Hvornår er hundens personlighed færdigudviklet

13-01-2022 14:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundens personlighed er selvsagt en vigtig del af den, men hvornår er den rent faktisk færdigudviklet – hvis den da overhovedet bliver det? Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver dig svaret her

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

Der er den energiske hund, som flyver rundt i skoven og glad hopper op ad alle, den møder. Der er den stille hund, der i et roligt trav trofast følger sin ejer, hvor end de går hen. Og så er der den gøende hund, der også har en forkærlighed for at grave huller i haven og er havelågens sande vogter – i hvert fald i dens egne øjne.

 

Arv og miljø

Hundes personligheder kommer i et væld af forskellige slags, og det er der god grund til, fortæller Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring: “Hunde er både præget af deres genetiske arv og de miljøpåvirkninger, de får, altså det, de bliver påvirket af i deres omgivelser, fra de bliver født. Det er en hunde-cocktail, der kommer til udtryk i det, mange kalder hundens personlighed eller “raceegenskaber”. En hund er nemlig ikke bare en hund. For eksempel er forskellige hunderacer fremavlet med forskellige formål, hvilket ud over deres fysiske egenskaber også afspejler sig i deres personlighed.”

En gravhund vil derfor være mere selvstændig, da dens formål blandt andet har været at gå i rævegrave, hvor den på egen pote har skullet udkæmpe voldsomme kampe. En retriever derimod, er fremavlet med det formål at samarbejde med føreren og hente skudt vildt på jagter, også når der er decideret kaos omkring den.

 

Personligheden udvikler sig hele livet

Hundens genetiske bagland er dog ikke facitlisten på hele hundens adfærd – faktisk er vi mennesker i stand til at påvirke hundens personlighed igennem hele dens liv, baseret på hvad den oplever på godt og ondt, forklarer Lotte Evers:

– Allerede som lille hvalp vil alt det, du foretager dig med din hund, være med til at forme den, og det fortsætter hele livet. Så er du en aktiv ejer, der tager hunden med ud til alle mulige aktiviteter og sociale arrangementer, så vil hunden sandsynligvis gerne være med og lærer dermed at være aktiv og social, hvis det er noget, der ligger til racen. Har du valgt en race, der historisk set er avlet til at være reserveret, vil et sådant liv stresse den. Så på den måde kan man sige, at det, hunden oplever, også bliver en del af dens personlighed.

Derfor er det så vigtigt at tage hensyn til hundens raceegenskaber, så du ikke tvinger din egen personlighed ned over hunden. Nogle hunde er bare, som de er, og så må du acceptere, at den måske ikke har ro nok i kroppen til at være med, når du dyrker yoga, eller at den lægger sig op på første sal, når du har gæster.

 

Pludselige forandringer er tegn på problemer

Hundens mentale tilstand siges at være nogenlunde stabil, når den er blevet voksen. Det er her man vil kunne se de træk, der er normale for den hunderace man har valgt. Personligheden udvikler sig langsomt over tid, men sker der pludselig en forandring i hundens normale adfærd, så handler det om at finde ud af hvorfor:

– Ændrer hundens adfærd sig fra, hvad du normalt ser, så er der med al sandsynlighed tale om noget, der skal tages alvorligt. Det kan for eksempel være, hvis hunden pludselig bliver bange for at være alene hjemme eller virker aggressiv overfor andre hunde. Det kan meget vel være tegn på noget fysisk som smerter, der får den til at opføre sig anderledes. Så sker det, er det altid en god ide at få hunden tilset af en dyrlæge, afslutter Lotte Evers.

 

Læs også

Hundegåtur med et godt formål

05-05-2025 09:32, af Cecilie Friis Amstrup

Agria inviterer alle hundeejere i Danmark til at deltage i en landsdækkende gåtur, hvor hvert skridt tæller som støtte til Dyreværnet. Det eneste du skal gøre, er at tage snoren i hånden, dele et billede og nyde turen med din firbenede ven.

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Det er lige så svært at miste sit kæledyr som et familiemedlem

29-11-2022 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når Mette i årets udgave af DR’s Gift ved første blik græder over tabet af sin elskede hund, Gunnar, så er hun ikke alene. En ny, dansk undersøgelse viser, at næsten halvdelen af danske hundeejere oplevede sorgen ved at miste hunden lige så stærkt, som hvis de havde mistet et familiemedlem eller en nær ven

Din ældre hund – pensionist på fire poter

28-07-2020 10:22, af Lotte Evers

Her kommer endnu et afsnit fra retrieverbogen af Lotte Evers

Gode spørgsmål at stille opdrætteren

10-08-2022 09:43, af Lotte Evers

Det kan være svært at vælge den rette opdrætter, når man skal have hund. Her er nogle spørgsmål fra Spanielbogen, som er gode at stille til opdrætteren

Bilen – din hund bag rattet

27-07-2020 12:15, af Lotte Evers

Lotte Evers har netop udgivet en ny bog, som i den grad kan anbefales. Vi har fået lov at udgive nogle kapitler fra Retrieverbogen

Vælg din race med hjernen - ikke kun hjertet

03-08-2022 08:00, af Lotte Evers

I Spanielbogen fortæller Lotte Evers følgende om, hvilken del af kroppen man bør bruge, når man vælger hund

Populære hundenavne i 2022

07-02-2023 14:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunde er trofaste, men det er hundeejere også, når kæledyret skal have et navn. Derfor er der også kun blevet plads til to nye navne på listerne over Danmarks mest populære hundenavne i 2022

Inden hvalpen kommer hjem

28-06-2018 14:45, af Lotte Evers

Det er en god ide at forberede sig godt, inden man får sin nye hvalp indenfor dørene. Her er lidt tips fra Spanielbogen

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Roskilde: Cairn terrier triumferede på første dag i Store ring

09-05-2025 20:11, af Cecilie Friis Amstrup

Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Roskilde: Simone vandt juniorhandlerfinalen med ro og overblik

10-05-2025 20:09, af Cecilie Friis Amstrup

Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse