Pas på: Når tæven er i løbetid, går hanhunden på jagt

26-03-2022 10:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når en tæve går i løbetid, vil der som regel være adskillige hanhunde i området, der gør sig klar til at stikke i rend. Mange hundeejere oplever, at de ikke kan styre deres hanhund, når den får færten af en tæve i løbetid. Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Typisk to gange om året kalder den biologiske cyklus på de kønsmodne hunhunde, og det får ofte hanhundenes puls til at sætte i galop. Når først hanhundens skarpe lugtesans har ledt ham på sporet af en parringspartner, vil han være ude af syne, før hans ejere når at se sig omkring.

–Et velkendt problem, hundeejere oplever, er, at deres hanhund løber væk for at finde en tæve i løbetid. Hanhundens instinkt er væsentligt stærkere end den træning, der er lagt i hunden, og derfor kan den hurtigt tilbagelægge flere kilometer, hvis blot den kan få chancen for at parre sig, fortæller Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

 

Til fare for omverdenen
En hund, der strejfer alene omkring, er forbundet med mange farer ikke kun for sig selv, men også for sine omgivelser. Derfor bør hanhundens jagt på en mage undgås.

– Hvis hanhunden først har lokaliseret en kønsmoden tæve, er der ikke meget tid at spilde. Ofte er der kun tale om få sekunder, før hanhunden har besteget tæven, men det er ikke kun tæven, hanhunden er til fare for, forklarer Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Hunden kan også udsætte mennesker for fare ved at færdes på større veje uden opsyn og kan i værste tilfælde ende med at blive påkørt. Led- og muskelskader kan ligeledes blive et problem, hvis hunden overbelastes eller kommer til skade under jagten.

 

Kastration kommer sjældent på tale
De fleste hanhunde klarer sig igennem løbetidsperioderne uden de store udfordringer. Så længe du sørger for at have en sikker indhegning af haven og holder hunden i snor, når I går tur i områder med løbske tæver. Nogle hanhunde kan dog blive ganske påvirkede, hvis der er tæver i løbetid tæt på. Det kan resultere i manglende søvn hos hund (og ejer), sultestrejke og en meget stresset hund.

Hvis din hanhund lider voldsomt under nabohundes løbetid, kan kastration komme på tale. Det er dog ikke helt uden konsekvenser og langt fra altid sikkert, at dette løser problemet, og det kræver derfor en grundig snak med din dyrlæge.

– Det er vigtigt, at man først undersøger, om kastration overhovedet er det rigtige for hunden. Og i de tilfælde, hvor det vurderes, at kastration eventuelt kunne afhjælpe problemet, vil man ofte indledningsvis forsøge med en kemisk kastration for at vurdere, om den ønskede effekt indtræder – før man eventuelt derefter vælger den permanente operative løsning, siger Mogens Brix og fortsætter:

– Hunden kan nemlig også vælge at strejfe, fordi den er understimuleret. Her er det vigtigt at aktivere den så meget som muligt og derved give hunden de nødvendige stimuli og eventuelt give den en udkigspost, så den altid kan følge med i, hvad der sker på den anden side af hækken.

 

Læs også

Hunhundenes løbetid er i fuldt flor

15-04-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så det er nu, du skal holde godt fast i snoren på din intakte hund, hvis du ikke enten vil stå med en drægtig hunhund eller være skyld i, at din hanhund gør en tæve drægtig. Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl

Pas på hunden: løbetiden er over os

21-02-2022 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du hanhund, er det nu, det er en god ide at holde godt fast i snoren. Når hunhundene først kommer i løbetid, glemmer hanhundene hurtigt alt det, de har lært om at komme, når ejeren kalder på gåturen. Selv det at blive i haven kan for nogle hanhunde også blive sat på prøve. Hundeekspert fra Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl

Når tæven kommer i løbetid

29-10-2017 09:12, af Astrid Gerd Holtet

Er min hund i løbetid? Løbetiden er et andet ord for tævens brunstperiode. Vi ser nærmere på hvad der sker i ugerne omkring ægløsningen

Falsk drægtighed – når hunden tror den skal have hvalpe!

23-10-2017 20:22, af Astrid Gerd Holtet

Nogle tæver kan blive falsk drægtige efter de har været i løbetid - og i den forbindelse kan der ses både fysiske og psykiske ændringer

Hvad sker der når tæven kommer i løbetid?

30-11-2021 08:00, af Astrid Gerd Holtet

Når tæven kommer i løbetid, bliver hendes krop klar til en parring og en efterfølgende drægtighed. I løbetiden sker der en masse ændringer i tæven både fysisk og mentalt – og vi ser her lidt nærmere på, hvad det er der sker i ugerne omkring tævens ægløsning

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.