Øjnene er følsomme, og sygdomme i dem kan hurtigt blive alvorlige. Det er derfor vigtigt at du holder øje med hvordan hundens øjne ser ud, og reagerer hvis du oplever tegn på sygdom – og da det kan være svært at se forskel på ufarlige småproblemer og alvorlige sygdomme, bør du altid tage tegn på sygdom alvorligt
8 tegn på øjenproblemer, som du bør holde øje med
1) Rødme eller puds i øjet
Rødme eller irritation i øjet, evt. med puds eller flåd, ses ved mange forskellige øjenproblemer, blandt andet øjenbetændelser og sår på hornhinden.
2) Sammenknebet øje
Kniber hunden øjet sammen, er det typisk tegn på smerte i øjet. Gør øjet ondt, eller klør det, kan hunden også finde på at gnide med poten omkring øjet eller køre øjet op ad sofaen eller hen ad gulvet.
3) Store eller uens pupiller
Hvis hundens pupiller ikke trækker sig sammen og udvider sig som de plejer, er det tegn på sygdom. Det kan blandt andet ses at pupillerne ikke er lige store, at de ikke trækker sig sammen, når lyspåvirkningen øges, eller at de ikke udvider sig igen, og derfor synes helt små.
4) Hunden bliver lysfølsom
Hvis hundens opførsel tyder på, at den oplever lys som noget ubehageligt, er det tegn på smerte i øjet. Det kan blandt andet ses ved at hunden holder øjet lukket, blinker meget eller kigger væk fra lyset.
5) Forskel på øjenæblerne
Størrelsesforskel på øjenæblerne er et tegn på alvorlig sygdom. Er der størrelsesforskel, kan det blandt andet ses ved at huden omkring det ene øje buler ud, eller at hele øjet syner større.
6) Uigennemsigtig hornhinde
Hvis hundens hornhinde bliver uigennemsigtig, kan det være tegn på sygdom. Den kan fremstå grumset, eller uklar, og det kan være svært at se hunden pupil og iris.
7) Hvidt eller gråt område på hornhinden
Har hunden et sår på hornhinden kan det ses som et hvidt eller gråt område på den ellers klare hornhinde. Større sår kan også ses som udposninger, buler eller lignende på hornhindens strukturer.
8) Blod i øjet
Blod i øjet kan også ses ved en række alvorlige øjenproblemer. Ligeledes bør du reagere hvis du ser sår i øjenkanten, for eksempel ved øjenlågsranden.
Mistænker du, at din hund har problemer med øjet, bør du altid kontakte en dyrlæge
/Astrid Holtet, dyrlæge
Vivian Birlie har sendt en video, hvor hun fortæller, hvordan man hjælper sin hund med øjenproblemer. Se videoen her
Forfatter og institutejer af Sano Canis, Vivian Birlie, giver et råd om øjenproblemer fra sin bog Tryg og tilfreds, som er udkommet på Gyldendal
Ændringer i hundens vandindtag er et vigtigt symptom, der ses ved flere alvorlige sygdomme – det er derfor godt at holde øje med hvor meget vand ens hund indtager
Vil du gerne hjælpe nogle af de mest udsatte dyr, så er det måske dig, Dyreværnet søger lige nu
Nyt miljøtræningscenter henvender sig til alt fra familiehunde til sepcialsøgshunde
En biljagt i USA endte på en noget anderledes måde, da føreren undskyldte sig med, at han var ved at lære sin hund at køre bil
Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads.
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.