BLOG: Er der junkmail i hunde-indbakken?

25-03-2021 15:24, af Karoline Sidelmann Brinch

Et par tanker om at give og modtage uopfordrede "gode råd" om hunde

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

”Uopfordrede råd er livets junkmail”, sagde Bernard Williams engang. De fleste af os bryder os vel egentlig ikke om uopfordrede gode råd om vores hunde - eller om andre ting. Men hvorfor er mange så glade for at give andre hundeejere, vi ikke kender, uopfordrede gode råd? Gør vi det for at komme i snak og være venlige eller for at være bedrevidende og belærende - eller? Og hvorfor er disse råd faktisk sjældent så gode? 

Kender du situationen?: Du deler måske et foto på Facebook af din hund, som er glad og gnaver et ben. Ofte begynder de ”gode råd” at tikke ind: ”Husk at ben skal være rå”, ”Nu giver du vel ikke svineknogler?”, ”Pas på det er farligt med kødben” osv. osv. Uden at du nogensinde bad om råd til hunde og kødben. Eller måske du selv er hurtig på tasterne eller med kommentarerne, når du ser en anden hundeejer gøre noget med sin hund, som du ikke er enig i? Eller skulle man lige give et par råd til den nybagte hvalpeejer i hundeskoven?

 

Observerer vi en ukendt hundeejer, så ved vi ikke, hvad der ligger forud for den situation, vi ser. Og hvordan kan man så kunne give et godt råd?

 

Min egen tommelfingerregel er, at jeg forsøger kun at give gode råd til folk i tre situationer: Når jeg bliver spurgt, når jeg er ansvarlig for andre (fx ifm. træning) eller hvis mit dyrlægeløfte kræver det (fx en hund der udsættes for overlast). Og nå ja, så her på min blog og andre sociale medier, hvor folk kan læse med, hvis de vil og følge mine råd helt eller delvist - eller lade være. Selvfølgelig kan situationen også være anderledes, med folk i min nære bekendtskabskreds, hvor vi kender hinanden godt.

Men hvorfor ikke give gode råd i andre situationer? Som dyrlæge og hundetræner har jeg masser af erfaringer at dele ud af. Jeg bliver ofte spurgt: “hvorfor sagde du ikke noget til den person eller fortalte, hvordan de skulle gøre”? Ja, lad mig fortælle hvorfor. 

Først og fremmest kender vi sjældent baggrunden og de forudsætninger, der ligger bag en anden persons handlinger. Som hundeejere træffer vi nogle valg på vores og vores hunds vegne. Jeg har fx valgt at min hund godt må få kødben. Og ja: jeg ved godt, at der er en lille risiko for, at hun får det galt i halsen, jeg ved godt, at nogle hunde slider deres tænder for meget og mange af de andre argumenter, der kan være for, at en hund ikke skal have kødben – eller skal have en anden slags kødben. Men det er nu engang det valg, jeg har taget, fordi jeg synes, at fordelene ved, at min hund får ben, opvejer de eventuelle risici – og at jeg fx ved, at min hund ikke gnaver så hårdt, at knoglen splintrer, eller hun får ødelagt tænderne. Kan du følge min pointe? – der er altså dels en masse overvejelser ift. fordele og ulemper og dels en masse kendskab til ens egen hund. Hvor ofte har vi dette indblik, før vi sætter ind med ”gode råd”?

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Hvis jeg ser en anden hundeejer, som gør noget, jeg selv synes er uhensigtmæssigt, så ved jeg jo ikke, hvilke valg han/hun har truffet, hvilken historie der ligger bag en given episode, og om der er helt særlige årsager til, at personen gør som han/hun gør. Observerer vi en ukendt hundeejer, så ved vi ikke, hvad der ligger forud for den situation, vi ser. Og hvordan kan man så kunne give et godt råd? Særligt indenfor fx adfærdsproblemer kan problemstillingerne bagved, en på overfladen ens adfærd, være utroligt forskellige, og vores “gode råd” kan ende med at gøre mere skade end gavn. 

 

Folk der er kloge nok, til at give gode råd, er som regel også kloge nok, til ikke at give dem

 

Et eksempel indenfor min sport, canicross, er, hvor varmt det må være, for at man kan løbe med sin hund? Dette emne kan man få uendeligt mange råd og meninger om. Men igen: Hvor mange kender netop din hund og jeres forudsætninger? Selvfølgelig kan man søge og dele nogle generelle råd og sund fornuft indenfor rigtig mange emner – men i sidste ende handler de bedste svar på mange spørgsmål om at kende den enkelte hund og ejer godt. Hvorvidt en hund kan løbe i lunt vejr, handler selvfølgelig om generelle ting som race-typiske træk, luftfugtighed, tempo, pauser – men også om rigtig mange andre aspekter: Er din hund tilvænnet til varme, hvor god er dens kondi ift. dit løbetempo, holder I drikkepauser undervejs, er der mulighed for et svalende dyp, løber hunden med eller uden træk, løber du måske med kølevest på hunden – og hvor godt tolererer hunden ellers varme? Så det er et virkelig komplekst spørgsmål, og derfor jeg altid bliver lidt trist, når det besvares med et kort ”hunde skal ikke løbe, når det er over XX grader”. Ligesom med så mange andre spørgsmål ift. hunde og deres træning og sundhed, fortjener det et noget mere nuanceret svar. Vi ved alle sammen, at vores hund er helt unik – så hvorfor vil vi så gerne putte andres hunde ned i ”kasser”, som skærer alle hunde over én kam? – om det så gælder adfærd, længde på løbeture, hundefoder, pinde, legetøj, træningsmetoder – fortsæt selv listen… 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

En anden af mine årsager til at være påpasselig med uopfordrede råd er, at de sjældent opfattes særlig positivt. De er ofte mere et udtryk for giverens behov end modtagerens – og de kan meget let føles som kritik (og er det måske også ofte). Derfor vil det næppe være den bedste vej, hvis man gerne vil påvirke en anden person til at ændre sin holdning eller væremåde. Forstå mig ret: der er ingenting i vejen med at dele erfaringer og viden med hinanden. Tværtimod er det også en hyggelig og vigtig del af at have hund. Men forudsætningerne skal være på plads. Heraf den vigtigste: at vi er enige om, at vi gerne vil have hinandens input. Derudover plejer jeg også at fortælle den anden hundeejer, som har bedt om råd, om jeg blot deler egne erfaringer eller mere generel viden - eller endda videnskab. Med rigtig mange ting har de fleste af os jo mest egne erfaringer at dele ud af, og selvom de også kan være nyttige, skal vi blot huske på, at selvom Molly eller Max får dårlig mave af kødben, så er det jo ikke ensbetydende med, at alle andre hunde har det på samme måde.

En smart kvinde sagde en gang: “Folk der er kloge nok, til at give gode råd, er som regel også kloge nok, til ikke at give dem” (Eden Phillpotts). Så måske vi alle sammen skal huske lidt på dette citat, næste gang vi har travlt med at give andre hundeejere vores gode råd – som faktisk endda kan ende med at være et virkelig dårligt råd for netop dén hund. Og måske i stedet stille nogle uddybende spørgsmål, som dels kan lære os bedre at forstå hinanden – og give basis for et rigtig godt råd – hvis den anden skulle spørge. Eller hvem ved: måske endda selv blive lidt  klogere....

Med det "gode råd" vil Frida og jeg gerne ønske en rigtig god påske til alle...

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Læs også

BLOG: Løb med hunden? - er det mon noget for os?

10-02-2023 16:52, af Karoline Sidelmann Brinch

I går holdt jeg, Tails by Ragno og DKK webinar om canicross. Her fik jeg lov at svare på en masse spændende spørgsmål om min store passion 

BLOG: Vores hunde lever det fede liv... eller gør de?

27-01-2023 08:28, af Karoline Sidelmann Brinch

Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?

Blog: Vis din hund verden og den vil elske dig for det - Zacho del 2

06-01-2023 12:55, af John Frank Ahm

Vi er på genbrugspladsen, Zacho og jeg, hvor vi kigger på maskiner, biler og mennesker der smider deres affald i containere. Han er nysgerrig og vil egentligt bare tættere på det hele, også gravemaskinen for at se hvad det er for noget. Vi sætter os på god afstand og spiser godbidder mens han er helt opslugt af alt det der sker omkring ham. Efter at have kigget på det hele i omkring 5 minutter kører vi igen

BLOG: Hjerne og hjerte. Lidt om stress hos hunde

07-01-2021 08:14, af Karoline Sidelmann Brinch

Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet  og hvile

BLOG: Hip hurra for hundeløb!

21-04-2021 08:49, af Karoline Sidelmann Brinch

Et år med HPM Dirty Paws - løbeklub for hund og ejer

BLOG: Kom godt i gang med canicross

23-10-2020 12:09, af Karoline Sidelmann Brinch

Jeg får rigtig mange spørgsmål fra løbere og hundejere om, hvordan man bedst kommer i gang med at løbe med sin hund. Først og fremmest vil jeg sige, at der er mange ”rigtige” veje til målet. Meget afhænger af, hvad du gerne vil opnå, din hunds temperament og hvordan den ellers er trænet.

Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del I. Opvarmning.

16-10-2021 13:40, af Karoline Sidelmann Brinch

Mange hunde bliver brugt til forskellige typer sport: Agility, lydighed, jagt, cykling, canicross og meget andet. Det stiller krav til hundens fysik – og til tider glemmer vi tobenede vist, at vores hunde faktisk er topatleter, som præsterer på højt niveau. Af og til i mange timer af gangen

BLOG: Sommerferie: På hundevenlig vandretur

20-07-2021 10:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi elsker at holde ferie med Frida. Og mange ferierejser kan heldigvis sagtens være hundevenlige, hvis man planlægger lidt og træner med sin hund inden

BLOG: Kender du typen?: Pølseindfanger eller legedræber: Lidt om indkald og dårlige vaner.

09-07-2021 11:52, af Karoline Sidelmann Brinch

Et perfekt indkald kræver masser af træning. Og det er ikke ualmindeligt, at der sniger sig dårlige vaner ind undervejs. 

BLOG: En fantastisk dag med K9-biathlon FOR ALLE.

08-09-2021 12:18, af Karoline Sidelmann Brinch

Lørdag d. 25. august var en dag vi havde ventet på med spænding og glæde. Der var det nemlig tid til K9-biathlon i de skønne omgivelser ved Vilhelmsborg. Et arrangement af Lilleskov Slot som blev lavet ifm. DKKs Hund i fokus

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Charlotte Hoog Møller: Dybt berørt af de tre dødsfald

21-03-2023 09:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sidste søndag døde tre hunde ved et hundeløb i Frankrig på grund af forgiftede kødboller. Her fortæller danske Charlotte Hoog Møller, der bor i Frankrig og som deltog i løbene sidste weekend om sine oplevelser

Frygtelig tragedie i Frankrig

16-03-2023 09:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I weekenden blev flere hunde forgiftet ved et canicrossløb i Frankrig. Tre hunde er døde efter at have spist forgiftede kødboller

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

DogCoach – Nu med genbrug

23-03-2023 12:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danske DogCoach gør nu en ekstra indsats for at fremme genbrug af deres tøjmærke. Det sker for at tage et grønt ansvar som tøjproducent 

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Udstillingen, hvor du må se, røre og prøve

23-03-2023 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Jagt|

JAGT, Vildt og Våben Messen i Royal Stage med masser af oplevelser i tre dage

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Hvorfor humper min hund alt og alle?

22-12-2016 13:46, af Kasper Larsson
Når din hund humper en fremmedes ben, er det ofte anledning til en meget akavet stemning. Det er en adfærd, mange hundeejere gerne vil være foruden

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik