Kan min hund være veganer?

10-01-2018 16:00, af Amanda Friedel Jakobsen

Veganisme, hvor alle animalske fødevarer er udelukket fra kosten, er blevet en mere populær livstil blandt danskere. Er man veganer, og samtidig hundeejer, har tanken om en plantebaseret diæt til hunden måske strejfet en. Der findes masser af vegansk hundefoder på markedet,  men kan hunde trives på en kost uden kød og andre animalske produkter?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunde er klassificerede som carnivore (kødædere), men bliver oftest betegnet som omnivore (altædende), da de kan trives på animalske såvel som plantebaserede foderstoffer. Blandt andet producerer hunde enzymer, der gør dem i stand til at fordøje stivelse, og de kan udnytte vitamin A og B fra planter ligesom mennesker.  Da hunde har behov for essentielle nærringsstoffer, og ikke essentielle ingredienser, vil en hund i princippet godt kunne leve uden animalske foderstoffer i sin kost, så længe behovet for de essentielle næringsstoffer bliver dækket. Der er dog være visse udfordringer ved vegansk kost, og der er visse ting, man bør være opmærksom på, hvis man ønsker at fodre sin hund vegansk.

Proteiner og aminosyrer i foderet
Proteiner er vigtige for hunden, da de bidrager med de aminosyrer, som hunden ikke selv kan producere (essentielle aminosyrer). Der findes 20 standardaminosyrer, hvoraf 10 af dem er essentielle, og hunden er dermed afhængig af, at få dem via kosten. Planteproteiner siges som udgangspunkt at være ukomplette, hvilket vil sige, at de i modsætning til animalske proteiner, mangler en eller flere af de essentielle aminosyre. Derfor vil der skulle flere forskellige planteproteiner til, for at tilføje alle de essentielle aminosyre til diæten. Da hunde ydermere ikke kan optage planteproteiner ligeså effektivt som animalske proteiner, bør man være opmærksom på, at proteinindholdet i diæten er forholdsvis højt.

Der skal være D-vitamin i foderet
Hunde kan ikke producere D-vitamin fra solens stråler ligesom mennesker, og det er derfor nødvendigt, at der er D-vitamin i foderet, som findes i to former: D3 og D2. Vitamin D3 er det, der dannes, når huden bliver udsat for UV-stråling og findes dermed kun i animalske produkter. Vitamin D2 produceres af planter, men udnyttes ikke lige så effektivt som vitamin D3, og et supplement med D-vitamin er derfor oftest nødvendigt, hvis du fodrer en vegansk diæt. Et andet essentielt vitamin, som også kun kan findes naturligt i animalske produkter, er vitamin B12, hvorfor et supplement af dette vitamin også vil være nødvendigt.

Veganer eller ej?
Er man opmærksom på særligt behovet for essentielle aminosyrer og vitamin D og B12, er det muligt at imødekomme hundes ernæringsmæssige behov gennem en plantebaseret diæt, og hunde kan dermed godt være veganere. Dog er der en større risiko for fejlernæring, og man bør derfor være ekstra opmærksom på, om hunden udviser tegn på mangler, hvis man vælger at fodre vegansk. Ydermere ses det også ofte, at hunde udvikler foderallergi eller intolerance overfor ingredienser såsom majs og soya, som er hyppige ingredienser brugt i vegansk hundefoder. 

En plantebaseret diæt kan også resultere i en mere basisk urin, som kan øge risikoen for udvikling af urinvejssten. Der kan muligvis også være en udfordring i, at få hunden til at acceptere en vegansk diæt, da hunde hovedsageligt tiltrækkes af de smagskomponenter, der findes i kød, og smagen af fedt af animalsk oprindelse er tit afgørende for, om hunden finder foderet tiltalende.

// Amanda Friedel Jakobsen, Cand.Scient i Animal Science

Info

Amanda er kandidat i Animal Science fra Københavns Universitet, med speciale i ernæring af hund og kat. Hun har stor interesse indenfor, hvordan ernæring kan bidrage til vores kæledyrs livskvalitet og længde og mener, at ernæring er en essentiel del for vedligeholdelsen af et sundt kæledyr.

Læs også

Har du husket at deltage i konkurrencen?

27-09-2013 08:42, af Vibe Madsen
Ellers kan du nå det endnu. Du har stadigvæk mulighed for at vinde 12,5 kg valgfrit ESSENTIAL FOODS foder.

Hundefoder kaldes tilbage pga. salmonella

04-02-2021 07:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Maxi Zoo tilbagekalder et parti Multifit kyllingehals til hunde, fordi der er fundet salmonella i produktet

70 hunde døde af amerikansk hundefoder

18-01-2021 09:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun i Danmark, hundefoder bliver tilbagekaldt. I USA har man netop tilbagekaldt foder, som har kostet mindst 70 hunde livet

Er din hund en hvalp eller en junior hund?

14-02-2019 15:01, af Marco Ishøj, Anicura

Langt de fleste hundeejere, skelner ikke imellem om deres hund er en hvalp eller junior hund, hvilket kan resultere i, at knogler og muskler ikke udvikles korrekt

Proteiner i hundefoder – hvorfor er det vigtigt?

28-12-2020 08:24, af Astrid Holtet

Proteiner er kroppens byggesten og er derfor en vigtig del af hundens daglige foder

Nyt fodertilskud til hunde med dårlig mave

09-08-2017 13:52, af Anne Ekenberg

Scanvet har udgivet en ny serie af produkter, som hjælper hunde og katte med uro i maven til at genvinde roen. Diapaste og Diapro PLUS hedder de to produkter, som begge fås hos dyrlægen. Hunden.dk har snakket med dyrlæge Ann Cecilie Larsen fra Scanvet.

Vinderen af ESSENTIAL FOODS konkurrencen er fundet

04-10-2013 08:35, af Vibe Madsen
Vi har nu udtrukket den heldige vinder af ESSENTIAL FOODS konkurrencen, hvor vinderen vinder 12,5 kg. valgfrit foder.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.