Kan min hund få allergi?

15-06-2025 07:58, af Cecilie Friis Amstrup

Kløe, hudproblemer og mavegener kan skyldes allergi. Hunde kan udvikle både inhalationsallergi og foderintolerance, og nogle har endda begge dele. Det kræver en grundig udredning at finde den rette behandling.

Copyright Ridehesten.com
Det er ikke kun mennesker, som kan udvikle allergi - det kan hunde også. Foto: Adobe

Allergi hos hunde kan komme til udtryk på mange måder – fra intens kløe til øreproblemer og diarre. De to mest almindelige former er inhalationsallergi, også kaldet atopi, og foderintolerance. Nogle hunde reagerer kun på én ting, mens andre er følsomme over for både noget i luften og noget i foderet.

Inhalationsallergi giver kløende hud
Inhalationsallergi (atopi) er en overfølsomhedsreaktion over for små partikler – kaldet allergener – som trænger ind i kroppen via luftvejene eller huden. Ifølge Netdyredoktor.dk er de mest almindelige allergener pollen fra græs og træer, husstøvmider, lagermider og skimmelsvampesporer.

Typiske symptomer er kløe især i ansigt, ører, lyske, armhuler, poter og på bugen. Mange hunde får tilbagevendende øregangsbetændelser, skæl, rødme og såkaldt "brillemønster" omkring øjnene. Allergien viser sig som regel, før hunden fylder tre år.

Der findes ikke én entydig test, der kan bekræfte atopi. Diagnosen stilles ud fra sygehistorie og symptomer. Nogle hunde reagerer meget positivt på kløestillende medicin, f.eks. prednisolon, hvilket kan understøtte mistanken om allergi.

Hvis det er muligt at identificere, hvad hunden reagerer på, kan man forsøge hyposensibilisering, også kendt som allergivaccination. Her indsprøjtes små doser af allergenet over tid for at vænne immunforsvaret til det. Cirka 70% af de hunde, der behandles på denne måde, får en markant bedring i deres symptomer.

I tilfælde, hvor årsagen ikke kan findes, eller hvor hyposensibilisering ikke virker, kan man benytte kløestillende midler. Medicinen vælges i samråd med dyrlægen og gives som tabletter, injektion eller mikstur.

Behandlingen kan også omfatte specialshampoo, plejende hudprodukter og et foder med essentielle fedtsyrer (omega-3 og omega-6), som styrker hudens beskyttelseslag og dæmper inflammation.

Op mod 15-25% af alle hunde vurderes at have atopi. Visse racer såsom schæferhund, retrievere, boxer, west highland white terrier samt fransk og engelsk bulldog er, ifølge Netdyredoktor.dk, særligt disponerede.

Foderintolerance kræver nøje kostvalg
Foderintolerance adskiller sig fra atopi ved, at reaktionen opstår som følge af indholdet i hundens kost. Der skelnes mellem foderallergi, som skyldes en reaktion i immunforsvaret, og foderintolerance, som opstår uden involvering af immunsystemet.

Symptomerne ligner dem ved inhalationsallergi: kløe – særligt i lysken, armhulerne, poter, omkring øjne og ører samt ved anus og halerod. Øregangsbetændelse og hudinfektioner med mørkfarvning og skæl ses også ofte.

Foderintolerance kan ikke påvises med blodprøver eller priktest. Diagnosen kræver et længere forløb, hvor hunden i første omgang udelukkende får et lavallergent foder i minimum seks uger. Hvis kløen forsvinder, tyder det på, at maden har spillet en rolle. Herefter kan man langsomt introducere nye ingredienser og vurdere, om symptomerne vender tilbage.

Ifølge Netdyredoktor.dk vælger mange ejere at fortsætte med allergidiæten uden provokation, hvis hunden trives på den. Det er vigtigt, at foderet indeholder en proteinkilde, hunden ikke tidligere har fået f.eks. and, vildt, hest eller fisk samt en letoptagelig kulhydratkilde som kartoffel.

Man kan vælge færdige allergidiæter eller sammensætte kosten selv i samråd med dyrlægen. Her er det afgørende, at hunden samtidig får dækket sit behov for vitaminer og essentielle fedtsyrer.

Risikoen for at udvikle foderintolerance er generelt lav, og der er ikke dokumentation for, at bestemte racer er særligt udsatte.

Nogle hunde har begge typer allergi
Cirka en tredjedel af alle hunde med allergi har både inhalationsallergi og foderintolerance. Det gør udredningen mere kompleks – og kræver, at man er særlig opmærksom på både kost og omgivelser.

Det vigtigste, du som ejer kan gøre, er at opsøge dyrlæge, hvis din hund viser tegn på kløe, hudproblemer eller fordøjelsesbesvær. Med den rette diagnose og en målrettet indsats kan de fleste allergihunde få et godt og aktivt liv – selvom sygdommen i de fleste tilfælde er livslang.

Artiklen bygger på information fra Netdyredoktor.dk.

Læs også

Allergivenlige hunde er en myte

24-03-2025 08:41, af Cecilie Friis Amstrup

Eksperter fra Astma-Allergi Danmark afkræfter myten om allergivenlige hunderacer og forklarer, hvorfor alle hunde kan udløse allergi

Færre fødevareallergier hos børn forbindes med kæledyr

27-01-2024 10:09, af Anne Cecilie Sohl

Er du vokset op med kæledyr i hjemmet? Eller havde du kæledyr, mens dit barn lå i maven eller var spæd? Så har dit barn muligvis færre fødevareallergier end de børn der ikke tidligt blev eksponeret for f.eks. en hund eller kat.

Disse 10 hunderacer fælder (næsten) ikke

26-10-2023 13:34, af Anne Cecilie Sohl

Er du træt af at støvsuge hundehår hver dag? Eller lider du af allergi over for hunde? Så er der håb forude. Vi har fundet 10 hunderacer, som næsten ikke fælder, og som er ideelle til dig, der elsker hunde, men ikke hundehår.

Advarsel til hundeejere: Farlig larve spreder sig i Danmark

05-02-2025 09:03, af Cecilie Friis Amstrup

Egeprocessionslarven er en voksende trussel for hunde i Danmark, advarer Agria Dyreforsikrings chefdyrlæge.

Vind foder og godbidder fra Oliver´s

07-06-2013 19:02, af Rikke Larsen
Vind 13,5 kg af OLIVER'S nye kornfrie hundefoder + 4 poser af vores mest populære godbidderpopul

Deltag i konkurrencen og vind foder og lakseoile fra Kronch

12-05-2014 15:13, af Vibe Madsen
Du har nu muligheden for at vinde 13,5 kg Kronch Grain Free foder samt 500 ml. Kronch koldpresset lakseolie fra Henne Pet Food.

Må min hund spise kartofler?

18-07-2017 11:20, af Anne Ekenberg

De almindelige kartofler – dem, som vi selv grave op i disse dage, og som smager himmelsk med smør til – kan vi give dem til vores hunde?

Hunde elsker disse aromaer

04-07-2022 08:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk studie peger på, hvilke aromaforbindelser hunde foretrækker i deres foder

Jagthundemand bag nyt foder

24-09-2012 14:18, af Tine Luther
At ”man bliver, hvad man spiser” gælder ikke kun for mennesker – for hunde er foderet afgørende for trivsel og helbred. Derfor er der god grund til at se sig godt for, men markedet for hundefoder er svært at gennemskue. Det har bl.a. fået hundeejer og flerdobbelt verdensmester for stående jagthunde Poul Valdemar Nielsen til at producere sit eget foder.

Symptom – appetitløshed

07-10-2021 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Manglende appetit hos hunde kan skyldes mange forskellige ting, både harmløse og alvorlige – vi ser lidt nærmere på årsagerne

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.