Hundens sikre sommer: 8 tips fra dyrlæge

20-04-2023 09:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En indbydende sø, en sprød majskolbe eller en kølig ispind kan være svært at modstå en varm sommerdag både for mennesker og dyr. Desværre er det også noget, der kan gøre alvorlig skade på hunde og ødelægge deres sommer på et splitsekund, hvis ejeren ikke er vågen. Her lister dyrlæge hos Agria Dyreforsikring en række skader, man kan forebygge, og hvad du bør holde øje med over sommeren

Copyright Ridehesten.com
Foto:Shutterstock

Ja ja det er måske en smule tidligt, men med den sol, der danser på himlen netop nu, kommer man nemt til at drømme om sommer, sol og lyse nætter. Så kan man jo godt lide forberede sig på, hvordan hunden skal behandles, når sommeren endelig rammer os. 

– Sommeren er en fantastisk tid både for mennesker og dyr med lange solskinsdage, udetid og en masse nye indtryk. Samtidig er der en række potentielle farer, som lurer både på asfalt, i haven, i skoven og i vandet. Alle steder, hvor hunden ofte ønsker at befinde sig,  siger Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Mogens har samlet otte hyppige sommer-skader med anbefalinger til, hvordan hundeejeren kan håndtere dem, hvis uheldet er ude.

Hold øje med...

 

1. Hedeslag

Lad aldrig din hund vente i bilen om sommeren. Selv ikke hvis bilen står i skyggen. Solen flytter sig hurtigt, og temperaturen i bilen kan hurtigt runde de 60-70 grader, hvilket er livsfarligt for hunden. Selv i skyggen kan bilens temperatur stige til 50 grader.

 

2. Bi- og hvepsestik

Et enkelt bi- eller hvepsestik er som oftest ikke farligt for hunde, hvis det ikke er på udsatte steder. Smerten kan behandles med kulde - f.eks. med is i et viskestykke - og man kan forsøge at fjerne brodden, hvis den stadig sidder i. Dog kan flere, gentagne stik gøre hunden dårlig eller udløse en allergisk reaktion, hvor der kan være brug for en dyrlæge, og desuden kan kløe og/eller smerte ved stikket i nogle tilfælde fremprovokere voldsom slikkeaktivitet med muligt slikkegranulom til følge, hvilket ligeledes bør tilses af en dyrlæge. Bliver hunden stukket tæt på øjet eller i munden, kan det også kræve dyrlægebehandling, ? idet der i dette tilfælde ved voldsom hævelse kan ske livstruende blokering af luftveje – således bør man altid ved stik i disse regioner søge dyrlæge straks.?Det samme gælder, hvis din hund bliver angrebet af aggressive hestebremser.

 

3. Snitsår

Knuste flasker eller andre skarpe genstande på jorden kan give hunden snitsår på poterne og andre steder på kroppen. Mindre snitsår, der ikke går igennem alle hudlag, behøver som regel ikke dyrlægebehandling, men større flænger skal sys inden for 6-8 timer og senest efter 24 timer. Ved snitsår er det vigtigt, at såret bliver renset, og at din hund får en forbinding på, så den ikke slikker såret. Tegn på rødme, hævelse og væske fra selv mindre sår bør også altid tilses af dyrlæge for vurdering af evt. antibiotikabehandling ved tegn på infektion.

 

4. Efterladenskaber og spidse genstande

Lad ikke din hund spise rester fra grillen. Benene i grillkød kan let splintre og skære sig fast i ganen eller spiserøret og forårsage skader i mavesæk og tarm. Den samme opmærksomhed skal du også have på ispinde og majskolber. Hvis din hund har spist noget, den ikke kan tåle, vil symptomerne typisk være nedstemthed, ændring i spise/drikkevaner, spontan opkast og abdominal smerter, diarré eller vanskeligheder med at komme af med afføring.

 

5. Fugteksem

Hvis din hund ofte bader i havet, søer eller svømmebassinet, så husk at skylle pelsen igennem med ferskvand og derefter tørre den grundigt. Våd og fugtig pels kan nemlig føre til fugteksem (hot spot), der gør hundens hud rød, øm og irriteret. Får din hund hudbetændelse, bør den tilses af en dyrlæge, da det ofte er smertefuldt for hunden, og der må antibiotika til.

 

6. “Vandhale”

“Vandhale” også kaldet ”Water tail” er betegnelsen for en ikke infektiøs betinget inflammation i halerodens nerver, der opstår, hvis hunden i længere tid er kold eller nedkølet på bagdelen. Det kan også opstå, hvis hunden har opholdt sig lang tid i vandet, da halen derved er i fuld aktion og således overbelastes. Får din hund Vandhale, skal den altid tilses af dyrlægen, da det er ganske smertefuldt for hunden. Her behandles den med smertestillende, og du må fortsætte behandling hjemme med varme og hvile.

 

7. Solskoldning

Ligesom mennesker har hunde også brug for at beskytte sig mod solens stråler. Af denne grund er det vigtigt, at din hund altid har mulighed for at lægge sig i skyggen. Hunde med tynd pels bliver lettere solbrændte, og deres hud kan blive rød og svide. Du kan forebygge solskoldning med solcreme på de mest udsatte steder; snude, ører, mave og pung. Men allerbedst er det, hvis hunden ikke opholder sig for længe i solen.

 

8. Flåter

Det er vigtigt at tjekke din hund for flåter hver dag og altid efter hver gåtur i skov eller park. Flåterne kan overføre sygdommene borrelia, anaplasmose samt Ricketssiose og TBE (Tick-borne encephalitis). Det er derfor vigtigt, at de fjernes med det samme. Symptomer på disse sygdomme kan være feber, træthed og nedsat appetit. For at forebygge flåtbid kan du benytte enten forebyggende tabletter, halsbånd eller spot-on præparater.

Læs også

DKK inviterer til hundefest i Rønne

15-08-2024 12:27, af Anne Cecilie Sohl

Hunde i alle afskygninger fra baby- til veteranklasse indtager Rønne Stadion Nord denne weekend den 16.-18. august til den årlige bornholmske hundeudstillingsfest. Så selvom skoleferien er slut, så forlæng feriefølelsen og ta’ hele familien med til tre herlige dage til årets hyggeligste hundeudstilling – og din hund er selvfølgelig også meget velkommen.

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Mirakelredning af storpuddel der sad fast i tre døgn

29-01-2025 09:29, af Cecilie Friis Amstrup

En storpuddel forsvandt fra sin ejer og sad fast i skoven uden vand i tre døgn. En dedikeret dronefører fra Vi Finder Hund blev hans redning.

At få sagt ordentlig farvel

16-08-2020 10:58, af Hanne Bindslev Gregersen

I forbindelse med vores sorgtema i det nummer af Magasinet HUNDEN, der udkommer i morgen, modtog vi denne beretning fra Hanne Bindslev Gregersen om at sige farvel til sin hund. Artiklen kom ikke med i bladet, men I skal ikke snydes for den. Derfor kommer den her på hunden.dk

Danskernes 25 mest populære hunderacer

04-02-2025 13:24, af Cecilie Friis Amstrup

Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets top 25 over Danmarks mest populære hunderacer.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nordjyllands Politi slår alarm: Hundehold under kritisable forhold

30-01-2025 10:10, af Cecilie Friis Amstrup

Dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands Politi har inden for de seneste uger haft en række dyrevelfærdssager vedrørende hunde, der har været udsat for det, der som minimum defineres som ”uforsvarlig behandling”.
Fem hunde er blevet beslaglagt, imens syv andre er blevet overdraget til Dyrenes Beskyttelse. Politikommissær opfordrer hvalpekøbere til at være opmærksomme.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Storm er i sit es, når han er på sporet

01-02-2025 08:48, af Cecilie Friis Amstrup

Med et imponerende samarbejde og masser af træning har beaglen Storm og hans fører Leif Scheel opnået bemærkelsesværdige resultater inden for schweissprøver og sporchampionater. Historien om deres rejse er en fortælling om dedikation, tab og et unikt bånd mellem hund og menneske.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet