Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Copyright Ridehesten.com
Mange hunde er nysgerrige på vand, men specielt for små hvalpe og unge hunde kan hav og store bølger virke overvældende. Derfor er en positiv første oplevelse afgørende. Foto: Jan Buk for Agria

– For nogle hunde er vand ikke bare en sjov sommeraktivitet. Det er en del af deres DNA. For hunderacer, der ikke har samme naturlige tilgang til vand, kræver det endnu mere tålmodighed og den rigtige tilgang, før de bliver trygge nok til at slippe bunden, forklarer Lotte Evers, hundeekspert og marketingchef i Agria Dyreforsikring. Hun uddyber: – Hunderacer som newfoundlændere, retrievere og andre vandapporterende jagthunde er i århundreder blevet fremavlet til at arbejde i og omkring vand. For dem er svømning en del af deres identitet, en naturlig adfærd og en vigtig kilde til både fysisk og mental trivsel. Men selv blandt de mest vandglade racer skal introduktionen til vand ske nænsomt og i hundens eget tempo.

Hundesvømning skal læres
– Det er en myte, at alle hunde er naturlige svømmere. De fleste hunde har dog en instinktiv evne til at ”padle”, når de placeres i vand; ”hundesvømning” er grundlæggende svømmetag uden nogen egentlig teknik, hvor hunden holder hovedet over vandet ved at padle med for- og bagben. Bare fordi en hund kan padle, betyder det dog ikke, at den er en selvsikker eller dygtig svømmer, og derfor er det vigtigt at give unge og uerfarne svømmere en god og langsom introduktion til det våde element, forklarer Lotte Evers.

Hun forklarer, at selv om mange hunde er nysgerrige på vand, kan det specielt for små hvalpe og unge hunde samtidig virke overvældende, specielt hvis første introduktion sker ved dybe søer eller ved hav med større bølger.

– Derfor er en positiv første oplevelse afgørende. Selv hunde med stor genetisk lyst til vand kan være forsigtige i starten. Nogle vil dyppe poterne, andre springer direkte i. Respekter forskellene og undgå for alt i verden at presse hunden f.eks. ved at kaste, trække eller presse den ud i vandet. Det kan resultere i en livslang vandfrygt, siger hun.

Copyright Ridehesten.com
Det er vigtigt at lære sin hund at svømme, så det ikke bliver en for overvældende oplevelse. Her kan en "støttehund" være en god idé. Foto: Cecilie Friis Amstrup

Herunder får du hundeekspertens guide til "den gode start på vandlivet":

Den gode start på vandlivet

  • Find et roligt sted uden bølger og med lav vanddybde, f.eks. kan en plan sandstrand eller en søbred være ideelt. Tving aldrig din hund i vandet; lad dem opbygge selvtillid gennem positive oplevelser.
  • Begynd med blot at gå nær vandkanten, så din hund kan undersøge i sit eget tempo. Du kan med fordel iføre dig gummistøvler og selv gå lidt i vandkanten og tale opmuntrende til hunden.
  • Brug positiv forstærkning, tilbyd godbidder, leg og ros for rolig adfærd nær vandet. Du kan evt. lokke den uerfarne hund ud i vandet ved hjælp af godbidder, eller du kan tage din hunds yndlingslegetøj med og lege med hunden i vandkanten for at skabe positive associationer. Du kan også medbringe et stykke flydelegetøj, som du først kaster et kort stykke ud på lavt vand for at lokke din hund til at hente det. Øg gradvist afstanden, efterhånden som din hund bliver mere tryg ved at komme i vandet. Sørg for, at der er sat en line i legetøjet, så du kan trække det i land, hvis hunden ikke vil gå ud efter det, medmindre du selv er frisk på en dukkert.
  • Har du mulighed for at få hjælp til vandintroduktionen af en anden vandglad hund, kan den være en uvurderlig hjælp. Hunde lærer ofte ved at iagttage andre og ser de en artsfælle trygt svømme ud, får de ofte modet selv.

Effektiv og skånsom motion

  • Når din hund er komfortabel på lavt vand, kan du med fordel støtte den under maven, når den begynder at padle. Før den forsigtigt ud på lidt dybere vand, mens du bevarer støtten. Opmuntr med ros og lad den vende tilbage til lavt vand, så den kan få fodfæste igen, inden den igen får mod til et par svømmetag.
  • Når hunden først bliver tryg ved vand, er svømning en fantastisk og blid motionsform, især i varme måneder. Det styrker muskler og led og svømning har mange fordele, såsom skånsom genoptræning efter skader eller operation, muskelopbyggende træning og sjov og anderledes aktivering af hunden.

Stress, kulde og træthed

  • Selv om du ikke svømmer med, kan du ikke overlade vandhunden til sig selv. Hold nøje øje med om hunden udviser tegn på stress eller angst, f.eks. piben, rysten eller forsøg på at klatre op på dig og afslut altid svømme-sessionen på en positiv måde, før din hund bliver alt for træt eller stresset.
  • Efterlad aldrig din hund uden opsyn omkring vand, selv om den er en stærk svømmer, og pas på skjulte farer som stærk strøm eller fugle, der kan friste hunden langt ud i vandet.
  • Samtidig bør du være forsigtig med vandtemperaturen: Hunde kan hurtigt blive underafkølede i koldt vand, og selv om forårssolen sagtens kan varme godt, hvis du finder et vindstille hjørne, er vandet i april og maj stadig meget koldt: For de fleste danskere når vandtemperaturen i søer, åer og hav først op i ”acceptable svømmehøjder”, når vi når til juli måned, og den falder hurtigt igen sidst i september. Vent derfor gerne med at introducere hunden for vand til forsommeren, hvor vandet er noget mere indbydende.
  • Vær opmærksom på hundens alder og på tegn på træthed: Hvalpe og ældre hunde bliver hurtigere kolde, og selv den stærkeste svømmer kan hurtigt blive træt i koldt vand. Og husk, at svømmeteknikken ofte først kommer, når hunden opdager, at den faktisk kan flyde!
Fakta
Vigtige råd til vandleg med vandhunden
  • Undgå stejle kanter, bølger og kolde temperaturer
  • Brug evt. redningsvest med håndtag, hvis hunden har brug for lidt ekstra hjælp
  • Hold øje med blågrønne alger ved stillestående vand; kan være livsfarligt selv i små mængder
  • Undgå at lade hunden slikke sig i pelsen efter svømning i klor- og saltvand
  • Skyl hunden grundigt i rent vand
  • Gnub hunden tør med et håndklæde – brug evt. dækken
  • Vær særlig opmærksom på tørring af din hunds ører for at forhindre infektioner
  • Tjek for eventuelle snitsår, der kan være opstået under svømmeturen.

Læs også

Hundegåtur med et godt formål

05-05-2025 09:32, af Cecilie Friis Amstrup

Agria inviterer alle hundeejere i Danmark til at deltage i en landsdækkende gåtur, hvor hvert skridt tæller som støtte til Dyreværnet. Det eneste du skal gøre, er at tage snoren i hånden, dele et billede og nyde turen med din firbenede ven.

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Er din hund hele Danmarks dyrehelt?

06-10-2015 09:11, af Tine Luther
Sammen med førende dyreorganisationer i Danmark og skuespiller Silas Holst går Agria Dyreforsikring de næste uger på jagt efter hele Danmarks dyrehelt.

Valg af hvalp kan påvirke økonomien

22-03-2025 07:54, af Cecilie Friis Amstrup

Enhver, der overvejer at inkludere et firbenet familiemedlem i hjem og hjerte de næste 10-15 år, bør tænke en række faktorer igennem først. Det handler dog ikke blot om at sætte sig ind i hunderacens egenskaber, behov og temperament: Racens generelle sundhed påvirker ikke bare hundens velbefindende og levetid, men i høj grad også ejerens bekymringsniveau og husstandens økonomi.

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

Danskernes 25 mest populære hunderacer

04-02-2025 13:24, af Cecilie Friis Amstrup

Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets top 25 over Danmarks mest populære hunderacer.

Søndagens særlige sejre

18-06-2018 08:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selvom både Michael Kristensen og Cecilie Krarup har stået øverst på sejrsskamlen før, var søndagens sejre i henholdsvis Best In Show og Juniorhandling noget særligt for dem begge

Hjælp en ulykkelig hundeejer

11-03-2020 08:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har modtaget en mail fra en læser, som søger hjælp. Vi tænker naturligvis, at vores læsere vil have nogle gode råd

Palle Bergsø hædret med DKK’s hæderstegn

29-08-2021 12:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Palle Bergsø blev søndag middag hædret med DKK’s hæderstegn for sit store arbejde for lydighedssporten

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse