Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Copyright Ridehesten.com
Kombinationen af høj aktivitet og høje temperaturer kan være direkte farlig for din hund, advarer chefdyrlæge. Foto: AdobeStock

Men kombinationen af høj aktivitet og høje temperaturer kan være direkte farlig for din hund, advarer chefdyrlæge Mogens Brix Koldkjær fra Agrias digitale dyrlægerådgivnings service.

Vi lægger ud med et tankeeksperiment: Forestil dig en rigtig varm sommerdag – en af den slags, hvor luften står stille, og varmen slår imod dig, når du åbner døren fra dit velisolerede hus. Du kan se varmedisen flimre over asfalten, og sveden pibler allerede frem på din pande.

Forestil dig at være iført skidragt, mens dine fødder er nøgne. Og forestil dig så, at du bliver bedt om at løbe – hen over den sorte asfalt, igennem varmedisen, mens solen skinner fra en høj, blå himmel. Men du skal ikke bare løbe – du ligefrem spurte, frem og tilbage, mange gange, for at hente den samme tennisbold igen og igen, eller du skal forsøge at fange et par børn, der løber rundt i badetøj i haven og skyder med vandpistoler.

– Det er ikke bare fysisk hårdt – det kan være direkte farligt, hvis du er hund, siger Mogens Brix Koldkjær. Som dyrlæge, der samtidig er tilknyttet som chefdyrlæge ved Agrias digitale dyrlægerådgivning, oplever han hvert år, hvordan varmen kan udgøre en risiko for vores firbenede venner.

Hvornår bliver varmen farlig?
– Når vi mennesker får det varmt, regulerer kroppen vores temperatur ved at udvide blodkarrene i huden. Mennesket har helt op til fire millioner svedkirtler fordelt overalt på kroppen, som afgiver sved til huden. Når væsken fordamper derfra, fjernes varme fra kroppen. Vores hunde kommer af med den overskydende varme gennem sine slimhinder i ørerne, anus og trædepuderne, men den største varmeudledning foregår igennem munden, forklarer dyrlægen og beskriver, hvordan man på varme dage ofte kan se hunden ligge helt stille og puste hurtigt med åben mund og tungen ude:

– Når luften passerer hurtigt og hyppigt hen over hundens svælg, afgiver hunden varme. Men hvis luftens temperatur og hundens egen kropstemperatur nærmer sig hinanden - eller hvis hunden motioneres og derved selv udvikler varme – bliver det svært, hvis ikke umuligt for den at komme af med varmen.

Nogle hunde klarer varmen bedre end andre, og man kan endda opleve sin sorte hund vælge at lægge sig midt på plænen og se ud til at nyde solens stråler, fortæller Mogens Brix Koldkjær. Han tilføjer:

– Det afhænger af race, pelsens farve og tykkelse, hundens alder og dens generelle helbredstilstand.  Hunderacer med korte snuder har det ekstra hårdt, fordi deres luftveje er forsnævrede, men også overvægtige hunde, hunde med tæt, tyk og mørk pels samt hunde med højt stressniveau er særligt udsatte i varmen, og det er alt sammen faktorer, du skal tage med i betragtning, hvis hunden skal opholde sig udendørs på en varm dag, forklarer dyrlægen.

Alle hunde kræver aktivitet hver dag
Mogens Brix Koldkjær understreger, at det er en afvejning, alle hundeejere bør lave, for alle hunde, uanset race og størrelse, kræver aktivering og bevægelse hver dag for at have det godt. Dyrlægen anbefaler dog at skrue ned for ambitionsniveau og tempo og evt. skifte de mest intense aktiviteter ud i varmen.

Men faktisk er det ikke kun temperaturen, der har betydning for, hvor megen aktivitet din hund kan håndtere hen over sommeren:

– Luftfugtigheden har også betydning, for jo højere luftfugtighed, der er i omgivelserne, jo sværere er det for hunden at komme af med den overskydende varme.

Det er dog ikke kun overdreven aktivitet, der kan være risikofyldt for vores firbenede venner, præciserer Agrias dyrlæge.

– Hvis hunden udsættes for direkte solpåvirkning uden mulighed for at søge skygge, lukkes inde i et varmt rum, f.eks. en bil eller et rum med store vinduer, eller hvis den mangler adgang til vand, risikerer den dehydrering og overophedning i form af hedeslag, siger Mogens Brix Koldkjær, der forklarer, at hvis hundens krop bliver for varm, vil det i sidste ende kunne påvirke organerne og i værste tilfælde føre til dødsfald.

Vand må der til
For at forebygge hedeslag anbefaler dyrlægen gåture i de køligere timer tidligt om morgenen eller sent om aftenen samt at sørge for rigeligt med væske, og han anbefaler at undgå at lade hunden gå på den varme asfalt samt at undgå intens motion, f.eks. boldkast, løb og leg i døgnets varmeste timer.

– Mange hunde er vilde med at lege i vand, så et badebassin kan være en aktivitet, der samtidig holder dem kølige, siger dyrlægen.

Men hvis din hund trods alle forholdsregler får hedeslag, er det vigtigt at handle hurtigt, understreger Mogens Brix Koldkjær:

– Bring hunden ind i skyggen, tilbyd den vand, køl den ned med tempereret vand og kontakt straks dyrlægen for yderligere anvisninger.

Hundens symptomer på overophedning

  • Kropstemperatur over 39,5 grader
  • Intens halsen og hængende tunge
  • Mørk røde slimhinder
  • Høj puls sat i relation til hundens størrelse
  • Uro og nedstemt adfærd
  • Slingrende gang og desorientering
  • Opkast eller pludselig diarré
  • Kramper

Læs også

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hundefest med garanti for beskidte poter

03-04-2024 08:56, af Anne Cecilie Sohl

Kom med til en sjov og anderledes oplevelse med din hund, når der afholdes HPM Dirty Paws løb på Kolding motocrossbane den 14. april. 

Hund reddede mirakuløst livet

23-12-2014 09:22, af Tine Luther
En hund reddede livet i forbindelse med et sammenstød med en bil – fordi hunden sad fast i kofangeren!

Fra Magasinet HUNDEN: Vaccination og titertest

30-10-2020 18:00, af Lise Bang Hansen

Vaccinerer vi, som vi bør, eller bare som vi plejer? Få styr på stikkene for din hunds skyld. De seneste år har ny viden fuldstændig vendt op og ned på, hvordan hunde vaccineres.

Sådan klipper du kløer på din hund

18-07-2016 15:49, af Kasper Larsson
I dag trænger langt de fleste hunde til at få studset spidserne – altså kløerne. Herunder kan du lære, hvordan du klipper hunds kløer, uden den lider overlast.

Hund overlevede tragisk lavineulykke

11-01-2012 12:46, af Tine Luther
En welsh corgi og dens ejer forsvandt under en lavine i Montana forrige weekend. Manden er omkommet, men hunden dukkede op fire dage efter ulykken.

Strandturen kan være fatal for din hund

09-08-2018 08:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selvom varmen så småt er ved at stilne af, kan en strandtur være fristende. man skal dog være meget opmærksom som hundeejer, skriver Dyreværnet på deres hjemmeside.

Hunde kan opdrages hele livet

17-01-2022 11:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste har nok hørt ordsproget “Man kan ikke lære en gammel hund nye tricks”. Men det er faktisk ikke helt rigtigt, og det samme gør sig gældende, når vi taler om at lære hunden nye øvelser. Det er nemlig noget, man kan gøre hele hundens liv, forklarer Agria Dyreforsikrings hundeekspert

Hundeejer advarer efter tragisk dødsfald

13-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En pose chips var skyld i, at Christina Youngs hund døde. Nu advarer hun alle andre om faren ved at lade ting ligge fremme, når man har hund

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

K9 Biathlon for alle slog alle rekorder på Sjælland

18-10-2024 10:39, af Rikke Hemmingsen

I alt 861 tilmeldte blev det til, da K9 Biathlon for alle i den forgangende weekend afholdt deres sidste løb i 2024: Dacia Gold Cup.

Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Halloween: Må min hund spise græskar?

22-10-2019 15:00, af Anne Ekenberg og Bjarke Kirkegaaard Nielsen

Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?  

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund