Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Copyright Ridehesten.com
Kombinationen af høj aktivitet og høje temperaturer kan være direkte farlig for din hund, advarer chefdyrlæge. Foto: AdobeStock

Men kombinationen af høj aktivitet og høje temperaturer kan være direkte farlig for din hund, advarer chefdyrlæge Mogens Brix Koldkjær fra Agrias digitale dyrlægerådgivnings service.

Vi lægger ud med et tankeeksperiment: Forestil dig en rigtig varm sommerdag – en af den slags, hvor luften står stille, og varmen slår imod dig, når du åbner døren fra dit velisolerede hus. Du kan se varmedisen flimre over asfalten, og sveden pibler allerede frem på din pande.

Forestil dig at være iført skidragt, mens dine fødder er nøgne. Og forestil dig så, at du bliver bedt om at løbe – hen over den sorte asfalt, igennem varmedisen, mens solen skinner fra en høj, blå himmel. Men du skal ikke bare løbe – du ligefrem spurte, frem og tilbage, mange gange, for at hente den samme tennisbold igen og igen, eller du skal forsøge at fange et par børn, der løber rundt i badetøj i haven og skyder med vandpistoler.

– Det er ikke bare fysisk hårdt – det kan være direkte farligt, hvis du er hund, siger Mogens Brix Koldkjær. Som dyrlæge, der samtidig er tilknyttet som chefdyrlæge ved Agrias digitale dyrlægerådgivning, oplever han hvert år, hvordan varmen kan udgøre en risiko for vores firbenede venner.

Hvornår bliver varmen farlig?
– Når vi mennesker får det varmt, regulerer kroppen vores temperatur ved at udvide blodkarrene i huden. Mennesket har helt op til fire millioner svedkirtler fordelt overalt på kroppen, som afgiver sved til huden. Når væsken fordamper derfra, fjernes varme fra kroppen. Vores hunde kommer af med den overskydende varme gennem sine slimhinder i ørerne, anus og trædepuderne, men den største varmeudledning foregår igennem munden, forklarer dyrlægen og beskriver, hvordan man på varme dage ofte kan se hunden ligge helt stille og puste hurtigt med åben mund og tungen ude:

– Når luften passerer hurtigt og hyppigt hen over hundens svælg, afgiver hunden varme. Men hvis luftens temperatur og hundens egen kropstemperatur nærmer sig hinanden - eller hvis hunden motioneres og derved selv udvikler varme – bliver det svært, hvis ikke umuligt for den at komme af med varmen.

Nogle hunde klarer varmen bedre end andre, og man kan endda opleve sin sorte hund vælge at lægge sig midt på plænen og se ud til at nyde solens stråler, fortæller Mogens Brix Koldkjær. Han tilføjer:

– Det afhænger af race, pelsens farve og tykkelse, hundens alder og dens generelle helbredstilstand.  Hunderacer med korte snuder har det ekstra hårdt, fordi deres luftveje er forsnævrede, men også overvægtige hunde, hunde med tæt, tyk og mørk pels samt hunde med højt stressniveau er særligt udsatte i varmen, og det er alt sammen faktorer, du skal tage med i betragtning, hvis hunden skal opholde sig udendørs på en varm dag, forklarer dyrlægen.

Alle hunde kræver aktivitet hver dag
Mogens Brix Koldkjær understreger, at det er en afvejning, alle hundeejere bør lave, for alle hunde, uanset race og størrelse, kræver aktivering og bevægelse hver dag for at have det godt. Dyrlægen anbefaler dog at skrue ned for ambitionsniveau og tempo og evt. skifte de mest intense aktiviteter ud i varmen.

Men faktisk er det ikke kun temperaturen, der har betydning for, hvor megen aktivitet din hund kan håndtere hen over sommeren:

– Luftfugtigheden har også betydning, for jo højere luftfugtighed, der er i omgivelserne, jo sværere er det for hunden at komme af med den overskydende varme.

Det er dog ikke kun overdreven aktivitet, der kan være risikofyldt for vores firbenede venner, præciserer Agrias dyrlæge.

– Hvis hunden udsættes for direkte solpåvirkning uden mulighed for at søge skygge, lukkes inde i et varmt rum, f.eks. en bil eller et rum med store vinduer, eller hvis den mangler adgang til vand, risikerer den dehydrering og overophedning i form af hedeslag, siger Mogens Brix Koldkjær, der forklarer, at hvis hundens krop bliver for varm, vil det i sidste ende kunne påvirke organerne og i værste tilfælde føre til dødsfald.

Vand må der til
For at forebygge hedeslag anbefaler dyrlægen gåture i de køligere timer tidligt om morgenen eller sent om aftenen samt at sørge for rigeligt med væske, og han anbefaler at undgå at lade hunden gå på den varme asfalt samt at undgå intens motion, f.eks. boldkast, løb og leg i døgnets varmeste timer.

– Mange hunde er vilde med at lege i vand, så et badebassin kan være en aktivitet, der samtidig holder dem kølige, siger dyrlægen.

Men hvis din hund trods alle forholdsregler får hedeslag, er det vigtigt at handle hurtigt, understreger Mogens Brix Koldkjær:

– Bring hunden ind i skyggen, tilbyd den vand, køl den ned med tempereret vand og kontakt straks dyrlægen for yderligere anvisninger.

Hundens symptomer på overophedning

  • Kropstemperatur over 39,5 grader
  • Intens halsen og hængende tunge
  • Mørk røde slimhinder
  • Høj puls sat i relation til hundens størrelse
  • Uro og nedstemt adfærd
  • Slingrende gang og desorientering
  • Opkast eller pludselig diarré
  • Kramper

Læs også

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hundefest med garanti for beskidte poter

03-04-2024 08:56, af Anne Cecilie Sohl

Kom med til en sjov og anderledes oplevelse med din hund, når der afholdes HPM Dirty Paws løb på Kolding motocrossbane den 14. april. 

Danmarks første hundeløbeklubber ser dagens lys

11-05-2020 12:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nu kan hundeejere i Danmark melde sig ind i lokale hundeløbeklubber. Det er en god idé at få en fast motionsrutine med sin hund, da overvægt er et problem hos både mennesker og hunde, forklarer dyrlæge

Hund er ammemor for gris

10-01-2011 09:52, af Anne Kristine Tollestrup
I Karlslunde blev der vendt op og ned på rollerne, der hunden Stasis blev ammemor for den lille amerikanske miniaturegris Kiwi.

Opnå flow sammen med din hund

08-07-2020 08:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fokus & mentaltræner Iben Marianne Krarup Pedersen fra MindDog kommer her med sit personlige bud på hvordan du også kan opnå flow sammen med din hund

Verdens måske højeste hund, og Englands mindste i duet

03-08-2016 10:00, af Kasper Larsson
Den enorme granddanois Major er i øjeblikket i spil til at blive kåret til verdens største hund. Med sine imponerende 124 cm er han i sandhed også en stor dansker

Kæledyrenes nye talerør hedder Pet PR

14-10-2022 14:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvem skal tale kæledyrenes sag, når de ikke selv har et sprog, vi mennesker forstår? Det skal Pet PR, fastslår de to bagkvinder Mettelise Larsen og Lisbeth Beyer Mogensen

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

Hvordan er det at blive bidt af en hund

13-06-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sebastian Klein har i et tv-program for børn undersøgt, hvordan det føles at blive bidt af en hund. Kennelklubben har hjulpet med at føre ideen ud i livet

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt