Hvornår er hundens personlighed færdigudviklet

13-01-2022 14:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundens personlighed er selvsagt en vigtig del af den, men hvornår er den rent faktisk færdigudviklet – hvis den da overhovedet bliver det? Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver dig svaret her

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

Der er den energiske hund, som flyver rundt i skoven og glad hopper op ad alle, den møder. Der er den stille hund, der i et roligt trav trofast følger sin ejer, hvor end de går hen. Og så er der den gøende hund, der også har en forkærlighed for at grave huller i haven og er havelågens sande vogter – i hvert fald i dens egne øjne.

 

Arv og miljø

Hundes personligheder kommer i et væld af forskellige slags, og det er der god grund til, fortæller Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring: “Hunde er både præget af deres genetiske arv og de miljøpåvirkninger, de får, altså det, de bliver påvirket af i deres omgivelser, fra de bliver født. Det er en hunde-cocktail, der kommer til udtryk i det, mange kalder hundens personlighed eller “raceegenskaber”. En hund er nemlig ikke bare en hund. For eksempel er forskellige hunderacer fremavlet med forskellige formål, hvilket ud over deres fysiske egenskaber også afspejler sig i deres personlighed.”

En gravhund vil derfor være mere selvstændig, da dens formål blandt andet har været at gå i rævegrave, hvor den på egen pote har skullet udkæmpe voldsomme kampe. En retriever derimod, er fremavlet med det formål at samarbejde med føreren og hente skudt vildt på jagter, også når der er decideret kaos omkring den.

 

Personligheden udvikler sig hele livet

Hundens genetiske bagland er dog ikke facitlisten på hele hundens adfærd – faktisk er vi mennesker i stand til at påvirke hundens personlighed igennem hele dens liv, baseret på hvad den oplever på godt og ondt, forklarer Lotte Evers:

– Allerede som lille hvalp vil alt det, du foretager dig med din hund, være med til at forme den, og det fortsætter hele livet. Så er du en aktiv ejer, der tager hunden med ud til alle mulige aktiviteter og sociale arrangementer, så vil hunden sandsynligvis gerne være med og lærer dermed at være aktiv og social, hvis det er noget, der ligger til racen. Har du valgt en race, der historisk set er avlet til at være reserveret, vil et sådant liv stresse den. Så på den måde kan man sige, at det, hunden oplever, også bliver en del af dens personlighed.

Derfor er det så vigtigt at tage hensyn til hundens raceegenskaber, så du ikke tvinger din egen personlighed ned over hunden. Nogle hunde er bare, som de er, og så må du acceptere, at den måske ikke har ro nok i kroppen til at være med, når du dyrker yoga, eller at den lægger sig op på første sal, når du har gæster.

 

Pludselige forandringer er tegn på problemer

Hundens mentale tilstand siges at være nogenlunde stabil, når den er blevet voksen. Det er her man vil kunne se de træk, der er normale for den hunderace man har valgt. Personligheden udvikler sig langsomt over tid, men sker der pludselig en forandring i hundens normale adfærd, så handler det om at finde ud af hvorfor:

– Ændrer hundens adfærd sig fra, hvad du normalt ser, så er der med al sandsynlighed tale om noget, der skal tages alvorligt. Det kan for eksempel være, hvis hunden pludselig bliver bange for at være alene hjemme eller virker aggressiv overfor andre hunde. Det kan meget vel være tegn på noget fysisk som smerter, der får den til at opføre sig anderledes. Så sker det, er det altid en god ide at få hunden tilset af en dyrlæge, afslutter Lotte Evers.

 

Læs også

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Hundedage med hedeslag, hugorme og hot spots

16-06-2025 16:17, af Cecilie Friis Amstrup

Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.

”Dyr er ikke ting – de er familie”

05-06-2025 07:20, af Cecilie Friis Amstrup

Nye data fra Agria Dyreforsikring dokumenterer et markant følelsesmæssigt og kulturelt skifte i danskernes forhold til deres kæledyr. Alligevel sidestilles dyr fortsat med "ting" i dansk lovgivning – en juridisk virkelighed, der er ude af trit med befolkningens syn på dyr som sansende og uundværlige familiemedlemmer.

Gode råd til hundeejere: Spar på budgettet uden at hunden mærker det

23-11-2022 12:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste hundeejere vil aldrig vil lade det gå ud over deres firbenede venner, når der skal spares. De vil hellere spise havregrød end skære ned på godbidderne til Fido. Men i disse tider med kraftigt stigende priser kan det alligevel være en god idé at give hundebudgettet et eftersyn

Gode spørgsmål at stille opdrætteren

10-08-2022 09:43, af Lotte Evers

Det kan være svært at vælge den rette opdrætter, når man skal have hund. Her er nogle spørgsmål fra Spanielbogen, som er gode at stille til opdrætteren

Spørgeskema: Hjælp os med at gøre hunden.dk bedre

29-10-2020 14:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi vil så gerne lave den bedst mulige hjemmeside med hundenyheder. Derfor har vi brug for jeres hjælp. Deltager du i spørgeskemaundersøgelsen, er du med i konkurrencen om at vinde et eksemplar af Retrieverbogen af Lotte Evers

Hvordan vælger du den rigtige hunderace?

26-04-2023 10:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ingen hemmelighed, at danskerne har en stor kærlighed til hunde. Faktisk kan man finde en hund i hver 4.-5. danske husstand, hvilket gør dem til et af de mest foretrukne kæledyr i landet. Og mens en hund kan være en kilde til mange glade og hyggelige stunder, kan hverdagen blive udfordrende både for hund og ejer, hvis ikke man vælger race med omhu

Agria indgår strategisk samarbejde med Vuffeli

08-03-2023 09:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det gode hundeliv er målet med samarbejdet mellem Agria Dyreforsikring og hundemadsvirksomheden Vuffeli. Det er første gang, Agria indgår i et kommercielt samarbejde

Livsforsikring på kæledyr

11-01-2023 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.

Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.