Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Copyright Ridehesten.com
Det er vigtigt at tage sine forholdsregler når sommeren for alvor melder sig i Danmark. Læs her dyrlægens råd. Foto: AniCura.

Sommeren er en skøn tid for både mennesker og dyr, men solens stråler kan også være en udfordring for vores firbenede venner. Der er nemlig flere potentielle farer forbundet med sommerens varme temperaturer, lyder det fra AniCura, der er en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler:

– Generelt oplever vi, at mange hunde har svært ved at håndtere varmen, da de ikke er udstyret med svedkirtler på samme måde som mennesker, hvilket gør det vanskeligere at regulere kropstemperaturen hos de firbenede. Derudover oplever vi også hvert år hunde, som er blevet solskoldet eller har fået brændte poter på den varme asfalt, og derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om de forskellige risici, forklarer chefdyrlæge hos AniCura Danmark, Hanne Friis.

Heldigvis er der ifølge Hanne Friis flere tiltag, som kan være medvirkende til at beskytte din hund mod varmen.

Sørg for adgang til vand og skygge
Selvom temperaturen i de danske sommermåneder ofte svinger, er 20-25 grader som regel nok til, at hunde kan få hedeslag, og derfor bør kæledyrsejere tage sine forholdsregler, lyder det fra Hanne Friis:

– Hedeslag er en alvorlig og potentielt livstruende situation, som opstår, når hunden ikke er i stand til at skille sig af med overskydende varme. Derfor er det altafgørende, at hunde altid kan finde skygge, ligesom det også er vigtigt med adgang til koldt vand, hvilket vi blandt andet anbefaler, at man også har med, når man er på farten.

Pas på solskoldning
Foruden hedeslag hos hunde bør man også være opmærksom på, at risikoen for solskoldning stiger i takt med, at hunde befinder sig ude i solen i længere tid ad gangen. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer er opmærksom på sin hund i solen, så den ikke risikerer at blive forbrændt:

– Nogle hunde bliver lettere solskoldede end andre. Det gælder særligt hunde med lys pels og hunde med meget lidt eller ingen pels, da disse hunde ofte har lysere og mere sart hud. Symptomerne på solskoldning kan være svære at spotte, men de vil sommetider vise sig som rødme af huden, tørrede øreflipper, hårtab, hudsår og hudinfektioner, forklarer Hanne Friis.

For at undgå solskoldning anbefaler Hanne Friis, at man på varme sommerdage i stedet går ture om morgenen og om aftenen for at undgå den kraftige sol midt på dagen. Derudover findes der solcreme til hunde, som kan påføres på hundens udsatte områder som eksempelvis snude, ører, mave og omkring øjnene.

Undgå brændte poter
Om sommeren er der også øget risiko for, at hunde kan få varmeskadede poter. Asfalten kan nemlig blive meget varm i solen, hvilket kan føre til smertefulde forbrændinger på hundens følsomme trædepuder.

– Brandskader på poterne vil ofte vise sig ved, at hunden begynder at halte eller slikke sig på poterne, fordi de er meget ømme – ligesom trædepuderne også kan begynde at rødme. Derfor handler det i høj grad om, at man undgår gåture i de timer, hvor solen er stærkest, da det er medvirkende til, at asfalten bliver meget varm. Du kan med fordel teste varmen på asfalten ved at lægge din håndflade på overfladen i et par sekunder – hvis det er for varmt for dig, er det også for varmt for din hund, siger Hanne Friis.

Afslutningsvis anbefaler Hanne Friis, at man opsøger sin dyrlæge, hvis hunden ikke kan gå på poterne af smerte, så kan dyrlægen nemlig igangsætte den rette behandling

Læs også

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

Fra HUNDEN: Naturlig smertelindring ved ledsmerter

24-04-2025 07:04, af Ditte Jensen, veterinær rehabiliteringsterapeut, Laser Til Dyr

Ledsmerter er desværre blevet en alt for almindelig del af mange hundes liv. Takket være moderne dyrlægevidenskab, bedre ernæring og en øget opmærksomhed på dyrevelfærd lever hunde i dag længere end nogensinde før. Denne positive udvikling betyder dog også, at flere hunde når en alder, hvor slid og belastning af leddene bliver et reelt problem.

Kølervæske kan være dødelig for hunde

19-02-2025 08:13, af Cecilie Friis Amstrup

Ethylenglycol, som blandt andet findes i bilens køler- og frostvæske, er ekstremt giftigt for hunde. Selv små mængder kan være livsfarlige, advarer dyrlæge.

Lave temperaturer kan give kuldeskader

02-01-2021 08:51, af Astrid Gerd Holtet

Når vinterkulden rammer landet, er der risiko for kuldeskader hos hunde

 

Sådan giver man hunden øjendråber

23-08-2022 08:24, af Astrid Holtet

Mange hundeejere oplever at skulle give deres hund øjendråber, men det er ikke altid let. Her får du tre gode råd til at give din hund øjendråber

Ferie på fire poter

16-03-2014 09:15, af Tine Luther
De fleste hundeejere kender dilemmaet ”hvad gør vi med hunden, mens vi er på ferie?” Svaret er enkelt – lej et sommerhus og tag den med!

USA: Fire hunde døde i varm bil

30-05-2022 12:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En kvinde efterlod sine fire hunde i en bil, mens hun var på restaurant. Da hun kom ud, var alle fire hunde døde

Hund forsvundet. Løsesum krævet

15-08-2019 14:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Midt i sorgen over, at familiens hund er forsvundet, har familien modtaget opkald, hvor en aggressiv, anonym mand kræver 5000 kroner for oplysninger om hunden

Må min hund spise blåbær?

07-08-2017 13:43, af Anne Ekenberg

Har du tjekket, om du har blåbær tilbage på busken? Måske har hunden eller hønsene allerede været der og taget de søde, blå bær. For godt, det smager de. Og sunde er de også – også for vores hunde.

Hundeejer advarer efter tragisk dødsfald

13-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En pose chips var skyld i, at Christina Youngs hund døde. Nu advarer hun alle andre om faren ved at lade ting ligge fremme, når man har hund

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste