Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del II: “Nedkøling” og restitution

19-11-2021 08:41, af Karoline Sidelmann Brinch

Til tider glemmer vi, at mange af vores hunde er topatleter, som yder store fysiske præstationer fx til jagt, canicross, agility, mv. Derfor har de brug for vores hjælp til at yde deres bedste og undgå skader. I min seneste blog skrev jeg om vigtigheden af at varme op, når vores sports-hunde skal ud og præstere. I dag skal det handle om tiden efter, hunden har været afsted: Hvordan sikrer vi på bedste vis, at hunden hurtigt kommer sig ovenpå kraftanstrengelserne og restituerer bedst muligt

Copyright Ridehesten.com
Top-præstationer kræver den rette restitution og hvile. Foto:: Dogpaparazzi

 

Hvis du selv er løber, så kender du måske fornemmelse?: Du har været ude og ”give den gas” – fx til et motionsløb. Og bagefter får du ikke lige ”jogget af” – men sætter dig i stedet med vennerne og fejrer med en sodavand eller en kop øl. Hvordan føles benene så bagefter? Jeps: Pænt trætte og stive ikke sandt?... Og hundes muskler har det på samme måde: Ligesom os har hunden også godt af lige at ”jogge af” efter hårde træningspas eller konkurrencer. Så selvom det måske kan være fristende at smide hunden i bilen og selv komme ind og få tørt tøj på og ”en lille en” – så sørg altid for din hund først. Hvis pulsen har været rigtig højt oppe, så slut turen med at lade hunde gå/jogge det sidste stykke hjem, lad den evt. køle sig ved en badetur – og lad den selvfølgelig få noget at drikke. Er hunden våd og kold, så find håndklædet eller tørredækkenet frem, så pelsen kan blive tør. Når hunden så er rolig, pulsen er kommet ned og pelsen er tør – så kan den få lov at tage et velfortjent hvil. Husk i øvrigt at tørredækkener skal af igen – hunden skal ikke sidde med det på i flere timer. Brug et almindeligt dækken i stedet, hvis det er koldt og hunden fx skal sidde i en bil (om sommeren i varmen sidder hunden selvfølgelig ikke alene i bilen!).

Den næste vigtige ting at tænke på er, at hunden (igen ligesom os mennesker) restituerer bedst, hvis der kommer energi på tanken indenfor 30 min efter endt aktivitet. Så hav nogle godbidder eller en energigel med og giv hunden dette efter træning. På den måde får hunden hurtigt fyldt depoterne op og bliver hurtigere klar til næste omgang træning. Jeg bruger selv en energigel med kulhydrat og fedt som er nem at have med, er velsmagende og ikke fylder i maven. Ikke alle hunde har lyst til – eller har godt af – fast føde lige efter hård anstrengelse, så her er energigelerne geniale. Træner I i øvrigt i længere tid af gangen, så kan energitilskud undervejs også være nødvendigt. Fodring med kvalitetsfoder med de rette mængder og typer af protein, tilstrækkeligt fedt mv. er også af betydning. Mere om dette i en senere blog.

Copyright Ridehesten.com
En dosis hurtig energi efter fysisk udfoldelse er vigtigt for restitutionen

Min egen rutine med Frida efter hårde eller længere løb er desuden, at jeg altid checker hende ekstra grundigt igennem og giver hende lidt massage. Så kigger jeg alle poter og trædepuder efter for sår eller sprækker, vrikker med hver tå, bøjer og strækker alle leddene i benene og føler op langs sener, knogler og muskler om noget føles unormalt, varmt eller hævet. Jeg masserer hendes muskler på ben, skuldre, ryg, lår og nakke. Man kan også lave lidt strækøvelser med hunden. Både mht. massage og udstrækning er det godt at få instruktion i, hvordan det gøres korrekt.

Har ens hund ydet en ekstra præstation, og har den ofte dage med megen aktivitet, så er det også vigtigt at tænke på hviledage, hvor kroppen kan få helt ro. Her nøjes man måske med nogle kortere gåture uden vilde sprinter, hundeleg og andet voldsomt. Sådan en dag har Frida ca. 1 x om ugen. En anden vigtig del af, at tage godt hånd om sin hundeatlet er, at få et check hos en fysioterapeut, kiropraktor eller lign. Så sikrer man sig, at muskulatur, sener og led fungerer optimalt og hunden ikke bruger sin krop forkert pga. ubalancer eller småskavanker, som ikke er blevet opdaget i tide. Frida er til fysioterapi ca. hver 3. måned – af og til oftere hvis vi har mange løb. Og hun er forbi kiropraktoren ca. 1 gang årligt. Måske man også selv skulle huske lidt hyppigere også selv at få sådanne check!

Copyright Ridehesten.com
Det er godt at blive tør og få hvilet sig efter man har været ude og præstere.

Rigtig god træning derude. Og husk: Tag dig godt af både dig selv og din hund når I har været ude og præstere. Så reducerer I risikoen for skader og er hurtigere klar til næste gang.

Copyright Ridehesten.com
Også hunde har brug for hviledage for at restituere

Læs også

Del din viden og passion for hunde

16-03-2025 08:00, af Cecilie Friis Amstrup
Blog|

Har du en passion for hunde og måske en faglig vinkel, du gerne vil dele? Så har du nu muligheden for at blive blogger på hunden.dk!

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: Aktiv hund om sommeren: Go eller no-go?

22-05-2022 08:48, af Karoline Sidelmann Brinch

Sommeren nærmer sig med varme og hastige skridt, men hvordan er det med træning i sommervarmen. Det kan du læse om her

BLOG: Ny trend?: Skiskydning med hund?!

28-01-2021 08:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan man virkelig gå til skiskydning med sin hund?... ja, det er et af de spørgsmål, jeg får af og til, når jeg fortæller, at Frida og jeg elsker at dyrke "K9 biathlon". Men bag det ikke så mundrette navn gemmer sig en fantastisk sport, som hverken handler om ski eller skydning (beklager hvis nogen blev skuffede). En sport hvor alle kan være med, og hvor du kan få nogle sjove og anderledes oplevelser med motion, frisk luft og en masse samarbejde med din hund. Så jeg vil gerne fortælle jer lidt mere om denne skønne sport

BLOG: Er der junkmail i hunde-indbakken?

25-03-2021 15:24, af Karoline Sidelmann Brinch

Et par tanker om at give og modtage uopfordrede "gode råd" om hunde

BLOG: En fantastisk dag med K9-biathlon FOR ALLE.

08-09-2021 12:18, af Karoline Sidelmann Brinch

Lørdag d. 25. august var en dag vi havde ventet på med spænding og glæde. Der var det nemlig tid til K9-biathlon i de skønne omgivelser ved Vilhelmsborg. Et arrangement af Lilleskov Slot som blev lavet ifm. DKKs Hund i fokus

BLOG: Hip hurra for hundeløb!

21-04-2021 08:49, af Karoline Sidelmann Brinch

Et år med HPM Dirty Paws - løbeklub for hund og ejer

BLOG: Hader du også at løbe? Så canicross i stedet!

02-12-2020 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du svært ved at finde motivation til at motionere? Så kan din hund måske være løsningen....

BLOG: Er aktive hunde lykkelige hunde?

15-12-2020 12:39, af Karoline Sidelmann Brinch

Som dyrlæge, hundetræner og løber får jeg mange spørgsmål til, om det er sundt at løbe med sin hund. Her får du svaret

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Mit sværeste farvel blev ikke accepteret

13-04-2025 07:55, af Mette Søndergård

Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Velkendt jagthundehjerte gæstede Danmarks første hundekro

14-04-2025 07:38, af Cecilie Friis Amstrup

Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?