BLOG: Aktiv hund om sommeren: Go eller no-go?

22-05-2022 08:48, af Karoline Sidelmann Brinch

Sommeren nærmer sig med varme og hastige skridt, men hvordan er det med træning i sommervarmen. Det kan du læse om her

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Nu nærmer sommeren sig, og de lune sommertemperaturer er ved at indfinde sig. Som hunde- og løbetræner får jeg derfor ofte spørgsmålet, om man må løbe/træne/gå lange ture med sin hund? Og på mange sider kan man læse opslag om, at undgå motion når temperaturen er XX eller YY. Ud fra mine egne erfaringer og ved at læse interviews med eksperter indenfor dette felt, vil jeg gerne dele lidt mere info på dette felt – og måske hjælpe til at punktere et par myter. Forstå mig ret: Varmt vejr KAN være en risiko ift. overophedning af hunde, og det er noget, vi skal tage meget alvorligt! Men som du kan læse mere om nedenfor, så er der faktisk en del andre faktorer, som er mindst ligeså vigtige. Så hedeslag hos hunde forekommer ikke kun om sommeren!

Hele interviewet med de to eksperter kan læses her

 

Og her få du hovedpointerne ift. overophedning og træning:

1) “One size doesn’t fit all”! = ingen hunde er ens, så diverse “regler” om, hvornår man må løbe med sin hund giver sjældent mening. Selv heller ikke indenfor samme race. Nogle hunde er ok med at løbe/træne/gå langt i lunt vejr - andre har det svært. Så selvom din hund kan løbe eller træne, er det ikke sikkert din makkers hund kan - og vice versa. Og hvordan hunden har det afhænger selvfølgelig også af træningsintensiteten, pauser, luftfugtigheden, adgang til vand mv.

2) Det allervigtigste: Lær DIN hund at kende! Hvornår og hvordan viser din hund tegn på, at den trænger til pause eller det er for varmt? Lær hundens signaler at kende, og stop mens legen er god. Særligt “hypede” hunde kan have svært ved selv at sige stop, så her skal man være ekstra opmærksom. Og en hund som normalt har stor energi i træningen og fx løber foran til canicross, må ikke pludselig “hænge” ved siden af eller bagved eller virke træt. Stop altid /tag pause og giv vand inden hunden viser tegn på træthed.

3) Dårlig form og overvægt - samt “højspændte” hunde er de største risikofaktorer ift overophedning. Disse hunde kan også få det for varmt selvom udetemperaturen er lav! Så hold din hund i god form, slank - og hold som nævnt ekstra øje med den, hvis det tænder nemt og ikke selv kan sige fra. Træn gerne ”ro”, så hunden bliver bedre til at slappe af i pauserne i træningen. Og er din hund i dårlig form, så husk at der skal trænes langsomt op med mange pauser.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

4) Tilpas altid turen/træningen til hunden - og spring over hvis du er i tvivl. Løb/træn i lavere tempo, i skyggen og hold flere pauser og sørg for vand/muligheder for at bade. Gør ruten eller træningssessionen kortere og gå hjem hvis du føler, at det er blevet for varmt, eller hunden begynder at virke træt. Er du i tvivl om vejret er for varmt, så tag turen eller træningen på et andet tidspunkt hvor det er mere køligt. Husk i øvrigt at bruge tempereret vand, hvis du køler din hund ned før/under/efter træning. Vær også opmærksom på at træne på steder, hvor der ikke er varm asfalt.

5) Det er vigtigt at holde sin hund i træning også om sommeren. For som nævnt ovenfor er overvægt og dårlig kondition medvirkende faktorer til at hunde overopheder. Så tilpas din træning som nævnt ovenfor og træn tidligt/sent hvor det er køligere: Suppler gerne med fx svømning, waterwalking og gåture isf. mere højintens træning. I Danmark er vi jo så heldige, ofte at have kølige morgener og aftener selv om sommeren – så langt de fleste uger kan man finde køligere tidspunkter at træne på.

Frida og jeg træner hele sommeren men i modsætning til efterår/vinter/forårstræningen, så er der ingen højintense pas fx med træk/cykling. I stedet får hun lov til at løbe en del ture fri i hundeskoven, og når det er køligt, løber vi nogle mere rolige canicross-ture – og tager en masse lange gåture. Og supplerer med hundefitness og svømning. Alt sammen tilpasset vejret og hendes energiniveau. Selvom Frida har en tyk pels, så tolererer hun varme godt – og vi har vandret mange længere ture også om sommeren. Jeg tror bestemt, at det bl.a. er fordi hun er i god form og vant til at bevæge sig – og hun er heller ikke typen der stresser op, men er god til at sige til og fra. Og så elsker hun at bade – så vores sommerture har altid masser and vandstop.

 

Så nyd en aktiv sommer med din hund – med omtanke og sund fornuft – og altid på hundens præmisser - er der ingen grund til at gå i sommerdvale. Tværtimod.

Rigtig god sommer ønsker Frida & Line

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Læs også

Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.

Del din viden og passion for hunde

16-03-2025 08:00, af Cecilie Friis Amstrup
Blog|

Har du en passion for hunde og måske en faglig vinkel, du gerne vil dele? Så har du nu muligheden for at blive blogger på hunden.dk!

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vores hunde lever det fede liv... eller gør de?

27-01-2023 08:28, af Karoline Sidelmann Brinch

Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?

BLOG: Ny trend?: Skiskydning med hund?!

28-01-2021 08:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan man virkelig gå til skiskydning med sin hund?... ja, det er et af de spørgsmål, jeg får af og til, når jeg fortæller, at Frida og jeg elsker at dyrke "K9 biathlon". Men bag det ikke så mundrette navn gemmer sig en fantastisk sport, som hverken handler om ski eller skydning (beklager hvis nogen blev skuffede). En sport hvor alle kan være med, og hvor du kan få nogle sjove og anderledes oplevelser med motion, frisk luft og en masse samarbejde med din hund. Så jeg vil gerne fortælle jer lidt mere om denne skønne sport

BLOG: Løb med hunden? - er det mon noget for os?

10-02-2023 16:52, af Karoline Sidelmann Brinch

I går holdt jeg, Tails by Ragno og DKK webinar om canicross. Her fik jeg lov at svare på en masse spændende spørgsmål om min store passion 

Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del I. Opvarmning.

16-10-2021 13:40, af Karoline Sidelmann Brinch

Mange hunde bliver brugt til forskellige typer sport: Agility, lydighed, jagt, cykling, canicross og meget andet. Det stiller krav til hundens fysik – og til tider glemmer vi tobenede vist, at vores hunde faktisk er topatleter, som præsterer på højt niveau. Af og til i mange timer af gangen

BLOG: Husk lige tandbørsten!

18-01-2022 08:26, af Karoline Sidelmann Brinch

Mange af os hundeejere vil gøre næsten alt for, at vores hunde får lange og lykkelige liv. Så hvorfor er det stadig så svært at huske tandbørstningen, selvom manglende tandhygiejne har stor indflydelse på vores hundes livskvalitet

BLOG: Mandagsglæde: Mørkeleg i mudderet!

09-11-2020 12:09, af Karoline Sidelmann Brinch

Selvom vejret inviterer til sofahygge og varme drikke, så er det altså stadig fedt at komme ud at løbe

BLOG: Er din hund fit eller fed

04-03-2021 15:26, af Karoline Sidelmann Brinch

I dag er ”World obesity day” altså dagen med fokus på overvægt, som er et stigende problem hos mennesker - og også hos vores hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Den blideste kæmpe imponerede til schweissprøve

22-05-2025 09:16, af Cecilie Friis Amstrup

Den irske ulvehund Butler er den første af sin race i Danmark, der har opnået en 1. præmie i en schweissprøve med et spor, der var 400 meter langt og tre timer gammelt. En præstation, der viser, at også de store mynder kan arbejde med næsen og nyde det.

Danske juniorhandlere strålede i Slovenien

25-05-2025 06:56, af Cecilie Friis Amstrup

To unge danske talenter havde en uforglemmelig oplevelse ved en international udstilling i Maribor, hvor de klarede sig flot i både juniorhandling og i raceringene

Danmarks bedste politihund er gået bort

24-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Thor, der blev kendt som en af Danmarks mest effektive og modige politihunde, har efter en kort sygdom taget sine sidste skridt. Gennem et tæt samarbejde med sin fører Karsten Hav Sørensen har Thor reddet liv, opklaret alvorlige sager og sat et uudsletteligt præg på dansk politihistorie.

Dansk borzoi imponerede ved verdensmesterskabet i lure coursing

27-05-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

Borzoien Nina tog alle på sengen, da hun sprang fra en 22. plads og opnåede titlen som viceverdensmester i lure coursing

Frihed på to hjul - også med tre hunde

23-05-2025 07:47, af Aya Lindborg

Når rejsefeber og rastløshed fylder både krop og sind, men kærligheden til tre hunde også kræver sin plads i tilværelsen, gælder det om at finde en måde at kombinere disse. Derfor drager vi, Aya og Jesper, ud på et stort rejseprojekt, hvor vi vil besøge alle de østeuropæiske lande med vores tre hunde på cykel.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Faldende fødselsrate: Yngre danskere vælger kæledyr frem for børn

26-05-2025 08:52, af Cecilie Friis Amstrup

I en tid hvor fødselsraten i Danmark falder, viser en ny undersøgelse fra Agria, at 56 procent af de 18-39-årige kæledyrsejere mener, at hund og kat helt eller til en vis grad kan være et alternativ til at få børn.

Fra ar på skulderen til armene i vejret

20-05-2025 08:35, af Cecilie Friis Amstrup

Grand danoisen med det store hjerte og den smittende glæde overvandt både modgang og fysiske ar for at nå til tops i udstillingsringen

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.