Hunde reducerer stress hos studerende: Få dyrlægens gode råd til køb af hund

22-09-2020 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Menneskets bedste ven har en positiv effekt på studerendes stress- og energiniveau, viser forskning. Men særligt som ung er det afgørende, at man køber den rigtige hund, der passer ind i et travlt studieliv, fastslår  dyrlæge

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

[1]

Pres fra studie,- og privatliv trigger stress hos hver tredje nye studerende, er konklusionen i en rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut.

På den anden side af Atlanten kæmper de studerende også med stress og manglende overskud. Men det har vist sig, at tid med hunde er en effektiv metode at reducere stress blandt unge. Det er konklusionen i en amerikansk undersøgelse. Ikke nok med, at deltagerne i undersøgelsen blev mindre stresset af at tilbringe tid med menneskets bedste ven, de fik også mere energi, en bedre koncentration og en øget lykkefølelse. Til sammenligning havde terapi uden det firbenede medlem ikke samme effekt. Det skriver Virbac i en pressemeddelelse. 

Der har dog længe været evidens for, at båndet mellem mennesker og dyr kan reducere koncentrationen af stresshormonet kortisol, ifølge Bo Netterstrøm, der er seniorforsker dr. med. og stressekspert.

– Vi mennesker er sociale væsner, som har brug for kommunikation og berøring. Det kan derfor være givende for os at nusse og lege med en hund, da det afleder tankerne fra problemer, der for eksempel relaterer sig til stress.


Tænk hundekøbet grundigt igennem
Det er dog vigtigt at huske, at dyr og mennesker påvirker hinanden gensidigt. Derfor skal studerende også tænke sig grundigt om, inden de investerer i et firbenet pelsdyr, mener Britt Bækbo Holm, der er dyrlæge hos veterinærvirksomheden Virbac.

– Et stresset menneske kan ende med at stresse hunden, så man skal være helt sikker på, hvad man går ind til. Vi har nemlig alt for ofte set folk – og særligt unge mennesker – være for impulsive i deres beslutning om at købe hund. Hvad der begynder som en sød og hyggelig ven, ender for nogle som en klods om benet, fortæller hun.

Følg derfor dyrlægens vigtige overvejelser, inden du investerer penge og kærlighed i en hund.  

Har du råd til en hund?
Økonomien er for de fleste på S.U. ganske presset. Du skal derfor overveje grundigt, om du har plads i økonomien til at holde hund. Sørg for at lægge et budget, så du er sikkert på, at du også sidst på måneden har råd til både hundefoder, legetøj og dyrelægebesøg.

Har du tid til en hund?
Det er tidskrævende at opdrage en hund. Hundeejerskabet er derfor en mindre god idé, hvis din firbenede ven skal være alene mange timer om dagen. Generelt bør du afsætte minimum to timer hver dag til at pleje din hund og gå tur. Men to timer er ikke alene nok; din hund skal have samvær gennem hele dagen, da de som regel hviler bedst, når ejerens er i nærheden. Kan man opdrage ens hund til at være en del af hverdagen, er det super for både hund og ejer.

Har du plads til en hund?
Som studerende er der stor sandsynlighed for, at du har få kvadratmeter at boltre dig på. Og i forhold til at have hund, spiller det faktisk ikke nogen stor rolle. Hvis bare der er plads til en kurv, er der i min optik plads nok til en hund. Jeg har set mange eksempler på, at hunde i små lejligheder faktisk har et bedre hundeliv end hunde i store villaer, da de kommer meget mere ud at gå fremfor bare at blive lukket ud i haven.

Læs også

Dyrenes Beskyttelse om fyrværkeri

20-03-2024 14:13, af Anne Cecilie Sohl

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

Hunde på jobbet forbedrer arbejdsklimaet og reducerer stress

03-10-2023 08:00, af Louise Trabjerg

En undersøgelse blandt skandinaviske hundeejere viser, at det har en positiv indvirkning både på humøret, på det sociale miljø og på stressniveauet, hvis medarbejderne har mulighed for at tage hund med på job

Hund på jobbet gør os glade og reducerer stress

15-11-2022 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunde på jobbet skaber god stemning og bedre arbejdsklima på de danske arbejdspladser. En ny skandinavisk undersøgelse blandt 1.200 hundeejere viser, at hunde på jobbet har en meget positiv virkning på humøret og det sociale miljø – både for hundeejerne og deres kolleger

Fagligt: Fodring af hunden gennem forskellige livsfaser

15-04-2020 08:09, af Rikke Risum

Hundens energibehov varierer med hundens alder. Hundens foder skal derfor tilpasses op til flere gange i gennem hundens liv for at sikre god sundhed og trivsel. Læs videre og få et indblik i fodring af hunden fra nyfødt hvalp til seniorhund

Hvalp klemt ihjel under leg

06-10-2010 14:05, af Lærke Eifler
Hund døde, mens dreng var ude at lufte den

Sådan blev Nala fundet

19-11-2019 14:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

36 timer. Så længe var den 12 uger gamle hvalp Nala på flugt efter en ulykke. Her får du hele historien om eftersøgningen og hvor og hvordan hun blev fundet

Min første hund

14-04-2020 15:23, af Iben Lauesen

Da vi efterlyste historier om jeres første hund, modtog vi denne dejlige historie fra Iben Lauesen. Nyd den

Prins Charles og hertuginde Camilla har adopteret herreløs hvalp

05-10-2012 13:13, af Tine Luther
For en måneds tid siden blev en lille jack russell–hvalp efterladt i en park. I dag bor den under fornemme forhold – den er nemlig blevet royal!

Nyt på hunden.dk: Bertas Blog

01-04-2011 17:13, af Anne Kristine Tollestrup
Følg den charmerende appenzeller sennenhvalp, Berta, i hendes udvikling fra hvalp til unghund.

BLOG: Tænk dig om før du siger nej til din hund

30-11-2020 08:06, af John Frank Ahm

Det er nærliggende at sige nej, når hvalpen eller den voksne hund gør noget den ikke må. Især er det umiddelbart en dårlig ide at sige nej, når det er til en hvalp. For hvordan skulle den forstå den kommando? Har vi lært den nej kommandoen eller er det bare en refleks hos os at sige nej? Jeg synes i det hele taget det er problematisk at sige nej til sin hund, uanset om det er en hvalp eller en voksen hund uden at tilbyde en anden alternativ adfærd som erstatning for det den ikke må

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt