10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Kræft hos hunde er ikke ualmindeligt, og jo hurtigere en kræftsygdom opdages, jo bedre er behandlingsmulighederne oftest. Det er derfor vigtigt at man som hundeejer kender de mest almindelige symptomer på kræft, og reagerer hvis man ser dem hos sin hund.

1) Knude, sår der ikke vil hele og dårlig lugt

Knuder eller hævelser i hundens hud kan være kræft, og noget du altid bør reagere på. Det er en god idé jævnligt at mærke hunden igennem med hænderne for hævelser, da hundens pels kan gøre det svært at se dem. Omkring nogle kræftknuder, eksempelvis i mundhule, kan der udvikle sig betændelse, som kan give en dårlig luft.  Opdager du at din hund har sår, der ikke vil hele, bør du også altid få dem undersøgt. Sådanne sår kan nemlig ligeledes være tegn på kræft.

2) Hunden taber sig eller mister appetitten

Begynder hunden at tabe sig uden at der enten er blevet skåret ned på dens foder eller der er sket en øgning i dens aktivitetsniveau, bør du altid kontakte din dyrlæge, da et uforklarligt vægttab kan være tegn på kræft hos hunde.

Derudover kan manglende appetit ligeledes være tegn på kræft, og det er derfor vigtigt at du altid holder øje med om hunden spiser som den plejer.

3) Vedvarende opkast eller diarré

Opkast eller dårlig mave engang imellem er ikke nødvendigvis tegn på alvorlig sygdom, men hvis hunden kaster op eller har dårlig mave over længere tid, bør du altid kontakte din dyrlæge. Forstyrrelser i mave-tarm-kanalen, kan nemlig blandt andet være tegn på kræft.

4) Blødning eller udflåd

Nogle kræftformer kan påvirke kroppens koagulationssystem, og dermed blodets evne til at størkne, og dette kan give anledning til unormale blødninger. Ligeledes kan udflåd fra eksempelvis kønsorganerne blandt andet også være tegn på kræft.

5) Besværet vejrtrækning, urinering eller defækering

Udvikler hunden kræftknuder inde i kroppen, kan de begynde at trykke og lukke af for vigtige passager. Det kan eksempelvis være luftvejene, urinvejene eller tarmen, og dermed kan hunden blandt andet udvikle vejtrækningsproblemer, eller få svært ved at komme af med urin eller afføring. Sidder kræftknuderne i mund, svælg eller spiserør, kan hunden også have svært ved at spise sin mad.

6) Nedsat energi

Nedsat energi eller lyst til motion er også et almindeligt tegn på kræft hos hunde. Falder din hunds energiniveau hurtigt eller over længere tid, bør du altid kontakte din dyrlæge.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Vovsevenlige spisesteder? Her er reglerne

06-07-2024 14:10, af Anne Cecilie Sohl

Sommervejret har indtaget Danmark, og med det er der en stigende tendens til at se hunde som velkomne gæster på cafeer og restauranter rundt om i landet. Trods dette er det stadig få hundeejere, der regelmæssigt medbringer deres firbenede venner, når de går ud at spise.

Inviter din hund på nytårshotel

02-03-2019 09:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Du kan allerede nu sikre dig, at din hund får en rolig nytårsaften. Clarion Hotel Copenhagen Airport holder igen i år Happy Dog New Year

Stress og angst: Hunde skal forberedes på nytårsaften

05-12-2017 11:00, af Dyrenes Beskyttelse / pressemeddelelse

Som hundeejer er det vigtigt at planlægge nytåret i god tid, så der bliver taget hensyn til familiens hund. En nytårsaften uden hensyn til familiehunden kan nemlig få varige konsekvenser for den

Knoglemarvsbetændelse – vokseværk hos hunde

26-09-2020 11:00, af Astrid Gerd Holtet

Knoglemarvsbetændelse, eller panostitis, er en smertefuld tilstand i knoglerne hos unge hunde, en tilstand man ofte også kalder for vokseværk

5 gode råd til at få din hund ned i vægt

18-11-2017 10:14, af Sandra Lund Brudlykke og Amanda Friedel Jakobsen

Overvægt blandt hunde er et stigende problem, og opstår oftest som et resultat af et for højt energiindtag i forhold til aktivitetsniveau

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

Det her er smart – schæfer skovler sne

07-12-2016 15:57, af Kasper Larsson
Man kan lære en hund næsten alt, men hvorfor ikke lære dem at hjælpe til i huset, frem for bare at ligge og dovne hele dagen?

Hund forsvandt under mellemlanding

06-01-2011 12:32, af Anne Kristine Tollestrup
Schæferhunden Nala forsvandt fra et fly under en mellemlanding i USA og mistede livet.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.