Kan min hund være veganer?

10-01-2018 16:00, af Amanda Friedel Jakobsen

Veganisme, hvor alle animalske fødevarer er udelukket fra kosten, er blevet en mere populær livstil blandt danskere. Er man veganer, og samtidig hundeejer, har tanken om en plantebaseret diæt til hunden måske strejfet en. Der findes masser af vegansk hundefoder på markedet,  men kan hunde trives på en kost uden kød og andre animalske produkter?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunde er klassificerede som carnivore (kødædere), men bliver oftest betegnet som omnivore (altædende), da de kan trives på animalske såvel som plantebaserede foderstoffer. Blandt andet producerer hunde enzymer, der gør dem i stand til at fordøje stivelse, og de kan udnytte vitamin A og B fra planter ligesom mennesker.  Da hunde har behov for essentielle nærringsstoffer, og ikke essentielle ingredienser, vil en hund i princippet godt kunne leve uden animalske foderstoffer i sin kost, så længe behovet for de essentielle næringsstoffer bliver dækket. Der er dog være visse udfordringer ved vegansk kost, og der er visse ting, man bør være opmærksom på, hvis man ønsker at fodre sin hund vegansk.

Proteiner og aminosyrer i foderet
Proteiner er vigtige for hunden, da de bidrager med de aminosyrer, som hunden ikke selv kan producere (essentielle aminosyrer). Der findes 20 standardaminosyrer, hvoraf 10 af dem er essentielle, og hunden er dermed afhængig af, at få dem via kosten. Planteproteiner siges som udgangspunkt at være ukomplette, hvilket vil sige, at de i modsætning til animalske proteiner, mangler en eller flere af de essentielle aminosyre. Derfor vil der skulle flere forskellige planteproteiner til, for at tilføje alle de essentielle aminosyre til diæten. Da hunde ydermere ikke kan optage planteproteiner ligeså effektivt som animalske proteiner, bør man være opmærksom på, at proteinindholdet i diæten er forholdsvis højt.

Der skal være D-vitamin i foderet
Hunde kan ikke producere D-vitamin fra solens stråler ligesom mennesker, og det er derfor nødvendigt, at der er D-vitamin i foderet, som findes i to former: D3 og D2. Vitamin D3 er det, der dannes, når huden bliver udsat for UV-stråling og findes dermed kun i animalske produkter. Vitamin D2 produceres af planter, men udnyttes ikke lige så effektivt som vitamin D3, og et supplement med D-vitamin er derfor oftest nødvendigt, hvis du fodrer en vegansk diæt. Et andet essentielt vitamin, som også kun kan findes naturligt i animalske produkter, er vitamin B12, hvorfor et supplement af dette vitamin også vil være nødvendigt.

Veganer eller ej?
Er man opmærksom på særligt behovet for essentielle aminosyrer og vitamin D og B12, er det muligt at imødekomme hundes ernæringsmæssige behov gennem en plantebaseret diæt, og hunde kan dermed godt være veganere. Dog er der en større risiko for fejlernæring, og man bør derfor være ekstra opmærksom på, om hunden udviser tegn på mangler, hvis man vælger at fodre vegansk. Ydermere ses det også ofte, at hunde udvikler foderallergi eller intolerance overfor ingredienser såsom majs og soya, som er hyppige ingredienser brugt i vegansk hundefoder. 

En plantebaseret diæt kan også resultere i en mere basisk urin, som kan øge risikoen for udvikling af urinvejssten. Der kan muligvis også være en udfordring i, at få hunden til at acceptere en vegansk diæt, da hunde hovedsageligt tiltrækkes af de smagskomponenter, der findes i kød, og smagen af fedt af animalsk oprindelse er tit afgørende for, om hunden finder foderet tiltalende.

// Amanda Friedel Jakobsen, Cand.Scient i Animal Science

Info

Amanda er kandidat i Animal Science fra Københavns Universitet, med speciale i ernæring af hund og kat. Hun har stor interesse indenfor, hvordan ernæring kan bidrage til vores kæledyrs livskvalitet og længde og mener, at ernæring er en essentiel del for vedligeholdelsen af et sundt kæledyr.

Læs også

Jonathan vil køre foder til Ukraine

27-02-2022 07:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I fredags skrev vi om et internat i Ukraine, der manglede foder til deres dyr. Nu vil danske Jonathan Beck køre ned med en bilfuld foder

Må min hund spise blommer og mirabeller?

18-08-2017 16:33, af Anne Ekenberg

Blommerne og mirabeller hænger tungt fra træernes grene og truer med at falde ned i hovedet på de forbipasserende. Er man så heldig at gå tur på en natursti, kan man oven i købet plukker dem og nyde dem med det samme. Og er hunden med, fristes man helt naturligt til også at give sin hund et par stykker af disse sødmefyldte og saftige frugter. Men er det nu en god ide?

Konkurrence: Du kan stadig nå det

23-09-2019 11:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Indtil i morgen klokken 12 kan du nå at deltage i vores store konkurrence, hvor du kan vinde foder fra Essential

Må min hund spise agurker?

21-07-2017 12:17, af Anne Ekenberg

Ja, det må den godt. Agurker indeholder mestendels vand. Faktisk er 96% af agurken vand, men agurken er også rig på kalium samt C-vitamin. Og så er den fattig på kalorier. Vi kender alle den herlige, knasende fornemmelse ved at spise frisk agurk, og den holder mange hunde også af.

Petland - nu med gazelle

13-11-2022 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Hal C kan man møde Petland, der sælger foder med høj ernæringsmæssig værdi til rimelig penge. Netop den cocktail har netop skaffet virksomheden en gazellepris

Ny bog: Danske hundeejere skal lære om foder

16-05-2019 15:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyrlæge Therese G. Horsbjerg udgiver i samarbejde med Bacterfield en bog, som skal guide danske hundeejere gennem den store foderjungle

Må min hund spise tomater?

19-07-2017 11:40, af Anne Ekenberg

Som vi skrev i går, hører kartofler og tomater til natskyggefamilien og indeholder derfor giftstoffet solanin. Dog findes solanin mestendels i de grønne dele af planterne såsom stænglen, bladene og de umodne frugter

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt