Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Copyright Ridehesten.com
Få gode råd til hvordan du passer på din hund i sommervarmen. Foto: Adobe

Sommeren bringer sol og varme, hvilket er noget, mange mennesker nyder, men som kan være en udfordring for vores firbenede venner. Hundenes evne til at regulere kropstemperaturen er langt mere begrænset end menneskets, og derfor er de særligt udsatte i høje temperaturer.

Ifølge Hanne Friis, chefdyrlæge hos AniCura Danmark, ser man hvert år tilfælde af hunde, der har fået hedeslag, solskoldninger eller forbrændte poter:
– Generelt oplever vi, at mange hunde har svært ved at håndtere varmen, da de ikke er udstyret med svedkirtler på samme måde som mennesker, hvilket gør det vanskeligere at regulere kropstemperaturen hos de firbenede, forklarede hun sidste år til hunden.dk.

Hedeslag udgør en alvorlig risiko
Allerede ved 20-25 grader kan hunde få hedeslag, og det kan være livstruende, hvis man ikke handler hurtigt. Symptomerne kan blandt andet være høj kropstemperatur, intens halsen, mørkerøde slimhinder, desorientering, opkast, kramper og i værste fald bevidstløshed.

– Hedeslag er en alvorlig og potentielt livstruende situation, som opstår, når hunden ikke er i stand til at skille sig af med overskydende varme. Derfor er det altafgørende, at hunde altid kan finde skygge, ligesom det også er vigtigt med adgang til koldt vand, hvilket vi blandt andet anbefaler, at man også har med, når man er på farten, lød det fra Hanne Friis.

Chefdyrlæge Mogens Brix Koldkjær fra Agrias digitale dyrlægerådgivning tilføjer i en artikel hos hunden.dk, at hunde afgiver varme primært gennem munden og kun i begrænset omfang gennem slimhinder og trædepuder. Derfor kan intensiv fysisk aktivitet i varmen være direkte farligt:
– Kombinationen af høj aktivitet og høje temperaturer kan være direkte farlig for din hund, advarede han sidste år.

Fakta
Hundens symptomer på overophedning
  • Kropstemperatur over 39,5 grader
  • Intens halsen og hængende tunge
  • Mørk røde slimhinder
  • Høj puls sat i relation til hundens størrelse
  • Uro og nedstemt adfærd
  • Slingrende gang og desorientering
  • Opkast eller pludselig diarré
  • Kramper

Vigtige forholdsregler i sommervarmen
For at forebygge overophedning og hedeslag bør du kun gå tur med din hund tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor temperaturen er lavere. Undgå at lade hunden opholde sig længe i direkte sol, og sørg altid for, at der er rigeligt med frisk vand til rådighed.

Hvis din hund viser tegn på hedeslag, bør du straks flytte den i skyggen, tilbyde den vand, køle den med tempereret vand og kontakte dyrlægen med det samme.

Fakta
5 forholdsregler i sommervarmen
  • Altid adgang til skygge i form af halvtag, parasol el.lign.
  • Altid adgang til masser af frisk vand.
  • Undgå gåtur med hunden midt på dagen.
  • Badebassin til hunden.
  • Solcreme, hvis kæledyret har tynd pels eller bar hud nogle steder.

Pas på solskoldning og varme poter
Solens stråler kan også give skader på huden især hos hunde med lys eller sparsom pels. Solskoldning viser sig blandt andet som rødme, tørre øreflipper, hårtab og sår.

– Nogle hunde bliver lettere solskoldede end andre. Det gælder særligt hunde med lys pels og hunde med meget lidt eller ingen pels, forklarede Hanne Friis og anbefaler, at man påfører solcreme, der er egnet til hunde, på udsatte områder som snude, ører og mave.

Asfalt og fliser kan blive så varme, at de forårsager forbrændinger på poterne. En god tommelfingerregel er at teste underlaget med hånden i fem sekunder. Hvis det for varmt for dig, er det også for varmt for din hunds poter, og du kan risikere, at den får brandskader.

Aktivitet og leg med omtanke
Selv om hunde har brug for aktivering, bør man tænke kreativt, når det er varmt.

– Mange hunde er vilde med at lege i vand, så et badebassin kan være en aktivitet, der samtidig holder dem kølige, sagde Mogens Brix Koldkjær.

Dyrenes Beskyttelse anbefaler ligeledes, at man undgår aktiviteter midt på dagen og i stedet tilbyder hunden et soppebassin, skygge og kølige snacks.
– En anden mulighed er at blande hundens foder med vand og fryse det til is i passende blokke, som både kan være en hyggelig aktivitet for hunden, men også køle den, når den slikker på isen, lød det fra Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse sidste år til hunden.dk.

En tryg og sikker sommer
Sommervarmen kræver omtanke, når man har hund. Med adgang til skygge, frisk vand, rolige aktiviteter og opmærksomhed på tegn på overophedning, kan du sikre, at din hund også får en god sommer.

Som Mogens Brix Koldkjær understregede:
– Det afhænger af race, pelsens farve og tykkelse, hundens alder og dens generelle helbredstilstand. Det er alt sammen faktorer, du skal tage med i betragtning, hvis hunden skal opholde sig udendørs på en varm dag.

Læs også

Sådan undgår du hot spots hos din hund

09-06-2025 07:18, af Cecilie Friis Amstrup

Når huden pludselig bliver rød, fugtig og kløende, kan det være starten på et smertefuldt hot spot. Særligt i de varme måneder bør hundeejere være ekstra opmærksomme.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

Hunde i vandet ved stranden

07-07-2017 10:11, af Anne Ekenberg

Hunde skal være i snor i sommerhalvåret, når de færdes ved stranden. Men hvad nu, når de er ude i vandet? Hvilke regler gælder så? Og hvad med “Blå flag”- strande?

Sommerbilleder Vol. 7

27-07-2018 15:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Det er overvældende, når man beder om billeder fra en solskinsdag med hunden, og der så kommer 168. Derfor er vi blevet nødt til at bide dem over i 7 dele. Her får I de sidste 18 billeder

Arvid og Helmut reddede kvinde fra druknedøden

11-06-2020 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Onsdag modtog politiassistent Arvid fra Fyns Politi og hans patruljehund Helmut rigspolitichefens ærespokal for en indsats sidste sommer, hvor de reddede en kvinde fra druknedøden

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Varm asfalt og hundepoter

03-07-2015 09:13, af Nina Marie Villadsen
Sommeren er for alvor kommet med dejligt vejr og masser af sol, men varmen kan være hård ved hunden, og temperaturen på asfalten er måske noget, du bør tjekke, inden I begiver jer ud på tur

Husk nu det der med varme biler og hunde

11-07-2018 15:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er sommerens evige problem. Nogle glemmer det stadig, derfor minder vi lige om det igen. Denne gang med tips fra Spanielbogen

Pas på hunden i solen

04-07-2011 15:55, af Tine Luther
Hver sommer omkommer hunde af hedeslag i solvarme biler. En bil parkeret i solen, kan på kort tid forvandles til en stegende hed sauna med temperaturer på 60 til 80 grader.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.