Pas på hunden, for nu er hugormen vågnet

06-04-2025 07:53, af Cecilie Friis Amstrup

De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.

Copyright Ridehesten.com
Hundeejer Tine Norup mødte hugormen her, da hun den 23. marts var på gåtur med sine to labrador retrievere i Tranum Klitplantage. Foto: Tine Norup

Hugormen findes næsten overalt i naturen, men de ses hyppigt ved stengærder og i hedelandskaber. Den er hyppigst forekommende langs den jyske vestkyst og den nordsjællandske kyst. Hugormen er ganske lille (højst en meter, oftest mindre) og falder i med omgivelserne, så den er ikke let at få øje på, men hundene snuser sig frem til dem. Risikoen for at møde en søvnig hugorm er størst om morgenen, inden solen har ”bagt den vågen”.

– Risikoen for, at vores hunde bliver bidt af hugorm, er ekstra høj lige nu: På denne årstid, hvor hugormen netop er vågnet og stadig er sløv ovenpå dens lange dvale, vil vores hunde ofte nå helt tæt på, inden hugormen når at reagere. Hvor en vågen hugorm næsten altid vil vælge at tage flugten, så vil en forskrækket og søvnig en af slagsen ofte reagere ved at bide, forklarer Lotte Evers, marketingchef i Agria.

De første bid er behandlet
– De første hunde er allerede blevet tilset af en dyrlæge for hugormebid, og det giver anledning til at minde danske hundeejere om at passe ekstra godt på under gåturen, særligt hvis gåturen går til lyng- og hedeområder i den nærmeste tid, fortsætter Lotte Evers.

Man kan genkende hugormen på dens ham, som har et zigzag-lignende mønster. Hugorme findes i både grå- og brunlige nuancer, og nogle hunner er endda sorte. Disse kan forveksles med den ufarlige snog, men en snog har næsten altid to gule pletter i nakken.

Giftens konsekvenser
Hvis hunden bliver bidt, vil den ofte kun reagere på selve biddet, fordi den bliver forskrækket, da den netop efter biddet endnu ikke mærket smerter fra giften. Biddet kan derfor være svært for ejeren at spotte med det samme, medmindre man har overværet biddet på tæt hold. Først efter nogle timer vil den kropsdel, hugormen har bidt, hæve op, og hunden vil blive træt. Hævelsen topper efter et til to døgn. Selve biddet vil vise sig som to små huller ved siden af hinanden.

Hugormen bider sig typisk fast i hundens snude og poter, som efterfølgende vil svulme op, og det kan udvikle sig til en ubehagelig situation, da giften fra biddet kan forårsage blodmangel og gøre skade på både lever og nyrer. Heldigvis sker det yderst sjældent, at en hund dør af biddet.

Værst at blive bidt i poten
Værst er situationen, hvis hunden er bidt i poten. Når hunden går på benet, trækkes musklerne sammen, og det spreder giften til resten af kroppen. Derfor skal hunden holdes så meget i ro som muligt. Hvis du ved, at din hund er blevet bidt, vil det være klogt at bære den hjem (hvis du kan), eller afvente at få hjælp og blive hentet i bil. Da hugormen altid sprøjter nogenlunde den samme mængde gift ind, omkring 30 mg, vil en lille hund rammes hårdere end en større.

Hvis du tager hunden med på ferie eller gåtur et sted, hvor der er risiko for at møde en hugorm, kan det være en god ide at tjekke på forhånd, hvor den nærmeste dyreklinik befinder sig.

Tre huskeregler efter hugormebid

  • Hold hunden i ro og lad den hvile.
  • Forsøg at bære hunden hjem eller til bilen for at forhindre giften i at sprede sig yderligere. En køretur, hvor hunden forholder sig i ro, vil ikke forværre tilstanden.
  • Kontakt dyrlægen hurtigst muligt, så hunden kan komme i behandling. Hvis der er langt til nærmeste dyrlæge, kan man smøre bidstedet med binyrebarkhormon creme (kortison) for at mindske smerten. Det kan fås i håndkøb på apoteket (mild udgave). Dette kan dog ikke erstatte dyrlægekonsultation.

Læs også

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Hundedage med hedeslag, hugorme og hot spots

16-06-2025 16:17, af Cecilie Friis Amstrup

Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.

”Dyr er ikke ting – de er familie”

05-06-2025 07:20, af Cecilie Friis Amstrup

Nye data fra Agria Dyreforsikring dokumenterer et markant følelsesmæssigt og kulturelt skifte i danskernes forhold til deres kæledyr. Alligevel sidestilles dyr fortsat med "ting" i dansk lovgivning – en juridisk virkelighed, der er ude af trit med befolkningens syn på dyr som sansende og uundværlige familiemedlemmer.

Bornholm: Bisvinder i tårer

17-08-2019 17:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens hunden tog det ret roligt, var ejer Bitta Wöhliche opløst i glædestårer over at vinde BIS 1 lørdag

Pas på i trafikken

09-06-2016 09:45, af Kasper Larsson
Pas på hundene i sommertrafikken. Ifølge Agria Dyreforsikring er trafikulykker øverst i statistikken over livsforsikringsskader – det vil sige dødsfald. I denne nyhed er der gode trafikråd at hente til både hundeejere og billister.

Nordjyllands Politi: Hold hundene i snor

31-03-2021 15:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fra i morgen skal man igen have hunden i snor på stranden, men det er også vigtigt i skoven og andre steder

Se billederne: De sødeste små chihuahua

10-05-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Er du til chihuahua så skulle dugøre dig selv en tjeneste og se galleriet her

VM i Dogdance til Danmark

05-12-2019 12:08, af Emmy Marie Simonsen

Når Dansk Kennel Klub i maj 2023 byder hundeejere fra hele verden velkommen til European Dog Show, så vil også den internationale dog dancing elite valfarte til Herning for at tage del i festlighederne. Det er nemlig afgjort, at Danmark skal være værtsland for verdensmesterskaberne i dog dancing 2023

Fuld fart på Hund i Fokus i weekenden

24-08-2023 08:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi glæder os til Hund i Fokus i weekenden på Vilhelmsborg. Det plejer at være et rigtig godt arrangement, og det bliver det med garanti også i år. 

Munthe Bium: Ikke en menneskeret at være idiot

24-10-2021 10:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Søndag formiddag har blandt andet stået på et forrygende foredrag af Munthe Bium om digital kommunikation

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.