Kræft hos hunde er ikke ualmindeligt, og jo hurtigere en kræftsygdom opdages, jo bedre er behandlingsmulighederne oftest. Det er derfor vigtigt at man som hundeejer kender de mest almindelige symptomer på kræft, og reagerer hvis man ser dem hos sin hund.
1) Knude, sår der ikke vil hele og dårlig lugt
Knuder eller hævelser i hundens hud kan være kræft, og noget du altid bør reagere på. Det er en god idé jævnligt at mærke hunden igennem med hænderne for hævelser, da hundens pels kan gøre det svært at se dem. Omkring nogle kræftknuder, eksempelvis i mundhule, kan der udvikle sig betændelse, som kan give en dårlig luft. Opdager du at din hund har sår, der ikke vil hele, bør du også altid få dem undersøgt. Sådanne sår kan nemlig ligeledes være tegn på kræft.
2) Hunden taber sig eller mister appetitten
Begynder hunden at tabe sig uden at der enten er blevet skåret ned på dens foder eller der er sket en øgning i dens aktivitetsniveau, bør du altid kontakte din dyrlæge, da et uforklarligt vægttab kan være tegn på kræft hos hunde.
Derudover kan manglende appetit ligeledes være tegn på kræft, og det er derfor vigtigt at du altid holder øje med om hunden spiser som den plejer.
3) Vedvarende opkast eller diarré
Opkast eller dårlig mave engang imellem er ikke nødvendigvis tegn på alvorlig sygdom, men hvis hunden kaster op eller har dårlig mave over længere tid, bør du altid kontakte din dyrlæge. Forstyrrelser i mave-tarm-kanalen, kan nemlig blandt andet være tegn på kræft.
4) Blødning eller udflåd
Nogle kræftformer kan påvirke kroppens koagulationssystem, og dermed blodets evne til at størkne, og dette kan give anledning til unormale blødninger. Ligeledes kan udflåd fra eksempelvis kønsorganerne blandt andet også være tegn på kræft.
5) Besværet vejrtrækning, urinering eller defækering
Udvikler hunden kræftknuder inde i kroppen, kan de begynde at trykke og lukke af for vigtige passager. Det kan eksempelvis være luftvejene, urinvejene eller tarmen, og dermed kan hunden blandt andet udvikle vejtrækningsproblemer, eller få svært ved at komme af med urin eller afføring. Sidder kræftknuderne i mund, svælg eller spiserør, kan hunden også have svært ved at spise sin mad.
6) Nedsat energi
Nedsat energi eller lyst til motion er også et almindeligt tegn på kræft hos hunde. Falder din hunds energiniveau hurtigt eller over længere tid, bør du altid kontakte din dyrlæge.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
De fleste ændrer deres toneleje når de taler til en lille baby. Deres stemmeføring bliver mere rytmisk og vokalerne bliver overdrevne. Det samme gør sig gældende når vi taler til vores hunde, skriver Illustreret Videnskab.
I Randers sidder Vivi Bøge ulykkelig og venter på, at den hund, hun elsker så højt, kommer hjem igen. Hunden forsvandt 30. april og Vivi mener, han er stjålet
Børst tænder på din hund hver dag og forebyg blandt andet tandkødsbetændelse og paradentose
Når påsken er overstået, kan du igen komme til træning med din hund, såfremt det foregår i små grupper og tager hensyn til retningslinjerne mod smitte af Covid-19
Vi har fået en lidt skør ide, som I måske kan hjælpe os med at føre ud i livet
I Hillerød måtte en patrulje lørdag befri en hund, der var efterladt i en varm bil
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.