig smerte hos hunden, og der kan tilstøde komplikationer som eksempelvis tandbylder, hvis den ikke får den rette behandling.

Hvordan tilstanden behandles afhænger af hvor slemt tanden er skadet. Det kan ofte være nødvendigt at tage et røntgenbillede af tanden og kæben, for at vurdere omfanget af skaden. Mindre overfladiske skader, der ikke involverer tandens nerve, behøver ikke altid behandles, eller man kan nøjes med en overfladisk behandling. Hvis nerven er beskadiget, men det vurderes at tanden kan blive, kræver det at den rodbehandles og plomberes. Er der eksempelvis opstået bylder omkring bruddet, er tanden flækket på langs, eller er der gået betændelse i tandmarven, kan det være nødvendigt at trække tanden ud.

Hvordan holder jeg øje?

For at være sikker på at man opdager problemer med tænderne, er det en god idé at vænne hunden til, at man jævnligt tjekker dens tænder. Herved kan man holde øje med eventuelle brud, men du kan også se om din hund udvikler problemer med eksempelvis tandsten og tandkødsbetændelse.

 

 

Læs også

Lille hund fundet i Sæby

06-03-2024 11:26, af Anne Cecilie Sohl

Nordjyllands Politi efterlyser ejeren til en mindre hund med brun/rødlig pels. Hunden blev fundet løbende frit omkring i en skov i Sæby lørdag aften den 24. februar omkring kl. 21.00. 

Hund død efter at have spist kage med xylitol

10-03-2021 15:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I sydtyske Schopfloch er en hund død efter en hyggelig dag med kage i den lokale hundegruppe

 

Hund er del af hjerneskadedes genoptræning

25-03-2014 14:23, af Tine Luther
En terapihund spiller central rolle i en række patienters genoptræning på hammel Neurocenter.

Gi’pote og high five

12-08-2017 18:07, af Anne Ekenberg

Regnvejr…endnu engang vælter regnen ned, og hvis din hund ikke er til regnvejr, bliver den rastløs. Denne øvelse driver forhåbentlig noget af rastløsheden væk.

Hund faldt i havnebassin – dreng sprang efter

09-01-2012 11:33, af Tine Luther
En 15-årig dreng sprang i går i vandet i Københavns Nordhavn for at redde familiens hund.

Får din hund julegave?

02-12-2011 09:48, af Tine Luther
Mange hundeejere vælger at lægge noget under træet til hunden. Er du en af dem? Deltag i afstemningen på forsiden af hunden.dk

Efterlad aldrig din hund i en varm bil

02-06-2021 08:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyrenes Beskyttelse fraråder hvert år, at hunde efterlades i biler om sommeren, også selv om det kun drejer sig om kort tid. Desværre er der stadig mange, som lader hunden sidde i bilen når det er varmt. Det kan dog have fatale konsekvenser

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt