BLOG: Er aktive hunde lykkelige hunde?

15-12-2020 12:39, af Karoline Sidelmann Brinch

Som dyrlæge, hundetræner og løber får jeg mange spørgsmål til, om det er sundt at løbe med sin hund. Her får du svaret

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Jeg sad for nogle måneder siden og kiggede på et hundeforum på Facebook. En hundeejer havde spurgt, om hun måtte løbe med sin hund – og hvor langt. Svarene hun fik, var alt fra: ”nej, du bør aldrig løbe med din hund – det er usundt og stressende” til: ”ja, jeg løber ofte halvmaraton eller længere med min hund”.

Så jeg kan godt forstå, at særligt nybegyndere udi løb og hunde kan blive lidt forvirrede. Men lad mig begynde med at sige det vigtigste: Der er mange forskellige svar på det spørgsmål, som alle kan være rigtige lige præcis for DIN hund. For ja: for nogle hunde vil løb være usundt – og ja: for nogle hunde vil et halvmaraton være helt ok. Som med så mange andre ting i hundeverdenen (og andetsteds), så afhænger svaret helt af din hund og dens temperament, øvrige træning, kondition, styrke, alder, race, historie – og ved løb også af dig og dit løbetempo og ambitioner med løb og træning. Alt dette sagt så lad os kigge lidt på nogle af de aspekter, du skal være opmærksom på ift. løb med din hund.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Hundens race 
Langt de fleste hunde kan faktisk blive udmærkede løberhunde og have glæde af at blive trænet op til at løbe. I vores klub har vi alt fra fx yorkshire terriers og franske bulldogs til rhodesian ridgeback, retrievere og skønne blandinger. Men dette sagt skal du naturligvis være særligt opmærksom, hvis du fx har en brachycephal (kortsnudet) race, en hund med helt særlig bygning (benstilling, ryg) eller de meget store og tunge racer. Check med din dyrlæge hvis du er i tvivl. I ekstreme temperaturer – kolde vintre og varme somre - skal man også være ekstra opmærksom på hunde der fx har meget/næsten ingen pels. Har du ambitioner om lange løbeture med din hund, så skal du også overveje, om din hund er bygget til det. De fleste racer kan trænes til at løbe en tur på fx 5 km – men længere ture skal man være varsom med, hvis man har en meget lille/stor eller kortsnudet hund.

 

Hundens alder
Hvalpe skal ikke løbe. Men en unghund kan have glæde af at deltage på de helt korte ture, hvor man bygger muskler og kondition langsomt op. Hvornår du kan løbe med din hund afhænger af størrelsen på hunden, og hvor langt du vil løbe. Jeg vil skrive mere udførligt om løb og alder i et senere indlæg. Ældre hunde kan have godt af aktivitet, men selvfølgelig skal turene også her tilrettelægges med ekstra hensyn.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Hundens kondition og styrke

 Jeg har personligt to ”mantraer” ift. træning (og mange andre ting i livet). Det ene er ”alt med måde” – det andet er ”variation er godt”. En af årsagerne til, at løb måske har fået et lidt dårligt ry ift. skader, er, at det kan være en ensidig belastning af kroppen. Og derfor er variation vigtigt: Løb helst mest med din hund i skoven, gerne også mange ture hvor den er fri, og løb i varieret terræn. Og kombiner løbetræningen med masser af styrke-, koordinations- og balancetræning. På den måde får man en hund, som er stærk i både muskler, led og på konditionen. Husk selvfølgelig at bygge træningen langsomt op og tage udgangspunkt i, hvor din hund er nu: Er den vant til lange gåture med frit løb, eller går I kun kort og i snor? Selv hunde, der er vant til at løbe frit, skal sandsynligvis bruge nogle måneder med kortere løbeture med pauser for at lære at løbe i længere tid, da mange hunde som udgangspunkt er sprintere. Så brug fx ca. 8 uger, hvor du bygger på fra 1-2 km op til at kunne løbe 5 km. Hvis du selv er begynder, så find et begynderprogram til mennesker og følg det sammen med hunden.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Dig som løber

 Jeg møder mange løbere, som er bange for, om hunden bliver for presset ved at løbe med dem. Og her er er det vigtigt at kigge på dit eget tempo ift. hundens. Det er klart, at hunden kan blive presset for meget, hvis du selv er hurtigløber, og hunden fx er en mindre racer og/eller ikke er trænet op. Men langt de fleste motionsløbere løber ofte i et tempo, som svarer til en ren hygge-luntetur for vores hunde. Som eksempel så gider Frida dårligt slå motoren til, når vi løber 5 km på 30 min – for hende er dette virkelig langsomt trav. Men selvfølgelig skal vi være opmærksomme på vores hunde: At de er trænet op til de distancer/temp,i vi løber, at de ikke får det for varmt om sommeren, at der er tilstrækkeligt med pauser, og at vi ikke løber for mange ensformige ture med dem. Kig på din hund og lær dens signaler at kende; hunden skal fx nødigt falde tilbage, hvis den ellers normalt løber foran. Og er du i tvivl, så hold en pause eller gør turen kortere. Husk at de fleste hunde ikke selv siger fra. Har du selv ambitioner om de længere/hurtigere ture, så læg en plan for, hvordan du og hunden træner op – og lad også hunden blive hjemme af og til, så den får tilstrækkelig med hvile eller får en alternativ træning udover løbet. Hunde har, ligesom os tobenede, også brug for restitution – og i øvrigt opvarmning og nedkøling/stræk efter træning.

 

 

Copyright Ridehesten.comPrivatfoto Hundens temperament og øvrige træning
Her kommer vi til et emne, som fortjener sin helt egen blog post (og det får det). Det er vigtigt at huske på, at løbetræning aldrig skal stå alene. I mine øjne er løb fantastisk da det giver fælles oplevelser, kondition, styrke – og kan skabe et stærkere bånd mellem jer. Men gøres det ensformigt og uden kombination med anden træning kan det stresse og give for ensidig belastning. I min næste post vil jeg komme mere ind på, hvorfor løb ikke er skabt til at køre hunden træt og hvilke øvelser, der er gode at lave i kombination med løb og andre højintense aktiviteter. En hund har brug for variation og et aktivt liv – men også for at lære at slappe af. Mere om det næste gang.
Så ja: aktive hunde er lykkelige hunde – under de rette forudsætninger og med viden om, hvordan vi træner vores hund på den bedste måde. Vi ønsker jer en både afslappet, aktiv og glædelig jul. Husk du kan træne canicross med din lokale HPM Dirty Paws klub rundt om i hele Danmark.

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: Hader du også at løbe? Så canicross i stedet!

02-12-2020 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du svært ved at finde motivation til at motionere? Så kan din hund måske være løsningen....

BLOG: Løb med hunden? - er det mon noget for os?

10-02-2023 16:52, af Karoline Sidelmann Brinch

I går holdt jeg, Tails by Ragno og DKK webinar om canicross. Her fik jeg lov at svare på en masse spændende spørgsmål om min store passion 

BLOG: Kender du typen?: Pølseindfanger eller legedræber: Lidt om indkald og dårlige vaner.

09-07-2021 11:52, af Karoline Sidelmann Brinch

Et perfekt indkald kræver masser af træning. Og det er ikke ualmindeligt, at der sniger sig dårlige vaner ind undervejs. 

BLOG: Er der junkmail i hunde-indbakken?

25-03-2021 15:24, af Karoline Sidelmann Brinch

Et par tanker om at give og modtage uopfordrede "gode råd" om hunde

Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del I. Opvarmning.

16-10-2021 13:40, af Karoline Sidelmann Brinch

Mange hunde bliver brugt til forskellige typer sport: Agility, lydighed, jagt, cykling, canicross og meget andet. Det stiller krav til hundens fysik – og til tider glemmer vi tobenede vist, at vores hunde faktisk er topatleter, som præsterer på højt niveau. Af og til i mange timer af gangen

BLOG: Vores hunde lever det fede liv... eller gør de?

27-01-2023 08:28, af Karoline Sidelmann Brinch

Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?

BLOG: En fantastisk dag med K9-biathlon FOR ALLE.

08-09-2021 12:18, af Karoline Sidelmann Brinch

Lørdag d. 25. august var en dag vi havde ventet på med spænding og glæde. Der var det nemlig tid til K9-biathlon i de skønne omgivelser ved Vilhelmsborg. Et arrangement af Lilleskov Slot som blev lavet ifm. DKKs Hund i fokus

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.