BLOG: Er din hund fit eller fed

04-03-2021 15:26, af Karoline Sidelmann Brinch

I dag er ”World obesity day” altså dagen med fokus på overvægt, som er et stigende problem hos mennesker - og også hos vores hunde

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

For knapt 20 år siden arbejdede jeg som nyuddannet dyrlæge i praksis og mødte hver dag mange hunde, der var overvægtige. Det var altid noget, jeg gjorde ejerne opmærksomme på, men jeg kunne godt mærke, at de fleste helst ville slå problemet hen med en lille latter. ”Ha ha, ja han har nok lige fået en frikadelle for meget på det seneste” eller ”Ha, ha – jamen hun er også så doven og gider ikke rigtig gå tur”. Og ja, overvægt er et følsomt emne, for vi ved det jo godt alle sammen: At det er usundt for vores hunde. For hunden er der ikke meget ”ha ha” over at være for tyk: Den er i øget risiko for en lang række sygdomme såsom hjerte-kar-sygdomme, cancer, diabetes og sygdomme i bevægeapparatet. Desuden bliver mange hunde påvirket på deres humør og lyst til at lege og bevæge sig. Studier har vist at den gennemsnitlige levealder for en større hund kan blive op til to år kortere, hvis hunden er blot lettere overvægtig. 

Desværre er tendensen til, at vores hunde bliver overvægtige kun steget siden min første tid i praksis. I 2019 viste et studie fra Københavns Universitet at ¼ af danske hunde var overvægtige. I dag hører jeg tit hundeejere, som er kede af, at de har fået at vide, at deres hund er for tynd – selvom den ofte er helt normalt slank. Og en typisk kommentar inden for ”min” race, golden retriever, er desværre at ”en retriever skal da helst have lidt på sidebenene”. Vores opfattelse af, hvad der er normalt, er ved at rykke sig – til stor ulempe for vores hunde. En hund har lang bedre sundhed ud af at være en smule undervægtig end en smule overvægtig. Og vi gør i den grad vores hunde en bjørnetjeneste ved at ”forkæle” dem med ekstra godbidder. 

Efter jeg har været med til at starte HPM Dirty Paws hundeløbeklubben, har jeg fået en del spørgsmål om, hvorvidt løb ikke er skadeligt for hunde. Om ikke det er for ensformigt og ødelægger hundens led. Det paradoksale her er, at sandheden nærmere er det modsatte! For jo: selvfølgelig kan løb være skadeligt, hvis det gøres i helt overdreven form, eller hvis man stresser en hvalp for tidligt eller løber for meget med en gammel, gigtplaget eller meget overvægtig hund. Men for langt de fleste hunde vil moderat motion have en gavnlig effekt både ift. at modvirke overvægt, på bevægeapparatet (studier har vist, at motion er med til fx at styrke led/brusk) og for at aktivere hunden. Hunden får både brændt kalorier af, får styrket kroppen og bliver mentalt stimuleret ved nye oplevelser og samarbejdet med sin ejer. 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Desværre ses det ofte, at hunden er blevet ”doven”. Den ligger blot og hviler, og signalerer ikke at de gerne vil ud. Her glemmer vi som ejere, at denne adfærd faktisk er helt normal og intet har med dovenskab at gøre. Jo, dvs. måske med os menneskers dovenskab! For mange hunde lærer at synkronisere deres adfærd med vores. Hvis man kigger på en ulveflok, så lærer ulvene, så snart de nærmer sig voksenalderen, at tilpasse sig flokken, dvs. alle hviler samtidig, så alle er klar, når der skal jages. Så hvis vi er inaktive, ja så er hunden inaktiv. Den venter på vores initiativ til, at der skal ske noget. Kombineres dette så med, at man måske altid går den samme runde i kvarteret, ja så kan hunden let komme til at kede sig og fremstå ”doven”. Hvis den så udvikler overvægt pga. manglende motion, så kommer den onde cirkel let i gang, da en overvægtig hund vil have mindre lyst til at bevæge sig. 

I vores hundeløbeklub er det ikke ualmindeligt at møde ”dovne” hunde, hvor ejeren fortæller, at hunden faktisk ikke gider løbe. Vi skal selvfølgelig altid sikre os, at det ikke skyldes sygdom eller alderdom – men meget ofte er det blot hunde, som ikke er vant til at være aktive med deres ejere og lige skal ”fange”, hvor sjovt det er. Selskabet fra de andre hunde, det at løbe i en flok og at komme ud i nye omgivelser, gør som regel at hundene finder ud af, at det er både sjovt og spændende at komme ud og røre sig.  

Motion kan ikke alene løse problemerne med overvægt hos vores hunde. Og er ens hund overvægtig, er det også vigtigt at gå langsomt frem med at øge motionen. Hele problematikken omkring overvægt er kompleks, og det er vigtigt at få kigget på ens vaner ift. fodring og ikke mindst godbidder. Vi vil jo alle gerne vores hunde det allerbedste, og hvor er det dog svært at sige nej til de store, bedende hundeøjne. Hygge er for os ofte forbundet med mad – og så skal hunden jo også have. Samtidig med, at den skal have godbidder til træning og måske et tyggeben og andre snacks. Og så går det altså hurtigt på ”kaloriekontoen”.
 

Der findes mange muligheder for slankeprogrammer og forskellige diætfoder – og er ens hund kraftigt overvægtig kan en tur forbi dyrlægen være en rigtig god ide. Med på vejen får I lige mine egne ideer til at holde hunden slank. 

  1. Vej din hund en gang om måneden, så du har styr på om vægten pludselig stiger/falder. Mærk på din hund – og vær ærlig overfor dig selv: Kan du let mærke ribbenene og rygsøjlen ved let pres. Og har din hund talje? Hunde med stor pels kan "snyde", så det er vigtigt at bruge sine hænder. 
  2. Juster fodermægden ift. din hunds idealvægt og ift. antallet af godbidder. Husk at anvisninger på posen kun er vejledende. En hund på 25 kg som er inaktiv og måske lidt overvægtig har ikke brug for samme mængde som en på 25 kg, der er muskuløs og går tur 2-3 timer om dagen. Husk at trække godbidder fra ift. mængden af foder.  
  3. Brug sundere godbidder. Jeg bruger selv semi-moist fuldfoder eller rent kød isf. ost, pølse osv. Og i aktiveringslegetøj såsom Kong bruges vådfoder/opblødt tørfoder isf. fx leverpostej. 
  4. Find andre måder at være sammen på. Nus på maven, massage, leg eller en ekstra gåtur – der findes mange gode måder at være sammen på, som ikke inkluderer mad. 
  5. Skru op for motionen. Måske du ikke kan løbe, men gå en ekstra tur og find gerne et sted hvor hunden kan løbe frit eller lege, så den får brugt kroppen. 

Rigtig god ”overvægtsdag”. Fejrer I med godbidder eller gåtur? 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Læs også

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del I. Opvarmning.

16-10-2021 13:40, af Karoline Sidelmann Brinch

Mange hunde bliver brugt til forskellige typer sport: Agility, lydighed, jagt, cykling, canicross og meget andet. Det stiller krav til hundens fysik – og til tider glemmer vi tobenede vist, at vores hunde faktisk er topatleter, som præsterer på højt niveau. Af og til i mange timer af gangen

BLOG: Husk lige tandbørsten!

18-01-2022 08:26, af Karoline Sidelmann Brinch

Mange af os hundeejere vil gøre næsten alt for, at vores hunde får lange og lykkelige liv. Så hvorfor er det stadig så svært at huske tandbørstningen, selvom manglende tandhygiejne har stor indflydelse på vores hundes livskvalitet

BLOG: Hjerne og hjerte. Lidt om stress hos hunde

07-01-2021 08:14, af Karoline Sidelmann Brinch

Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet  og hvile

BLOG: Aktiv hund i sommervarmen?

20-05-2021 17:00, af Karoline Sidelmann Brinch

Nu begynder dagene med lunere vejr at dukke op, så hvordan forholder man sig til træning med sin hund?

Blogindlæg: Forhindringsløb med hund - er det noget for os?

09-05-2024 08:26, af Anne Cecilie Sohl

Løb med forhindringer (K9 Biathlon) bliver mere og mere populære i disse år. Det er en sjov sport og kan være en skøn fælles oplevelse at få med sin hund. Men hvis det skal være en succes, er der en række ting, man bør tænke over, inden I tager afsted.

BLOG: Er aktive hunde lykkelige hunde?

15-12-2020 12:39, af Karoline Sidelmann Brinch

Som dyrlæge, hundetræner og løber får jeg mange spørgsmål til, om det er sundt at løbe med sin hund. Her får du svaret

BLOG: Hader du også at løbe? Så canicross i stedet!

02-12-2020 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du svært ved at finde motivation til at motionere? Så kan din hund måske være løsningen....

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

Hunde iført vintertøj: Pynt eller praktisk?

16-12-2024 11:12, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dobbelt dansk bronze i juniorhandling

15-12-2024 18:57, af Cecilie Friis Amstrup

Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.

Den ultimative hundequiz

28-12-2021 10:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Inka skrev historie som Danmarks første hund med titlen NOVFCH

18-12-2024 14:21, af Cecilie Friis Amstrup

En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.