Sæson for blågrønne alger: Pas på, at hunden ikke bliver forgiftet

09-07-2021 09:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De lune sommertemperaturer har endelig fundet vej til Danmark, og det er derfor tid til at slikke sol og tage på stranden. Du kan med fordel inddrage din hund i strandhyggen, men det er dog vigtigt at være opmærksom på blågrønne alger, som netop nu findes i sø- og havvand flere steder i landet og kan resultere i alvorlig forgiftning hos hunden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Anicura

Solskin, strandhygge og masser af timer udendørs. Sommeren er endelig over os, hvilket betyder, at både dyr og mennesker nyder solens varme stråler samt badning i havet, når vejret tillader det. Hvis din hund er glad for at bade, er det dog vigtigt at være opmærksom på blågrønne alger, som særligt i juli og august kan findes i sø- og havvand mange steder i landet. Det skriver Anicura i en pressemeddelelse. 

Hunde kan nemlig få alvorlig algeforgiftning, hvis de bader i sø- eller havvand med opblomstrende alger, eller hvis de spiser tang med alger på. Hos AniCura, der har dyrehospitaler i hele landet, oplever man hvert år alvorlige tilfælde af algeforgiftning hos hunde:

- Blågrønne alger producerer toxiner, som er meget farlige for hunde og i værste fald kan koste dem livet. Hvis algerne er meget koncentrerede i vandet, skal der som regel ikke meget til, før hunden bliver alvorligt syg. Forgiftningen afhænger af, hvor stor en mængde toxiner, hunden har indtaget samt af hundens størrelse, lyder det fra Siri Renée Jungersen, der er kommunikationsansvarlig hos AniCura Danmark.

 

Det skal du være opmærksom på

Blågrønne alger kan forekomme i ferskvandssøer, i brakvand samt i havet og kan både leve i overfladen og på bunden. Faktisk findes der mere end 30 forskellige algearter, der kan forårsage forgiftning hos hunden. Når algerne opblomstrer, farves vandet grønt eller brunt, og i nogle tilfælde dækkes vandoverfladen af en blågrøn, grøn, brun eller gulgrøn grumset hinde. Som udgangspunkt kan du frit lade hunden bade, hvis vandet er klart, og du kan se bunden.

- Hvis hunden enten spiser eller bader i algerne, vil man som ejer kunne mærke det på hunden, da den typisk vil udvise uro og kan opleve opkast, diarré, svaghed, vejrtrækningsbesvær, dårlig koordination og krampe. Som regel vil symptomerne allerede indtræffe 15-60 minutter efter indtagelse eller badning, forklarer Siri Renée Jungersen og fortsætter:

- Hvis først hunden har indtaget blågrønne alger, er det vigtigt at opsøge dyrlægen hurtigst muligt. Sørg for, at hunden ikke slikker på sin pels eller hud, mens den transporteres til dyrlægen, da der kan sidde alger i pelsen, som hunden således kan komme til at indtage.

Oplever du, at din hund udviser symptomer på algeforgiftning, kan du ringe 1819, som er et landsdækkende akutnummer til kæledyr. Det er muligt at ringe 1819 på alle tider af døgnet, hvis dit kæledyr får akut brug for hjælp, og du vil blive stillet om til nærmeste døgnåbne dyrehospital.

Læs også

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Hundedage med hedeslag, hugorme og hot spots

16-06-2025 16:17, af Cecilie Friis Amstrup

Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.

Sådan undgår du hot spots hos din hund

09-06-2025 07:18, af Cecilie Friis Amstrup

Når huden pludselig bliver rød, fugtig og kløende, kan det være starten på et smertefuldt hot spot. Særligt i de varme måneder bør hundeejere være ekstra opmærksomme.

Flot afslutning i Vejen

16-06-2024 21:00, af Anne Cecilie Sohl

Søndag i Vejen bød trods nogle mørke skyer og få regnbyger, på meget mere solskin og varme, til de mange engagerede hunde og førere. 

Billeder fra DKK-udstillingen i Herning er online

06-11-2013 13:03, af Tine Luther
Nu kan du se og bestille billeder fra Dansk Kennel Klubs internationale udstilling i Herning!

BLOG: Yankies første prøve

20-12-2019 15:00, af Kimmie Wolsted

Søndag den 15/12 afholdt min kreds, DKK kreds 8, rallydysten. Her havde jeg besluttet, at Yankie skulle stille op

Husk at stemme

19-12-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I det nye HUNDEN er der både kuvert, stemmeseddel og præsentation af kandidater. Der er ingen undskyldning for ikke at stemme

Skattejagten er i gang

18-06-2022 10:47, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dansk Kennel Klub har valgt at gentage en succes. Skattejagten, som blev lanceret på udstillingen i Roskilde, er nu godt i gang i Vejen ogsåDansk Kennel Klub har valgt at gentage en succes. Skattejagten, som blev lanceret på udstillingen i Roskilde, er nu godt i gang i Vejen også

En hund efter opmærksomhed

12-05-2022 11:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vild med vovser? Så er Roskilde Dyrskueplads en oplagt mulighed for at opleve alverdens hunderacer i alle størrelser og former i den kommende, forlængede, weekend; her konkurrerer knap 3.000 forskellige hunde af 264 forskellige hunderacer fra 21 forskellige lande om din opmærksomhed – alt mens de internt konkurrerer i skønhed såvel som dygtighed

HUND I FOKUS: Store oplevelser venter i dag

04-09-2022 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Igen i dag er der gået hund i Vilhelmsborg. Alt hvad hundehjertet kan begære er at finde, når dag to af årets Hund i Fokus kører fra morgen til aften

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den livsglade labrador retriever

22-07-2025 07:28, af Bolette Heering

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvorfor må hunde ikke bade ved blå flag

24-06-2021 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den hårdføre grønlandshund

19-07-2025 06:39, af Yvonne Inez Glesner og Andrea Jensen

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Fra HUNDEN: Raceportræt af den lynhurtige whippet

24-07-2025 06:34, af Brian Ankerstjerne Hansen

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Fra HUNDEN: Raceportræt af den livlige petit basset griffon vendéen

21-07-2025 07:04, af Gunnar Nymann

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse