Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Copyright Ridehesten.com
Det er vigtigt at tage sine forholdsregler når sommeren for alvor melder sig i Danmark. Læs her dyrlægens råd. Foto: AniCura.

Sommeren er en skøn tid for både mennesker og dyr, men solens stråler kan også være en udfordring for vores firbenede venner. Der er nemlig flere potentielle farer forbundet med sommerens varme temperaturer, lyder det fra AniCura, der er en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler:

– Generelt oplever vi, at mange hunde har svært ved at håndtere varmen, da de ikke er udstyret med svedkirtler på samme måde som mennesker, hvilket gør det vanskeligere at regulere kropstemperaturen hos de firbenede. Derudover oplever vi også hvert år hunde, som er blevet solskoldet eller har fået brændte poter på den varme asfalt, og derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om de forskellige risici, forklarer chefdyrlæge hos AniCura Danmark, Hanne Friis.

Heldigvis er der ifølge Hanne Friis flere tiltag, som kan være medvirkende til at beskytte din hund mod varmen.

Sørg for adgang til vand og skygge
Selvom temperaturen i de danske sommermåneder ofte svinger, er 20-25 grader som regel nok til, at hunde kan få hedeslag, og derfor bør kæledyrsejere tage sine forholdsregler, lyder det fra Hanne Friis:

– Hedeslag er en alvorlig og potentielt livstruende situation, som opstår, når hunden ikke er i stand til at skille sig af med overskydende varme. Derfor er det altafgørende, at hunde altid kan finde skygge, ligesom det også er vigtigt med adgang til koldt vand, hvilket vi blandt andet anbefaler, at man også har med, når man er på farten.

Pas på solskoldning
Foruden hedeslag hos hunde bør man også være opmærksom på, at risikoen for solskoldning stiger i takt med, at hunde befinder sig ude i solen i længere tid ad gangen. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer er opmærksom på sin hund i solen, så den ikke risikerer at blive forbrændt:

– Nogle hunde bliver lettere solskoldede end andre. Det gælder særligt hunde med lys pels og hunde med meget lidt eller ingen pels, da disse hunde ofte har lysere og mere sart hud. Symptomerne på solskoldning kan være svære at spotte, men de vil sommetider vise sig som rødme af huden, tørrede øreflipper, hårtab, hudsår og hudinfektioner, forklarer Hanne Friis.

For at undgå solskoldning anbefaler Hanne Friis, at man på varme sommerdage i stedet går ture om morgenen og om aftenen for at undgå den kraftige sol midt på dagen. Derudover findes der solcreme til hunde, som kan påføres på hundens udsatte områder som eksempelvis snude, ører, mave og omkring øjnene.

Undgå brændte poter
Om sommeren er der også øget risiko for, at hunde kan få varmeskadede poter. Asfalten kan nemlig blive meget varm i solen, hvilket kan føre til smertefulde forbrændinger på hundens følsomme trædepuder.

– Brandskader på poterne vil ofte vise sig ved, at hunden begynder at halte eller slikke sig på poterne, fordi de er meget ømme – ligesom trædepuderne også kan begynde at rødme. Derfor handler det i høj grad om, at man undgår gåture i de timer, hvor solen er stærkest, da det er medvirkende til, at asfalten bliver meget varm. Du kan med fordel teste varmen på asfalten ved at lægge din håndflade på overfladen i et par sekunder – hvis det er for varmt for dig, er det også for varmt for din hund, siger Hanne Friis.

Afslutningsvis anbefaler Hanne Friis, at man opsøger sin dyrlæge, hvis hunden ikke kan gå på poterne af smerte, så kan dyrlægen nemlig igangsætte den rette behandling

Læs også

Få rabat på webinar om drægtighed og normal fødsel

22-09-2024 10:44, af Anna Pørtner

Onsdag den 20. november afvikler Dansk Kennel Klub webinaret "Drægtighed & normal fødsel" med dyrlæge Julie Pio Kragelund. Som noget helt særligt udbyder de det nu til alle opdrættere til en fordelagtig pris

Nedfaldsfrugt er farligt for Fido

26-08-2024 09:34, af Anne Cecilie Sohl

I sensommeren bugner haver og naturområder med nedfaldne frugter og nødder – en sand fest for insekter, men også en potentiel fare for vores firbenede venner. Mens de ellers så velsmagende og sunde frugter kan være en lækkerbisken for madglade hunde, er der flere grunde til, at nedfaldsfrugt kan være ret farligt for Fido.

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Biopsi – hvordan og hvorfor?

27-09-2020 10:00, af Astrid Gerd Holtet

Udtagning af biopsier bruges i de fleste dyreklinikker i Danmark – men hvad er en biopsi, hvordan udtages den og hvad bruges den til?

ADVARSEL: Søg straks dyrlæge, hvis hunden har blodig diarre

11-09-2022 11:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hund fra Helsingør døde i sidste uge efter et kort sygdomsforløb. NU advarer dyrlægen danske hundeejere

Danmarks første hundeløbeklubber ser dagens lys

11-05-2020 12:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nu kan hundeejere i Danmark melde sig ind i lokale hundeløbeklubber. Det er en god idé at få en fast motionsrutine med sin hund, da overvægt er et problem hos både mennesker og hunde, forklarer dyrlæge

Danskernes 25 mest populære hunderacer

04-02-2025 13:24, af Cecilie Friis Amstrup

Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets top 25 over Danmarks mest populære hunderacer.

Lille hund fundet i Sæby

06-03-2024 11:26, af Anne Cecilie Sohl

Nordjyllands Politi efterlyser ejeren til en mindre hund med brun/rødlig pels. Hunden blev fundet løbende frit omkring i en skov i Sæby lørdag aften den 24. februar omkring kl. 21.00. 

Hund fremstiller malerier

27-02-2015 13:58, af Tine Luther
En tidligere internathund maler billeder, som sælges. En del af pengene går til andre hunde i nød.

Billederne fra Hund i Fokus er online

02-09-2021 08:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Så er der billeder fra Hund i Fokus på Vilhelmsborg

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Mirakelredning af storpuddel der sad fast i tre døgn

29-01-2025 09:29, af Cecilie Friis Amstrup

En storpuddel forsvandt fra sin ejer og sad fast i skoven uden vand i tre døgn. En dedikeret dronefører fra Vi Finder Hund blev hans redning.

At få sagt ordentlig farvel

16-08-2020 10:58, af Hanne Bindslev Gregersen

I forbindelse med vores sorgtema i det nummer af Magasinet HUNDEN, der udkommer i morgen, modtog vi denne beretning fra Hanne Bindslev Gregersen om at sige farvel til sin hund. Artiklen kom ikke med i bladet, men I skal ikke snydes for den. Derfor kommer den her på hunden.dk

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nordjyllands Politi slår alarm: Hundehold under kritisable forhold

30-01-2025 10:10, af Cecilie Friis Amstrup

Dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands Politi har inden for de seneste uger haft en række dyrevelfærdssager vedrørende hunde, der har været udsat for det, der som minimum defineres som ”uforsvarlig behandling”.
Fem hunde er blevet beslaglagt, imens syv andre er blevet overdraget til Dyrenes Beskyttelse. Politikommissær opfordrer hvalpekøbere til at være opmærksomme.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Storm er i sit es, når han er på sporet

01-02-2025 08:48, af Cecilie Friis Amstrup

Med et imponerende samarbejde og masser af træning har beaglen Storm og hans fører Leif Scheel opnået bemærkelsesværdige resultater inden for schweissprøver og sporchampionater. Historien om deres rejse er en fortælling om dedikation, tab og et unikt bånd mellem hund og menneske.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Disse grøntsager kan din hund tåle - og disse kan den ikke

22-01-2025 08:10, af Cecilie Friis Amstrup

Grøntsager kan være et sundt supplement til hundens kost, men hvilke er sikre, og hvilke bør undgås?

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet