BLOG: Hjerne og hjerte. Lidt om stress hos hunde

07-01-2021 08:14, af Karoline Sidelmann Brinch

Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet  og hvile

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Jeg hører af og til, at løb er en dårlig aktivitet for hunde, da hunden bliver stresset og ude af stand til at slappe af. Ligesom med så mange andre påstande, vil jeg sige, at dette både er sandt og falsk – og kræver flere nuancer. For ja: Løber/cykler du hovedløst derudaf med din hund eller kaster et utal af bolde med fokus på at køre den træt – og er det endda kombineret med manglende mental stimulering og afslapning, måske for megen tid alene, så er der bestemt risiko for en stresset hund. Men sørger du for gode løbeture og kombinerer med andre typer træning, snuseture, mental aktivering og ikke mindst den vigtige hviletid, så kan løb være en virkelig god del af jeres tid sammen, som både giver dig og hunden oplevelser, motion og fremmer jeres samarbejde.

 

Stress

Lad os kigge lidt mere på, hvad der kan stresse en hund. Dette er et meget bredt og komplekst emne og varierer meget fra hund til hund, så her blot nogle eksempler: Aktiviteter med meget høj intensitet kan bestemt stresse en hund. Særlig dem der involverer hundens byttedrift, såsom bold-/pindehentning og voldsomme lege. Også monotone løbe- og cykelture, manglende mental stimulering, for megen alenetid, for uklare eller store krav/forventninger, skældud eller uro i familien kan stresse en hund. Og hvis din hund simpelthen ikke har lært at slappe af og dermed ikke får hvilet nok. Stress kan være positiv – hvis den er kortvarig som efter god hundeleg eller en dejlig løbetur, hvor kroppen er i ”beredskab”, men normaliseres igen. Denne type stress kan give et godt ”kick” og  forlader hurtigt kroppen igen. Negativ/uforløst stress fører derimod til en mere kronisk stress, der opbygges i kroppen med konstant højt niveau af stresshormon (cortisol). Det lumske ved kronisk stress er, at det kan give sig udslag på vidt forskellige måder. Mange hunde bliver rastløse, udfarende, følger konstant ejeren rundt, har det svært i sociale situationer med andre hunde og/eller mennesker, har svært ved at være alene og kan ikke falde til ro. Men andre hunde bliver faktisk apatiske og indadvendte – eller viser tegn på usikkerhed eller overspringshandlinger. Er du i tvivl om, hvorvidt din hund er stresset, så er det altid en god ide at overveje årsagerne, kigge på hundens adfærdsmønstre og tage en snak med en hundetræner/adfærdsspecialist.

 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Den gode løbetur

En god hundeløbetur er en som stimulerer din hund både mentalt og fysisk. Sørg for at hunden først har tid til at snuse og besørge. Måske hilse på de andre hunde der skal løbes med, hvis hundene kender og er glade for hinanden. Løbeture som lægges i spændende omgivelser – skov, eng, strand – med varieret terræn, vil udfordre hundens hjerne undervejs med de forskellige dufte og underlag. Vælg gerne de små stier der snor sig, udfordrer balance og koordination og er langt mere interessante end en asfaltvej. I canicross er der desuden meget fokus på samarbejdet mellem hund og løber – så undervejs kan øves forskellige signaler, fx ”højre”, ”venstre”, ”vent”, ”hurtigere” – så hundens fokus også er på løberen. Frida og jeg stopper af og til også på vores ture og laver lidt balance- og koordinations-øvelser. Og møder vi en venlig hund, som gerne vil hilse, skal der selvfølgelig også være tid til et hundemøde af og til. På andre tidspunkter får hun beskeden ”ikke-hilse”, så vi også træner dette undervejs. Alle disse ting er med til, at løbeturen bliver meget mere end en ”kondi-tur” for hunden. Den får derimod brugt alle sine sanser – og både hjerne og hjerte.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Løberhundens øvrige træning

Både løberhunde og andre hunde har godt af en varieret hverdag. Ikke blot er det vigtigt at veksle mellem forskellige aktiviteter – snuseøvelser, tricks, tyggetid, lydighed mv. – men også mellem ro og aktivitet. Og nogle gåture skal helst være rolige med masser af tid til bare at snuse og kigge på verden. En af de mest oversete øvelser for hunde er nok ”lave ingenting” – så denne øvelse anbefaler jeg altid varmt til alle hundeejere. I den bedste mening vil mange hundeejere gerne sørge for, at vores hunde har et spændende liv men glemmer af og til, at hunden også har brug for megen ro og ordentlig hvile. Og er hunden hyperaktiv og har svært ved at falde til ro, så prøver vi måske med en ekstra gåtur eller træning, hvor hunden faktisk er overtræt. Så prøv at træne ”ro” med din hund, hvis du ved, at den har fået tilstrækkelig aktivering. Så den lærer at slappe af – også i situationer hvor der måske er stress omkring den. Det vil både du og hunden få glæde af hele livet. Husk også at hunden har brug for ordentlig hvile – også i løbet af dagen. Et roligt sted hvor den kan ligge uforstyrret og trygt. Og megen alene-hjemme-tid er ikke nødvendigvis det samme som hviletid, hvis hunden er utryg eller keder sig og ikke kan falde til ro.

 

Mere om ”ro-på”

Der er utallige måder at træne ”ro” på. Her har du lidt inspiration: Du kan lære din hund at ligge på et bestemt tæppe via belønning for at være i ro netop der. Træn også i alle situationer hvor du kunne tænke dig mere ”ro på”: Prøv at arbejde med øjenkontakt/ro inden hunden får lov til at udføre den ønskede adfærd: Inden I skal ud af døren, inden snoren tages af, inden I går ud af lågen, inden hunden hopper ind/ud af bilen osv. På gåture, på træningspladsen, i byen, hjemme og på cafe mv. har vi også trænet meget ”sid og kig på verden” – så hvalpen blot sidder i snor og laver ”ingenting”. Evt. et roligt ”dygtig” af og til – men ellers uden en masse snak/ros. Hunden lærer bare at ”være”. Med Frida har jeg trænet siden hun var helt lille, så hendes ”tænd/sluk-knap” nu er så veludviklet, at hun kan sidde i startfeltet til et hundeløb med 50 andre hunde omkring sig og nærmest ligne en, der er klar til en lur. Så snart jeg så siger ”AFSTED”, er hun 100% på og drøner derudaf. Det er fantastisk dejligt, at hun derved ikke bruger sin energi på at stresse op inden løbet.

Efter et konkurrenceløb og dage med høj intensitet kan Frida dog godt have brug for hjælp til at falde til ro om aftenen. Kroppen har været spændt og fyldt med masser af adrenalin. Derfor har vi fået et lille ritual efter sådanne dage, som hjælper hende til at slappe af: Hun får lidt hundemassage og langsomme strøg nedover over kroppen og bagefter tyggetid eller en slikkemåtte, som også virker beroligende. Og til sidst simpelthen beskeden om, at det nu er tid til afslapning i kurven. Så falder hun som regel i dyb søvn efter ca. 5 min efter en lang og begivenhedsrig dag.

Ja, så for at sige det kort: Ligesom os andre har vores hunde godt af at både bruge – og hvile - hjerte OG hjerne. Og af og til har de brug for vores hjælp til at træffe det rigtige valg.

God træning allesammen – og nyd så også den velfortjente og vigtige lur på sofaen (eller i kurven) bagefter.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: Er din hund fit eller fed

04-03-2021 15:26, af Karoline Sidelmann Brinch

I dag er ”World obesity day” altså dagen med fokus på overvægt, som er et stigende problem hos mennesker - og også hos vores hunde

BLOG: Løb med hunden? - er det mon noget for os?

10-02-2023 16:52, af Karoline Sidelmann Brinch

I går holdt jeg, Tails by Ragno og DKK webinar om canicross. Her fik jeg lov at svare på en masse spændende spørgsmål om min store passion 

BLOG: Efterårs-hundefest på Vilhelmsborg

16-08-2022 12:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I weekenden d. 3.-4. september holder DKK Hund i Fokus på Vilhelmsborg. En weekend med en masse hundeaktiviteter. Frida og jeg har særligt én ting, vi ikke går glip af: Det fantastiske forhindringsløb om lørdagen for hund og ejer: K9-biathlon FOR ALLE

BLOG: Aktiv hund i sommervarmen?

20-05-2021 17:00, af Karoline Sidelmann Brinch

Nu begynder dagene med lunere vejr at dukke op, så hvordan forholder man sig til træning med sin hund?

BLOG: Kom godt i gang med canicross

23-10-2020 12:09, af Karoline Sidelmann Brinch

Jeg får rigtig mange spørgsmål fra løbere og hundejere om, hvordan man bedst kommer i gang med at løbe med sin hund. Først og fremmest vil jeg sige, at der er mange ”rigtige” veje til målet. Meget afhænger af, hvad du gerne vil opnå, din hunds temperament og hvordan den ellers er trænet.

BLOG: Er aktive hunde lykkelige hunde?

15-12-2020 12:39, af Karoline Sidelmann Brinch

Som dyrlæge, hundetræner og løber får jeg mange spørgsmål til, om det er sundt at løbe med sin hund. Her får du svaret

BLOG: Ny trend?: Skiskydning med hund?!

28-01-2021 08:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan man virkelig gå til skiskydning med sin hund?... ja, det er et af de spørgsmål, jeg får af og til, når jeg fortæller, at Frida og jeg elsker at dyrke "K9 biathlon". Men bag det ikke så mundrette navn gemmer sig en fantastisk sport, som hverken handler om ski eller skydning (beklager hvis nogen blev skuffede). En sport hvor alle kan være med, og hvor du kan få nogle sjove og anderledes oplevelser med motion, frisk luft og en masse samarbejde med din hund. Så jeg vil gerne fortælle jer lidt mere om denne skønne sport

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.