BLOG: Husk lige tandbørsten!

18-01-2022 08:26, af Karoline Sidelmann Brinch

Mange af os hundeejere vil gøre næsten alt for, at vores hunde får lange og lykkelige liv. Så hvorfor er det stadig så svært at huske tandbørstningen, selvom manglende tandhygiejne har stor indflydelse på vores hundes livskvalitet

Copyright Ridehesten.com
Check alle hundens tænder regelmæssigt. Også de allerbagerste. De skal være uden belægninger og tandkødet lyserødt og uden rødme/betændelse. Foto: Tails By Ragno

 

”Jamen ulve børster da ikke tænder? – hvorfor skulle jeg så gør det på min hund”? Dette er stadig et af de mest udbredte argumenter for ikke at børste tænder på sin hund! Undskyld mig, men hvordan kan det være, at vi på dette område af hundesundhed og hundevelfærd stadig lever for 100 år siden? Ulve spiser heller ikke specialfremstillet hundemad, de får ikke kosttilskud, går ikke til træning eller adfærdsbehandling, får ikke klippet kløer eller pels og går ej heller til fysioterapi eller dyrlæge – eller nogle af de mange, mange andre ting vi gør for at sikre, at vores hunde er sunde og glade. Så hvorfor kommer ulve-argumentet op lige når det handler om tandbørstning? Gerne sammen med et ”jamen min hund har aldrig fået børstet tænder – og den har SÅ fine tænder”!...

Og ja: selvfølgelig er der er nogle hunde derude, som er heldige at de via tygning og en god sammensætning af forholdene i mundhulen – og heldige gener – aldrig får tandproblemer til trods for, at de aldrig har fået børstet tænder. Måske lidt ligesom at min mormor blev 93 år selvom hun røg hver dag!... hun fik dog for øvrigt gebis i konfirmationsgave – for dengang hun var ung, gik man ikke så meget op i at børste sine egne tænder. Men i dag er vi klogere. I hvert fald når det gælder vores egne og vores børns tænder. Men hvad med vores hunde?

”Heldige” hunde der har flotte tænder hele livet ændrer nemlig ikke på det faktum, at hovedparten af vores hunde med alderen får problemer med tænderne. Ja, faktisk har undersøgelser vist, at mere end 2/3 af hunde har problemer med munden/tænderne allerede omkring 3 års alderen – og at det kun bliver værre med tiden. Og særligt hos de små hunde kan det starte allerede tidligere i livet. Vi ved, at hundene får tandsten og betændelse i tandkødet, og det fører senere til løse tænder efterhånden som infektionen i mundhulen breder sig. Hunden får ondt i munden, kan blive nedstemt, have manglende appetit og ligefrem blive aggressiv og udadreagerende. Ingen tvivl om at en hund med dårlige tænder har smerter og nedsat livskvalitet. Og ingen tvivl om at en simpel ting som regelmæssig tandbørstning kan afhjælpe mange af disse problemer. Vores kække bemærkninger om ulve dækker måske over dårlige samvittighed over, at vi ikke rigtig magter og har lyst til at bruge tid på tandbørstningen? Det er besværligt, og vi bryder os måske ikke om at skulle pille hunden i munden og gøre noget, som den synes er ubehageligt. For hvis hunden ikke fra hvalp har lært at få børstet tænder, ja så kan det være lidt mere vanskeligt – og tage tid – at lære dem det.

Og her kommer et andet problem ind i billedet: Langt de fleste hunde har faktisk rigtig pæne tænder som hvalpe og unghunde. De er så heldigt sammensat, at de dels meget sjældent får huller i tænderne og dels er deres spytsammensætning med til at hæmme væksten af bakterier. Samtidig med at de ofte er glade for at tygge på alting. Derfor vil unge hunde ofte have ganske pæne tænder, og vi luller derfor os selv hen i den tro, at det nok fortsætter med at være sådan. Og får derfor ikke trænet hunden til at få børstet tænder. Men med alderen ændrer tingene sig desværre ofte til det værre. Belægninger af bakterier begynder stille og roligt at bygge sig op på tænderne, og de medfører med tiden tandsten og betændelse i tandkødet. Og så accelerer problemerne herfra. Mange ejere opdager det først meget sent. Man kigger måske ikke så ofte ind i munden på sin hund; i hvert fald slet ikke helt inde bagerst. Og det er først når hunden har dårlig ånde eller måske endda ikke vil spise eller er blevet påvirket på humøret, at vi kommer afsted til dyrlægen. Tænk i øvrigt at dårlig ånde bliver kaldt ”hundeånde” – som om det er en helt normal ting! En hund med sunde tænder og sundt tandkød lugter ikke dårligt ud af munden. Det er derimod tegn på at noget er galt.

Copyright Ridehesten.com
Denne hund har noget tandsten og begyndende tandkødsbetændelse (rødme i kanten af tandkødet). Foto: Healthydogco.com

Vi køber os måske så fattige i diverse tyggelegetøj og tandrensende tyggestænger og meget andet. Markedet for ”tandrensende ting” er enormt. Desværre virker det meste ikke særlig godt. Og selvom det evt. kan tage noget af problemet, så vil der ofte være områder i munden, som ikke bliver renset. En hund der fx tygger meget får nok renset kindtænderne, men her vil man så ofte se, at området omkring den store rovdyrtand stadig kan være fyldt med tandsten og tandkødsbetændelse.

 

Så hvorfor er tandbørsten så god?...

Når hunden først har vænnet sig til at få børstet tænder, er den mekaniske påvirkning fra tandbørsten den bedste måde at få fjernet bakterier og den film, de danner på tændernes overflade. I kombination med hundetandpasta med enzymer forlænges effekten yderligere. Og med børsten kan vi sikre os, at vi kommer hele munden rundt. For man skal endelig huske at børste både fortil og de allerbagerste tænder. Når hunden er yngre, kan man evt. nøjes med at børste et par gange ugentligt, for at hunden bliver vant til rutinen. Og efterhånden som hunden bliver ældre, og man måske kan se, at der begynder at komme lidt misfarvninger på tænderne kan man gå over til daglig tandbørstning. Det er stadig fint at kombinere med tygning som også holder tænderne rene til en vis grad (samt giver hunden ”tyggetid”). Af de hundredvis af tyggestænger, man kan købe derude, så gå efter dem med ”VOHC mærket”, hvis man vil bruge disse til supplement til tandbørsten. Dette mærke er bevis på, at produktet er testet og har vist effekt på forebyggelse af tandproblemer. Selv børster jeg Fridas tænder 4-5 gange om ugen – og giver hende sådan en tyggestang 3-4 gange ugentligt.

Copyright Ridehesten.com
Start gerne tandbørstningen med at hunden får lov at smage på tandpastaen og bliver forberedt på, hvad der skal ske. Foto: Tails by Ragno

Hvis man synes, det er svært at få hunden til at acceptere tandbørsten, så findes der flere gode videoer om dette på nettet. Først og fremmest handler det, som med så megen anden træning, om at gå langsomt frem og give masser af ros. Når hunden er lille, kan man starte en lille rutine, hvor man i begyndelsen blot lader hunden snuse til tandbørsten, så rører kortvarigt ved munden med tandbørsten og så langsomt forlænger tiden. Og man kan starte på samme måde hver gang, så hunden ved og accepterer, hvad der skal ske. Se fx videoer og læs mere vedr. frivillig håndtering. Med lidt øvelse er det hurtigt klaret og behøver ikke være nogen kamp. Frida får altid lov at slikke lidt tandpasta i sig før/efter, så det på den vis bliver en behagelig oplevelse. Tandpastaen smager nemlig godt af kylling. Hvis ens hund allerede har store mængder tandsten og betændelse i tandkødet er det dog vigtigt, at man først besøger dyrlægen og får vurderet, om hunden skal have en tandrensning. Tandbørste og tandpasta forebygger problemet, men kan ikke fjerne allerede dannet tandsten. Og børstes tænderne ikke regelmæssigt efter sådan en tandrens, så må man forvente, at hunden skal afsted igen årligt og have tænderne renset i narkose.

Copyright Ridehesten.com
Alle tænderne børstes med blide, cirkelformede bevægelser. Husk også de bagerste tænder. Foto: Tails by Ragno

Som dyrlæge og forsker indenfor dette felt har jeg desværre set rigtig mange hunde med dårlige tænder og ondt i munden. Også uden at ejeren var klar over det. Jeg har set hunde, som efter en tandrensning hos dyrlægen er blevet som ”født på ny”: hunde hvor ejeren troede de var blevet gamle og sure – og ikke ville spise pga. kræsenhed. Hvor det hele skyldtes i en mund med rådne tænder og infektion. En sådan hund lider og har rigtig ondt. Og når jeg tænker på, hvor ondt jeg selv har, blot hvis jeg har en blist eller en lille smule tandkødsbetændelse – ja, så bliver jeg trist ved tanken om de mange hunde som dagligt går rundt og lider med ondt i munden. Især fordi det så let kan undgås ved at få gang i tandbørsten og de gode vaner i stedet for bare at sige ”ulve børster jo ikke tænder”. Lad os komme ud af vores forældede indstilling til tandbørstning og i stedet begynde at tage vores hundes mundsundhed ligeså alvorlig som vi tager deres velfærd på mange andre områder. For knap hundrede år siden fik min mormor gebis da hun aldrig børstede tænder – i dag ved vi heldigvis bedre – så er det ikke på tide at bruge denne viden til gavn for vores hunde også?

Januar er jo nytårsforsætternes tid. Så hermed et forslag til et for dig og din hund. 

Copyright Ridehesten.com
Som supplement til tandbørsten kan man af og til give en tandrensede tyggestang. Vælg dem med VOHC-mærke. De er testet for deres effekt til at forebygge belægninger/tandsten. Foto: Tails by Ragno

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: Hjerne og hjerte. Lidt om stress hos hunde

07-01-2021 08:14, af Karoline Sidelmann Brinch

Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet  og hvile

BLOG: Kom godt i gang med canicross

23-10-2020 12:09, af Karoline Sidelmann Brinch

Jeg får rigtig mange spørgsmål fra løbere og hundejere om, hvordan man bedst kommer i gang med at løbe med sin hund. Først og fremmest vil jeg sige, at der er mange ”rigtige” veje til målet. Meget afhænger af, hvad du gerne vil opnå, din hunds temperament og hvordan den ellers er trænet.

BLOG: Vores hunde lever det fede liv... eller gør de?

27-01-2023 08:28, af Karoline Sidelmann Brinch

Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?

Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del II: “Nedkøling” og restitution

19-11-2021 08:41, af Karoline Sidelmann Brinch

Til tider glemmer vi, at mange af vores hunde er topatleter, som yder store fysiske præstationer fx til jagt, canicross, agility, mv. Derfor har de brug for vores hjælp til at yde deres bedste og undgå skader. I min seneste blog skrev jeg om vigtigheden af at varme op, når vores sports-hunde skal ud og præstere. I dag skal det handle om tiden efter, hunden har været afsted: Hvordan sikrer vi på bedste vis, at hunden hurtigt kommer sig ovenpå kraftanstrengelserne og restituerer bedst muligt

BLOG: Løb med hunden? - er det mon noget for os?

10-02-2023 16:52, af Karoline Sidelmann Brinch

I går holdt jeg, Tails by Ragno og DKK webinar om canicross. Her fik jeg lov at svare på en masse spændende spørgsmål om min store passion 

BLOG: Sommerferie: På hundevenlig vandretur

20-07-2021 10:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi elsker at holde ferie med Frida. Og mange ferierejser kan heldigvis sagtens være hundevenlige, hvis man planlægger lidt og træner med sin hund inden

BLOG: Efterårs-hundefest på Vilhelmsborg

16-08-2022 12:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I weekenden d. 3.-4. september holder DKK Hund i Fokus på Vilhelmsborg. En weekend med en masse hundeaktiviteter. Frida og jeg har særligt én ting, vi ikke går glip af: Det fantastiske forhindringsløb om lørdagen for hund og ejer: K9-biathlon FOR ALLE

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.