De 10 største sommerfarer for din hund

05-06-2024 11:40, af Anne Cecilie Sohl

For vores hunde betyder sommer ofte mange nye indtryk og mere udetid med dem på to ben. Men sommeren bringer også udfordringer med sig for vores firbenede venner, og mange hunde kommer til skade på grund af sommerlandets farer. Agria Dyreforsikring har samlet 10 af de hyppigste sommer-skader blandt hunde og giver gode råd til hundeejeren, hvis uheldet er ude.

Copyright Ridehesten.com
Agria har samlet en række gode råd, som er gode at have i baghovedet, hvis uheldet er ude, og din hund kommer til skade i sommerlandet. Foto: AdobeStock

1. Hot Dogs
Efterlad aldrig hunden i bilen - heller ikke, hvis bilen står i skyggen. Solen flytter sig hurtigt, og temperaturen inde i bilen kan hurtigt blive så høj, at det bliver livsfarligt for hunden. Hvis du absolut skal efterlade hunden i bilen, bør det kun være ganske kortvarigt. Parkér i skyggen og læg en note med klokkeslæt og dit tlf.nr. i forruden, så forbipasserende kan få fat i dig. Det kan du gøre: Hvis din hund bliver overophedet, skal den have tempereret (aldrig koldt!) vand at drikke, og du kan skylle dens poter med tempereret vand. Gennemvæd et håndklæde og læg det over hunden. Tag altid kontakt til fysisk eller digital dyrlæge, hvis du mistænker, at din hund har fået hedeslag.

2. Indfør hunde-siesta
Hvert år er der hunde, der dør af hedeslag, fordi de er ude at gå tur ved for høje temperaturer. Det viser Agrias skadestistikker. Specielt udsatte er de fladnæsede hunde, der har sværere ved at regulere deres kropstemperatur, og som derfor nemmere bliver overophedede og hæver op i luftvejene allerede under ved milde temperaturer. Gamle hunde og hvalpe er ligeledes ekstra følsomme overfor varme, men også syge hunde, f.eks. hunde med hjertefejl, har brug for ekstra pleje, når varmen kommer. Pelsrige og sorte hunde er også følsomme overfor varme, men det gælder for alle hunde, at de i årets varmeste måneder har brug for at holde siesta, fordi deres kroppe ikke har godt af for megen aktivitet i de varme timer midt på dagen. Det kan du gøre: Luft hunden tidligt morgen og sen aften, så I kan nyde de lyse timer uden for høje varmegrader.

3. Solskader og varm asfalt
Ligesom mennesker har hunde også brug for at beskytte sig mod solens stråler, derfor skal den altid have mulighed for at lægge sig i skyggen. Hunde med tynd pels bliver lettere solbrændte, og deres hud kan blive rød og svide. Asfalten bliver gloende hed på sommerdage, og mange hunde får brandskader på trædepoterne. Tag evt. selv en prøvegåtur med bare tæer, før du lader din hund gå på varm asfalt. Det kan du gøre: Forebyg solskoldning med solcreme på hundens mest udsatte steder; snude, ører, mave og pung, og hold jer til græs og gåture i skyggen. Poterskader bør som udgangspunkt tilses af en dyrlæge. Det er vigtigt, at poterne renses og holdes rene, og at hunden forhindres i at kunne slikke på dem.

4. Flyvende farer
Et enkelt bi- eller hvepsestik på pote eller snude er som oftest ikke farligt for hunde, dog kan flere, gentagne stik gøre hunden dårlig eller udløse en allergisk reaktion. Kløe og/eller smerte ved stikket kan fremprovokere voldsom slikkeaktivitet, hvilket kan udvikle et regulært sår. Bliver hunden stukket tæt på øjet eller i munden, kan det også kræve dyrlægebehandling, idet der i dette tilfælde ved voldsom hævelse og kan skabe livstruende blokering af luftveje ved stik i mund eller svælg – således bør man altid ved stik i disse regioner kontakte dyrlægen straks. Det kan du gøre: Undersøg hunden. Drejer det sig om et enkelt eller mange stik? Hold øje med om hundens almene tilstand bliver dårlig. Hvis brodden stadig sidder fast i huden, kan du selv forsøge at fjerne den. Smerten kan lindres lidt med kulde - f.eks. isterninger i et viskestykke.

5. Hold snoren på
Om sommeren sker der flere trafikulykker, hvor hunde er indblandet. Det skyldes dels, at vi tilbringer mere tid ude, og dels at flere hunde går løs om sommeren. Selv om din hund plejer at komme, når du kalder, kan sommerkådheden betyde, at den ellers så lydige hund, der plejer at kunne gå uden snor i eller tæt på trafikerede områder, pludselig kan finde på at løbe efter en tæve i løbetid, et egern, kat eller bare en god ven og fuldkommen ignorere ejerens indkald. Det kan du gøre: Undlad at gå løs med din hund på ukendte steder, eller tæt på trafik. For at du og din hund nemmest kan blive hurtigt genforenet, hvis uheldet er ude, skal du sørge for, at din hund er ID-mærket, registreret i Dansk Hunderegister og bærer hundetegn. Skader ifb. med påkørsler bliver ofte ganske bekostelige. Det kan derfor være en god ide at supplere den lovpligtige ansvarsforsikring med en sygeforsikring, så der er økonomisk hjælp ved skader.

6. Pas på ispinde og grill-mad
Kommer du forbi efterladt affald fra en picnic på din gåtur, vil hunden ofte søge mod de velduftende rester. Vær opmærksom, hvis hunden stikker snuden i den efterladte mad, for f.eks. ben fra tilberedt kylling eller fisk kan splintres til meget skarpe stykker og forårsage alvorlig skade på hundens mavesæk, tarm og svælg eller sætte sig fast i spiserør eller tarm. Det samme gælder grillspyd og majskolber, som hhv. kan stikke hul på eller sætte sig fast i mavesæk og tarme, hvis hunden sluger dem. Vær også opmærksom på, at det kun er isen, hunden får i munden, hvis I deler en ispind, for den lille træpind kan være lige så farlig for hunden som grillresterne. Symptomer på, at hunden har spist noget den ikke kan tåle, er opkast, ændrede drikke- og spisevaner, diarré, eller at hunden svært ved at komme af med afføringen. Det kan du gøre: Hvis et fremmedlegeme har sat sig fast i halsen eller mave/tarm på din hund, skal du søge dyrlæge med det samme.

7. For meget vand
En forfriskende dukkert i havet er herligt for de fleste hunde en varm sommerdag, men hvis din hund ofte bader i havet, i søer eller i svømmebassinet, og derfor går rundt med fugtig hud og pels i længere tid, kan det føre til fugteksem (hot spot), der gør hundens hud rød, øm og irriteret. Hvis hunden opholder sig længe i vandet, og dens hale derfor er i fuld aktion og således bliver overbelastet, eller hvis hunden igennem længere tid er kold på bagdelen, kan der opstå “vandhale”, en smertefuld inflammation i halerodens nerver. Det kan du gøre: Sørg for at skylle din hund med ferskvand og tørre den helt tør efter hvert dyp. Får hunden hudbetændelse, bør den tilses af en dyrlæge, da det kan være smertefuldt og ofte må der antibiotika til. Får din hund vandhale, skal den behandles med smertestillende hos dyrlægen, og hjemme må du fortsætte behandlingen med varme og hvile.

8. Endnu mere vand
Har det været varmt i længere tid, skal du være opmærksom på, om badevandet ved strand og i søer indeholder alger. Hvis hunden bader i vand med høj koncentration af blå-grønne alger, kan den blive forgiftet og komme i livsfare. Symptomerne på algeforgiftning er, at hunden er urolig, ryster, kaster op eller går slingrende. Det kan du gøre: Tjek hos kommunen, DMI eller Miljøstyrelsen, hvis du er i tvivl om algekoncentrationen ved den lokale strand eller badesø, og kontakt dyrlægen med det samme, hvis du har mistanke om algeforgiftning.

9. Tudser og snegle
Du kan ofte støde på tudser i det danske sommerland. Danske tudser er ikke giftige på samme måde som tudser og frøer i troperne kan være det, men de udskiller en gift, som hunde er følsomme overfor. Hunde kan blive ramt af “tudseforgiftning”, hvis de får en tudse i munden. Denne type forgiftning er som regel ikke farlig, så du behøver kun kontakte dyrlægen, hvis hunden viser tegn på voldsomt ubehag efter mødet med en tudse. Typiske symptomer på tudseforgiftning er, at hunden savler meget og gnider snuden mod diverse flader på grund af hævelse i gummerne og irritation i munden. Nogle hunde får også små pupiller. Vær desuden opmærksom på, at hunden ikke spiser snegle, da de kan overføre hjerte-lungeorm. Det kan du gøre: Undersøg hundens mundhule. Sidder der et fremmedlegeme eller andet mellem tænderne? Vask hundens mund, læber og næseparti med rent vand og tilbyd hunden frisk vand at drikke. Kontakt dyrlægen, hvis hunden får det dårligt eller virker forvirret.

10. Gift og gødning
Din hund vil sikkert elske at spise havegødningspiller - en væsentlig ingrediens i gødningspillerne er nemlig benmel, som hunde elsker. Desværre er der også mange andre ting i gødningen, for eksempel kemikalier, som hunde ikke kan tåle. Agrias skadestistikker viser, at der hvert år er adskillige hunde, der er blevet forgiftet efter at have spist gødningspiller. Sneglegift kan også være giftig for hunden: Den eneste sneglegift, der er godkendt i Danmark, er baseret på jernfosfat og er skadeligt for nøgne snegle, men er i små mængder ikke giftigt for hunde og havens andre dyr. Du kan dog være uheldig, at der sælges ulovlig sneglegift i butikker i Danmark – disse er ofte baseret på Metaldehyd, der er en meget farlig nervegift.
Det kan du gøre: Tjek etiketten grundigt, hvis du skal købe sneglegift, og tal evt. med dine naboer om, hvad de bruger. Har du mistanke om, at din hund har spist gødningspiller eller sneglegift, skal du hurtigst muligt søge dyrlæge eller kontakte en digital dyrlægerådgivningstjeneste

Læs også

4-benet krigsveteran stedes til hvile

02-06-2013 07:36, af Tine Luther
Krigsveteran må tage den svære afsked med den hund, han har været udsendt med og efterfølgende adoptererde.

Må min hund spise majs?

05-08-2017 17:37, af Anne Ekenberg

På mange marker står majsen strunk og flot – 1,5 m høj – og parat til at blive høstet i næste måned. Efter høsten ligger der masser af majskorn tilbage på markerne, hvilket mange fugle nyder godt af. Men hundene kan nu også godt finde på at nible lidt til majskornene, hvis de kan komme afsted med det. Og er det nu godt for vores hunde?

Må min hund spise kartofler?

18-07-2017 11:20, af Marie Helene Rigård Rohleder

De almindelige kartofler – dem, som vi selv grave op i disse dage, og som smager himmelsk med smør til – kan vi give dem til vores hunde?

Dansk verdensmester i Heelwork to music

17-11-2017 16:18, af Marie Helene Rigård Rohleder

Anja Christiansen og Queeny dansede sig til guldet og verdensmestertitlen i Heelwork to music (HTM) i Tyskland. En fantastisk præstation som bygger på et fundament af tillid og samhørighed mellem hund og fører. Se deres performance her

Døende hund reddet fra losseplads

16-12-2013 14:10, af Tine Luther
Se videoen om hunden, der blev fundet på en losseplads i LA i elendig forfatning, men blev reddet og fik livet tilbage.

Hund reddede 3-årig pige

06-03-2013 13:32, af Maja Golles
Hund reddede forsvunden polsk piges liv

Er din hund en dyrehelt?

06-10-2016 14:27, af Kasper Larsson
Agria Dyreforsikring leder de næste uger efter Danmarks Dyrehelt 2016, for kæledyrene i Danmark fortjener anerkendelse for deres trofasthed og gode gerninger. Det strømmer allerede ind med bud fra dyreglade danskere, der indstiller deres hunde og andre kæledyr til titlen.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Fra Magasinet HUNDEN: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt

26-05-2023 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.