BLOG: Vores hunde lever det fede liv... eller gør de?

27-01-2023 08:28, af Karoline Sidelmann Brinch

Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?

Copyright Ridehesten.com
Frida i fuld firspring. En sund, normalvægtig golden har talje og ikke hængevom. Privatfoto

 

Dette blog-indlæg handler hverken om slankeplaner eller andre gode råd til vægttab hos hund. Jeg vil derimod gerne dele nogle tanker om, hvad jeg hører og ser i hundeverdenen, som jeg desværre tror er med til, at flere og flere hunde er overvægtige - og at vi efterhånden blot lukker øjnene for et stort problem. 

Det er jo ikke noget nyt: Vi læser det igen og igen: Overvægt er usundt for hunde og giver øget risiko for følgesygdomme, dårlige led, smerter og forkortet levealder. Så hvorfor bliver stadig flere hunde overvægtige? Jeg fornemmer, det er som om, at disse informationer ofte "preller" af, og at mange hundeejere faktisk har svært ved at bedømme, hvordan en normal hund skal se ud. Er det mon fordi, at så mange hunde er overvægtige efterhånden, at vi simpelthen har glemt, hvordan en hund egentlig bør se ud?... og at vi ligefrem foretrækker dette udseende og glemmer, hvor skadeligt det er for hunden? Oveni dette kommer selvfølgelig det vanskelige projekt med, hvordan man i det hele taget sørger for, at hunden ikke bliver overvægtig, for man vil jo gerne give godbidder og sørge for at hunden "har det lidt godt". 

Jeg ser ofte denne misopfattelse, når jeg følger med på forskellige hundefora indenfor "min" race - eller taler med folk fx med hvalpe eller unghunde: "Hellere lidt for rundt eller for mager", "hvalpe skal have lidt at stå imod med" - eller møder folk med hvalpe/unghunde som af andre hundeejere har fået at vide, at hunden da er alt for tynd. Selvfølgelig skal en hvalp ikke være afmagret, men det er bestemt heller ikke til hvalpens fordel at være for rund! Det øger kun dens risiko for fx ledproblemer - særligt hvis den heller ikke får særlig meget motion.

Men når folk igen og igen får besked fra andre om, at deres hvalpe - eller måske "ranglede" teenage-hund eller fitte sportshund - er for tynd, så forstår jeg jo godt, at man bliver fristet til at gå hjem og putte mere i madskålen.

Indenfor nogle racer ser jeg det også i udstillingsringen: Mange af hundene er overvægtige, og det er ofte disse "robuste" hunde, som løber med præmierne, så hundene ligefrem "fedes op" inden udstilling. Jeg synes jo hellere, at man skulle have en påtale om, at hunden var for tyk. For hvis vi til udstillinger også belønner det unormale, hvordan skal helt almindelige hundeejere så vide, hvad der er normalt?

Copyright Ridehesten.com
Et sundt hundeliv er et liv med gode gåture, oplevelser og måske endda en løbetur. Og et liv uden overvægt. Privatfoto

Jeg tror bestemt på, at langt de fleste hundeejere vil deres hund det allerbedste, og vi vil gerne leve lange og lykkelige liv med dem. En af de største trusler mod dette ønske er dog lige præcis overvægt (ofte i kombination med mangel på motion/træning). Så hvordan kommer vi væk fra den uheldige udvikling, hvor flere og flere hunde er overvægtige og usunde? Og får øjnene op for, at en sund hund er en slank hund - også selvom den måske ser lidende ud med store "hundeøjne" efter den næste godbid?

Jeg har desværre ikke svaret, men jeg håber at alle fagpersoner - såsom opdrættere, dyrlæger, dommere, forhandlere af hundefoder m.fl. - vil fokusere på vigtigheden af oplysning og læring. Kunne man som opdrætter fx understrege vigtigheden af at holde hvalpen slank og lade den få lov at røre sig? Som dyrlæge til hvert eneste check tage dialogen - selvom jeg godt selv husker fra min egen tid i praksis, at det kan være "tungt". Og det også bare kan føles nemmere at undgå diskussion. Og kunne dommerne også have mere fokus på området, når hundene kommer i ringen? Og måske sælgeren af hundefoder skulle huske kunden på, at mængden på posen kun er vejledende, og at godbidderne skal trækkes fra også?

Jo mere oplysning og fakta, jo færre hundeejere får vi forhåbentlig, som "udskammer" andre for deres slanke hunde. Og jo mere bliver vi som hundeejere måske opmærksomme på, at vi ikke blot skal lade "stå til", men virkelig tage overvægt seriøst som den store trussel det er mod vores hundes sundhed. Men det kræver, at vi sammen genopbygger forståelsen af "det normale" - og ikke accepterer, at vores hunde bliver tykkere og tykkere - og mere og mere usunde.

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: Kender du typen?: Pølseindfanger eller legedræber: Lidt om indkald og dårlige vaner.

09-07-2021 11:52, af Karoline Sidelmann Brinch

Et perfekt indkald kræver masser af træning. Og det er ikke ualmindeligt, at der sniger sig dårlige vaner ind undervejs. 

BLOG: Løb med hunden? - er det mon noget for os?

10-02-2023 16:52, af Karoline Sidelmann Brinch

I går holdt jeg, Tails by Ragno og DKK webinar om canicross. Her fik jeg lov at svare på en masse spændende spørgsmål om min store passion 

BLOG: Hader du også at løbe? Så canicross i stedet!

02-12-2020 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du svært ved at finde motivation til at motionere? Så kan din hund måske være løsningen....

BLOG: Er aktive hunde lykkelige hunde?

15-12-2020 12:39, af Karoline Sidelmann Brinch

Som dyrlæge, hundetræner og løber får jeg mange spørgsmål til, om det er sundt at løbe med sin hund. Her får du svaret

BLOG: Aktiv hund om sommeren: Go eller no-go?

22-05-2022 08:48, af Karoline Sidelmann Brinch

Sommeren nærmer sig med varme og hastige skridt, men hvordan er det med træning i sommervarmen. Det kan du læse om her

BLOG: Husk lige tandbørsten!

18-01-2022 08:26, af Karoline Sidelmann Brinch

Mange af os hundeejere vil gøre næsten alt for, at vores hunde får lange og lykkelige liv. Så hvorfor er det stadig så svært at huske tandbørstningen, selvom manglende tandhygiejne har stor indflydelse på vores hundes livskvalitet

Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del II: “Nedkøling” og restitution

19-11-2021 08:41, af Karoline Sidelmann Brinch

Til tider glemmer vi, at mange af vores hunde er topatleter, som yder store fysiske præstationer fx til jagt, canicross, agility, mv. Derfor har de brug for vores hjælp til at yde deres bedste og undgå skader. I min seneste blog skrev jeg om vigtigheden af at varme op, når vores sports-hunde skal ud og præstere. I dag skal det handle om tiden efter, hunden har været afsted: Hvordan sikrer vi på bedste vis, at hunden hurtigt kommer sig ovenpå kraftanstrengelserne og restituerer bedst muligt

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

K9 Biathlon for alle får ny stor sponsor

08-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

K9 Biathlon for alle udvider deres sponsorteam med endnu en guldsponsor, da de har indgået en samarbejdsaftale med det internationale medicinalfirma Boehringer Ingelheim. Et samarbejde, der vil gavne både de firbenede og deres ejere.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.