Kender du følelsen?
Du har måske hørt lidt om "canicross" / løb med hund - og gad egentlig godt komme ud og løbe sammen... men altså hvordan kommer man overhovedet i gang, og så kommer alle "showstopperne" også: "Nej, jeg tror altså ikke jeg kan løbe med min hund.... fordi:
Alle disse spørgsmål havde jeg fornøjelsen af at svare på til webinar sammen med Tails by Ragno og DKK i går aftes. Det var en stor fornøjelse at dele vores viden og passion for hundeløb med andre. Vi har i snart tre år været med til at arrangere motionsløbene HPM DIRTY PAWS og stifte vores landsdækkende løbeklub for hund og ejer, hvor alle er velkomne forbi og løbe med.
Og jeg elsker, at flere og flere gerne vil i gang og også lære mere. Jo mere man dyrker denne sport, jo flere nuancer opdager man: Canicross er så meget mere end "bare" en løbetur med ens hund. Det handler om kommunikation, samarbejde, forståelse for hunden - at lære at "læse" sin hund og fornemme hvordan den reagerer i forskellige situationer, sammen med andre hunde og i forskellige miljøer. Så man bliver aldrig færdig med at lære.
Men første skridt er at komme med ud og i gang! - og her vil jeg selvfølgelig anbefale, at man kommer forbi sin nærmeste lokalklub eller til et af vores løb (det næste er 19. marts i Kolding) og får en snak om, hvordan man får en god start og om hvilket udstyr, man skal bruge. Og gerne tilmelder sig et webinar eller en workshop hvor man kan lære mere. Ligesom al anden hundetræning er løb og træk og samarbejde under løb, noget hunden skal lære at forstå. Du finder klubben herinde: https://www.facebook.com/groups/HPMDirtyPawsklubhus/
Jeg håber, at se mange flere hundeløbere herude på stierne til foråret. Alle er i hvert fald velkomne i klubben.
Og her får du så et par korte svar på "showstopperne" ovenfor. Et af de mange emner, vi kom igennem på DKK webinaret i går:
Mange hunde har naturlig lyst/behov for at trække. At give hunden mulighed for at udleve dette vil ikke få den til at trække mere i andre sammenhænge. Som regel tværtimod. Brug desuden forskelligt udstyr, så hunden lærer at kende forskel
En meget stor og stærk hund har mange kræfter, men bruges det rigtige udstyr, så vil du føle en helt anden kontrol end når du fx har linen i hånden. Gennem træning lærer hunden også at tilpasse sit tempo til dig og lytte til dine signaler.
Træning, træning og træning. Luft altid hunden inden træning. Giv din hund “fri” med jævne mellemrum i starten, så den ikke skal koncentrere sig for længe af gangen. Men når du så beder den løbe, så lær den at holde fokus. Lad ikke hunden stoppe men indlær “videre”, og giv masser af ros, når hunden gør det rigtige. Evt. et kort "nej" - og så igen "videre" og ros. Opmuntring med lys stemme til at løbe.
Kan vi løbe med? Reaktive hunde vil som regel reagere positivt på canicross. Der løbes med afstand så hunden har sit “personlige rum” og alle løber i samme retning. Der sker typisk noget mentalt med hundene, når de har løbet med andre hunde et par gange: Der opstår en flokfølelse og accept af de andre hunde. Vi har flere reaktive hunde, som fungerer virkelig godt med canicross, og som også i andre sammenhænge har fået en bedre accept af andre hunde.
Ensidig løbe/konditionstræning er ikke ønskeligt for hunden, da den har brug for både mental og fysisk træning. Så jeg anbefaler altid at kombinere forskellige typer træning. I modsætning til fx ren løb (fx ved siden af cykel på vej) så giver canicross dog både konditions- og styrketræning samt en del mental træning også, da hunden fx også skal være opmærksom på løberens signaler, forholde sig til omgivelser, forskelligt terræn, andre hunde osv.
Håber vi ses i løbeskoene.
Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse.
Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.
Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.
Som dyrlæge, hundetræner og løber får jeg mange spørgsmål til, om det er sundt at løbe med sin hund. Her får du svaret
Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?
Til tider glemmer vi, at mange af vores hunde er topatleter, som yder store fysiske præstationer fx til jagt, canicross, agility, mv. Derfor har de brug for vores hjælp til at yde deres bedste og undgå skader. I min seneste blog skrev jeg om vigtigheden af at varme op, når vores sports-hunde skal ud og præstere. I dag skal det handle om tiden efter, hunden har været afsted: Hvordan sikrer vi på bedste vis, at hunden hurtigt kommer sig ovenpå kraftanstrengelserne og restituerer bedst muligt
Jeg får rigtig mange spørgsmål fra løbere og hundejere om, hvordan man bedst kommer i gang med at løbe med sin hund. Først og fremmest vil jeg sige, at der er mange ”rigtige” veje til målet. Meget afhænger af, hvad du gerne vil opnå, din hunds temperament og hvordan den ellers er trænet.
Vi elsker at holde ferie med Frida. Og mange ferierejser kan heldigvis sagtens være hundevenlige, hvis man planlægger lidt og træner med sin hund inden
Sommeren nærmer sig med varme og hastige skridt, men hvordan er det med træning i sommervarmen. Det kan du læse om her
Lørdag d. 25. august var en dag vi havde ventet på med spænding og glæde. Der var det nemlig tid til K9-biathlon i de skønne omgivelser ved Vilhelmsborg. Et arrangement af Lilleskov Slot som blev lavet ifm. DKKs Hund i fokus
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.