Dyrlæge advarer om ubehagelig pollenbombe

28-05-2024 08:50, af Anne Cecilie Sohl

I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Copyright Ridehesten.com
Pas på din hund og hold øje med den gennem pollensæsonen, der kan vise sig at være ekstra slem i år. Foto: AdobeStock

Pollensæsonen er for alvor skudt i gang, og ifølge Astma-Allergi Danmark bliver den både længere og mere intens i år. Det skyldes blandt andet, at sæsonen for græspollen er startet flere uger tidligere end normalt, hvilket falder sammen med birkepollensæsonen, som derved udgør en ubehagelig pollenbombe for de mange allergigere.

Foruden at sæsonen for pollen er blevet længere de seneste år, er mængden af eksempelvis græspollen steget med 19 procent, hvis man sammenligner med for 40 år siden. Men det er ikke kun mennesker, som oplever, at det bliver værre og værre at være allergiker. Den samme udfordring gør sig gældende for allergiske hunde, lyder det fra AniCura, der er en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler:

– Den seneste tids varmere temperaturer har skabt gode betingelser for græs, som nu udskiller pollen. Men da birkepollensæsonen ikke er slut endnu, kigger vi altså ind i en periode, som kan være yderst ubehagelig for allergiske hunde. Det er samtidig også en årstid, hvor hunde netop befinder sig mere udenfor og i højere grad eksponeres for pollen, og derfor kan det være en god idé at søge hjælp og sparring hos sin dyrlæge for at komme bedst muligt igennem perioden, lyder det fra chefdyrlæge hos AniCura, Hanne Friis.

Anderledes symptomer hos hunde
Hos mennesker vil pollenallergi ofte vise sig ved hyppige nys og kløende øjne, men det er ikke tilfældet hos hunde. Ifølge Hanne Friis skal hundeejere i stedet holde øje med irritation af huden og problemer med øregangs- eller hudbetændelse, som er de typiske symptomer på pollenallergi hos hunde:

– Symptomerne på pollenallergi kan blandt andet komme til udtryk ved rødme omkring poterne, ørene, hovedet, armhulen og lysken. Ofte vil hunden klø sig så voldsomt, at pelsen kan blive kradset helt eller delvist af, hvilket kan resultere i større og mindre sår på huden. Derudover oplever vi, at tilbagevendende problemer med øregangsbetændelse ofte viser sig at skyldes allergi, hvilket en blodprøve hurtigt kan give svar på.

Heldigvis er der flere forholdsregler, som hundeejere kan tage for at sikre, at symptomerne på pollenallergi bliver holdt mest muligt nede:

– Det er en god idé, hvis man sørger for at holde ørene så rene som mulig, så der ikke danner sig ørevoks, som netop kan resultere i øregangsbetændelse. I den forbindelse skal hundeejere være meget opmærksomme på, at det kræver et ørerensemiddel til hunde, da det kan være farligt at rense hundes øre med en vatpind. Derudover kan det være en fordel at lufte sin hund tidlig morgen og sen aften, hvor der er mindre pollen i luften – ligesom man bør sørge for at tørre poterne efter en gåtur, afslutter Hanne Friis.

Fakta
Forskellige typer allergi blandt hunde:

Fødevareallergi: Hunden kan have en allergisk reaktion på en bestemt fødevareingrediens eller hundefoder.
Miljømæssig allergi: Hunden kan have allergiske reaktioner på forskellige miljømæssige faktorer såsom pollen, støv, skimmelsvamp, græs, træer og støvmider.
Loppeallergi: Hunde kan også udvikle en allergisk reaktion på loppebid, som kan føre til kløe, irritation og hudinfektioner.
Kontaktsensitivitet: Nogle hunde kan have en allergisk reaktion på visse kemikalier eller materialer, de kommer i kontakt med.

Læs også

Pas på din hund: Nu starter sæsonen for pollenallergi

12-04-2023 08:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Astma-Allergi Danmark har netop udsendt de første pollental, og ifølge prognoserne kan pollen allerede nu resultere i ubehag som løbende næser og irriterede øjne hos allergiske danskere. Men det er ikke kun mennesker, som lider af pollenallergi - det samme gør sig gældende for hunde, der også kan være utrolig generede af pollen hen over foråret og sommeren, lyder det fra chefdyrlæge

Atjuuu! Også hunde får pollenallergi

21-05-2021 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hos Agria Dyreforsikring hører man om mange allergiramte hunde. De bliver testet hos dyrlægen, og en del af dem er “kun” allergiske over for pollen – præcis som mennesker

Når hunden får høfeber

21-01-2020 12:00, af Astrid Holtet og Bjarke Kirkegaard Nielsen

Allerede nu er der sat gang i pollensæsonen, og det kan allergiske hunde måske også mærke

Sommeren er højtid for maveproblemer hos hunde

01-06-2022 12:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Maveproblemer topper statistikken over årsager, som sender hunde til dyrlægen om sommeren. Ofte skyldes skaderne rester fra grillmad, ispinde og alger i badevandet, men årsagen til ondt i maven kan også være “tudseforgiftning”

Digital dyrlæge får investering fra løvinde

23-01-2024 17:40, af Anne Cecilie Sohl

Founder af iVet, Christina Aggerholm, ønsker at gøre dyrelægekonsultationer til en let tilgængelig og tryg oplevelse for både dyrene og deres ejere. 

Hjemløse sætter hunden først

04-12-2017 21:08, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hjemløsedyrlægerne hjælper de hjemløses hunde i København. Et frivilligt arbejde hvor de møder en masse sunde hunde og taknemlige hundeejere 

Højsæson for tordenvejr: Sådan hjælper du bedst din hund gennem bragene

27-06-2023 08:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er højsæson for tordenvejr i Danmark, og det kan især være en skræmmende periode for menneskets bedste ven, som ofte lider, når de høje tordenbrag lyder. Heldigvis er der ifølge dyrlæge hos AniCura, Pernille Hansen, flere tiltag, som kan være med til at skabe tryghed for hunden i tordenvejret

Dyrlægens 10 råd

18-07-2018 08:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Spanielbogen giver dyrlæge Paulette Vivian Topsøe-Jensen 10 gode råd til hundeejere. Læs dem her

Foredrag om demens hos hunde

15-11-2017 08:02, af Pressemeddelelse

Kreds 1 i DKK inviterer til dyrlægeaften om demens hos hunde d. 29 november i Rødovre med besøg af dyrlæge og forsker fra universitetshospitalet for familiedyr

Hunde reducerer stress hos studerende: Få dyrlægens gode råd til køb af hund

22-09-2020 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Menneskets bedste ven har en positiv effekt på studerendes stress- og energiniveau, viser forskning. Men særligt som ung er det afgørende, at man køber den rigtige hund, der passer ind i et travlt studieliv, fastslår  dyrlæge

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt