Pas på den blågrønne alge i sommermånederne

10-07-2016 16:00, af Kasper Larsson
Det der muligvis ligger fjernest fra en hundeejers tanker, når hunden glad plasker rundt i åer, søer og farvande, er den mulige risiko for algeforgiftning. Men truslen er ganske reel, specielt når det varme, stille sommervejr sætter ind
Copyright Ridehesten.com
Pas på at hunden ikke indtager vand med de giftige blågrønne alger. Det kan i værste fald få fatale følger. (Modelfoto: Shutterstock)

Meget få hunde elsker ikke en tur til stranden, en tur i søen eller en dukkert i den nærliggende å. Men som hundeejer skal man være opmærksom i sommermånederne, for der kan risikere at være lokale opblomstringer af den blågrønne alge, der er giftig for både dyr og mennesker. Forgiftningen med blågrønne alger opstår, når hunde bader i vand med en stor fremkomst af alger og enten drikker af vandet, eller indtager vand under svømning og leg. Symptomer på forgiftning af blågrønne alger Algerne producerer i alt fire forskellige giftstoffer, og symptomerne knytter sig til det bestemte giftstof. Som hundeejer skal man dermed være opmærksom på følgende symptomer, din hund kan udvise efter en badetur: • Indre blødninger, forsaget af levertoksiner. • Lammelse eller åndedrætsbesvær, forsaget af nervetoksiner, der hæmmer overførelsen af impulser fra nerveceller til muskelceller • Opkastning, diarre og hudirritation forsaget af både endotoksiner og cytotoksiner. I værste tilfælde kan hunden dø af at blive forgiftet af blågrønne alger. Har din hund derfor ovenstående symptomer efter en svømmetur, søg da straks dyrlæge. Hvad kan man gøre? Kommunerne har pligt til at undersøge og oplyse om badevandets kvalitet – herunder også risiko og forekomster af giftige alger. Hvis man vil undgå at hunden bliver forgiftet skal man derfor holde et vågent øje på kommunens hjemmeside. Derudover skal man ikke lade sin hund bade i brunt, plumret vand. Forekomster af blågrønne alger er hyppigst i august, september – og nogle gange helt frem til oktober. Kilde: netdyredoktor.dk

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse. 

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.