Strandturen kan være fatal for din hund

09-08-2018 08:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selvom varmen så småt er ved at stilne af, kan en strandtur være fristende. man skal dog være meget opmærksom som hundeejer, skriver Dyreværnet på deres hjemmeside.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Her i sommervarmen er det skønt for både dyr og mennesker med en svalende dukkert, men for hunden kan en svømmetur få fatale følger, advarer Dyreværnets direktør og dyrlæge Rikke Christensen-Lee. Det varme stille vejr har forårsaget en eksplosion af forekomsten af de giftige blågrønne alger. Det skriver Dyreværnet på deres hjemmeside.

Algerne ses oftest som brunlige fnug i vandet og er giftige for både mennesker og dyr. De kan endog være livsfarlige for dyrene, fordi de oftest drikker af det vand, de svømmer i. 

Uden på kroppen giver algerne udslæt, men sluges det giftige vand, kan man dø af bare et par mundfulde.

De blå-grønne alger indeholder giftstoffer, der angriber især lever, nervesystem og fordøjelseskanal. I leveren forårsager de indre blødninger og celledød. Nervegiften giver lammelser, som i værste fald påvirker åndedrætsfunktionen og forgiftningen af fordøjelsen forårsager celleødelæggelse, der medfører opkast, diarre, feber og smerter. Forgiftning med de blå-grønne alger er så farlig, at den kan være dødbringende efter enkelte mundfulde af alge-vandet. 

- Symptomerne på forgiftning hos din hund er svimmelhed, opkastning, diarre og nedstemthed. Observerer du symptomer hos din hund, skal du øjeblikkeligt tage den til dyrlægen. Desværre findes der ikke en modgift, så behandlingen er understøttende og inkluderer væsketerapi, smertebehandling og afgiftningsprotokoller, siger Rikke Christensen-Lee og fortsætter:

- Hurtig behandling er kritisk for overlevelse – og selv her kan død forekomme. Men overlever hunden de første to døgn, er prognosen god. Varige mén efter organbeskadigelsen kan dog stadig forekomme, konkluderer Rikke. 

Alt i alt er de blå-grønne alger så farlige, at jeg på det kraftigste fraråder al badning med hunde og andre kæledyr. Nedkøl i stedet din firbenede ven med masser af skygge, frisk drikkevand og kolde hundesnacks, afslutter Rikke.

Læs også

Om lidt skal hunden i snor på stranden

30-03-2025 07:46, af Cecilie Friis Amstrup

Fra 1. april til 30. september skal hunden føres i snor, hvis den skal med på stranden. Det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund; for når hunden har snuden i sporet, er ynglefugle og dyrebørn i risiko.

Inspiration og fællesskab ved årets DKK inspirationsdage

23-03-2025 13:15, af Cecilie Friis Amstrup

Solskin, faglighed og fællesskab prægede en weekend hvor DKK kredse og specialklubber fra hele landet blev samlet om ny viden og stærkere relationer

NU må hunde igen være løse på stranden

01-10-2024 08:00, af Cecilie Friis Amstrup

Nu kan din hund igen nyde friheden på stranden! Fra 1. oktober må hunde være løse på de danske strande, men husk at tage hensyn til andre strandgæster og dyrelivet.

Mystisk: Tre hunde døde i Greve

30-09-2020 12:47, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De sidste par uger er tre ellers raske hunde døde i Greve Kommune. Alle er døde af en eller anden forgiftning

50.000 kroner i bøde for grov dyremishandling

05-06-2020 09:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En kvinde fra Vissenbjerg på Fyn er dømt for at have behandlet dyr groft uansvarligt

Greve: Forgiftninger meldt til politiet

23-10-2020 12:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fem mistænkelige dødsfald på 15 dage har fået politikerne i Greve Kommune til at reagere, og sagen er nu meldt til politiet

 

Død hund: P-vagter kunne intet gøre

09-08-2019 11:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den hund, der blev fundet død i en stjålet bil onsdag, var allerede død, da P-vagterne udstedte første afgift til bilen. Derfor kunne de ikke have gjort noget anderledes

Rottesyge kan også smitte hunde

25-02-2018 08:10, af Astrid Gerd Holtet

Historier om rottesyge har fyldt meget i medierne de sidste par uger. I takt med at den danske rottebestand stiger, ses der flere tilfælde af denne potentielt dødelige sygdom – og det er ikke kun os mennesker, der skal være på vagt, for rottesyge kan også smitte til vores hunde. Vi ser lidt nærmere på sygdommen

Dansk studie: Hjertedød hos hunde kan forudsiges tidligt

09-01-2018 16:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Undersøgelser af hjertets pumpefunktion hos 1-3 årige hunde kan forudsige, om hundene er i øget risiko for at dø af hjertesygdom senere i livet, viser et studie fra Københavns Universitet

Ukraine: Dyr i stor fare efter sprængning af dæmning

07-06-2023 14:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Natten til tirsdag blev Nova Kakhovka Dæmningen i Kherson regionen af Ukraine sprængt i luften. Konsekvenserne er uoverskuelige. Den ukrainske kennelklub fortæller om mange døde dyr

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den alsidige border collie

14-07-2025 06:39, af Hanni Zimmer

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet