Hvis du selv er løber, så kender du måske fornemmelse?: Du har været ude og ”give den gas” – fx til et motionsløb. Og bagefter får du ikke lige ”jogget af” – men sætter dig i stedet med vennerne og fejrer med en sodavand eller en kop øl. Hvordan føles benene så bagefter? Jeps: Pænt trætte og stive ikke sandt?... Og hundes muskler har det på samme måde: Ligesom os har hunden også godt af lige at ”jogge af” efter hårde træningspas eller konkurrencer. Så selvom det måske kan være fristende at smide hunden i bilen og selv komme ind og få tørt tøj på og ”en lille en” – så sørg altid for din hund først. Hvis pulsen har været rigtig højt oppe, så slut turen med at lade hunde gå/jogge det sidste stykke hjem, lad den evt. køle sig ved en badetur – og lad den selvfølgelig få noget at drikke. Er hunden våd og kold, så find håndklædet eller tørredækkenet frem, så pelsen kan blive tør. Når hunden så er rolig, pulsen er kommet ned og pelsen er tør – så kan den få lov at tage et velfortjent hvil. Husk i øvrigt at tørredækkener skal af igen – hunden skal ikke sidde med det på i flere timer. Brug et almindeligt dækken i stedet, hvis det er koldt og hunden fx skal sidde i en bil (om sommeren i varmen sidder hunden selvfølgelig ikke alene i bilen!).
Den næste vigtige ting at tænke på er, at hunden (igen ligesom os mennesker) restituerer bedst, hvis der kommer energi på tanken indenfor 30 min efter endt aktivitet. Så hav nogle godbidder eller en energigel med og giv hunden dette efter træning. På den måde får hunden hurtigt fyldt depoterne op og bliver hurtigere klar til næste omgang træning. Jeg bruger selv en energigel med kulhydrat og fedt som er nem at have med, er velsmagende og ikke fylder i maven. Ikke alle hunde har lyst til – eller har godt af – fast føde lige efter hård anstrengelse, så her er energigelerne geniale. Træner I i øvrigt i længere tid af gangen, så kan energitilskud undervejs også være nødvendigt. Fodring med kvalitetsfoder med de rette mængder og typer af protein, tilstrækkeligt fedt mv. er også af betydning. Mere om dette i en senere blog.
Min egen rutine med Frida efter hårde eller længere løb er desuden, at jeg altid checker hende ekstra grundigt igennem og giver hende lidt massage. Så kigger jeg alle poter og trædepuder efter for sår eller sprækker, vrikker med hver tå, bøjer og strækker alle leddene i benene og føler op langs sener, knogler og muskler om noget føles unormalt, varmt eller hævet. Jeg masserer hendes muskler på ben, skuldre, ryg, lår og nakke. Man kan også lave lidt strækøvelser med hunden. Både mht. massage og udstrækning er det godt at få instruktion i, hvordan det gøres korrekt.
Har ens hund ydet en ekstra præstation, og har den ofte dage med megen aktivitet, så er det også vigtigt at tænke på hviledage, hvor kroppen kan få helt ro. Her nøjes man måske med nogle kortere gåture uden vilde sprinter, hundeleg og andet voldsomt. Sådan en dag har Frida ca. 1 x om ugen. En anden vigtig del af, at tage godt hånd om sin hundeatlet er, at få et check hos en fysioterapeut, kiropraktor eller lign. Så sikrer man sig, at muskulatur, sener og led fungerer optimalt og hunden ikke bruger sin krop forkert pga. ubalancer eller småskavanker, som ikke er blevet opdaget i tide. Frida er til fysioterapi ca. hver 3. måned – af og til oftere hvis vi har mange løb. Og hun er forbi kiropraktoren ca. 1 gang årligt. Måske man også selv skulle huske lidt hyppigere også selv at få sådanne check!
Rigtig god træning derude. Og husk: Tag dig godt af både dig selv og din hund når I har været ude og præstere. Så reducerer I risikoen for skader og er hurtigere klar til næste gang.
Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.
Har du en passion for hunde og måske en faglig vinkel, du gerne vil dele? Så har du nu muligheden for at blive blogger på hunden.dk!
Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse.
Mange hunde bliver brugt til forskellige typer sport: Agility, lydighed, jagt, cykling, canicross og meget andet. Det stiller krav til hundens fysik – og til tider glemmer vi tobenede vist, at vores hunde faktisk er topatleter, som præsterer på højt niveau. Af og til i mange timer af gangen
I går holdt jeg, Tails by Ragno og DKK webinar om canicross. Her fik jeg lov at svare på en masse spændende spørgsmål om min store passion
Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet og hvile
Har du svært ved at finde motivation til at motionere? Så kan din hund måske være løsningen....
Løb med forhindringer (K9 Biathlon) bliver mere og mere populære i disse år. Det er en sjov sport og kan være en skøn fælles oplevelse at få med sin hund. Men hvis det skal være en succes, er der en række ting, man bør tænke over, inden I tager afsted.
Jeg får rigtig mange spørgsmål fra løbere og hundejere om, hvordan man bedst kommer i gang med at løbe med sin hund. Først og fremmest vil jeg sige, at der er mange ”rigtige” veje til målet. Meget afhænger af, hvad du gerne vil opnå, din hunds temperament og hvordan den ellers er trænet.
Som dyrlæge, hundetræner og løber får jeg mange spørgsmål til, om det er sundt at løbe med sin hund. Her får du svaret
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse