BLOG: Er aktive hunde lykkelige hunde?

15-12-2020 12:39, af Karoline Sidelmann Brinch

Som dyrlæge, hundetræner og løber får jeg mange spørgsmål til, om det er sundt at løbe med sin hund. Her får du svaret

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Jeg sad for nogle måneder siden og kiggede på et hundeforum på Facebook. En hundeejer havde spurgt, om hun måtte løbe med sin hund – og hvor langt. Svarene hun fik, var alt fra: ”nej, du bør aldrig løbe med din hund – det er usundt og stressende” til: ”ja, jeg løber ofte halvmaraton eller længere med min hund”.

Så jeg kan godt forstå, at særligt nybegyndere udi løb og hunde kan blive lidt forvirrede. Men lad mig begynde med at sige det vigtigste: Der er mange forskellige svar på det spørgsmål, som alle kan være rigtige lige præcis for DIN hund. For ja: for nogle hunde vil løb være usundt – og ja: for nogle hunde vil et halvmaraton være helt ok. Som med så mange andre ting i hundeverdenen (og andetsteds), så afhænger svaret helt af din hund og dens temperament, øvrige træning, kondition, styrke, alder, race, historie – og ved løb også af dig og dit løbetempo og ambitioner med løb og træning. Alt dette sagt så lad os kigge lidt på nogle af de aspekter, du skal være opmærksom på ift. løb med din hund.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Hundens race 
Langt de fleste hunde kan faktisk blive udmærkede løberhunde og have glæde af at blive trænet op til at løbe. I vores klub har vi alt fra fx yorkshire terriers og franske bulldogs til rhodesian ridgeback, retrievere og skønne blandinger. Men dette sagt skal du naturligvis være særligt opmærksom, hvis du fx har en brachycephal (kortsnudet) race, en hund med helt særlig bygning (benstilling, ryg) eller de meget store og tunge racer. Check med din dyrlæge hvis du er i tvivl. I ekstreme temperaturer – kolde vintre og varme somre - skal man også være ekstra opmærksom på hunde der fx har meget/næsten ingen pels. Har du ambitioner om lange løbeture med din hund, så skal du også overveje, om din hund er bygget til det. De fleste racer kan trænes til at løbe en tur på fx 5 km – men længere ture skal man være varsom med, hvis man har en meget lille/stor eller kortsnudet hund.

 

Hundens alder
Hvalpe skal ikke løbe. Men en unghund kan have glæde af at deltage på de helt korte ture, hvor man bygger muskler og kondition langsomt op. Hvornår du kan løbe med din hund afhænger af størrelsen på hunden, og hvor langt du vil løbe. Jeg vil skrive mere udførligt om løb og alder i et senere indlæg. Ældre hunde kan have godt af aktivitet, men selvfølgelig skal turene også her tilrettelægges med ekstra hensyn.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Hundens kondition og styrke

 Jeg har personligt to ”mantraer” ift. træning (og mange andre ting i livet). Det ene er ”alt med måde” – det andet er ”variation er godt”. En af årsagerne til, at løb måske har fået et lidt dårligt ry ift. skader, er, at det kan være en ensidig belastning af kroppen. Og derfor er variation vigtigt: Løb helst mest med din hund i skoven, gerne også mange ture hvor den er fri, og løb i varieret terræn. Og kombiner løbetræningen med masser af styrke-, koordinations- og balancetræning. På den måde får man en hund, som er stærk i både muskler, led og på konditionen. Husk selvfølgelig at bygge træningen langsomt op og tage udgangspunkt i, hvor din hund er nu: Er den vant til lange gåture med frit løb, eller går I kun kort og i snor? Selv hunde, der er vant til at løbe frit, skal sandsynligvis bruge nogle måneder med kortere løbeture med pauser for at lære at løbe i længere tid, da mange hunde som udgangspunkt er sprintere. Så brug fx ca. 8 uger, hvor du bygger på fra 1-2 km op til at kunne løbe 5 km. Hvis du selv er begynder, så find et begynderprogram til mennesker og følg det sammen med hunden.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Dig som løber

 Jeg møder mange løbere, som er bange for, om hunden bliver for presset ved at løbe med dem. Og her er er det vigtigt at kigge på dit eget tempo ift. hundens. Det er klart, at hunden kan blive presset for meget, hvis du selv er hurtigløber, og hunden fx er en mindre racer og/eller ikke er trænet op. Men langt de fleste motionsløbere løber ofte i et tempo, som svarer til en ren hygge-luntetur for vores hunde. Som eksempel så gider Frida dårligt slå motoren til, når vi løber 5 km på 30 min – for hende er dette virkelig langsomt trav. Men selvfølgelig skal vi være opmærksomme på vores hunde: At de er trænet op til de distancer/temp,i vi løber, at de ikke får det for varmt om sommeren, at der er tilstrækkeligt med pauser, og at vi ikke løber for mange ensformige ture med dem. Kig på din hund og lær dens signaler at kende; hunden skal fx nødigt falde tilbage, hvis den ellers normalt løber foran. Og er du i tvivl, så hold en pause eller gør turen kortere. Husk at de fleste hunde ikke selv siger fra. Har du selv ambitioner om de længere/hurtigere ture, så læg en plan for, hvordan du og hunden træner op – og lad også hunden blive hjemme af og til, så den får tilstrækkelig med hvile eller får en alternativ træning udover løbet. Hunde har, ligesom os tobenede, også brug for restitution – og i øvrigt opvarmning og nedkøling/stræk efter træning.

 

 

Copyright Ridehesten.comPrivatfoto Hundens temperament og øvrige træning
Her kommer vi til et emne, som fortjener sin helt egen blog post (og det får det). Det er vigtigt at huske på, at løbetræning aldrig skal stå alene. I mine øjne er løb fantastisk da det giver fælles oplevelser, kondition, styrke – og kan skabe et stærkere bånd mellem jer. Men gøres det ensformigt og uden kombination med anden træning kan det stresse og give for ensidig belastning. I min næste post vil jeg komme mere ind på, hvorfor løb ikke er skabt til at køre hunden træt og hvilke øvelser, der er gode at lave i kombination med løb og andre højintense aktiviteter. En hund har brug for variation og et aktivt liv – men også for at lære at slappe af. Mere om det næste gang.
Så ja: aktive hunde er lykkelige hunde – under de rette forudsætninger og med viden om, hvordan vi træner vores hund på den bedste måde. Vi ønsker jer en både afslappet, aktiv og glædelig jul. Husk du kan træne canicross med din lokale HPM Dirty Paws klub rundt om i hele Danmark.

Læs også

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: Mandagsglæde: Mørkeleg i mudderet!

09-11-2020 12:09, af Karoline Sidelmann Brinch

Selvom vejret inviterer til sofahygge og varme drikke, så er det altså stadig fedt at komme ud at løbe

Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del I. Opvarmning.

16-10-2021 13:40, af Karoline Sidelmann Brinch

Mange hunde bliver brugt til forskellige typer sport: Agility, lydighed, jagt, cykling, canicross og meget andet. Det stiller krav til hundens fysik – og til tider glemmer vi tobenede vist, at vores hunde faktisk er topatleter, som præsterer på højt niveau. Af og til i mange timer af gangen

BLOG: Kender du typen?: Pølseindfanger eller legedræber: Lidt om indkald og dårlige vaner.

09-07-2021 11:52, af Karoline Sidelmann Brinch

Et perfekt indkald kræver masser af træning. Og det er ikke ualmindeligt, at der sniger sig dårlige vaner ind undervejs. 

BLOG: Hjerne og hjerte. Lidt om stress hos hunde

07-01-2021 08:14, af Karoline Sidelmann Brinch

Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet  og hvile

BLOG: Hip hurra for hundeløb!

21-04-2021 08:49, af Karoline Sidelmann Brinch

Et år med HPM Dirty Paws - løbeklub for hund og ejer

BLOG: Efterårs-hundefest på Vilhelmsborg

16-08-2022 12:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I weekenden d. 3.-4. september holder DKK Hund i Fokus på Vilhelmsborg. En weekend med en masse hundeaktiviteter. Frida og jeg har særligt én ting, vi ikke går glip af: Det fantastiske forhindringsløb om lørdagen for hund og ejer: K9-biathlon FOR ALLE

Blogindlæg: Forhindringsløb med hund - er det noget for os?

09-05-2024 08:26, af Anne Cecilie Sohl

Løb med forhindringer (K9 Biathlon) bliver mere og mere populære i disse år. Det er en sjov sport og kan være en skøn fælles oplevelse at få med sin hund. Men hvis det skal være en succes, er der en række ting, man bør tænke over, inden I tager afsted.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet