K9 (”canine”) biathlons er forhindringsløb sammen med din hund. Altså løb i naturen hvor man forcerer forskellige forhindringer undervejs. Sporten stammer oprindeligt fra fra politi- og militærhundeverdenen, hvor hundene testes på forhindringsbaner i kombination med brugshundeøvelser såsom bid- og skudøvelser. Måske herfra ”biathlon”-ordet stammer, da der altså både løbes og skydes undervejs. Men alle disse mere ”voldsomme” dele af sporten er naturligvis taget ud af den ”civile” udgave af biathlons: Nu handler det om sjove udfordringer, hvor I begge to skal over, under, gennem forskellige forhindringer undervejs på løbe eller gåturen. Og man kan opleve alt fra balancegang på træstammer eller bildæk, forskellige ting der skal kravles under eller gennem (presenninger, badekar med bolde, agilitytunneller) til svømning, sejlads i gummibåd eller trillebørs-kørsel.
Sporten har været meget populær i Sverige i flere år. Og nu er Danmark for alvor også ved at komme med på trenden, først ved det store biathlonstævne i Nærum for ca. 3 år siden og siden bl.a. via de store arrangementer på Vilhelmsborg arrangeret af ”K9-biathlon for alle”.
Og lige præcis ”for alle” er den vigtigste del af disse løb. Frida og jeg har været med til flere arrangementer, og det er simpelthen så fedt at se, hvordan folk har det sjovt sammen med deres hunde – og også ofte sammen med kone, mand, kæreste eller børnene. Jeg har mødt helt små børn, ældre, hunde i alle størrelser fra yorkshire terriers til grand danois, folk med gangbesvær eller forskellige handicaps. Alle har været med og gennemført – og fået en god oplevelse med hjem. Banerne er bygget sådan op, at man altid kan gå udenom, hvis der er en forhindring, som man selv eller hunden ikke er helt klar til endnu. Og så har man noget, man kan gå hjem og øve på til næste gang. Det er altid spændende at se, hvad banebyggerne har fundet på af sjove ting – og hvad ens hund synes om en ny forhindring, man måske ikke har prøvet før. Og om man nu selv kan komme over eller igennem!
At dyrke K9-biathlon er virkelig med til at styrke båndet til og samarbejdet med ens hund. En ting er selve løbene, men det er også en masse god træning, man får derhjemme og på sine gåture, når man først er begyndt at tænke som en ”biathlet”. Frida og jeg finder ofte en legeplads, nogle træstammer eller bænke i skoven, måske en plads med forhindringer hvor vi kan træne lidt. Måske de forbipasserende glor lidt, når vi kravler rundt derude, men vi har en fest. Også hjemme i haven bygger jeg små baner: måske en presenning over et par havestole, en bænk at kravle under, et knitrende underlag og en tur i trillebøren. Sådan kan vi øve lidt forskellige ting i dagligdagen. Og ét er, at det er sjovt at lave aktiviteter sammen, men det giver også meget miljøtræning af ens hund. Den bliver simpelthen vænnet til mange forskellige opgaver og situationer, som er med til at give en mere velafbalanceret og tryg hund. Og de mange forskellige øvelser giver styrke, balance og koordination.
Selvom jeg er en habil løber, så er jeg dog på ingen måde smidig eller god til at forcere de forskellige forhindringer. Jeg er helt klart svageste led på vores lille hold! Men heldigvis betyder det ikke så meget. Frida har lært at hun må vente på mig af og til. Det gør hun så mere eller mindre tålmodigt, når jeg fx kan bruge flere minutter på at møve mig igennem en tunnel, som Frida bare smutter igennem på et par sekunder.
Jeg håber virkelig, at endnu flere får lyst til at kaste sig ud i at prøve K9-biathlon. Man kan som sagt starte i det små derhjemme. Hav nogle godbidder med ud, og træn langsomt op med hunden, så den lærer at kravle, klatre, gå igennem forskellige ting og føler sig tryg ved det. Og øg så langsomt sværhedsgraden. De fleste ting lærer hunden som regel hurtigt, andre kan tage lidt længere tid. Fx er en ”klassisk” forhindring trillebørskørsel, og her skal de fleste hunde bruge lidt tid på at blive tryg ved at sidde i børen - også mens man kører med den. Men det er sjovt at have ting at arbejde hen imod sammen og at se hundens fremskridt. Og som allerede nævnt: man kan altid springe en forhindring over. Så I skal endelig ikke holde jer tilbage fra at deltage i løbene, selvom I ikke er ”verdensmestre”. Hurtigløber behøver man heller ikke at være: Det er ligeså fint at gå eller lunte ruten, som det er at løbe. Det hele handler om at have en fest sammen og komme ud og få nye, gode oplevelser og motion sammen.
En vigtig ting at nævne ifm. K9-biatlhon er, at jeg vil anbefale jer en god sele til hunden og en elastisk line til at have om livet, hvis I skulle have fået lyst til at prøve selv. Sporten foregår nemlig med hund og ejer ”hægtet sammen”. Så når der er forhindringer og evt. lidt pludselige stop undervejs, så er det rigtig vigtigt, at hunden ikke får hårde ryk i halsbåndet – men at det i stedet sker i selen. Den elastiske line gør, at eventuelle ryk i linen bliver meget mere bløde for hunden.
Håber I har fået lyst til at være med. Vi er selv igang med virtuelt løb, som kører de næste 4 uger sammen med "Danmark går sammen". Og glæder os til pinsen, hvor der forhåbentlig bliver et stort arrangement med "K9 Biathlon for alle " igen, og til andre lokale events, man også finde rundt omkring i landet fx via K9Run4Fun og i DCH.
God fornøjelse med "skiskydningen" med din hund!
Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.
Har du en passion for hunde og måske en faglig vinkel, du gerne vil dele? Så har du nu muligheden for at blive blogger på hunden.dk!
Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse.
Vi elsker at holde ferie med Frida. Og mange ferierejser kan heldigvis sagtens være hundevenlige, hvis man planlægger lidt og træner med sin hund inden
Jeg får rigtig mange spørgsmål fra løbere og hundejere om, hvordan man bedst kommer i gang med at løbe med sin hund. Først og fremmest vil jeg sige, at der er mange ”rigtige” veje til målet. Meget afhænger af, hvad du gerne vil opnå, din hunds temperament og hvordan den ellers er trænet.
Har du svært ved at finde motivation til at motionere? Så kan din hund måske være løsningen....
Mange af os hundeejere vil gøre næsten alt for, at vores hunde får lange og lykkelige liv. Så hvorfor er det stadig så svært at huske tandbørstningen, selvom manglende tandhygiejne har stor indflydelse på vores hundes livskvalitet
I weekenden d. 3.-4. september holder DKK Hund i Fokus på Vilhelmsborg. En weekend med en masse hundeaktiviteter. Frida og jeg har særligt én ting, vi ikke går glip af: Det fantastiske forhindringsløb om lørdagen for hund og ejer: K9-biathlon FOR ALLE
Selvom vejret inviterer til sofahygge og varme drikke, så er det altså stadig fedt at komme ud at løbe
Et år med HPM Dirty Paws - løbeklub for hund og ejer
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse