HVORDAN GØR MAN? DKK anerkender kun prøver, der er udtaget af en dyrlæge, og hunden skal naturligvis være ID-mærket. For at få lavet en DNA-profil skal der udtages prøvemateriale fra hunden, enten blodprøve eller kindsvaber. Fremgangsmåden er den samme som for alle andre sundhedsundersøgelser. Ejeren skal selv beholde rekvisitionen – som skal indsendes til DKK sammen med certifikatet - og dyrlægen skal indsende prøven til KU/SUND sammen med en udfyldt blanket, der kan downloades fra enten DKK’s eller KU/SUND’s hjemmeside med hundens navn og dine kontaktoplysninger (e-mail). På KU/SUND bliver der isoleret DNA fra prøven, og der laves en DNA profil. Den resterende mængde DNA gemmes i DNA-banken. Ejeren modtager et certifikat fra KU/SUND, som skal fremsendes til DKK sammen med rekvisitionen, med henblik på at få resultatet registreret på hundeweb. Hvis der alene foreligger en profil på hunden selv, registreres den som ”DNA-afprøvet”. Efterhånden som der kommer flere hunde i systemet, vil der i mange tilfælde også ligge en profil på forældredyrene. Herved bliver det muligt at verificere slægtskabet mellem forældre og afkom, og hunden kan registreres som ”DNA-godkendt”. DNA-PROFILER PÅ AFKOM Som opdrætter kan du vælge at få lavet DNA-profiler på dine afkom, inden du overdrager dem til de nye ejere. Du kan f.eks. bede dyrlægen om at udtage en prøve samtidig med, at hvalpene bliver sundhedsundersøgt. Hvis begge forældre også har en DNA-profil, kan der udstedes et certifikat, hvorpå der står at forældreskabet er verificeret ved hjælp af DNA (DNA-godkendt). Der skal købes en rekvisition til denne verificering (DNA-godkendt), som skal indsendes til DKK sammen med certifikatet for at blive registreret på Hundeweb. EN DNA-PROFIL TESTER IKKE FOR SYGDOMME Når man laver en profil, er det kun de udvalgte markører imellem generne, der undersøges. Profilen siger altså intet om, hvor vidt ens hund kan have sygdomsfremkaldende mutationer i sine gener. Hvis der er sygdomme i racen, som der kan DNA-testes for, skal man have lavet specifikke DNA-tests for disse sygdomme. Hvis man allerede har fået lavet en DNA-profil på hunden, skal man dog ikke af sted til dyrlægen igen for at få taget en ny blodprøve. Når din hunds DNA er gemt i DNA-banken, og du på et senere tidspunkt ønsker at få den DNA-testet for en arvelig sygdom, kan du blot henvende dig til KU/SUND, og bede dem om at sende en DNA-prøve til det relevante laboratorium. Priser vil blive oplyst i en artikel i HUNDEN december 2013.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Dyreværnet og Dansk Kennel Klub vinder banebrydende sag i retten
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når European Dog Show åbner i morgen i Tjekkiet, bliver det med tusindvis af håbefulde deltagere og hunde fra hele kontinentet. Danske udstillere er naturligvis også med, og hunden.dk vil meget gerne høre jeres historier fra Brno.
Det danske landshold levede op til forventningerne ved FCI IGP FH verdensmesterskabet i spor i Østrig. Liselotte Nielsen sikrede sølvmedalje med schæferen Hesselballe Goa, debutanten Doris Bønnerup og border collien Tjep imponerede i deres første VM, og holdet sluttede samlet lige uden for podiet.