Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Copyright Ridehesten.com
Mange hunde er nysgerrige på vand, men specielt for små hvalpe og unge hunde kan hav og store bølger virke overvældende. Derfor er en positiv første oplevelse afgørende. Foto: Jan Buk for Agria

– For nogle hunde er vand ikke bare en sjov sommeraktivitet. Det er en del af deres DNA. For hunderacer, der ikke har samme naturlige tilgang til vand, kræver det endnu mere tålmodighed og den rigtige tilgang, før de bliver trygge nok til at slippe bunden, forklarer Lotte Evers, hundeekspert og marketingchef i Agria Dyreforsikring. Hun uddyber: – Hunderacer som newfoundlændere, retrievere og andre vandapporterende jagthunde er i århundreder blevet fremavlet til at arbejde i og omkring vand. For dem er svømning en del af deres identitet, en naturlig adfærd og en vigtig kilde til både fysisk og mental trivsel. Men selv blandt de mest vandglade racer skal introduktionen til vand ske nænsomt og i hundens eget tempo.

Hundesvømning skal læres
– Det er en myte, at alle hunde er naturlige svømmere. De fleste hunde har dog en instinktiv evne til at ”padle”, når de placeres i vand; ”hundesvømning” er grundlæggende svømmetag uden nogen egentlig teknik, hvor hunden holder hovedet over vandet ved at padle med for- og bagben. Bare fordi en hund kan padle, betyder det dog ikke, at den er en selvsikker eller dygtig svømmer, og derfor er det vigtigt at give unge og uerfarne svømmere en god og langsom introduktion til det våde element, forklarer Lotte Evers.

Hun forklarer, at selv om mange hunde er nysgerrige på vand, kan det specielt for små hvalpe og unge hunde samtidig virke overvældende, specielt hvis første introduktion sker ved dybe søer eller ved hav med større bølger.

– Derfor er en positiv første oplevelse afgørende. Selv hunde med stor genetisk lyst til vand kan være forsigtige i starten. Nogle vil dyppe poterne, andre springer direkte i. Respekter forskellene og undgå for alt i verden at presse hunden f.eks. ved at kaste, trække eller presse den ud i vandet. Det kan resultere i en livslang vandfrygt, siger hun.

Copyright Ridehesten.com
Det er vigtigt at lære sin hund at svømme, så det ikke bliver en for overvældende oplevelse. Her kan en "støttehund" være en god idé. Foto: Cecilie Friis Amstrup

Herunder får du hundeekspertens guide til "den gode start på vandlivet":

Den gode start på vandlivet

  • Find et roligt sted uden bølger og med lav vanddybde, f.eks. kan en plan sandstrand eller en søbred være ideelt. Tving aldrig din hund i vandet; lad dem opbygge selvtillid gennem positive oplevelser.
  • Begynd med blot at gå nær vandkanten, så din hund kan undersøge i sit eget tempo. Du kan med fordel iføre dig gummistøvler og selv gå lidt i vandkanten og tale opmuntrende til hunden.
  • Brug positiv forstærkning, tilbyd godbidder, leg og ros for rolig adfærd nær vandet. Du kan evt. lokke den uerfarne hund ud i vandet ved hjælp af godbidder, eller du kan tage din hunds yndlingslegetøj med og lege med hunden i vandkanten for at skabe positive associationer. Du kan også medbringe et stykke flydelegetøj, som du først kaster et kort stykke ud på lavt vand for at lokke din hund til at hente det. Øg gradvist afstanden, efterhånden som din hund bliver mere tryg ved at komme i vandet. Sørg for, at der er sat en line i legetøjet, så du kan trække det i land, hvis hunden ikke vil gå ud efter det, medmindre du selv er frisk på en dukkert.
  • Har du mulighed for at få hjælp til vandintroduktionen af en anden vandglad hund, kan den være en uvurderlig hjælp. Hunde lærer ofte ved at iagttage andre og ser de en artsfælle trygt svømme ud, får de ofte modet selv.

Effektiv og skånsom motion

  • Når din hund er komfortabel på lavt vand, kan du med fordel støtte den under maven, når den begynder at padle. Før den forsigtigt ud på lidt dybere vand, mens du bevarer støtten. Opmuntr med ros og lad den vende tilbage til lavt vand, så den kan få fodfæste igen, inden den igen får mod til et par svømmetag.
  • Når hunden først bliver tryg ved vand, er svømning en fantastisk og blid motionsform, især i varme måneder. Det styrker muskler og led og svømning har mange fordele, såsom skånsom genoptræning efter skader eller operation, muskelopbyggende træning og sjov og anderledes aktivering af hunden.

Stress, kulde og træthed

  • Selv om du ikke svømmer med, kan du ikke overlade vandhunden til sig selv. Hold nøje øje med om hunden udviser tegn på stress eller angst, f.eks. piben, rysten eller forsøg på at klatre op på dig og afslut altid svømme-sessionen på en positiv måde, før din hund bliver alt for træt eller stresset.
  • Efterlad aldrig din hund uden opsyn omkring vand, selv om den er en stærk svømmer, og pas på skjulte farer som stærk strøm eller fugle, der kan friste hunden langt ud i vandet.
  • Samtidig bør du være forsigtig med vandtemperaturen: Hunde kan hurtigt blive underafkølede i koldt vand, og selv om forårssolen sagtens kan varme godt, hvis du finder et vindstille hjørne, er vandet i april og maj stadig meget koldt: For de fleste danskere når vandtemperaturen i søer, åer og hav først op i ”acceptable svømmehøjder”, når vi når til juli måned, og den falder hurtigt igen sidst i september. Vent derfor gerne med at introducere hunden for vand til forsommeren, hvor vandet er noget mere indbydende.
  • Vær opmærksom på hundens alder og på tegn på træthed: Hvalpe og ældre hunde bliver hurtigere kolde, og selv den stærkeste svømmer kan hurtigt blive træt i koldt vand. Og husk, at svømmeteknikken ofte først kommer, når hunden opdager, at den faktisk kan flyde!
Fakta
Vigtige råd til vandleg med vandhunden
  • Undgå stejle kanter, bølger og kolde temperaturer
  • Brug evt. redningsvest med håndtag, hvis hunden har brug for lidt ekstra hjælp
  • Hold øje med blågrønne alger ved stillestående vand; kan være livsfarligt selv i små mængder
  • Undgå at lade hunden slikke sig i pelsen efter svømning i klor- og saltvand
  • Skyl hunden grundigt i rent vand
  • Gnub hunden tør med et håndklæde – brug evt. dækken
  • Vær særlig opmærksom på tørring af din hunds ører for at forhindre infektioner
  • Tjek for eventuelle snitsår, der kan være opstået under svømmeturen.

Læs også

Pas på hunden, for nu er hugormen vågnet

06-04-2025 07:53, af Cecilie Friis Amstrup

De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.

Ny forskning: 59 procent af aktive hunde udsættes for skader

04-04-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.

Om lidt skal hunden i snor på stranden

30-03-2025 07:46, af Cecilie Friis Amstrup

Fra 1. april til 30. september skal hunden føres i snor, hvis den skal med på stranden. Det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund; for når hunden har snuden i sporet, er ynglefugle og dyrebørn i risiko.

Politihund forhindrede selvmord

31-07-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tidligere på sommeren var politiassistent Karsten Hav og hans hund Thor på en lidt speciel opgave, der takket være den dygtige hund endte lykkeligt

Miriam Søndergaard modtager stor pris

08-02-2021 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Stifter af Indog Elitecenter og tidligere verdensmester i lydighed Miriam Søndergaard har modtaget prisen som årets ”Dog training specialist of the year” ved Corporate LiveWire Denmark Prestige Awards 2020

Forskningsmillioner fra Agria Dyreforsikring får halerne til at logre

17-02-2016 08:35, af Tine Luther
Agria Dyreforsikrings forskningsfond uddeler nu fem millioner kroner til 24 skandinaviske forskningsprojekter om kæledyr. Mange af projekterne har fokus på tævers sundhed og velvære, da de oftere bliver alvorligt syge i forhold til hanhunde.

Din ældre hund – pensionist på fire poter

28-07-2020 10:22, af Lotte Evers

Her kommer endnu et afsnit fra retrieverbogen af Lotte Evers

Hund svømmede 1 km efter dødsulykke

12-01-2012 14:29, af Tine Luther
Hunden var med i færdselsulykke. Ejeren omkom, og hunden blev så skræmt, at den svømmede ud på åbent hav.

Bortførelse af hunde endte fatalt

28-01-2019 15:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

30. december løb tre hunde ind i naboens have i Sønderjylland. Naboens reaktion var at køre dem til Fyn, hvor han læssede dem ud af bilen. Det endte fatalt for en af de tre hunde

Gode spørgsmål at stille opdrætteren

10-08-2022 09:43, af Lotte Evers

Det kan være svært at vælge den rette opdrætter, når man skal have hund. Her er nogle spørgsmål fra Spanielbogen, som er gode at stille til opdrætteren

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Mit sværeste farvel blev ikke accepteret

13-04-2025 07:55, af Mette Søndergård

Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Velkendt jagthundehjerte gæstede Danmarks første hundekro

14-04-2025 07:38, af Cecilie Friis Amstrup

Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?