Dyrlægens anbefalinger: Sådan hjælper du din hund nytårsaften

19-12-2023 20:59, af Anne Cecilie Sohl

Nytårsaften nærmer sig med hastige skridt, og derfor bør hundeejere allerede nu overveje, hvordan man bedst muligt hjælper sin hund gennem aftenen. De høje brag og lysglimt kan nemlig være en ubehagelig oplevelse for menneskets bedsteven, advarer chefdyrlæge hos AniCura, som kommer med fem råd til at sikre din hund en tryg nytårsaften.

Copyright Ridehesten.com

Nytårsaften er for mange danskere en festlig begivenhed, men for vores firbenede venner kan det være en udfordrende tid. Lyden af fyrværkeri kan nemlig være en stressende og ubehagelig oplevelse for særligt hunde, som kan blive utrygge over de høje, ukendte lyde og store lysglimt. Sådan lyder det fra AniCura, der er et af landets største grupper af dyrehospitaler:

- Som hundeejer følger et stort ansvar i forhold til at hjælpe vores hunde godt gennem nytårsaften – og dagene optil. Nogle hunde har nemlig en tilbøjelighed til at blive meget angste, når de hører lyden af fyrværkeri, hvilket kan gøre nytårsdagene meget ubehagelige for dem, siger chefdyrlæge hos AniCura Danmark, Hanne Friis, der kommer med fem råd til, hvordan man kan gøre nytårsaften mere behagelig for menneskets bedsteven.

1. Prioriter lydtræning

De høje brag og store lysglimt, der er forbundet med nytåret, er særdeles uvante for hunde. Derfor bør man lydtræne sin hund, så den vænner sig til nytårets larm, lyder det fra Hanne Friis:

— Det er en god idé, hvis man påbegynder lydtræning, allerede mens hunden er hvalp – jo tidligere hunden introduceres til lydene af fyrværkeri jo bedre, ellers risikerer man nemlig, at den bliver mere bange med årene. Derfor anbefaler vi, at man går på YouTube og finder lyde af fyrværkeri og afspiller ved lav styrke, hvorefter man gradvist kan skrue mere op, når hunden har vænnet sig til bragene.

2. Aktiver din hund på dagen

Ifølge Hanne Friis er det også væsentligt, at du får aktiveret din hund op til nytårsaften, da det kan være medvirkende til, at hunden bliver træt og derved er mere rolig i løbet af aftenen:

— Vi anbefaler, at hundeejere får gået en lang tur med sin hund i løbet af dagen, så den er både mentalt og fysisk træt, hvilket i nogle tilfælde kan være medvirkende til, at hunden slapper mere af om aftenen. Oplever du, at hunden er utryg i løbet af dagen og ikke har lyst til en gåtur, kan man med fordel aktivere den indendørs med forskellige lege.

3. Skab rolige områder

Det kan have god effekt, hvis man har mulighed for at indrette sit hjem på en måde, så der bliver skabt en tryg og rolig atmosfære, hvor hunden kan søge tilflugt, lyder det fra Hanne Friis:

— Der er flere tiltag i indretningen af hjemmet, der kan være medvirkende til, at hunden føler mere tryghed, når rakkerterne bliver fyret af. Det kan eksempelvis være en fordel at lave en hule samt rulle gardinerne ned og sætte roligt musik på, så man skærmer for både lys og lyd.

4. Overvej at få din hund passet

I tilfælde hvor man har planlagt den helt store nytårsfest, kan det ifølge Hanne Friis også være værd at overveje, om man kan få sin hund passet:

— Selv om vi naturligvis vil opfordre til, at man holder nytår sammen med sin hund, kan der være situationer, hvor det giver bedre mening at få den passet. Hvis man skal have mange gæster på besøg, kan det eksempelvis være sværere at finde ro for hunden, og derfor bør man overveje, om man kender nogle, der skal holde en mere rolig nytårsaften – måske et sted uden for byen, hvor der mindre fyrværkeri.

5. Giv beroligende medicin

Hvis din hund har alvorlige problemer med angst, kan det være en god idé at konsultere din dyrlæge, da der er forskellige beroligende midler og medicinske løsninger, der kan hjælpe med at lindre angstsymptomer:

— I visse tilfælde kan hunde opleve så meget angst i forbindelse med fyrværkeri, at det kan blive nødvendigt med beroligende medicin. Det er dog vigtigt at bemærke, at medicin kun kan fås på recept. Derfor er det en god idé at booke en tid hos dyrlægen allerede før jul for at få professionel rådgivning angående den rette medicin og dosering, afslutter Hanne Friis, der understreger, at man aldrig må eksperimentere med medicin, der er beregnet til mennesker.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Halloween: Må min hund spise græskar?

22-10-2019 15:00, af Anne Ekenberg og Bjarke Kirkegaaard Nielsen

Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?  

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hold øje med efterårets farlige fristelser

23-10-2024 08:57, af Cecilie Friis Amstrup

Efteråret byder på smukke gåture i naturen, men også skjulte farer for hunde som kastanjer, svampe og nedfaldsfrugt, der kan udgøre alvorlige sundhedsrisici.