Hvad gør du hvis hunden får hedeslag?

24-06-2022 08:48, af Astrid Gerd Holtet

Hver sommer rammes hunde af hedeslag fordi de glemmes i biler, eller på anden måde udsættes for alt for høje temperaturer – vi ser på hvad man kan gøre, hvis uheldet er ude  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hedeslag opstår, hvis hunden ikke har mulighed for at holde sin kropstemperatur på et normalt niveau. Bliver temperaturen i kroppen for høj, kan mange af kroppens livsvigtige processer ikke fungere og cellerne vil begynde at dø. Overophedningen kan ske hvis omgivelserne bliver for varme eller hvis hundens muligheder for at regulere temperaturen forhindres. Vi mennesker regulerer vores temperatur ved at svede, når vi får det for varmt. Hunden har kun få svedkirtler og de er placeret i trædepuderne, og hunden kan dermed ikke afkøle sig ved at svede. I stedet afgiver hunden varmen gennem overfladisk vejrtrækning, og gennem slimhinderne i munden. Begrænses hundens vejrtrækning, kan den derfor hurtigt få det for varmt.

Hedeslag kan opstå, hvis hunden eksempelvis glemmes i en varm bil eller hvis den motioneres i for varmt vejr. Kortsnudede og overvægtige hunde, samt hunde med sygdomme i hjertet eller luftvejene, er særligt følsomme over for varme.

Symptomer på hedeslag:

  • Hunden virker urolig og søger kolde områder eller vand
  • Halsen (overfladisk vejrtrækning)
  • Tørre og røde gummer
  • Høj puls
  • Hunden virker konfus eller forvirret
  • Savlen
  • Hunden virker sløv eller svær at komme i kontakt med
  • Hunden falder om
  • Vejrtrækningsbesvær
  • Opkast
  • Diarré – eventuelt med blod

Hvad skal du gøre?

Det første man skal gøre, er at fjerne hunden fra varmen og forsøge at sænke dens kropstemperatur, ved at tilbyde den vand og afkøle kroppen med køligt eller lunkent, men ikke koldt vand. Er vandet iskoldt, vil blodkarrene i hunden trække sig sammen, og dermed bremses afkølingen.  Det er også vigtigt at holde hunden i ro. Derudover bør man straks kontakte nærmeste dyrlæge og løbende måle hundens temperatur. Selvom temperaturen falder ned til omkring normal temperatur (under 39,5 grader celsius) og hunden får det bedre, bør du altid søge vejledning hos din dyrlæge. Den forhøjede temperatur kan nemlig give organskader, der først ses senere, og derfor bør hunden altid tjekkes grundigt igennem.

 

Læs også

Sådan gør du din hund klar til nytåret med lydtræning

21-11-2024 11:09, af Cecilie Friis Amstrup

Nytåret kan være en stressende tid for mange hunde, og derfor kan det være en fordel at starte med lydtræning. Så kan du skabe tryghed for både dig og din hund.

Fra kæmpe hundehold i Israel til dansk racevinder

20-11-2024 11:28, af Cecilie Friis Amstrup

Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

4 gode råd til hunden i sommervarmen

09-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er blevet sommer i Danmark og temperaturerne kan blive rigtig høje til tider. Det er derfor vigtigt at tage hensyn til din hund og hjælpe den igennem varmen.

Vi keder os….Lær din hund at fiske godbidder

27-07-2017 05:52, af Anne Ekenberg

Det har altså ikke været den fedeste sommer indtil videre. Ikke én eneste rigtig sommerdag ifølge DMI. En sommerdag er defineret som en dag, hvor temperaturen i hele landet er over 25 grader. Og nu regner det igen…

Dyrenes Beskyttelse: 126 sager om hunde i varme biler i 2019

03-06-2020 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selvom det burde være børnelærdom, så er der stadig mange, der ikke forstår, at hunde ikke skal være i bilerne, når det er varmt

Sommerbilleder vol. 1

11-07-2018 07:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Det er overvældende, når man beder om billeder fra en solskinsdag med hunden, og der så kommer 168. Derfor er vi blevet nødt til at bide dem over i 7 dele. Her får I de første 25 billeder

Sommerbilleder Vol. 7

27-07-2018 15:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Det er overvældende, når man beder om billeder fra en solskinsdag med hunden, og der så kommer 168. Derfor er vi blevet nødt til at bide dem over i 7 dele. Her får I de sidste 18 billeder

Historien om Barbie

18-04-2019 15:00, af Cynthia Jensen

Sommeren 2018 skulle vise sig at være vendepunktet for en hund i sin bedste alder og en tidligere juniorhandler uden sin ledsager. ”Din hund har ondartet kræft…” lød det fra dyrlægerne. Valget stod mellem at amputere det ene forben eller lade Barbie leve med ondartet kræft i poten. Så mens vi andre nød den varme sommer, så stod Rie med en kæmpe beslutning for sin egen hund. For selvom Barbie sagtens kunne leve på blot 3 ben, så var det måske værd at forsøge at bekæmpe kræften og dermed give Barbie flere år på alle 4 ben?

Hunde i varm bil, Kgs. Lyngby

20-07-2022 11:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tirsdag eftermiddag måtte en forbipasserende tilkalde politiet for at få reddet hunde ud af en varm bil

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Herning: Blue gjorde det igen!

09-11-2024 20:19, af Cecilie Friis Amstrup

Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling. 

Nu er billederne fra Herning online

15-11-2024 12:12, af Cecilie Friis Amstrup

Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Herning: Kronen på årsværket for Blue

10-11-2024 19:49, af Cecilie Friis Amstrup

Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Herning: Særlig hæder til de danske nationalracer

10-11-2024 20:30, af Cecilie Friis Amstrup

Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse