Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Copyright Ridehesten.com
Mange hunde er nysgerrige på vand, men specielt for små hvalpe og unge hunde kan hav og store bølger virke overvældende. Derfor er en positiv første oplevelse afgørende. Foto: Jan Buk for Agria

– For nogle hunde er vand ikke bare en sjov sommeraktivitet. Det er en del af deres DNA. For hunderacer, der ikke har samme naturlige tilgang til vand, kræver det endnu mere tålmodighed og den rigtige tilgang, før de bliver trygge nok til at slippe bunden, forklarer Lotte Evers, hundeekspert og marketingchef i Agria Dyreforsikring. Hun uddyber: – Hunderacer som newfoundlændere, retrievere og andre vandapporterende jagthunde er i århundreder blevet fremavlet til at arbejde i og omkring vand. For dem er svømning en del af deres identitet, en naturlig adfærd og en vigtig kilde til både fysisk og mental trivsel. Men selv blandt de mest vandglade racer skal introduktionen til vand ske nænsomt og i hundens eget tempo.

Hundesvømning skal læres
– Det er en myte, at alle hunde er naturlige svømmere. De fleste hunde har dog en instinktiv evne til at ”padle”, når de placeres i vand; ”hundesvømning” er grundlæggende svømmetag uden nogen egentlig teknik, hvor hunden holder hovedet over vandet ved at padle med for- og bagben. Bare fordi en hund kan padle, betyder det dog ikke, at den er en selvsikker eller dygtig svømmer, og derfor er det vigtigt at give unge og uerfarne svømmere en god og langsom introduktion til det våde element, forklarer Lotte Evers.

Hun forklarer, at selv om mange hunde er nysgerrige på vand, kan det specielt for små hvalpe og unge hunde samtidig virke overvældende, specielt hvis første introduktion sker ved dybe søer eller ved hav med større bølger.

– Derfor er en positiv første oplevelse afgørende. Selv hunde med stor genetisk lyst til vand kan være forsigtige i starten. Nogle vil dyppe poterne, andre springer direkte i. Respekter forskellene og undgå for alt i verden at presse hunden f.eks. ved at kaste, trække eller presse den ud i vandet. Det kan resultere i en livslang vandfrygt, siger hun.

Copyright Ridehesten.com
Det er vigtigt at lære sin hund at svømme, så det ikke bliver en for overvældende oplevelse. Her kan en "støttehund" være en god idé. Foto: Cecilie Friis Amstrup

Herunder får du hundeekspertens guide til "den gode start på vandlivet":

Den gode start på vandlivet

  • Find et roligt sted uden bølger og med lav vanddybde, f.eks. kan en plan sandstrand eller en søbred være ideelt. Tving aldrig din hund i vandet; lad dem opbygge selvtillid gennem positive oplevelser.
  • Begynd med blot at gå nær vandkanten, så din hund kan undersøge i sit eget tempo. Du kan med fordel iføre dig gummistøvler og selv gå lidt i vandkanten og tale opmuntrende til hunden.
  • Brug positiv forstærkning, tilbyd godbidder, leg og ros for rolig adfærd nær vandet. Du kan evt. lokke den uerfarne hund ud i vandet ved hjælp af godbidder, eller du kan tage din hunds yndlingslegetøj med og lege med hunden i vandkanten for at skabe positive associationer. Du kan også medbringe et stykke flydelegetøj, som du først kaster et kort stykke ud på lavt vand for at lokke din hund til at hente det. Øg gradvist afstanden, efterhånden som din hund bliver mere tryg ved at komme i vandet. Sørg for, at der er sat en line i legetøjet, så du kan trække det i land, hvis hunden ikke vil gå ud efter det, medmindre du selv er frisk på en dukkert.
  • Har du mulighed for at få hjælp til vandintroduktionen af en anden vandglad hund, kan den være en uvurderlig hjælp. Hunde lærer ofte ved at iagttage andre og ser de en artsfælle trygt svømme ud, får de ofte modet selv.

Effektiv og skånsom motion

  • Når din hund er komfortabel på lavt vand, kan du med fordel støtte den under maven, når den begynder at padle. Før den forsigtigt ud på lidt dybere vand, mens du bevarer støtten. Opmuntr med ros og lad den vende tilbage til lavt vand, så den kan få fodfæste igen, inden den igen får mod til et par svømmetag.
  • Når hunden først bliver tryg ved vand, er svømning en fantastisk og blid motionsform, især i varme måneder. Det styrker muskler og led og svømning har mange fordele, såsom skånsom genoptræning efter skader eller operation, muskelopbyggende træning og sjov og anderledes aktivering af hunden.

Stress, kulde og træthed

  • Selv om du ikke svømmer med, kan du ikke overlade vandhunden til sig selv. Hold nøje øje med om hunden udviser tegn på stress eller angst, f.eks. piben, rysten eller forsøg på at klatre op på dig og afslut altid svømme-sessionen på en positiv måde, før din hund bliver alt for træt eller stresset.
  • Efterlad aldrig din hund uden opsyn omkring vand, selv om den er en stærk svømmer, og pas på skjulte farer som stærk strøm eller fugle, der kan friste hunden langt ud i vandet.
  • Samtidig bør du være forsigtig med vandtemperaturen: Hunde kan hurtigt blive underafkølede i koldt vand, og selv om forårssolen sagtens kan varme godt, hvis du finder et vindstille hjørne, er vandet i april og maj stadig meget koldt: For de fleste danskere når vandtemperaturen i søer, åer og hav først op i ”acceptable svømmehøjder”, når vi når til juli måned, og den falder hurtigt igen sidst i september. Vent derfor gerne med at introducere hunden for vand til forsommeren, hvor vandet er noget mere indbydende.
  • Vær opmærksom på hundens alder og på tegn på træthed: Hvalpe og ældre hunde bliver hurtigere kolde, og selv den stærkeste svømmer kan hurtigt blive træt i koldt vand. Og husk, at svømmeteknikken ofte først kommer, når hunden opdager, at den faktisk kan flyde!
Fakta
Vigtige råd til vandleg med vandhunden
  • Undgå stejle kanter, bølger og kolde temperaturer
  • Brug evt. redningsvest med håndtag, hvis hunden har brug for lidt ekstra hjælp
  • Hold øje med blågrønne alger ved stillestående vand; kan være livsfarligt selv i små mængder
  • Undgå at lade hunden slikke sig i pelsen efter svømning i klor- og saltvand
  • Skyl hunden grundigt i rent vand
  • Gnub hunden tør med et håndklæde – brug evt. dækken
  • Vær særlig opmærksom på tørring af din hunds ører for at forhindre infektioner
  • Tjek for eventuelle snitsår, der kan være opstået under svømmeturen.

Læs også

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Hundedage med hedeslag, hugorme og hot spots

16-06-2025 16:17, af Cecilie Friis Amstrup

Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.

Hvor skal hunden fejre nytår?

26-12-2017 08:53, af Agria Dyreforsikring/ pressemeddelelse

Hunde har en særdeles veludviklet og følsom høresans. Derfor kan nytårsaften være et sandt helvede på grund af brag fra fyrværkeri. Dyrlæge Lotta Möller fra Agria Dyreforsikring forklarer her, hvad man kan gøre for at minimere hundens angst, når champagnepropper og raketter springer på årets sidste dag

Politi efterlyser hundeejere

23-05-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Syd- og Sønderjyllands Politi har haft gang i hundesnorene. De efterlyser ejerne til to forskellige hunde

Tyggegummi kan være giftigt for hunden

07-12-2022 08:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En lille mundfrisker for dig, men liv eller død for hunden. Det er ikke det, vi normalt tænker, når kæbemusklerne skal have lidt motion, men tyggegummi er en af de ting, du skal holde langt væk fra hunden. I værste fald kan din hund få et livsfarligt leversvigt, hvis den får fat i et stykke tyggegummi. Hunde kan nemlig ikke tåle sødemidlet xylitol, der selv i små mængder kan give hunde et voldsomt blodsukkerfald og i værste fald livsfarligt leversvigt. Derfor skal du holde øje med hunden på gåturen og undgå at smide tyggegummi på jorden. Er uheldet alligevel ude, har Agria Dyreforsikring lavet en guide til, hvordan du skal forholde dig

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

God stemning på historisk kredsmøde

23-10-2022 13:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Søndag formiddag var det tid til det årlige kredsmøde, hvor kredsudvalget gjorde rede for året, der er gået og hørte på input fra DKK's kredse

Skal din hund have beskidte poter?

13-06-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Søndag er der igen guf for løbeglade mennesker og hunde, når HPM Dirty Paws Aarhus skydes i gang.

Tyggegummi kan være livsfarligt for hunde

02-01-2018 08:37, af Astrid Gerd Holtet

Sødestoffet xylitol er bredt anvendt i blandt andet tyggegummi og tandpasta, men stoffet er livsfarligt for hunde

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet