Det er en god tid at være hundeejer i Danmark. Aldrig før har så mange danskere haft en firbenet ven i hjemmet, og samtidig ser vi nu, at antallet af skader forårsaget af hunde er faldet markant. Ifølge Forsikringsoplysningen er det tydeligt, at vi er blevet bedre til at tage ansvar som hundeejere – og det er en udvikling, som Dansk Kennel Klub i høj grad bifalder.
Flere hunde, færre skader
Antallet af hunde i Danmark har nået rekordhøjder med mellem 850.000 og 900.000 registrerede hunde, hvilket svarer til en stigning på næsten 60% i forhold til 2000, hvor der var registreret 550.000 hunde.
Det kunne lyde som en opskrift på flere uheld, men i stedet har udviklingen været den stik modsatte. På trods af det stigende antal hunde er antallet af skader forårsaget af hunde faldet med hele 16 % over de seneste 10 år. Forsikringsoplysningen rapporterer, at forsikringsselskaberne behandlede 8013 skader i 2023 mod 9500 i 2013. Tilbage i 2003 var der 13.258 anmeldelser.
Det er især et stærkt fokus på viden, valg af race, træning og hjælp ved adfærdsproblemer, som har gjort en forskel. Som Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent og presseansvarlig i Dansk Kennel Klub, understreger, er danskerne i dag mere vidende og ansvarlige hundeejere.
- Vi har lært enormt meget de sidste 20 år, både om hundens behov, dens adfærd og måde at kommunikere på, forklarer hun og fremhæver, at vidensdeling er blevet meget nemmere takket være elektroniske og sociale medier.
Viden og træning i centrum
En af de vigtigste faktorer bag den positive udvikling er den øgede viden om hunderacer. Dansk Kennel Klub har gjort en stor indsats for at dele brugbar information gennem portaler som Købhund.dk og det nyligt lancerede Hundeuniversitet.
På Købhund.dk kan man læse om alle de hunderacer, man kan købe i Danmark, og der er sket en markant stigning i antallet af søgninger, hvilket viser, at danskerne aktivt søger information, før de vælger en hund.
Træning spiller også en væsentlig rolle i at forebygge skader forårsaget af hunde. Ifølge Lise Lotte Christensen går danskerne til træning som aldrig før. Samtidig er det blevet både nemmere og mere almindeligt at søge hjælp, hvis hunden udviser en uhensigtsmæssig adfærd, og flere dyrlæger, veterinærsygeplejersker og professionelle hundetrænere har specialiseret sig i hundeadfærd.
- Man kan ikke altid forberede sig på alt som ny hundeejer, men det er blevet mere almindeligt at søge hjælp og spørge om råd, siger hun og roser danskerne for deres ansvarlige tilgang til hundeejerskab.
Livsstil afspejler valget af hunderace
I takt med at antallet af hunde i Danmark er steget, sker der også en ændring i danskernes præferencer, når det kommer til valg af hunderacer. Særligt selskabshunde er blevet meget populære. Disse hunde, som typisk er mindre og avlet med fokus på at være godt selskab, passer godt til mange danske familier, der måske ikke har behov for eller tid til at træne og aktivere de mere krævende brugshunderacer.
Ifølge Lise Lotte Christensen afspejler denne udvikling en mere bevidst tilgang til hundeejerskab.
- Vi ser, at danskerne i stigende grad vælger hunderacer, der passer til deres livsstil og de fysiske rammer, de kan tilbyde deres hund. Mange vælger selskabshunde, der trives godt i en social familie og er nemme at have med på farten og til familiebesøg, når hverdagen er travl, forklarer hun.
Men det er ikke kun selskabshunde, der har vundet frem. Også spaniels og retrievere er populære valg. Disse racer er kendt for deres sociale og venlige natur samt deres alsidighed, hvilket gør dem til gode familiehunde såvel som jagt- eller sportskammerater.
Omvendt ser vi et fald i antallet af krævende brugshunderacer, der tidligere blev valgt til specifikke arbejdsopgaver som jagt, hyrdning eller vagt. De mennesker, der i dag vælger disse racer, er typisk dem, der er velinformerede og målrettede i deres valg, da de har sat sig grundigt ind i, hvad disse hunde kræver af både tid og aktivering.
Selvom mindre selskabshunde er blevet mere populære, betyder det dog ikke, at de er helt uden risiko for at forvolde skade. Som Lise Lotte Christensen påpeger: - En lille hund kan også godt forvolde skade, men omfanget er mindre.
Små hunde kan have store personligheder, og korrekt træning og socialisering er derfor lige så vigtig, uanset hundens størrelse.
Viden og hjælp gavner alle
Det stigende antal hunde i Danmark har heldigvis ikke ført til flere skader. Tværtimod viser det sig, at danskerne har taget deres ansvar som hundeejere alvorligt. Med den rette viden, træning og hjælp er det muligt at sikre, at både hunde og mennesker trives.
Og det er der god grund til at fejre, som Lise Lotte Christensen bemærker: - Af den grund er vi store tilhænger af at give en ekstra lækker godbid til danske hundeejere – de gør det nemlig ret godt.
Fra loyale hyrdehunde og traditionsrige jagthunde til små selskabshunde og elegante mynder – lær om de 10 officielle grupper af hunderacer og deres unikke karaktertræk.
Efteråret byder på smukke gåture i naturen, men også skjulte farer for hunde som kastanjer, svampe og nedfaldsfrugt, der kan udgøre alvorlige sundhedsrisici.
Hvad kræver det egentlig at blive en (dygtig) terapihund? Første skridt på vejen er en egnethedstest, og den kan du læse mere om i bloggen her, hvor golden retrieveren James starter sin rejse mod at blive en vaskeægte 'arbejdshund'.
At byde en lille hvalp velkommen i familien er et stort øjeblik for enhver hundeejer. Den første periode med et nyt kæledyr er både fantastisk og spændende. Men det er også den mest sårbare periode i hvalpens liv og derfor er det vigtigt at give den rette pleje tidligt. Ligesom med småbørn findes der vækstkurver til at guide dig, når du følger med i din hvalps udvikling.
I Frederikssund er man netop gået i gang med byggeriet af en ejendom med 18 lejligheder, som alene henvender sig til hundeejere
De kolde temperaturer, sne og is er noget, man som hundeejer skal være særligt opmærksom på. Det skyldes blandt andet, at vejsalt kan resultere i skader på hundens poter, og derfor er det ifølge chefdyrelæge vigtigt, at man kender til, hvordan man forebygger problemet.
Sidste uge var hunden.dk på tur med Dyreværnets dyreambulance. Det blev en tur, som bød på alt fra en mistænkelig anmeldelse til tynde hunde og en psykisk syg hundeejer.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Der er mange måder hvorpå vi mennesker fortæller at vi holder af hinanden, men på hundesprog er det ikke altid nemt at forstå. Derfor får du her 16 måder du kan bruge til at afkode hvornår og hvordan din hund forsøger at fortælle den elsker dig.