Er du også en af de mange som hader at løbe? Synes det er kedeligt, surt og hårdt?... så er du ikke alene. Rigtig mange mennesker vil faktisk gerne løbe pga. alle de gode effekter på helbred, humør og livvidde. Men rigtig mange stopper også hurtigt igen, fordi det simpelthen er for svært at motivere sig selv til at blive ved. Der findes utallige gode råd fra livstilscoaches til bøger til træningsplaner som alle er møntet på, hvordan man holder gang i den gode vane. Virker de? – hmm, min erfaring siger mig: sjældent. Der skal simpelthen stærkere grunde til, end ”jeg vil gerne tabe 5 kg”, eller ”så får jeg en bedre kondi”. Det, som virker, er som regel motivation i form af glæde, fællesskab og samhørighed. Det er følelser, som sætter sig i kroppen og skaber værdi og en længerevarende lyst til at fortsætte de gode vaner.
Men hvad gør man så, hvis man ikke lige har løbekammerater stående klar tre gange om ugen? Ja, svaret for os hundeejere ligger jo lige for: Man canicrosser da selvfølgelig!
Jeg elsker selv at løbe – både med og uden hund. Men jeg er vildt fascineret af at se, hvad canicross gør for folk, som normalt ikke gider løbe! Og hvor meget det ændrer også mit eget syn på og motivation for at løbe. Det er svært at forklare for dem, som ikke selv har oplevet det, men den følelse af teamwork og samarbejde, man får med sin hund, når man canicrosser er fantastisk. Derudover fjerner hunden ligesom fokus fra én selv: Når Frida og jeg løber sammen, så er hun centrum, og jeg bruger det meste af min energi på at fornemme, om hun har det godt – og derfor mindre tid på at tænke over, om jeg fx synes turen er hård, om jeg er forpustet eller lignende. Det er skønt at kigge på hendes hale og rumpen, der vrikker glad afsted, når hun løber – jeg bliver i godt humør. Så alle ture med hende føles bare lettere. Og når man er blevet rigtig ”proffe” og alle signaler mellem hund og løber fungerer, så er det en utrolig følelse af at arbejde sammen nærmest som én, der kan opstå undervejs. Jeg bliver helt “høj” efter sådanne løbeture.
Men lad mig vende lidt tilbage til begynderne. I vores løbeklub for hund og ejer, HPM Dirty Paws og på sociale medier, møder jeg en del, som er begyndt at løbe med deres hund. Fælles for flere af dem er, at de aldrig ville løbe, hvis ikke de havde hunden med. Og det er tydeligt at se, at fællesskabet med hunden og med de andre canicrossere, har en stor andel i, at de holder ved. Hunden virker både som motivation ift. at gøre noget godt for sin bedste ven – den får motion og oplevelser – og hjælper også løberen undervejs. Mange føler sig mere trygge ved at løbe med hund, og trækket fra hunden kan, også selvom det ikke altid er så stort, give et både fysisk og mentalt ”boost”, der gør at turen føles nemmere. Mange begynderløbere føler sig også ofte lidt skræmt af at løbe med andre: Hvad hvis jeg ikke løber langt nok, hurtigt nok, godt nok...? Og her er det som om, at hunden igen hjælper os videre: Det er hunden, som løbetræner – vi er med som hjælpere. Fokus flyttes fra løberens egne bekymringer og kommer mere til at handle om hunden. Jeg tror også det har betydning, at vi alle i klubben er hundeejere, så vi har denne fælles reference og ikke ”kun” selve løbet at samles om. Desuden oplever jeg blandt hundeejere/canicrossere en fantastisk imødekommenhed og forståelse for hinanden: Der er plads til alle, og alle skal føle sig velkomne. Det er fantastisk at opleve.
Selvfølgelig er der også de mere ”lavpraktiske” fordele ved canicross, som også er rare på dage, hvor det kan være svært at komme i løbetøjet: Løber man sammen med sin hund, så kan både hundens og ens egen motion klares i et ”hug” i stedet for først at gå med hunden og derefter skulle ud i mørket alene. Det kan af og til redde én på travle dage. Hér i de ekstra kolde og våde måneder har jeg endda ofte tænkt: “Fedt, vi canicrosser i stedet for at gå tur her til aften” – så er det meget nemmere at holde varmen, end at tøffe rundt i slentretempo og småfryse mens vovsen løber rundt.
Mange motionsløbere holder sig selv motiverede ved at løbe motionsløb i løbet af året. Det kan være en god anledning til at sætte sig nye mål såsom ”jeg vil gerne kunne løbe 5 km uden pause” eller ”jeg vil gerne løbe hurtigere end sidste år”. Eller måske blot en god anledning til at mødes med en ven eller veninde og løbe sammen og hygge sig. Heldigvis breder canicross-motionsløbene sig også stille og rolig i Danmark. De seneste år har der været HPM Dirty Paws løb nogle få steder i landet – men rygtet vil vide, at der er planer om endnu flere løb i 2021. I disse måneder tilbydes fx 4 trailløb rundt omkring på Sjælland i samarbejde med Zealand Trail, hvor hunde og ejere kan komme og gå, lunte, løbe eller spurte ruter på 5-8 km i den smukkeste natur. Det giver ekstra lyst til at få trænet, når sådanne skønne oplevelser ligger og venter.
De næste løb er i januar – så måske en idé til en julegave til dig selv og din hund? – og til en af hundevennerne?
God december til alle. Håber vi ses i løbeskoene sammen med hundene
Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse.
Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.
Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.
Lørdag d. 25. august var en dag vi havde ventet på med spænding og glæde. Der var det nemlig tid til K9-biathlon i de skønne omgivelser ved Vilhelmsborg. Et arrangement af Lilleskov Slot som blev lavet ifm. DKKs Hund i fokus
Sommeren nærmer sig med varme og hastige skridt, men hvordan er det med træning i sommervarmen. Det kan du læse om her
Vi elsker at holde ferie med Frida. Og mange ferierejser kan heldigvis sagtens være hundevenlige, hvis man planlægger lidt og træner med sin hund inden
Selvom vejret inviterer til sofahygge og varme drikke, så er det altså stadig fedt at komme ud at løbe
Løb med forhindringer (K9 Biathlon) bliver mere og mere populære i disse år. Det er en sjov sport og kan være en skøn fælles oplevelse at få med sin hund. Men hvis det skal være en succes, er der en række ting, man bør tænke over, inden I tager afsted.
Som dyrlæge, hundetræner og løber får jeg mange spørgsmål til, om det er sundt at løbe med sin hund. Her får du svaret
Til tider glemmer vi, at mange af vores hunde er topatleter, som yder store fysiske præstationer fx til jagt, canicross, agility, mv. Derfor har de brug for vores hjælp til at yde deres bedste og undgå skader. I min seneste blog skrev jeg om vigtigheden af at varme op, når vores sports-hunde skal ud og præstere. I dag skal det handle om tiden efter, hunden har været afsted: Hvordan sikrer vi på bedste vis, at hunden hurtigt kommer sig ovenpå kraftanstrengelserne og restituerer bedst muligt
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den treårige basenji Kai har opnået en imponerende andenplads i Dansk Kennel Klubs konkurrence om Årets Hund – og har samtidig en særlig plads i sin families hjerte.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Hos HUNDEN er vi i fuld gang med opsætningen af årets racekavalkade, som årligt vises i februarnummeret. Husk i den forbindelse at sende os dit favorit billede af din racevinder.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund