Men kombinationen af høj aktivitet og høje temperaturer kan være direkte farlig for din hund, advarer chefdyrlæge Mogens Brix Koldkjær fra Agrias digitale dyrlægerådgivnings service.
Vi lægger ud med et tankeeksperiment: Forestil dig en rigtig varm sommerdag – en af den slags, hvor luften står stille, og varmen slår imod dig, når du åbner døren fra dit velisolerede hus. Du kan se varmedisen flimre over asfalten, og sveden pibler allerede frem på din pande.
Forestil dig at være iført skidragt, mens dine fødder er nøgne. Og forestil dig så, at du bliver bedt om at løbe – hen over den sorte asfalt, igennem varmedisen, mens solen skinner fra en høj, blå himmel. Men du skal ikke bare løbe – du ligefrem spurte, frem og tilbage, mange gange, for at hente den samme tennisbold igen og igen, eller du skal forsøge at fange et par børn, der løber rundt i badetøj i haven og skyder med vandpistoler.
– Det er ikke bare fysisk hårdt – det kan være direkte farligt, hvis du er hund, siger Mogens Brix Koldkjær. Som dyrlæge, der samtidig er tilknyttet som chefdyrlæge ved Agrias digitale dyrlægerådgivning, oplever han hvert år, hvordan varmen kan udgøre en risiko for vores firbenede venner.
Hvornår bliver varmen farlig?
– Når vi mennesker får det varmt, regulerer kroppen vores temperatur ved at udvide blodkarrene i huden. Mennesket har helt op til fire millioner svedkirtler fordelt overalt på kroppen, som afgiver sved til huden. Når væsken fordamper derfra, fjernes varme fra kroppen. Vores hunde kommer af med den overskydende varme gennem sine slimhinder i ørerne, anus og trædepuderne, men den største varmeudledning foregår igennem munden, forklarer dyrlægen og beskriver, hvordan man på varme dage ofte kan se hunden ligge helt stille og puste hurtigt med åben mund og tungen ude:
– Når luften passerer hurtigt og hyppigt hen over hundens svælg, afgiver hunden varme. Men hvis luftens temperatur og hundens egen kropstemperatur nærmer sig hinanden - eller hvis hunden motioneres og derved selv udvikler varme – bliver det svært, hvis ikke umuligt for den at komme af med varmen.
Nogle hunde klarer varmen bedre end andre, og man kan endda opleve sin sorte hund vælge at lægge sig midt på plænen og se ud til at nyde solens stråler, fortæller Mogens Brix Koldkjær. Han tilføjer:
– Det afhænger af race, pelsens farve og tykkelse, hundens alder og dens generelle helbredstilstand. Hunderacer med korte snuder har det ekstra hårdt, fordi deres luftveje er forsnævrede, men også overvægtige hunde, hunde med tæt, tyk og mørk pels samt hunde med højt stressniveau er særligt udsatte i varmen, og det er alt sammen faktorer, du skal tage med i betragtning, hvis hunden skal opholde sig udendørs på en varm dag, forklarer dyrlægen.
Alle hunde kræver aktivitet hver dag
Mogens Brix Koldkjær understreger, at det er en afvejning, alle hundeejere bør lave, for alle hunde, uanset race og størrelse, kræver aktivering og bevægelse hver dag for at have det godt. Dyrlægen anbefaler dog at skrue ned for ambitionsniveau og tempo og evt. skifte de mest intense aktiviteter ud i varmen.
Men faktisk er det ikke kun temperaturen, der har betydning for, hvor megen aktivitet din hund kan håndtere hen over sommeren:
– Luftfugtigheden har også betydning, for jo højere luftfugtighed, der er i omgivelserne, jo sværere er det for hunden at komme af med den overskydende varme.
Det er dog ikke kun overdreven aktivitet, der kan være risikofyldt for vores firbenede venner, præciserer Agrias dyrlæge.
– Hvis hunden udsættes for direkte solpåvirkning uden mulighed for at søge skygge, lukkes inde i et varmt rum, f.eks. en bil eller et rum med store vinduer, eller hvis den mangler adgang til vand, risikerer den dehydrering og overophedning i form af hedeslag, siger Mogens Brix Koldkjær, der forklarer, at hvis hundens krop bliver for varm, vil det i sidste ende kunne påvirke organerne og i værste tilfælde føre til dødsfald.
Vand må der til
For at forebygge hedeslag anbefaler dyrlægen gåture i de køligere timer tidligt om morgenen eller sent om aftenen samt at sørge for rigeligt med væske, og han anbefaler at undgå at lade hunden gå på den varme asfalt samt at undgå intens motion, f.eks. boldkast, løb og leg i døgnets varmeste timer.
– Mange hunde er vilde med at lege i vand, så et badebassin kan være en aktivitet, der samtidig holder dem kølige, siger dyrlægen.
Men hvis din hund trods alle forholdsregler får hedeslag, er det vigtigt at handle hurtigt, understreger Mogens Brix Koldkjær:
– Bring hunden ind i skyggen, tilbyd den vand, køl den ned med tempereret vand og kontakt straks dyrlægen for yderligere anvisninger.
Hundens symptomer på overophedning
Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.
Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.
Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.
DKK’s sundhedsudvalg uddeler hvert år støtte til projekter med fokus på sundhed hos hund. For mange veterinære specialestuderende er det en unik mulighed for at gennemføre studier, der ellers ikke ville have været mulige
For mange børn står et kæledyr øverst på ønskesedlen. De græder sig i søvn og plager efter alt fra en hamster til hund eller hest. Det, at vokse op i en familie med dyr, kan være en berigende oplevelse for børn, som lærer at omgås andre levende væsener med respekt, omsorg og ansvarlighed, men som forældre skal man have samme store ønske om et nyt familiemedlem, for klichéen holder skam endnu: Kæledyr er stadig den voksnes ansvar.
Ofte glemmer vi alt om hundens sikkerhed, når vi tager den med på køretur i bilen. Men det er vigtigt, at du sørger for, at Fido er spændt ordentligt fast, særligt når turen går ud på de glatte og trafikerede veje i dagene op til jul og nytår. Læs her hvordan du bedst sikrer hunden på køreturen
Tirsdag blev en labrador fundet i Grindsted. Den savner sine ejere
Lotte Evers har netop udgivet en ny bog, som i den grad kan anbefales. Vi har fået lov at udgive nogle kapitler fra Retrieverbogen
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt