Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

Copyright Ridehesten.com
De danske hundeejere er blevet gode til at sætte sig ind i hunderacerne, vælge fornuftigt og investere i hundetræning. Foto: Adobe

Det er en god tid at være hundeejer i Danmark. Aldrig før har så mange danskere haft en firbenet ven i hjemmet, og samtidig ser vi nu, at antallet af skader forårsaget af hunde er faldet markant. Ifølge Forsikringsoplysningen er det tydeligt, at vi er blevet bedre til at tage ansvar som hundeejere – og det er en udvikling, som Dansk Kennel Klub i høj grad bifalder. 

Flere hunde, færre skader 

Antallet af hunde i Danmark har nået rekordhøjder med mellem 850.000 og 900.000 registrerede hunde, hvilket svarer til en stigning på næsten 60% i forhold til 2000, hvor der var registreret 550.000 hunde.  
Det kunne lyde som en opskrift på flere uheld, men i stedet har udviklingen været den stik modsatte. På trods af det stigende antal hunde er antallet af skader forårsaget af hunde faldet med hele 16 % over de seneste 10 år. Forsikringsoplysningen rapporterer, at forsikringsselskaberne behandlede 8013 skader i 2023 mod 9500 i 2013. Tilbage i 2003 var der 13.258 anmeldelser. 

Det er især et stærkt fokus på viden, valg af race, træning og hjælp ved adfærdsproblemer, som har gjort en forskel. Som Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent og presseansvarlig i Dansk Kennel Klub, understreger, er danskerne i dag mere vidende og ansvarlige hundeejere. 

- Vi har lært enormt meget de sidste 20 år, både om hundens behov, dens adfærd og måde at kommunikere på, forklarer hun og fremhæver, at vidensdeling er blevet meget nemmere takket være elektroniske og sociale medier. 

Copyright Ridehesten.com
Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent og presseansvarlig i Dansk Kennel Klub, fortæller, at viden, træning, informeret valg af hunderace og en villighed til at søge hjælp er vejen frem for færre skader forårsaget af hunde. Foto: K Bidstrup 

Viden og træning i centrum 

En af de vigtigste faktorer bag den positive udvikling er den øgede viden om hunderacer. Dansk Kennel Klub har gjort en stor indsats for at dele brugbar information gennem portaler som Købhund.dk og det nyligt lancerede Hundeuniversitet.  
På Købhund.dk kan man læse om alle de hunderacer, man kan købe i Danmark, og der er sket en markant stigning i antallet af søgninger, hvilket viser, at danskerne aktivt søger information, før de vælger en hund. 

Træning spiller også en væsentlig rolle i at forebygge skader forårsaget af hunde. Ifølge Lise Lotte Christensen går danskerne til træning som aldrig før. Samtidig er det blevet både nemmere og mere almindeligt at søge hjælp, hvis hunden udviser en uhensigtsmæssig adfærd, og flere dyrlæger, veterinærsygeplejersker og professionelle hundetrænere har specialiseret sig i hundeadfærd. 

- Man kan ikke altid forberede sig på alt som ny hundeejer, men det er blevet mere almindeligt at søge hjælp og spørge om råd, siger hun og roser danskerne for deres ansvarlige tilgang til hundeejerskab. 

Livsstil afspejler valget af hunderace 

I takt med at antallet af hunde i Danmark er steget, sker der også en ændring i danskernes præferencer, når det kommer til valg af hunderacer. Særligt selskabshunde er blevet meget populære. Disse hunde, som typisk er mindre og avlet med fokus på at være godt selskab, passer godt til mange danske familier, der måske ikke har behov for eller tid til at træne og aktivere de mere krævende brugshunderacer. 

Ifølge Lise Lotte Christensen afspejler denne udvikling en mere bevidst tilgang til hundeejerskab.
Vi ser, at danskerne i stigende grad vælger hunderacer, der passer til deres livsstil og de fysiske rammer, de kan tilbyde deres hund. Mange vælger selskabshunde, der trives godt i en social familie og er nemme at have med på farten og til familiebesøg, når hverdagen er travl, forklarer hun. 

Copyright Ridehesten.com
Selskabshundene oplever en stigende popularitet blandt danske hundeejere, da de passer godt ind i mange familiers hverdag. Foto: Adobe

Men det er ikke kun selskabshunde, der har vundet frem. Også spaniels og retrievere er populære valg. Disse racer er kendt for deres sociale og venlige natur samt deres alsidighed, hvilket gør dem til gode familiehunde såvel som jagt- eller sportskammerater. 

Omvendt ser vi et fald i antallet af krævende brugshunderacer, der tidligere blev valgt til specifikke arbejdsopgaver som jagt, hyrdning eller vagt. De mennesker, der i dag vælger disse racer, er typisk dem, der er velinformerede og målrettede i deres valg, da de har sat sig grundigt ind i, hvad disse hunde kræver af både tid og aktivering. 

Selvom mindre selskabshunde er blevet mere populære, betyder det dog ikke, at de er helt uden risiko for at forvolde skade. Som Lise Lotte Christensen påpeger: - En lille hund kan også godt forvolde skade, men omfanget er mindre. 
Små hunde kan have store personligheder, og korrekt træning og socialisering er derfor lige så vigtig, uanset hundens størrelse. 

Viden og hjælp gavner alle 

Det stigende antal hunde i Danmark har heldigvis ikke ført til flere skader. Tværtimod viser det sig, at danskerne har taget deres ansvar som hundeejere alvorligt. Med den rette viden, træning og hjælp er det muligt at sikre, at både hunde og mennesker trives. 

Og det er der god grund til at fejre, som Lise Lotte Christensen bemærker: - Af den grund er vi store tilhænger af at give en ekstra lækker godbid til danske hundeejere – de gør det nemlig ret godt

 

Læs også

Egnethedstest og skolestart for James

07-10-2024 09:09, af Yasmin Bøllehuus

Hvad kræver det egentlig at blive en (dygtig) terapihund? Første skridt på vejen er en egnethedstest, og den kan du læse mere om i bloggen her, hvor golden retrieveren James starter sin rejse mod at blive en vaskeægte 'arbejdshund'. 

Årets Hund 2024 i Rally

03-10-2024 11:29, af Cecilie Friis Amstrup

Finalen i Årets Hund 2024 i rallylydighed blev afholdt på Vilhelmsborg, hvor 55 teams leverede en spændingsfyldt og festlig afslutning på årets konkurrence. 

NU må hunde igen være løse på stranden

01-10-2024 08:00, af Cecilie Friis Amstrup

Nu kan din hund igen nyde friheden på stranden! Fra 1. oktober må hunde være løse på de danske strande, men husk at tage hensyn til andre strandgæster og dyrelivet.

Pindsvineforening advarer hundeejere

29-08-2019 15:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunde er nysgerrige, så når de ser et pindsvin griber de gerne fat i det. Det er hverken sjovt for pindsvin, hund eller hundeejer. Her er nogle råd til, hvordan man kan undgå

Din hund har fået ny hjemmeside

28-05-2018 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som hundeejer har du sikkert tit surfet rundt på nettet for at få svar på spørgsmål om alt fra vacciner til pelspleje, motion, flåter og meget andet, der kan bekymre i hverdagen. Nu er en helt ny webside dukket op, hvor rigtig mange af disse spørgsmål bliver behandlet – oven i købet ret detaljeret. Siden hedder langthundeliv.dk.

Hunde vækkede ejer af brændende bygning

04-09-2013 13:49, af Tine Luther
En hundeejer ved Kolding blev vækket af sine hunde, da der var udbrudt en kraftig brand på matriklen.

Hund konfiskeret på grund af fedme

03-10-2013 14:44, af Tine Luther
Svenske myndigheder har frataget en hundeejer sin særdeles overvægtige hund, fordi hun ikke efterlevede kravet om at slanke den.

30 hunde fundet i i kummefryser

07-05-2013 09:01, af Maja Golles
I går gjorde politiet i Hjørring i Nordjylland et makabert fund, da de kom for at konfiskere et par hunde hos en hundeejer i Hjørring

Hunde reddet fra nordjysk lade

20-12-2013 08:21, af Tine Luther
Bekymrede borgere havde tippet Dyreværnet om en utilstrækkelig hundeejer.

Giardia i Svendborg

18-02-2020 12:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Netop nu meldes der om flere tilfælde af giardia i og omkring Svendborg. Vi har talt med en hundeejer, hvis hund er ramt

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

Danmarks bedste sporhunde indtager Skørping

10-10-2024 07:36, af Cecilie Friis Amstrup

Oplev Danmarks skarpeste sporhunde i aktion denne weekend i Skørping, hvor de bedste hunde og førere kæmper om en plads på landsholdet til VM i Østrig 2025.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Passion blev til fælles projekt på Dansk Kennel Klubs grunduddannelse

08-10-2024 09:51, af Cecilie Friis Amstrup

To ægtepar har valgt at tage Dansk Kennel Klubs grunduddannelse sammen for at kombinere deres kærlighed til hunde og træning. Med store planer for fremtiden ønsker de at skabe aktive træningsmiljøer og dele deres viden med andre hundeejere.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen