Dette blog-indlæg handler hverken om slankeplaner eller andre gode råd til vægttab hos hund. Jeg vil derimod gerne dele nogle tanker om, hvad jeg hører og ser i hundeverdenen, som jeg desværre tror er med til, at flere og flere hunde er overvægtige - og at vi efterhånden blot lukker øjnene for et stort problem.
Det er jo ikke noget nyt: Vi læser det igen og igen: Overvægt er usundt for hunde og giver øget risiko for følgesygdomme, dårlige led, smerter og forkortet levealder. Så hvorfor bliver stadig flere hunde overvægtige? Jeg fornemmer, det er som om, at disse informationer ofte "preller" af, og at mange hundeejere faktisk har svært ved at bedømme, hvordan en normal hund skal se ud. Er det mon fordi, at så mange hunde er overvægtige efterhånden, at vi simpelthen har glemt, hvordan en hund egentlig bør se ud?... og at vi ligefrem foretrækker dette udseende og glemmer, hvor skadeligt det er for hunden? Oveni dette kommer selvfølgelig det vanskelige projekt med, hvordan man i det hele taget sørger for, at hunden ikke bliver overvægtig, for man vil jo gerne give godbidder og sørge for at hunden "har det lidt godt".
Jeg ser ofte denne misopfattelse, når jeg følger med på forskellige hundefora indenfor "min" race - eller taler med folk fx med hvalpe eller unghunde: "Hellere lidt for rundt eller for mager", "hvalpe skal have lidt at stå imod med" - eller møder folk med hvalpe/unghunde som af andre hundeejere har fået at vide, at hunden da er alt for tynd. Selvfølgelig skal en hvalp ikke være afmagret, men det er bestemt heller ikke til hvalpens fordel at være for rund! Det øger kun dens risiko for fx ledproblemer - særligt hvis den heller ikke får særlig meget motion.
Men når folk igen og igen får besked fra andre om, at deres hvalpe - eller måske "ranglede" teenage-hund eller fitte sportshund - er for tynd, så forstår jeg jo godt, at man bliver fristet til at gå hjem og putte mere i madskålen.
Indenfor nogle racer ser jeg det også i udstillingsringen: Mange af hundene er overvægtige, og det er ofte disse "robuste" hunde, som løber med præmierne, så hundene ligefrem "fedes op" inden udstilling. Jeg synes jo hellere, at man skulle have en påtale om, at hunden var for tyk. For hvis vi til udstillinger også belønner det unormale, hvordan skal helt almindelige hundeejere så vide, hvad der er normalt?
Jeg tror bestemt på, at langt de fleste hundeejere vil deres hund det allerbedste, og vi vil gerne leve lange og lykkelige liv med dem. En af de største trusler mod dette ønske er dog lige præcis overvægt (ofte i kombination med mangel på motion/træning). Så hvordan kommer vi væk fra den uheldige udvikling, hvor flere og flere hunde er overvægtige og usunde? Og får øjnene op for, at en sund hund er en slank hund - også selvom den måske ser lidende ud med store "hundeøjne" efter den næste godbid?
Jeg har desværre ikke svaret, men jeg håber at alle fagpersoner - såsom opdrættere, dyrlæger, dommere, forhandlere af hundefoder m.fl. - vil fokusere på vigtigheden af oplysning og læring. Kunne man som opdrætter fx understrege vigtigheden af at holde hvalpen slank og lade den få lov at røre sig? Som dyrlæge til hvert eneste check tage dialogen - selvom jeg godt selv husker fra min egen tid i praksis, at det kan være "tungt". Og det også bare kan føles nemmere at undgå diskussion. Og kunne dommerne også have mere fokus på området, når hundene kommer i ringen? Og måske sælgeren af hundefoder skulle huske kunden på, at mængden på posen kun er vejledende, og at godbidderne skal trækkes fra også?
Jo mere oplysning og fakta, jo færre hundeejere får vi forhåbentlig, som "udskammer" andre for deres slanke hunde. Og jo mere bliver vi som hundeejere måske opmærksomme på, at vi ikke blot skal lade "stå til", men virkelig tage overvægt seriøst som den store trussel det er mod vores hundes sundhed. Men det kræver, at vi sammen genopbygger forståelsen af "det normale" - og ikke accepterer, at vores hunde bliver tykkere og tykkere - og mere og mere usunde.
Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.
Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en
Resumé: Sally på ca. 8 år var, før jeg fik hende, udsat for et traume med brud på lårben og knæ. Hun gik lidt skævt, da det ene bagben var 7 cm. kortere end det andet. For ca. 3 år siden begyndte hun at gå på 3 ben, og kiropraktik, akupunktur og massage hos dyrlæger hjalp intet. Hun blev scannet og røntgenfotograferet. Hendes billeder blev vurderet af kompetente dyrlæger rundt om på kongresser, og der var enighed om, at benet ikke kunne reddes. Så startede jeg intensiv zoneterapi på Sally, og 2 dage før amputationen kunne jeg aflyse den. Sally var kommet på 4 ben igen. Hun fik fortsat zoneterapi, og havde det godt
I dag er ”World obesity day” altså dagen med fokus på overvægt, som er et stigende problem hos mennesker - og også hos vores hunde
I weekenden d. 3.-4. september holder DKK Hund i Fokus på Vilhelmsborg. En weekend med en masse hundeaktiviteter. Frida og jeg har særligt én ting, vi ikke går glip af: Det fantastiske forhindringsløb om lørdagen for hund og ejer: K9-biathlon FOR ALLE
Vi elsker at holde ferie med Frida. Og mange ferierejser kan heldigvis sagtens være hundevenlige, hvis man planlægger lidt og træner med sin hund inden
Selvom vejret inviterer til sofahygge og varme drikke, så er det altså stadig fedt at komme ud at løbe
Har du svært ved at finde motivation til at motionere? Så kan din hund måske være løsningen....
Et par tanker om at give og modtage uopfordrede "gode råd" om hunde
Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet og hvile
Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads.
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.