Hvad gør du hvis hunden får hedeslag?

24-06-2022 08:48, af Astrid Gerd Holtet

Hver sommer rammes hunde af hedeslag fordi de glemmes i biler, eller på anden måde udsættes for alt for høje temperaturer – vi ser på hvad man kan gøre, hvis uheldet er ude  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hedeslag opstår, hvis hunden ikke har mulighed for at holde sin kropstemperatur på et normalt niveau. Bliver temperaturen i kroppen for høj, kan mange af kroppens livsvigtige processer ikke fungere og cellerne vil begynde at dø. Overophedningen kan ske hvis omgivelserne bliver for varme eller hvis hundens muligheder for at regulere temperaturen forhindres. Vi mennesker regulerer vores temperatur ved at svede, når vi får det for varmt. Hunden har kun få svedkirtler og de er placeret i trædepuderne, og hunden kan dermed ikke afkøle sig ved at svede. I stedet afgiver hunden varmen gennem overfladisk vejrtrækning, og gennem slimhinderne i munden. Begrænses hundens vejrtrækning, kan den derfor hurtigt få det for varmt.

Hedeslag kan opstå, hvis hunden eksempelvis glemmes i en varm bil eller hvis den motioneres i for varmt vejr. Kortsnudede og overvægtige hunde, samt hunde med sygdomme i hjertet eller luftvejene, er særligt følsomme over for varme.

Symptomer på hedeslag:

  • Hunden virker urolig og søger kolde områder eller vand
  • Halsen (overfladisk vejrtrækning)
  • Tørre og røde gummer
  • Høj puls
  • Hunden virker konfus eller forvirret
  • Savlen
  • Hunden virker sløv eller svær at komme i kontakt med
  • Hunden falder om
  • Vejrtrækningsbesvær
  • Opkast
  • Diarré – eventuelt med blod

Hvad skal du gøre?

Det første man skal gøre, er at fjerne hunden fra varmen og forsøge at sænke dens kropstemperatur, ved at tilbyde den vand og afkøle kroppen med køligt eller lunkent, men ikke koldt vand. Er vandet iskoldt, vil blodkarrene i hunden trække sig sammen, og dermed bremses afkølingen.  Det er også vigtigt at holde hunden i ro. Derudover bør man straks kontakte nærmeste dyrlæge og løbende måle hundens temperatur. Selvom temperaturen falder ned til omkring normal temperatur (under 39,5 grader celsius) og hunden får det bedre, bør du altid søge vejledning hos din dyrlæge. Den forhøjede temperatur kan nemlig give organskader, der først ses senere, og derfor bør hunden altid tjekkes grundigt igennem.

 

Læs også

Fra HUNDEN: En lille hund med et stort hjerte

17-06-2025 15:23, af Jo-Ann Flarup Nielsen

Bichon havanaiseren Tesla har sat poteaftryk langt ud over sin lille størrelse både som lydighedsstjerne, certificeret servicehund og elsket følgesvend i hverdagen. Hun er en sand ener, der mestrer alt fra dog dancing til plejehjemsbesøg og altid med en logrende hale.

Kan min hund få allergi?

15-06-2025 07:58, af Cecilie Friis Amstrup

Kløe, hudproblemer og mavegener kan skyldes allergi. Hunde kan udvikle både inhalationsallergi og foderintolerance, og nogle har endda begge dele. Det kræver en grundig udredning at finde den rette behandling.

Fra HUNDEN: Flåterne nyder foråret – ligesom dig og din hund

10-06-2025 19:44, af Dyrlæge Randi Lintrup, MSD Animal Health

Mange hundeejere er stødt på flåter på sig selv eller hunden. Især når man har nydt en dejlig tur sammen i det fri, kan man risikere at få ubudne gæster med hjem. Flåter er små blodsugende mider, og det er ikke særlig lækkert at træde i en blodfyldt flåt, som er faldet af hunden, men det største problem med flåter er dog, at de kan forårsage sygdom hos både hunde og mennesker.

Grævlinge-dræbere aflivet

18-10-2012 13:51, af Tine Luther
To hunde, der i sommer flåede en grævlingeunge ihjel i Rold Skov, er efterfølgende blevet aflivet.

Hunde befriet fra varm bil

30-04-2019 15:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

To hunde blev mandag befriet fra en varm bil i Aarhus. Det var politiet, der måtte træde til for at redde de ophedede hunde

Intet kriminelt i 15 hundedødsfald

09-06-2021 12:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sidste sommer døde flere hunde af forgiftning i Ishøj og Greve. Nu har politiet konkluderet, at der ikke lå noget kriminelt bag dødsfaldene

Se billederne: En dejlig weekend

07-06-2021 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Lørdag bad vi jer sende os nogle gode sommerbilleder af jeres hunde. Det var I gode til. Her får I et udvalgt galleri

Efterlad aldrig din hund i en varm bil

06-06-2023 11:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når temperaturen stiger om sommeren, fraråder Dyrenes Beskyttelse at hunde efterlades i biler, også selv om det kun drejer sig om kort tid. Desværre er der stadig mange, som lader hunden sidde i bilen når det er varmt, hvilket kan have fatale konsekvenser

Sommerbilleder til en regnvejrsdag

25-05-2018 15:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Det er fredag og vejret er dejligt. Det bør vi udnytte

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Ulvehundene tog hendes hjerte og blev hendes liv

12-06-2025 08:19, af Cecilie Friis Amstrup

Josie Quintrell er Danmarks eneste specialiserede ulvehundetræner og arbejder for at nedbryde fordomme om de fascinerende og krævende hunde.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Over 7000 logrende grunde til at lægge vejen forbi Vejen

13-06-2025 07:56, af Cecilie Friis Amstrup

Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend ved Vejen Idrætscenter den 20.-22. juni 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

Fra HUNDEN: Flåterne nyder foråret – ligesom dig og din hund

10-06-2025 19:44, af Dyrlæge Randi Lintrup, MSD Animal Health

Mange hundeejere er stødt på flåter på sig selv eller hunden. Især når man har nydt en dejlig tur sammen i det fri, kan man risikere at få ubudne gæster med hjem. Flåter er små blodsugende mider, og det er ikke særlig lækkert at træde i en blodfyldt flåt, som er faldet af hunden, men det største problem med flåter er dog, at de kan forårsage sygdom hos både hunde og mennesker.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Sådan undgår du hot spots hos din hund

09-06-2025 07:18, af Cecilie Friis Amstrup

Når huden pludselig bliver rød, fugtig og kløende, kan det være starten på et smertefuldt hot spot. Særligt i de varme måneder bør hundeejere være ekstra opmærksomme.

Det nye HUNDEN magasin er her!

11-06-2025 07:46, af Cecilie Friis Amstrup

I disse dage udkommer juninummeret af HUNDEN, som er Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin - læs hvad du blandt andet kan glæde dig til.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.