Dette blog-indlæg handler hverken om slankeplaner eller andre gode råd til vægttab hos hund. Jeg vil derimod gerne dele nogle tanker om, hvad jeg hører og ser i hundeverdenen, som jeg desværre tror er med til, at flere og flere hunde er overvægtige - og at vi efterhånden blot lukker øjnene for et stort problem.
Det er jo ikke noget nyt: Vi læser det igen og igen: Overvægt er usundt for hunde og giver øget risiko for følgesygdomme, dårlige led, smerter og forkortet levealder. Så hvorfor bliver stadig flere hunde overvægtige? Jeg fornemmer, det er som om, at disse informationer ofte "preller" af, og at mange hundeejere faktisk har svært ved at bedømme, hvordan en normal hund skal se ud. Er det mon fordi, at så mange hunde er overvægtige efterhånden, at vi simpelthen har glemt, hvordan en hund egentlig bør se ud?... og at vi ligefrem foretrækker dette udseende og glemmer, hvor skadeligt det er for hunden? Oveni dette kommer selvfølgelig det vanskelige projekt med, hvordan man i det hele taget sørger for, at hunden ikke bliver overvægtig, for man vil jo gerne give godbidder og sørge for at hunden "har det lidt godt".
Jeg ser ofte denne misopfattelse, når jeg følger med på forskellige hundefora indenfor "min" race - eller taler med folk fx med hvalpe eller unghunde: "Hellere lidt for rundt eller for mager", "hvalpe skal have lidt at stå imod med" - eller møder folk med hvalpe/unghunde som af andre hundeejere har fået at vide, at hunden da er alt for tynd. Selvfølgelig skal en hvalp ikke være afmagret, men det er bestemt heller ikke til hvalpens fordel at være for rund! Det øger kun dens risiko for fx ledproblemer - særligt hvis den heller ikke får særlig meget motion.
Men når folk igen og igen får besked fra andre om, at deres hvalpe - eller måske "ranglede" teenage-hund eller fitte sportshund - er for tynd, så forstår jeg jo godt, at man bliver fristet til at gå hjem og putte mere i madskålen.
Indenfor nogle racer ser jeg det også i udstillingsringen: Mange af hundene er overvægtige, og det er ofte disse "robuste" hunde, som løber med præmierne, så hundene ligefrem "fedes op" inden udstilling. Jeg synes jo hellere, at man skulle have en påtale om, at hunden var for tyk. For hvis vi til udstillinger også belønner det unormale, hvordan skal helt almindelige hundeejere så vide, hvad der er normalt?
Jeg tror bestemt på, at langt de fleste hundeejere vil deres hund det allerbedste, og vi vil gerne leve lange og lykkelige liv med dem. En af de største trusler mod dette ønske er dog lige præcis overvægt (ofte i kombination med mangel på motion/træning). Så hvordan kommer vi væk fra den uheldige udvikling, hvor flere og flere hunde er overvægtige og usunde? Og får øjnene op for, at en sund hund er en slank hund - også selvom den måske ser lidende ud med store "hundeøjne" efter den næste godbid?
Jeg har desværre ikke svaret, men jeg håber at alle fagpersoner - såsom opdrættere, dyrlæger, dommere, forhandlere af hundefoder m.fl. - vil fokusere på vigtigheden af oplysning og læring. Kunne man som opdrætter fx understrege vigtigheden af at holde hvalpen slank og lade den få lov at røre sig? Som dyrlæge til hvert eneste check tage dialogen - selvom jeg godt selv husker fra min egen tid i praksis, at det kan være "tungt". Og det også bare kan føles nemmere at undgå diskussion. Og kunne dommerne også have mere fokus på området, når hundene kommer i ringen? Og måske sælgeren af hundefoder skulle huske kunden på, at mængden på posen kun er vejledende, og at godbidderne skal trækkes fra også?
Jo mere oplysning og fakta, jo færre hundeejere får vi forhåbentlig, som "udskammer" andre for deres slanke hunde. Og jo mere bliver vi som hundeejere måske opmærksomme på, at vi ikke blot skal lade "stå til", men virkelig tage overvægt seriøst som den store trussel det er mod vores hundes sundhed. Men det kræver, at vi sammen genopbygger forståelsen af "det normale" - og ikke accepterer, at vores hunde bliver tykkere og tykkere - og mere og mere usunde.
Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse.
Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.
Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.
Jeg får rigtig mange spørgsmål fra løbere og hundejere om, hvordan man bedst kommer i gang med at løbe med sin hund. Først og fremmest vil jeg sige, at der er mange ”rigtige” veje til målet. Meget afhænger af, hvad du gerne vil opnå, din hunds temperament og hvordan den ellers er trænet.
Kan man virkelig gå til skiskydning med sin hund?... ja, det er et af de spørgsmål, jeg får af og til, når jeg fortæller, at Frida og jeg elsker at dyrke "K9 biathlon". Men bag det ikke så mundrette navn gemmer sig en fantastisk sport, som hverken handler om ski eller skydning (beklager hvis nogen blev skuffede). En sport hvor alle kan være med, og hvor du kan få nogle sjove og anderledes oplevelser med motion, frisk luft og en masse samarbejde med din hund. Så jeg vil gerne fortælle jer lidt mere om denne skønne sport
Løb med forhindringer (K9 Biathlon) bliver mere og mere populære i disse år. Det er en sjov sport og kan være en skøn fælles oplevelse at få med sin hund. Men hvis det skal være en succes, er der en række ting, man bør tænke over, inden I tager afsted.
Et år med HPM Dirty Paws - løbeklub for hund og ejer
Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet og hvile
Vi elsker at holde ferie med Frida. Og mange ferierejser kan heldigvis sagtens være hundevenlige, hvis man planlægger lidt og træner med sin hund inden
I dag er ”World obesity day” altså dagen med fokus på overvægt, som er et stigende problem hos mennesker - og også hos vores hunde
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?
Blommerne og mirabeller hænger tungt fra træernes grene og truer med at falde ned i hovedet på de forbipasserende. Er man så heldig at gå tur på en natursti, kan man oven i købet plukker dem og nyde dem med det samme. Og er hunden med, fristes man helt naturligt til også at give sin hund et par stykker af disse sødmefyldte og saftige frugter. Men er det nu en god ide?
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Der er mange måder hvorpå vi mennesker fortæller at vi holder af hinanden, men på hundesprog er det ikke altid nemt at forstå. Derfor får du her 16 måder du kan bruge til at afkode hvornår og hvordan din hund forsøger at fortælle den elsker dig.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt