Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

Copyright Ridehesten.com
De danske hundeejere er blevet gode til at sætte sig ind i hunderacerne, vælge fornuftigt og investere i hundetræning. Foto: Adobe

Det er en god tid at være hundeejer i Danmark. Aldrig før har så mange danskere haft en firbenet ven i hjemmet, og samtidig ser vi nu, at antallet af skader forårsaget af hunde er faldet markant. Ifølge Forsikringsoplysningen er det tydeligt, at vi er blevet bedre til at tage ansvar som hundeejere – og det er en udvikling, som Dansk Kennel Klub i høj grad bifalder. 

Flere hunde, færre skader 

Antallet af hunde i Danmark har nået rekordhøjder med mellem 850.000 og 900.000 registrerede hunde, hvilket svarer til en stigning på næsten 60% i forhold til 2000, hvor der var registreret 550.000 hunde.  
Det kunne lyde som en opskrift på flere uheld, men i stedet har udviklingen været den stik modsatte. På trods af det stigende antal hunde er antallet af skader forårsaget af hunde faldet med hele 16 % over de seneste 10 år. Forsikringsoplysningen rapporterer, at forsikringsselskaberne behandlede 8013 skader i 2023 mod 9500 i 2013. Tilbage i 2003 var der 13.258 anmeldelser. 

Det er især et stærkt fokus på viden, valg af race, træning og hjælp ved adfærdsproblemer, som har gjort en forskel. Som Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent og presseansvarlig i Dansk Kennel Klub, understreger, er danskerne i dag mere vidende og ansvarlige hundeejere. 

- Vi har lært enormt meget de sidste 20 år, både om hundens behov, dens adfærd og måde at kommunikere på, forklarer hun og fremhæver, at vidensdeling er blevet meget nemmere takket være elektroniske og sociale medier. 

Copyright Ridehesten.com
Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent og presseansvarlig i Dansk Kennel Klub, fortæller, at viden, træning, informeret valg af hunderace og en villighed til at søge hjælp er vejen frem for færre skader forårsaget af hunde. Foto: K Bidstrup 

Viden og træning i centrum 

En af de vigtigste faktorer bag den positive udvikling er den øgede viden om hunderacer. Dansk Kennel Klub har gjort en stor indsats for at dele brugbar information gennem portaler som Købhund.dk og det nyligt lancerede Hundeuniversitet.  
På Købhund.dk kan man læse om alle de hunderacer, man kan købe i Danmark, og der er sket en markant stigning i antallet af søgninger, hvilket viser, at danskerne aktivt søger information, før de vælger en hund. 

Træning spiller også en væsentlig rolle i at forebygge skader forårsaget af hunde. Ifølge Lise Lotte Christensen går danskerne til træning som aldrig før. Samtidig er det blevet både nemmere og mere almindeligt at søge hjælp, hvis hunden udviser en uhensigtsmæssig adfærd, og flere dyrlæger, veterinærsygeplejersker og professionelle hundetrænere har specialiseret sig i hundeadfærd. 

- Man kan ikke altid forberede sig på alt som ny hundeejer, men det er blevet mere almindeligt at søge hjælp og spørge om råd, siger hun og roser danskerne for deres ansvarlige tilgang til hundeejerskab. 

Livsstil afspejler valget af hunderace 

I takt med at antallet af hunde i Danmark er steget, sker der også en ændring i danskernes præferencer, når det kommer til valg af hunderacer. Særligt selskabshunde er blevet meget populære. Disse hunde, som typisk er mindre og avlet med fokus på at være godt selskab, passer godt til mange danske familier, der måske ikke har behov for eller tid til at træne og aktivere de mere krævende brugshunderacer. 

Ifølge Lise Lotte Christensen afspejler denne udvikling en mere bevidst tilgang til hundeejerskab.
Vi ser, at danskerne i stigende grad vælger hunderacer, der passer til deres livsstil og de fysiske rammer, de kan tilbyde deres hund. Mange vælger selskabshunde, der trives godt i en social familie og er nemme at have med på farten og til familiebesøg, når hverdagen er travl, forklarer hun. 

Copyright Ridehesten.com
Selskabshundene oplever en stigende popularitet blandt danske hundeejere, da de passer godt ind i mange familiers hverdag. Foto: Adobe

Men det er ikke kun selskabshunde, der har vundet frem. Også spaniels og retrievere er populære valg. Disse racer er kendt for deres sociale og venlige natur samt deres alsidighed, hvilket gør dem til gode familiehunde såvel som jagt- eller sportskammerater. 

Omvendt ser vi et fald i antallet af krævende brugshunderacer, der tidligere blev valgt til specifikke arbejdsopgaver som jagt, hyrdning eller vagt. De mennesker, der i dag vælger disse racer, er typisk dem, der er velinformerede og målrettede i deres valg, da de har sat sig grundigt ind i, hvad disse hunde kræver af både tid og aktivering. 

Selvom mindre selskabshunde er blevet mere populære, betyder det dog ikke, at de er helt uden risiko for at forvolde skade. Som Lise Lotte Christensen påpeger: - En lille hund kan også godt forvolde skade, men omfanget er mindre. 
Små hunde kan have store personligheder, og korrekt træning og socialisering er derfor lige så vigtig, uanset hundens størrelse. 

Viden og hjælp gavner alle 

Det stigende antal hunde i Danmark har heldigvis ikke ført til flere skader. Tværtimod viser det sig, at danskerne har taget deres ansvar som hundeejere alvorligt. Med den rette viden, træning og hjælp er det muligt at sikre, at både hunde og mennesker trives. 

Og det er der god grund til at fejre, som Lise Lotte Christensen bemærker: - Af den grund er vi store tilhænger af at give en ekstra lækker godbid til danske hundeejere – de gør det nemlig ret godt

 

Læs også

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Hvad drømmer hunde om

20-09-2022 09:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nogle gange ser det nuttet ud, andre gange bliver man nærmest helt forskrækket, når ens hund spræller i søvne. Men hvad drømmer hunde egentlig om

Truede sig til kamphund

06-05-2011 14:25, af Anne Kristine Tollestrup
En hundeejer ville ikke finde sig i, at politiet havde fjernet hans hunde. Derfor truede han personalet i den pension, hundene var anbragt i, til at udlevere dem.

Tyv fældet af hundelort

15-01-2014 14:02, af Tine Luther
For en gangs skyld var det positivt, at en hundeejer ikke havde samlet op efter sin hund. En indbrudstyv på flugt faldt nemlig i lorten og blev fanget af politiet.

Video: Hund venter hele dagen på ejer

28-10-2020 08:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En kinesisk hundeejer besluttede sig for at filme, hvad hendes hund lavede, når hun var på arbejde. Videoen knuste hendes hjerte

Hundesag fra Jammerbugt kommune er nu afgjort

25-09-2019 11:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hundeejer fra Jammerbugt kommune er nu dømt til at betale en bøde på 10.000 kroner for at have holdt et større antal hunde under uforsvarlige forhold. Sagen er efterforsket af politiets specialiserede dyrevelfærdsenhed

Giardia i Svendborg

18-02-2020 12:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Netop nu meldes der om flere tilfælde af giardia i og omkring Svendborg. Vi har talt med en hundeejer, hvis hund er ramt

 

Aggressiv kat politianmeldt af hundeejer

09-05-2012 12:54, af Tine Luther
En særdeles kæk kat overfaldt en hund, der under sin luftetur bar mundkurv.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller