Lige siden Frida var lille har hun været med på langt de fleste af vores ferier. Både ture til England, Østrig, Norge, Tyskland, Østrig og Sverige er det blevet til. Såvel som mange kortere ferier rundt omkring i Danmark. Vi elsker at være i naturen og vandre, og det er lige en ferieform, der passer Frida, som nyder de lange dage udenfor, hvor vi er aktive sammen, der er masser af nye dufte, venlige folk og kølende svømmeture i søer og floder – og som regel også et stop eller tre hvor der falder en godbid af.
Det vigtigste for mig har været at træne, så Frida blev vant til at komme mange forskellige steder og føler sig tryg i nye omgiver, på et hotel, i en bjerghytte, i bus/tog/på færge/på restaurant osv. Så lige siden hvalpetiden har vi lavet rigtig meget miljøtræning med hende, hvor hun var med os nærmest overalt. Hun skulle selvfølgelig også lære at være rolig fx når vi sidder og spiser eller i øvrigt er tæt på fremmede – så en masse ”ro” træning var også på programmet. Også bilkørsel har været en vigtig del af træningen. Har man en hund, der hader at køre bil, så vil en tur ned gennem Europa være én stor stressfaktor.
Derudover har vi tænkte meget over, hvordan vi bedst kunne indrette vores ferieprogram, så det blev mest muligt hundevenligt. Det kræver selvfølgelig lidt ekstra tid at finde overnatningssteder, hvor hunde er tilladt – men særligt mange steder i Europa såsom Tyskland, Østrig og England er generelt meget hundevenlige. Også på langt de fleste restauranter er hunde tilladt i disse lande. Inden vi tager afsted checker jeg reglerne for de lande, vi skal til og at hendes hundepas er OK ift. vacciner og ormekur. Og bilen skal også være indrettet sådan at hun kan sidde godt og sikkert. På de lange kørestræk sørger vi for hyppige snuse/tissepauser og selvfølgelig vand og lidt snacks.
Når vi er fremme på destinationen, så forsøger vi at indrette dagene efter vejret og hvordan Frida har det. Er det ekstra varmt, så korter vi måske turen lidt af eller lægger ruten forbi ekstra mange vandløb. Vi har også en kølevest, hun kan få på, og generelt er hun en hund, som er god til at tolerere varme – dette er jo individuelt fra hund til hund, og har man en hund, der døjer meget med varmen, skal man selvfølgelig være ekstra forsigtig. Træning og god form hjælper en del. På vores lange ture får hun af og til en halv eller hel fridag på værelset, hvor vi andre så vandrer en tur alene. Jeg sørger altid for at have lidt ekstra lækkert foder med til hende, da appetitten af og til kan svigte lidt, når man er meget på farten. Så får hun måske lidt hvalpefoder eller en lille klat leverpostej eller pølse oveni maden. Hun er ikke altid god til at få drukket nok, hvis vandet ikke er helt frisk – så her bruger jeg også enten vådfoder eller energigel i vandet (det vi kalder ”hundesodavand”) – så ryger det nemmere ned.
De sidste par ferier har vi haft fantastiske ture i fx Alperne, hvor vi har gået med rygsæk fra hytte til hytte eller små gæstehuse. Typisk går vi mellem 5 og 7 timer på sådan en dag, så det er også vigtigt at sørge for at både hunden og en selv er i god form og har trænet op til de lange dage. Dagen starter typisk med en god, solid morgenmad til de tobenede, mens Frida får et lidt mindre morgenmad end vanligt, for at maven ikke skal være for fyldt. Til gengæld får hun så frokost og/eller energigel undervejs. Vi går ad vandrestier i de smukke omgivelser i en 2-3 timer, indtil vi finder et hyggeligt sted til pause og frokost. Frida går i en god sele og flexline, som jeg fæster i stroppen i min rygsæk for at have hænderne fri. Mange steder i Alperne er meget vildt og får/køer, så det er vigtigt at holde sin hund tæt på sig, og i nationalparkerne er der linepligt. Der findes dog også flere steder, hvor det på visse årstider er tilladt at have hunden løs, hvis den er under kontrol. Vi har altid vand med til Frida og os selv – men som regel er vi heldige og finder små kilder, floder og søer, hvor Frida elsker at tage en dukkert og få frisk vand.
I frokostpausen tager Frida altid en god lur efter maden og får lige ladet lidt op, inden vi vandrer videre. Terrænet er ofte kuperet, så det er godt at være i god form. Derhjemme går og løber vi mange ture, og det kommer os til gode på ferier, hvor der skal gås mange dage i træk. Som regel plejer vi dog at lægge mindst én ekstra dag ind på ferien, hvor vi bliver samme sted, så der er mulighed for en hviledag.
Når vi ankommer til næste hytte eller lille hotel er det typisk sent på eftermiddagen og vi får os installeret. For ikke at slæbe for meget i rygsækken pakker vi let og Fridas bagage består som regel af flg.: Sele, halsbånd, flexline, snor, foder, energigel, godbidder, prutteposer, førstehjælpskit, Panda (hendes yndlingsbamse). I førstehjælpskittet har vi forskelligt forbindingsmaterialer, desinficerende gel, pincet, mundkurv (skal også bruges i fx offentlig transport/lifter i Tyskland og Østrig). Så trænger Frida til en god lur og et godt solidt måltid - og vi tobenede kan få aftensmad. Om aftenen er der som regel ganske roligt på værelset, hvor vi slapper af og lader op til dagen efter – og Frida får lidt ekstra nus på maven efter en lang dag på farten.
Vi har kun gode erfaringer med at have hende med på vores ferier. Vi kommer i kontakt med ekstra mange flinke mennesker, og vi har kun oplevet, at folk er meget positive. Selvfølgelig kræver det også ekstra planlægning, og man skal fx også checke sine vandreruter ekstra grundigt, da man pludselig kan risikere, at der er en meget stejl trappe eller metalbro som ikke er hundevenligt. Men det er alt sammen umagen værd. Vi synes, det giver en ekstra dimension også at opleve naturen og ferien gennem hendes øjne og se hvor meget hun nyder timerne sammen og de mange oplevelser.
Vi glæder os allerede til næste tur, hvor vi i år skal udforske bl.a. Dolomitterne sammen. Rigtig god ferie.
Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse.
Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.
Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.
Et par tanker om at give og modtage uopfordrede "gode råd" om hunde
Jeg får rigtig mange spørgsmål fra løbere og hundejere om, hvordan man bedst kommer i gang med at løbe med sin hund. Først og fremmest vil jeg sige, at der er mange ”rigtige” veje til målet. Meget afhænger af, hvad du gerne vil opnå, din hunds temperament og hvordan den ellers er trænet.
Et perfekt indkald kræver masser af træning. Og det er ikke ualmindeligt, at der sniger sig dårlige vaner ind undervejs.
I går holdt jeg, Tails by Ragno og DKK webinar om canicross. Her fik jeg lov at svare på en masse spændende spørgsmål om min store passion
Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet og hvile
Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?
Mange af os hundeejere vil gøre næsten alt for, at vores hunde får lange og lykkelige liv. Så hvorfor er det stadig så svært at huske tandbørstningen, selvom manglende tandhygiejne har stor indflydelse på vores hundes livskvalitet
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.
Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.