Social indlæring ses allerede hos helt unge hvalpe

02-02-2023 11:00, af Astrid Gerd Holtet

Social indlæring er en effektiv måde at lære nye ting på, og en indlæringsmåde, som er vigtig for hunde. Voksne hundes evne til at lære fra andre er velundersøgt, og et forskerhold har nu også vist, at helt unge hvalpe også evner at lære nyt på denne måde 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

At lære ved at se hvad andre gør, er en vigtig form for indlæring hos mange dyr, også hos hunde. Gennem social indlæring kan erfaringer gives videre fra ét individ til et andet. Det mindsker den risiko, der er forbundet ved selv altid at skulle prøve sig frem, og man undgår derfor unødige fejl.

Studie fra Ungarn

Hunde har en veludviklet evne til at lære fra andre, både fra andre hunde og fra mennesker, men hvor hurtigt denne evne udvikler sig, er ikke helt klarlagt. Derfor satte et forskerhold fra Ungarn sig for at undersøge 8-uger gamle hvalpes evne til lære fra andre, både fra hunde og fra mennesker.

I deres studie så forskerne blandt andet på hvor hurtigt grupper af 8-uger gamle hvalpe lærte at åbne en beholder med mad, hvis de først så det demonstreret af et menneske, deres moder eller en fremmed hund, sammenlignet med en kontrolgruppe, der ikke fik hjælp. De testede derefter om hvalpene kunne huske opgaven igen én time senere.

Forskerne fandt at de grupper af hvalpe, der fik hjælp ved at se på enten mennesker eller hunde, løste opgaven betydeligt hurtigere, og de huskede også det de havde lært, når de blev stillet opgaven igen en time efter. Til deres overraskelse fandt forskerne også, at hvalpene lærte bedre, hvis de lærte fra en ukendt hund, end fra deres mor. 

Social indlæring er godt for samarbejdet

Forskerne mener, at deres studie giver beviser for, at evnen til at lære fra andre udvikles tidligt hos hunde. Denne indlæring er vigtig for hvalpens udvikling, og hjælper dem til at tilegne sig livsnødvendige færdigheder. Forskerholdet peger derudover på, at deres studie understreger hundes særlige evne til at lære, ikke kun fra andre hunde, men også fra mennesker – denne evne mener de fremmer forståelsen mellem hunde og mennesker, og er med til at gøre hunden til den fantastiske samarbejdspartner den er.

 

Læs også

Dyreværnet passer hunde

10-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I ferieperioder kan det være svært at finde pasning til familiens logrende medlem. Nu kan du få passet din hund hos Dyreværnet København og Dyreværnet Jylland v/Søndergaard Hunde- og Kattepension. 

Sikker sejlads med hunden

06-05-2014 09:18, af Tine Luther
De fleste hunde kan lide at sejle, især hvis de har sejlet, siden de var hvalpe. Alligevel kan man som hundeejer gøre meget for at skabe et sikkert miljø for sin hund om bord på sin båd, så hunden også lærer at værtsætte sejlads.

Agria uddeler 6,4 millioner til forskning i hund og kat

27-01-2022 15:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvordan påvirker vores personlighed forholdet til vores hund? Det får vi svar på, men også hvordan katte egentlig kommunikerer med os mennesker og meget, meget mere. Femten nye forskningsprojekter får del i de ni millioner svenske kroner (6,4 mio. dkr)  Agria og SKKs forskningsfond deler ud i 2022. Her finder vi også et projekt fra Danmark, der ser nærmere på diskusprolaps hos gravhunde og den populære selskabshund coton de tulear

BLOG: Adfærd før signal

02-02-2021 11:53, af John Frank Ahm

Det sker på træningspladsen igen og igen. En hundefører giver sin hund en kommando og ved at se på hundens adfærd, er det tydeligt, at hunden ikke kan udføre øvelsen. Den er usikker på, hvad kommandoen betyder. Hundeføreren ved ikke, hvordan de skal komme videre og flere gentagelser af kommandoen forbedrer ikke resultatet.  Tværtimod er det tydelig at se, at hundeføreren er frustreret eller lettere opgivende

Første biathlon for menneske og hund i Danmark 23. og 24. juni

18-05-2018 14:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens der gøres klar til at riste hekse på store bål rundt omkring i landet, vil en masse hunde med deres ejere deltage i landets første K9 biathlon i Nærum

Hund dræbt af tyv

30-05-2012 13:56, af Tine Luther
En voldelig indbrudstyv slog under et indbrud en hund ihjel.

Hund med egen Hollywoodflise

03-07-2012 09:20, af Maja Golles
Hunden Uggie, som er kendt fra filmen The Artist, fik i sidste uge sin helt egen Hollywoodflise

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.