Sæson for blågrønne alger: Pas på, at hunden ikke bliver forgiftet

09-07-2021 09:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De lune sommertemperaturer har endelig fundet vej til Danmark, og det er derfor tid til at slikke sol og tage på stranden. Du kan med fordel inddrage din hund i strandhyggen, men det er dog vigtigt at være opmærksom på blågrønne alger, som netop nu findes i sø- og havvand flere steder i landet og kan resultere i alvorlig forgiftning hos hunden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Anicura

Solskin, strandhygge og masser af timer udendørs. Sommeren er endelig over os, hvilket betyder, at både dyr og mennesker nyder solens varme stråler samt badning i havet, når vejret tillader det. Hvis din hund er glad for at bade, er det dog vigtigt at være opmærksom på blågrønne alger, som særligt i juli og august kan findes i sø- og havvand mange steder i landet. Det skriver Anicura i en pressemeddelelse. 

Hunde kan nemlig få alvorlig algeforgiftning, hvis de bader i sø- eller havvand med opblomstrende alger, eller hvis de spiser tang med alger på. Hos AniCura, der har dyrehospitaler i hele landet, oplever man hvert år alvorlige tilfælde af algeforgiftning hos hunde:

- Blågrønne alger producerer toxiner, som er meget farlige for hunde og i værste fald kan koste dem livet. Hvis algerne er meget koncentrerede i vandet, skal der som regel ikke meget til, før hunden bliver alvorligt syg. Forgiftningen afhænger af, hvor stor en mængde toxiner, hunden har indtaget samt af hundens størrelse, lyder det fra Siri Renée Jungersen, der er kommunikationsansvarlig hos AniCura Danmark.

 

Det skal du være opmærksom på

Blågrønne alger kan forekomme i ferskvandssøer, i brakvand samt i havet og kan både leve i overfladen og på bunden. Faktisk findes der mere end 30 forskellige algearter, der kan forårsage forgiftning hos hunden. Når algerne opblomstrer, farves vandet grønt eller brunt, og i nogle tilfælde dækkes vandoverfladen af en blågrøn, grøn, brun eller gulgrøn grumset hinde. Som udgangspunkt kan du frit lade hunden bade, hvis vandet er klart, og du kan se bunden.

- Hvis hunden enten spiser eller bader i algerne, vil man som ejer kunne mærke det på hunden, da den typisk vil udvise uro og kan opleve opkast, diarré, svaghed, vejrtrækningsbesvær, dårlig koordination og krampe. Som regel vil symptomerne allerede indtræffe 15-60 minutter efter indtagelse eller badning, forklarer Siri Renée Jungersen og fortsætter:

- Hvis først hunden har indtaget blågrønne alger, er det vigtigt at opsøge dyrlægen hurtigst muligt. Sørg for, at hunden ikke slikker på sin pels eller hud, mens den transporteres til dyrlægen, da der kan sidde alger i pelsen, som hunden således kan komme til at indtage.

Oplever du, at din hund udviser symptomer på algeforgiftning, kan du ringe 1819, som er et landsdækkende akutnummer til kæledyr. Det er muligt at ringe 1819 på alle tider af døgnet, hvis dit kæledyr får akut brug for hjælp, og du vil blive stillet om til nærmeste døgnåbne dyrehospital.

Læs også

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

DKK inviterer til hundefest i Rønne

15-08-2024 12:27, af Anne Cecilie Sohl

Hunde i alle afskygninger fra baby- til veteranklasse indtager Rønne Stadion Nord denne weekend den 16.-18. august til den årlige bornholmske hundeudstillingsfest. Så selvom skoleferien er slut, så forlæng feriefølelsen og ta’ hele familien med til tre herlige dage til årets hyggeligste hundeudstilling – og din hund er selvfølgelig også meget velkommen.

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Savner du det trykte program

15-06-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dansk kennel Klub har lyttet til kritikken og indfører nu på forsøgsbasis en trykt oversigt over de tilmeldte hunde til weekendens udstilling i Vejen

Dit bedste billede fra Vejen

25-06-2021 15:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi ved, det kun er nogen, der kan deltage her, men vi vil gerne se jeres bedste billeder fra udstillingen i Vejen

Mand sigtet efter at have skudt hund

10-01-2013 13:50, af Maja Golles
Vi har i december på hunden.dk skrevet om en hund, der blev skudt under luftetur. En mand er nu blevet sigtet i sagen. DKK kommenterer her på sagen

Stor og stærk BIS med krudt i røven

14-05-2022 18:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

For anden dag i træk blev BIS-vinderen i Roskilde fundet i gruppe fem, da den store alaskan malamute Falgreens Autumn Storm tog sejren lørdag

Vi fandt vores blide kæmpe på hundeudstilling

05-11-2017 12:52, af Marie Helene Rigård Rohleder

Et møde med den blide kæmpe live til hundeudstilling for to år siden overbeviste Pia Johansen om, at deres næste hund skulle være en engelsk mastiff, og nu udstiller de Fighter til weekendens hundeudstilling i Herning

Vi glæder os til en fantastisk weekend

27-08-2021 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi er naturligvis med, når der er Hund i Fokus på Vilhelmsborg i weekenden

1. juni er hundens dag

14-03-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Traditionen tro er første lørdag i juni udnævnt til Hundens Dag i Danmark. Du kan nu lægge dit eget arrangement op, så det bliver vist i oversigten over de ting, der sker på Hundens Dag

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.