BLOG: Er aktive hunde lykkelige hunde?

15-12-2020 12:39, af Karoline Sidelmann Brinch

Som dyrlæge, hundetræner og løber får jeg mange spørgsmål til, om det er sundt at løbe med sin hund. Her får du svaret

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Jeg sad for nogle måneder siden og kiggede på et hundeforum på Facebook. En hundeejer havde spurgt, om hun måtte løbe med sin hund – og hvor langt. Svarene hun fik, var alt fra: ”nej, du bør aldrig løbe med din hund – det er usundt og stressende” til: ”ja, jeg løber ofte halvmaraton eller længere med min hund”.

Så jeg kan godt forstå, at særligt nybegyndere udi løb og hunde kan blive lidt forvirrede. Men lad mig begynde med at sige det vigtigste: Der er mange forskellige svar på det spørgsmål, som alle kan være rigtige lige præcis for DIN hund. For ja: for nogle hunde vil løb være usundt – og ja: for nogle hunde vil et halvmaraton være helt ok. Som med så mange andre ting i hundeverdenen (og andetsteds), så afhænger svaret helt af din hund og dens temperament, øvrige træning, kondition, styrke, alder, race, historie – og ved løb også af dig og dit løbetempo og ambitioner med løb og træning. Alt dette sagt så lad os kigge lidt på nogle af de aspekter, du skal være opmærksom på ift. løb med din hund.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Hundens race 
Langt de fleste hunde kan faktisk blive udmærkede løberhunde og have glæde af at blive trænet op til at løbe. I vores klub har vi alt fra fx yorkshire terriers og franske bulldogs til rhodesian ridgeback, retrievere og skønne blandinger. Men dette sagt skal du naturligvis være særligt opmærksom, hvis du fx har en brachycephal (kortsnudet) race, en hund med helt særlig bygning (benstilling, ryg) eller de meget store og tunge racer. Check med din dyrlæge hvis du er i tvivl. I ekstreme temperaturer – kolde vintre og varme somre - skal man også være ekstra opmærksom på hunde der fx har meget/næsten ingen pels. Har du ambitioner om lange løbeture med din hund, så skal du også overveje, om din hund er bygget til det. De fleste racer kan trænes til at løbe en tur på fx 5 km – men længere ture skal man være varsom med, hvis man har en meget lille/stor eller kortsnudet hund.

 

Hundens alder
Hvalpe skal ikke løbe. Men en unghund kan have glæde af at deltage på de helt korte ture, hvor man bygger muskler og kondition langsomt op. Hvornår du kan løbe med din hund afhænger af størrelsen på hunden, og hvor langt du vil løbe. Jeg vil skrive mere udførligt om løb og alder i et senere indlæg. Ældre hunde kan have godt af aktivitet, men selvfølgelig skal turene også her tilrettelægges med ekstra hensyn.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Hundens kondition og styrke

 Jeg har personligt to ”mantraer” ift. træning (og mange andre ting i livet). Det ene er ”alt med måde” – det andet er ”variation er godt”. En af årsagerne til, at løb måske har fået et lidt dårligt ry ift. skader, er, at det kan være en ensidig belastning af kroppen. Og derfor er variation vigtigt: Løb helst mest med din hund i skoven, gerne også mange ture hvor den er fri, og løb i varieret terræn. Og kombiner løbetræningen med masser af styrke-, koordinations- og balancetræning. På den måde får man en hund, som er stærk i både muskler, led og på konditionen. Husk selvfølgelig at bygge træningen langsomt op og tage udgangspunkt i, hvor din hund er nu: Er den vant til lange gåture med frit løb, eller går I kun kort og i snor? Selv hunde, der er vant til at løbe frit, skal sandsynligvis bruge nogle måneder med kortere løbeture med pauser for at lære at løbe i længere tid, da mange hunde som udgangspunkt er sprintere. Så brug fx ca. 8 uger, hvor du bygger på fra 1-2 km op til at kunne løbe 5 km. Hvis du selv er begynder, så find et begynderprogram til mennesker og følg det sammen med hunden.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Dig som løber

 Jeg møder mange løbere, som er bange for, om hunden bliver for presset ved at løbe med dem. Og her er er det vigtigt at kigge på dit eget tempo ift. hundens. Det er klart, at hunden kan blive presset for meget, hvis du selv er hurtigløber, og hunden fx er en mindre racer og/eller ikke er trænet op. Men langt de fleste motionsløbere løber ofte i et tempo, som svarer til en ren hygge-luntetur for vores hunde. Som eksempel så gider Frida dårligt slå motoren til, når vi løber 5 km på 30 min – for hende er dette virkelig langsomt trav. Men selvfølgelig skal vi være opmærksomme på vores hunde: At de er trænet op til de distancer/temp,i vi løber, at de ikke får det for varmt om sommeren, at der er tilstrækkeligt med pauser, og at vi ikke løber for mange ensformige ture med dem. Kig på din hund og lær dens signaler at kende; hunden skal fx nødigt falde tilbage, hvis den ellers normalt løber foran. Og er du i tvivl, så hold en pause eller gør turen kortere. Husk at de fleste hunde ikke selv siger fra. Har du selv ambitioner om de længere/hurtigere ture, så læg en plan for, hvordan du og hunden træner op – og lad også hunden blive hjemme af og til, så den får tilstrækkelig med hvile eller får en alternativ træning udover løbet. Hunde har, ligesom os tobenede, også brug for restitution – og i øvrigt opvarmning og nedkøling/stræk efter træning.

 

 

Copyright Ridehesten.comPrivatfoto Hundens temperament og øvrige træning
Her kommer vi til et emne, som fortjener sin helt egen blog post (og det får det). Det er vigtigt at huske på, at løbetræning aldrig skal stå alene. I mine øjne er løb fantastisk da det giver fælles oplevelser, kondition, styrke – og kan skabe et stærkere bånd mellem jer. Men gøres det ensformigt og uden kombination med anden træning kan det stresse og give for ensidig belastning. I min næste post vil jeg komme mere ind på, hvorfor løb ikke er skabt til at køre hunden træt og hvilke øvelser, der er gode at lave i kombination med løb og andre højintense aktiviteter. En hund har brug for variation og et aktivt liv – men også for at lære at slappe af. Mere om det næste gang.
Så ja: aktive hunde er lykkelige hunde – under de rette forudsætninger og med viden om, hvordan vi træner vores hund på den bedste måde. Vi ønsker jer en både afslappet, aktiv og glædelig jul. Husk du kan træne canicross med din lokale HPM Dirty Paws klub rundt om i hele Danmark.

Læs også

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: Hader du også at løbe? Så canicross i stedet!

02-12-2020 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du svært ved at finde motivation til at motionere? Så kan din hund måske være løsningen....

BLOG: Hjerne og hjerte. Lidt om stress hos hunde

07-01-2021 08:14, af Karoline Sidelmann Brinch

Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet  og hvile

Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del II: “Nedkøling” og restitution

19-11-2021 08:41, af Karoline Sidelmann Brinch

Til tider glemmer vi, at mange af vores hunde er topatleter, som yder store fysiske præstationer fx til jagt, canicross, agility, mv. Derfor har de brug for vores hjælp til at yde deres bedste og undgå skader. I min seneste blog skrev jeg om vigtigheden af at varme op, når vores sports-hunde skal ud og præstere. I dag skal det handle om tiden efter, hunden har været afsted: Hvordan sikrer vi på bedste vis, at hunden hurtigt kommer sig ovenpå kraftanstrengelserne og restituerer bedst muligt

BLOG: Er der junkmail i hunde-indbakken?

25-03-2021 15:24, af Karoline Sidelmann Brinch

Et par tanker om at give og modtage uopfordrede "gode råd" om hunde

BLOG: Vores hunde lever det fede liv... eller gør de?

27-01-2023 08:28, af Karoline Sidelmann Brinch

Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?

BLOG: Aktiv hund om sommeren: Go eller no-go?

22-05-2022 08:48, af Karoline Sidelmann Brinch

Sommeren nærmer sig med varme og hastige skridt, men hvordan er det med træning i sommervarmen. Det kan du læse om her

BLOG: En fantastisk dag med K9-biathlon FOR ALLE.

08-09-2021 12:18, af Karoline Sidelmann Brinch

Lørdag d. 25. august var en dag vi havde ventet på med spænding og glæde. Der var det nemlig tid til K9-biathlon i de skønne omgivelser ved Vilhelmsborg. Et arrangement af Lilleskov Slot som blev lavet ifm. DKKs Hund i fokus

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt