Typisk en til to gange om året kalder den biologiske cyklus på de kønsmodne hunhunde, og det får ofte hanhundenes puls til at sætte i galop. Når først hanhundens skarpe lugtesans har ledt ham på sporet af en parringspartner, vil han være ude af syne, før hans ejere når at se sig om.
– Et velkendt problem, hundeejere oplever, er, at deres hanhund løber væk for at finde den tæve i løbetid, han har snuset sig frem til. Hanhundens instinkt er væsentligt stærkere end den træning, der er lagt i hunden, og derfor kan den hurtigt finde smuthuller i havehegnet eller stikke af på gåturene, hvis blot den kan få chancen for at parre sig, fortæller hundeekspert hos Agria Dyreforsikring Lotte Evers.
Ikke kun fare for uønskede hvalpe
En hund, der strejfer alene omkring, er forbundet med mange farer, ikke kun for sig selv, men også for sine omgivelser. Derfor bør hanhundens renden efter kvarterets løbske tæver undgås.
– Hvis hanhunden først har lokaliseret en højløbsk tæve, er der ikke meget tid at spilde. Selv en uerfaren hanhund kan på kort tid hoppe på tæven og gennemføre en parring, men det er ikke kun tæven, hanhunden er til fare for, forklarer Lotte Evers.
Hunden kan også udsætte mennesker for fare ved at færdes på trafikerede veje uden opsyn og kan i værste tilfælde blive påkørt. Led- og muskelskader kan ligeledes blive et problem, hvis hunden overbelastes eller kommer til skade under “ekskursionen”. Der er også risiko for slagsmål med andre hunde og andre farer, som typisk rammer hunde, der strejfer. Bor man på landet, er der også fare for, at hunden begynder at jage andet end løbske tæver. Der kan være vildt, der frister, hvilket også kan ende i omfattende jagtture.
Tjek havens indhegning
De fleste hanhunde klarer sig igennem løbetidsperioderne uden de store udfordringer, så længe du sørger for at have en sikker indhegning af haven og holder hunden i snor, når I går tur, de steder hvor løbske tæver kan færdes. Ofte vil tæveejerne tage hensyn og lufte deres løbske hund de steder, hvor man normalt bør have sin hund i snor, men du kan ikke vide dig sikker og bør altid tage din hanhund i snor resten af turen, hvis I først er stødt på en tæve i løbetid. Nogle hanhunde kan også blive ganske påvirkede, hvis der er tæver i løbetid i nabolaget. Det kan resultere i manglende søvn hos hund (og ejer), sultestrejke og en meget stresset hund.
Kastration?
Hvis din hanhund lider voldsomt under nabohundens løbetid, kan kastration komme på tale. Det er dog ikke helt uden konsekvenser og langt fra altid sikkert, at dette løser problemet, og det kræver derfor en grundig snak med din dyrlæge.
– Det er vigtigt, at man først undersøger, om kastration overhovedet er det rigtige for hunden. Det er typisk noget, man kan ty til, hvis hanhunden er “oversexet” og har store problemer med løbske tæver, ikke kun hjemme, men også på gåturene. I de tilfælde, hvor det vurderes, at kastration eventuelt kunne afhjælpe problemet, vil man ofte indledningsvis forsøge med en kemisk kastration for at vurdere, om den ønskede effekt indtræder – før man eventuelt derefter vælger den permanente operative løsning. For nogle hanhunde er det nok med en kemisk kastration i en periode, hvorefte de ender med at kunne håndtere løbske tæver i området uden alt for meget entusiasme fremover, siger Lotte Evers og fortsætter:
– Der kan jo være flere årsager til, at hunden strejfer. Måske skyldes det ikke løbetid hos hundeveninden, men at hunden er understimuleret. Her er det vigtigt at aktivere den dagligt på et niveau, der passer til dens behov. Nyder din hund at hilse på forbipasserende og passer den ikke på haven, så kan man give den en sikker udkigspost, så den altid kan følge med i, hvad der sker på den anden side af hækken.
Agria inviterer alle hundeejere i Danmark til at deltage i en landsdækkende gåtur, hvor hvert skridt tæller som støtte til Dyreværnet. Det eneste du skal gøre, er at tage snoren i hånden, dele et billede og nyde turen med din firbenede ven.
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.
En lille mundfrisker for dig, men liv eller død for hunden. Det er ikke det, vi normalt tænker, når kæbemusklerne skal have lidt motion, men tyggegummi er en af de ting, du skal holde langt væk fra hunden. I værste fald kan din hund få et livsfarligt leversvigt, hvis den får fat i et stykke tyggegummi. Hunde kan nemlig ikke tåle sødemidlet xylitol, der selv i små mængder kan give hunde et voldsomt blodsukkerfald og i værste fald livsfarligt leversvigt. Derfor skal du holde øje med hunden på gåturen og undgå at smide tyggegummi på jorden. Er uheldet alligevel ude, har Agria Dyreforsikring lavet en guide til, hvordan du skal forholde dig
Julepynt, gaveindpakning og ikke mindst børnenes julegaver kan alle være årsagen til, at din hund pludselig får det dårligt i juletiden, pga. ting, der sætter sig fast i mave eller tarm – noget der kan ende med en tur på dyrlægens operationsbord. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, giver derfor råd til en tryg jul med hunden
De fleste børn vil gerne have et kæledyr, og især hunde står højt på ønskesedlen, men hvor gamle bør ens børn egentlig være, før man fører en hundehvalp ind i familien? Det kan du få svar på i nedenstående uddrag af Spanielbogen - Håndbog til alle hundeejere af Lotte Evers
Hunde er trofaste, men det er hundeejere også, når kæledyret skal have et navn. Derfor er der også kun blevet plads til to nye navne på listerne over Danmarks mest populære hundenavne i 2022
Vi vil så gerne lave den bedst mulige hjemmeside med hundenyheder. Derfor har vi brug for jeres hjælp. Deltager du i spørgeskemaundersøgelsen, er du med i konkurrencen om at vinde et eksemplar af Retrieverbogen af Lotte Evers
Her kommer endnu et afsnit fra retrieverbogen af Lotte Evers
Det kan være svært at vælge den rette opdrætter, når man skal have hund. Her er nogle spørgsmål fra Spanielbogen, som er gode at stille til opdrætteren
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse