BLOG: Kender du typen?: Pølseindfanger eller legedræber: Lidt om indkald og dårlige vaner.

09-07-2021 11:52, af Karoline Sidelmann Brinch

Et perfekt indkald kræver masser af træning. Og det er ikke ualmindeligt, at der sniger sig dårlige vaner ind undervejs. 

Copyright Ridehesten.com
En hund i fuld firspring på indkald er en skøn følelse. Privatfoto

 

”Jeg mødte en dame i går, der lavede pølseindfangning af sin hund”, fortalte min gode hundeven mig forleden. Jeg smilede ved den malende beskrivelse af en af de ”metoder”, man af og til ser taget i brug, når det kniber lidt med indkaldet. Og vores snak om ”pølsehunden” inspirerede mig til at skrive lidt om indkald. 

Et perfekt indkald er nok det, som står højest på mange hundeejeres ønskeliste, men mange kender det nok: Det er ikke altid, man får holdt træningen fra hvalpekurset helt så meget ved lige, som man gerne ville, og så sker det, at dårlige vaner sniger sig ind. Ofte uden at man selv lægger mærke til det. Min blog i dag bliver ikke en guide til indkald. Men - med et glimt i øjet - vil jeg skrive om de tre typer, som jeg af og til møder, og som desværre nærmere lærer deres hund IKKE at komme. Kan du genkende noget? ?? - måske det kan give lidt inspiration til, hvordan du selv kan få genopfrisket din hunds indkald, hvis I også har fået lidt dårlige vaner. Der kan selvfølgelig være mange årsager til, at din hund ikke vil komme, så har du brug for hjælp, så findes der sikkert en dygtig hundetræner i dit lokalområde, som kan hjælpe jer videre.

 

”Pølse-indfangeren”: 

Lad os begynde med den førnævnte pølseindfangning: Ejeren løber typisk rundt og lokker hunden til at komme tæt på vha. en godbid, og når hunden er kommet tæt nok på, så HAPS: indfanges hunden og får snoren på. Denne ”metode” virker fint nok ca. 1-2 gange. Så lærer hunden meget hurtigt, at det at komme tæt på sin ejer betyder: ”nu er alt det sjove leg og løben løs slut – og jeg kommer i snor”. Og indkald vil sandsynligvis blive sværere og sværere, da hunden begynder at undgå at komme tæt på ejeren. Hvad kan man gøre i stedet for?: Indkald skal gerne være det fedeste i verden – og langt de fleste indkald skal være sjove. Så lav en masse indkald, hvor hunden ikke kommer i snor, men bare bliver belønnet en masse og får lov til at løbe løs/lege igen bagefter. Du kan fx lave en regel om, at kun 1 ud af 10 indkald betyder, at snoren kommer på. Træn også at din hånd på halsbåndet betyder en belønning (og ”fri” igen), så hunden lærer at forbinde det, at blive holdt ved halsbåndet som noget positivt i stedet for en ”indfangning”. 

Copyright Ridehesten.com
I fuld gang med dejlig leg. Måske ikke det bedste tidspunkt til et indkald. Privatfoto

 

”Tåge-hornet”: 

Ejeren kalder og kalder – højere og højere og måske endda mere og mere vred – på sin hund. ”Kom Fido – Fiiidooo – FIDO – FIIIIDOOO! KOOOOM FIIIIDOOOO!!” Fido løber upåvirket rundt og snuser. Ejeren fortsætter med at kalde og gå – efter lang tid kommer Fido dryssende med i den rigtige retning, men aldrig helt over til ejeren. Hér har hunden lært, at et indkald ikke har nogen konsekvenser – måske har den endda glemt, hvorfor ejeren går og råber. Hvad kan man gøre i stedet for? Jeg plejer at sige: ”Lad være med at lave indkald, hvis ikke du er klar til at sætte konsekvens bag”. Altså gider man ikke sikre, at hunden kommer, når man har kaldt - ja, så lad være med overhovedet at kalde. Min egen regel har altid været max. to kald (hvis jeg er i tvivl om, hun har hørt det første) – hvis Frida så vælger at overhøre mig, så sætter jeg det lange ben foran og går ud og henter hende ind - hvis hun fx er dybt optaget af noget. Ingen skældud, blot på med snoren og så videre. Man kan også gå tættere på, og så kalde igen, når man har fået hundens opmærksomhed – gerne kombineret med fx at løbe, klappe eller andre ting for at fange hundens interesse. Og selvfølgelig rose en masse når hunden endelig kommer. Kort efter kan man så vælge fx at lave et ”nemt” indkald, så man får en succes. Det jeg kalder ”nemme” indkald, er jeg stor fan af at lave ofte. Særligt i begyndelsen, når indkaldet skal genopfriskes - men også når hunden bliver mere stabil i sit indkald. Blot for at få en masse succesoplevelser. Et nemt indkald er dem uden distraktioner, og dem som er ekstra sjove for hunden En mulighed er fx metoden, hvor én person holder i hunden, og den anden løber afsted og derefter kalder på hunden og belønner en masse, når hunden kommer. Det synes de fleste hunde er rigtig sjovt (og også sådan man begynder at træne indkald på mange hundeskoler), og succesraten er dermed høj. 

 

Copyright Ridehesten.com
God kontakt er en god basis for indkald. Privatfoto

 

”Legedræberen": 

Hunden er netop sat afsted for at lege med nogle andre hunde – eller er i fuld gang med en dejlig leg. Ejeren står lidt på afstand og laver sit indkald: ”Fidoooo – kom så! FIIIDOO KOM!” Fido leger videre og hører måske dårlig nok, at ejeren råber – ejeren råber igen og igen, men Fido har en fest, og kommer derfor først, når han er færdig med at lege. Hunden lærer hurtigt at overhøre indkaldet, da den jo har det megasjovt og slet ikke har tid til at komme. Prøv i stedet at ændre timingen for indkaldet. Har man en hund, som er meget rutineret og stabil i indkald, kan man godt af og til kræve, at den skal komme i sådanne fristende situationer, men for en begynder handler det om at gå efter succes. Og det vil sige at kalde på hunden på de tidspunkter, hvor der er størst sandsynlighed for, at den kommer. Er hunden lige ”sat af” i galop hen for at lege, ja, så er det ikke lige det bedste tidspunkt – og er hunden dybt optaget i en leg, så er ørerne nok også lukkede. Igen: Lav mange ”nemme” indkald i stedet og vent med at kalde i de mere vanskelige situationer til hunden er mere trænet. Hent i stedet din hund og få den med videre, når den har leget. Og lær så at observere din hunds kropssprog: Lige mens den er midt i en leg eller med at snuse, vil den måske blive opmærksom på, hvor man er henne – og kort kigge op efter en. Eller den holder en pause med sin aktivitet. Det er dér, man skal kalde - særligt når man går i gang med at øve de lidt mere krævende indkald. 

Og så måske det vigtigste af det hele: Gør det sjovt og dejligt for hunden at komme. Måske nogle ekstra gode godbidder eller legetøj til de perfekte indkald og masser af ros. Og selvfølgelig aldrig skældup, når vovse først er kommet. Ros altid hunden når den vælger dig. En god kontakt mellem hund og ejer er den allerbedste basis for gode indkald. 

Copyright Ridehesten.com
Altid masser af belønning når hunden kommer. Privatfoto

God fornøjelse med træningen.  

 

Læs også

Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.

Del din viden og passion for hunde

16-03-2025 08:00, af Cecilie Friis Amstrup
Blog|

Har du en passion for hunde og måske en faglig vinkel, du gerne vil dele? Så har du nu muligheden for at blive blogger på hunden.dk!

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Ny trend?: Skiskydning med hund?!

28-01-2021 08:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan man virkelig gå til skiskydning med sin hund?... ja, det er et af de spørgsmål, jeg får af og til, når jeg fortæller, at Frida og jeg elsker at dyrke "K9 biathlon". Men bag det ikke så mundrette navn gemmer sig en fantastisk sport, som hverken handler om ski eller skydning (beklager hvis nogen blev skuffede). En sport hvor alle kan være med, og hvor du kan få nogle sjove og anderledes oplevelser med motion, frisk luft og en masse samarbejde med din hund. Så jeg vil gerne fortælle jer lidt mere om denne skønne sport

Blogindlæg: Forhindringsløb med hund - er det noget for os?

09-05-2024 08:26, af Anne Cecilie Sohl

Løb med forhindringer (K9 Biathlon) bliver mere og mere populære i disse år. Det er en sjov sport og kan være en skøn fælles oplevelse at få med sin hund. Men hvis det skal være en succes, er der en række ting, man bør tænke over, inden I tager afsted.

BLOG: Hjerne og hjerte. Lidt om stress hos hunde

07-01-2021 08:14, af Karoline Sidelmann Brinch

Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet  og hvile

BLOG: Mandagsglæde: Mørkeleg i mudderet!

09-11-2020 12:09, af Karoline Sidelmann Brinch

Selvom vejret inviterer til sofahygge og varme drikke, så er det altså stadig fedt at komme ud at løbe

Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del I. Opvarmning.

16-10-2021 13:40, af Karoline Sidelmann Brinch

Mange hunde bliver brugt til forskellige typer sport: Agility, lydighed, jagt, cykling, canicross og meget andet. Det stiller krav til hundens fysik – og til tider glemmer vi tobenede vist, at vores hunde faktisk er topatleter, som præsterer på højt niveau. Af og til i mange timer af gangen

BLOG: Hip hurra for hundeløb!

21-04-2021 08:49, af Karoline Sidelmann Brinch

Et år med HPM Dirty Paws - løbeklub for hund og ejer

Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del II: “Nedkøling” og restitution

19-11-2021 08:41, af Karoline Sidelmann Brinch

Til tider glemmer vi, at mange af vores hunde er topatleter, som yder store fysiske præstationer fx til jagt, canicross, agility, mv. Derfor har de brug for vores hjælp til at yde deres bedste og undgå skader. I min seneste blog skrev jeg om vigtigheden af at varme op, når vores sports-hunde skal ud og præstere. I dag skal det handle om tiden efter, hunden har været afsted: Hvordan sikrer vi på bedste vis, at hunden hurtigt kommer sig ovenpå kraftanstrengelserne og restituerer bedst muligt

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Roskilde: Cairn terrier triumferede på første dag i Store ring

09-05-2025 20:11, af Cecilie Friis Amstrup

Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Roskilde: Simone vandt juniorhandlerfinalen med ro og overblik

10-05-2025 20:09, af Cecilie Friis Amstrup

Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse